Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Moraali kaikki kaikessa

Torstai 25.12.2014


Pelottavaa

  

Sydämeltäsi joudut kysymään, huvittaisiko sitä vielä.

Sillä vain yhdessä on hyvä olla yksin.

Elämähän on tuskaa ja rakkautta, yhtä aikaa.

Et voi elää koskaan valheessa oman minäkuvasi kanssa. Sillä syrjäytyminen yltäkylläisyyden paljoudessa on suurempaa kuin näennäisen köyhyyden ja luulotellun niukkuuden keskellä.

Ole siksi luontaisesti se, millaiseksi olet tarkoitettu, eli nöyrä ja köyhä.

Elämääkin isommat valinnat

Sitoutumisen ja luottamuksen etiikassa järkevän sitoutumisen ja mielekkään yhteistyön  peruslähtökohta on, että kaikessa pidetään kiinni moraalisen luottamuksen säännöistä. 

Moraalinen luottamus on voimassa, jos keskenämme yleensä voimme luottaa siihen, että teemme oikein siksi, että se on oikein, eikä vain siksi, että se on meidän etumme ja menestyksemme elinehto.

Mikä sitten on julkista, mikä ei?

On olemassa julkisia salaisuuksia.

Ne ovat vääriä arvoja, sovittuja sääntöjä tai muita yleisiä hyväveli-käytäntöjä, joiden olemassaolon kaikki tietävät, mutta kukaan ei ole tietävinään.

Kukaan ei ainakaan lausu niitä ääneen.

Julkisille salaisuuksille on ominaista se, että ne voivat jatkaa elämäänsä, ellei joku lopulta lausu niitä julki.

Olen ajatellut, että moraalini ei enää kestä olla lausumatta niitä julki.

Olkoon siinä vuoden 2015 uudenvuodenlupaus.

 Moraalin konkretiaa

wp_20141220_10_40_50_pro.jpg

Kurikan ja Jalasjärven kesken tehtiin yhdistymis-sopimus, joka hyväksyttiin molempien valtuustojen toimesta. Kurikan valtuusto piti siitä kiinni loppuun asti, sopimuksen mukaan. Jalasjärven valtuuston toisenlaisen päätöksen taustalla oli esittelijän lipsuminen, ehkä virkavirhe ja ymmärrettävä päätös poliittisen itsemurhan merkeissä, kun "piti saada uusi terveyskeskus". Ymmärrän vaikean tilanteen ja suon jalasjärvisille tuon ja paljon enemmänkin.

Kuntaliiton johtavan lakimiehen lausunto on vastaansanomaton ja virhe on tapahtunut. Esittelijällä on virkavastuu päätöksistä, joihin hän ei ole ilmoittanut eriävä mielipidettä.  Ei siitä sen enempää. En halua enää syyytellä ketään. Olen varma siitä, että niin on hyvä kuin kävi. Teot kävelevät vastaan aikanaan. 

Nyt on huoli siitä, miten tästä mennään eteenpäin. On sovittava pelisäännöistä. Oliko yhdistymissopimus vain pyyhepaperi? Löytyykö vastuunottajia?

Kuvassa kolme äijää sopii keskenään asioista joulun jälkeen ja uuden vuoden alla.  Kuka heistä on mahtavin?


Kommentit

25.12.2014 20:45  oikea suunta

Nyt näyttää hyvältä, jos kuntapolitiikkaan tulee moraalia,.

25.12.2014 20:49  Niin pitääkin olla !

Vakavaa tekstiä !

26.12.2014 10:35  Tärkein asia tällä hetkellä.

Jalasjärven terveyskeskuksen saneeraaminen ja erityisesti esittelijän rooli siinä päätöksenteossa näyttää olevan tällä hetkellä tärkein asia, kun siitä jaksetaan väsyksiin saakka muistuttaa. Saa nähdä, miten pitkään tämä asia pysyy esillä.

26.12.2014 10:35  Tärkein asia tällä hetkellä.

Jalasjärven terveyskeskuksen saneeraaminen ja erityisesti esittelijän rooli siinä päätöksenteossa näyttää olevan tällä hetkellä tärkein asia, kun siitä jaksetaan väsyksiin saakka muistuttaa. Saa nähdä, miten pitkään tämä asia pysyy esillä.

26.12.2014 10:35  Tärkein asia tällä hetkellä.

Jalasjärven terveyskeskuksen saneeraaminen ja erityisesti esittelijän rooli siinä päätöksenteossa näyttää olevan tällä hetkellä tärkein asia, kun siitä jaksetaan väsyksiin saakka muistuttaa. Saa nähdä, miten pitkään tämä asia pysyy esillä.

26.12.2014 15:19  Tärkeä on asia

Petosta on varmaan vaikea unohtaa. nyt käynyt virkamiehelle.Niin on

26.12.2014 20:05  Juhani

Jokaisesta neuvottelusta on kirjoitettu pöytäkirja joista selviää mitä neuvotteluissa on sovittu ja yhdistymissopimus on yhteenveto näistä neuvotteluista. Pöytäkirjojen mukaan talouslaskelma on tehty vuodesta 2016 eteenpäin ja siihen sisältyy tuo 6 miljoonan euron investointikatto. Se mitä mieltä nyt ollaan ja mitä joku johtava lakimies asiasta sanoo, on joka tapauksessa eri tulkinta kuin mitä todellisuudessa on sovittu.

26.12.2014 20:46  Juhani on oikeassa.

Juhanin olisi pitänyt jo aikaisemmin kertoa tämä kommenttinsa, niin olisi vältytty kähinöiltä ja aiheettomilta syytöksiltä.

26.12.2014 22:19  :-)

Talousjohtaja esim on eri mieltä kuin Juhani. Mutta Juhani tietääkin kaiken.

26.12.2014 22:43  niin se taitaa olla !

Yhdistymissopimus on sinetti,joka pitää. Mahdolliset muut ovat apupapereita.

26.12.2014 22:54  sopimus ja sen laatu

Komppaan Juhania siinä, että investointikatosta vuodelle 2015 ei vaan ole yksiselitteisesti sovittu ja viittaan edellisen blokikirjoituksen kahteen kommenttiin, joissa ollaan samaa mieltä.

27.12.2014 8:01  Mikä on kantokyky investointeihin ?

Jotkut kommentoijista ovat sitä mieltä, että investointikatosta ei ole sovittu ja sillä perusteella esim. toinen kunnista voi "revitellä" investointinsa hyvinkin korkeaksi. Minä luotan toisen kunnan talousjohtajan laskelmaan mitä Kurikka pystyy investoimaan, eli mikä on katto. Ei siinä mitään , jos toinen kunnista haluaa kaikki investointivarat itsellee, niin siitä vaan, mutta huolta tulee kantaa Kurikan investointien kantokyvystä. Jos siitä ei huolehdita, niin kohta paukkuu kriisikunnan velkaraja ja sehän olisi anteeksiantamaton teko. Puhukaa nyt hyvän sään aikana Kurikan taloudellisesta mahdollisuudesta investointien osalta, emme todellakaan tarvitse ent. kuntien välistä kissanhännänvetoa ja saalistusta eikä ainakaan uhitteleua;eipäs-juupas;tyylillä.

27.12.2014 10:42  Kuano

Jälleen kerran kiteytyy suomalaisen yhteiskunnan tuhoisin riesa, liian perustyhmiä ihmisiä on koulutettu liian pitkälle. Tämä suomalainen titteleihin tähtäävä koulutus tuottaa sellaisia virkamiehiä, joita voi verrata lähinnä neuvostoliittolaisiin persesuristimiin. Paljon pitää olla, kukaan ei tiedä miksi ja minkä takia yleensä kuuluu surinaa, kun siitäkin on ainoastaan vaivaa.
Varmaankin yhdistymissopimus olisi pystytty muotoilemaan sellaiseksikin, jottei olisi tarvittu lakimiestä sitä tulkitsemaan kaikkein jääräpäisimmille, mutta suomalainen käytäntö on sitä, jotta aina pitää jättää tulkinnanvaraa kotiin viemisiksi. Samahan se on aina ollut myös lakien säätämisen suhteen, porsaanreikiä täytyy olla, sillä lakihan ei voi olla kaikille "sama", mikäli kavereita ja varsinkaan loosheja ei voi ottaa huomioon.

27.12.2014 11:34  Juhani (Jalasrakkautta)

22:19 Ohjausryhmän kokouksessa jossa kirjaus on hyväksytty ei ole ollut paikalla Kurikan talousjohtajaa. Asian kokouksessa on esitellyt Jalasjärven talousjohtaja.

Tottakai molemmat talousjohtajat tietävät kaikki kaupungin talousasiat paljon minua paremmin ja ovathan he yhdessä valmistelleet tämänkin asian. Kunnioitan heidän osaamistaan varmasti enemmän kuin täällä kukaan. Tietävät molemmat tottakai paljon minua paremmin miten tuo pitää tulkita. Kunhan totesin varavaravaravaravaltuutetun ominaisuudessa.

22:43 Olet oikeassa ja voi olla että sitä saa hyvinkin tulkita toisin kuin kirjoitettaessa on tarkoitettu.

Toivotan kaikille Hyvää Uutta Vuotta ja onnea kaikille niille jotka ovat vastuussa tämän kuntaliitoksen onnistumisesta.

27.12.2014 13:42  Viitsitkin Juhani vielä

Kurikkalaisille tämänkään asian sopiminen ei tullut eteen ensi kertaa. Olihan muistissa, miten tähän lopunajan tuhlaukseen suhtauduttiin Jurva - Kurikkaliitoksen yhteydessä. Molempien kuntien valtuustot sopivat jo liitosselvitykseen lähdettäessä siitä, että kunnat eivät ryhdy yksinpäin rekrytoimaan uusia henkilöitä tai käynnistä uusia investointihankkeita.
Kunnat pyrkivät yhdessä torjumaan ns. lopunajan tuhlauksen, missä liitoskunnat syytävät holtittomasti rahaa, kun kuntien itsenäisyys antaisi muutoin siihen mahdollisuuden. Tässäkin tapauksessa olisi kaiken järjen mukaan pitänyt menetellä vastaavasti ja näin kurikkalaiset ovat todennäköisesti kuvitelleet asian olevankin.

Nyt näyttää siltä, että jalasjärvisille tällainen ajattelu ja tulevan yhteisen pesän hoitaminen ei näytä olevan minkään arvoista.

On täysin käsittämätöntä, että tähän sotketaan vielä jotain työryhmien esityksiä ja jorinoita. Eiköhän Juhani lähdetä kuitenkin siitä, että sovitut asiat on kirjattu sopimuksiin.

Tulee kyllä mieleen vielä näiden monissa liitoshankkeissa sählänneiden kovapalkkaisten asiantuntijoiden (konsulttien) rooli ja vastuu.
mihinkähän kunnat heitä tarvitsivat, kun eivät kykene edes pitäviä ja yksiselitteisiä sopimusteksteja laatimaan.

27.12.2014 14:46  Juhani

13:42 Ei työryhmä vaan ohjausryhmä joka sopimuksen on laatinut.

27.12.2014 16:42  Juhani sopimuskoulutukseen

Juhani unohtaa, että valtuusto on sopimuksen hyväksynyt ja vain se voi sen muuttaa molempien kuntien osalta yhtenevästi. Eli molempien hyväksyminen

27.12.2014 16:46  vastuu missä?

Juhani pilaa nyt kokonaan kuntien väliset sopimukset, jotka ovat oikeasti vain sitä mitä ne sisältävät. Onpa kummaa touhua häneltä, kun virkamiehenä alkaa osaltaan tulkita omaksi edukseen.
Nyt pitää löytyä yhteinen säästön sävel.
Voi Juhani pilaat koko jutun.

27.12.2014 18:16  On olemassa ns.asiantuntijoita.

Mielenkiintoista, että Kurikasta löytyy näitä ns asiantuntijoita. Tämä asiantuntijuus ei erityisemmin ainakaan tähän asti ole tullut esille Kurikan hallinnossa. Juhani omalla nimellään vakuuttavasti prosessissa mukana olleena kertoo tapahtumien kulun. Nimimerkin takaa ei näytä löytyvän asiantuntijoita muuta kuin pelkkiä räksyttäjiä.

27.12.2014 21:00  Kuano

Pitää sitten varmaan tätä lakimiestäkin pitää räksyttäjänä.

27.12.2014 21:51  Juhani (Mä näitä polkuja)

On se niin ettei minun kannata osallistua keskusteluihin tällä areenalla. Aina kun sanon jotakin, nousee valtava myrsky vesilasissa jossa jokainen kommenttini luetaan niin kuin piru lukisi Raamattua. Enhän minä hyvänen aika ole tehnyt mitään muuta kuin kertonut sopimuksen synnystä ja kaikki lukevat minun kirjoittaneen jotain ihan muuta.

16:42 En ole sanonut että joku olisi muuttanut sopimusta.

16:46 En ole virkamies. En myöskään ole tulkinnut sopimusta.

Erityisesti 16:46:lle haluan vielä kertoa seuraavaa:

Olen lukenut välillä niin törkeitä ja muita osapuolia loukkaavia tekstejä että olen joutunut ihmettelemään mihin se yksimielisyys ja yksituumaisuus oikein on kadonnut joka neuvottelupöydissä oli niin käsin kosketeltavaa. Minä todella luulin että eteen tulevista haasteista selvitään yhteisvoimin. Tämä koskee molempia osapuolia. Ei voi olla niin että tällaisista lopultakin yhteisistä asioista pitää luoda tällainen rumba.

Ymmärrän blogistin tonttuvihjeet ja muidenkin tuohtumuksen mahdollisesta sopimusrikkomuksesta, josta kuntaliiton johtavan lakimiehen lausunnon johdosta ollaan niin varmoja. Yhdyn myös Kuanon tekstiin siinä että olisi toivonut niin selkeää sopimustekstiä ettei sen takia tarvitse mitään lakimiesten lausuntoja pyytää.

Sinulle haluan kertoa myös että olen varmasti kohta 10 vuotta puhunut siitä että investoinneille laitettaisiin katto ja pyrkinyt sinä aikana ainakin kaksi kertaa valtuustoonkin. Nyt kun sitä odotettiin näin kauan niin se jouduttiin laittamaan niin alas että Kurikan on tulevina vuosina vaikea selvitä edes jo antamistaan sitoumuksista sekä lakisääteisistä investoinneistaan tuon 3.5 miljoonan euron rajan puitteissa.

En ymmärrä mikä osa on se josta minä hyödyn kun en ole missään kohtaa vaatinut mihinkään mitään muutoksia. Miten hyötyni siitä miksikään muuttuu?

Nyt katson sanoneeni kaiken tarpeellisen ja poistun keskustelusta. Sitä voidaan käydä henkilökohtaisesti, mutta en koe olevani tänne tervetullut sisällön tuottajana. Luen kyllä. On turha sanoa että otin nokkiini, sillä olen aivan rauhallinen ja jatkan rauhassa metsässä lenkkeilyä.

30.12.2014 11:20  Kuano

Mykistävää, kun Juhani veti herneet nenään.
Tahtoo vain olla, jotta herkkämielisyydestä on itselle eniten riesaa, saattaa johtaa jopa itsesääliin, joka puolestaan on omaisille kiusallista, kun yksi mököttää nurkassa pipo päässä.

30.12.2014 16:31  vai mitä?

Juhani ei sano mitä tarkoittaa, vaan tarkoittaa mitä sanoo.

30.12.2014 19:46  Enempi tietävä

Pieniä on silakat joulukalenteri. Katsokaa Vaasan kuntajakoselvitystä. Seinäjoen liitetään Kurikka ja Kauhajoki. Paikallispolitikointi jatkukoon.

30.12.2014 20:53  Toimittaja

Juhani taitaa olla oikeassa. Hukassa ovat luku- ja kirjoitustaito.

31.12.2014 22:32  Pienet ympyrät

Tätä blogia lukiessa ja vähän mm. Vaasan seudun kuntaselvitystä katsoessa tulee mielen, että pienet eväät täällä on. Suurin murhe mm.blogistilla näyttää olevan Jalasjärven terveyskeskuksen saneerauksen laajuus, jota hän pyrkii toitottamaan. Olisi hyvä miettiä, mikä on Kurikka tulevaisuudessa. Tuskin se on Kurikan ympärille kerääntyvä napa.

31.12.2014 23:43  blogistia ymmärtävä

Hyvää uutta vuotta kaikille ahdistuneille. Gienoa jos joku esittää hyviä ratkaisuja isojen kokonaisuuksien kautta.
Uskon, että edellisen kirjoittaja on tosiasiassa tajunnut, että kyse on rehellisyydestä kaikessa, ennen muuta sovitun noudattamisessa, Kaikesta huolimatta, hyvää uutta vuotta ja suuria näkemyksiä meille kaikille. uusi vuosi 2015 ratkaiskoon taas tekoejn kautta.

1.1.2015 0:56  Juhani on oikeassa

Ehti jo vuosi vaihtua. Haluasin Juhani sinua kiittää omalla nimelläsi esiintymisestä ja asioiden oikeaksi esille tuomisesta. On täällä nimettömiä herjan heittäjiä. Älä Juhani niitä murehdi. Olet itse oikeassa ja on sinun vahvuutesi. Terveisin ystäväsi

1.1.2015 0:56  Juhani on oikeassa

Ehti jo vuosi vaihtua. Haluasin Juhani sinua kiittää omalla nimelläsi esiintymisestä ja asioiden oikeaksi esille tuomisesta. On täällä nimettömiä herjan heittäjiä. Älä Juhani niitä murehdi. Olet itse oikeassa ja on sinun vahvuutesi. Terveisin ystäväsi

2.1.2015 17:51  Kurikan kohtalo

Hyvä pienet ympyrät. Näkyy kauas missä on oma lehmä ojassa, vaikka työ tehdään Kainin käsien kautta

2.1.2015 19:35  Kuka tietää?

Missä on lehmä ojassa?

2.1.2015 20:15  Kuano

Kysymyksessä on kaiketikkin se, kun virkamiehet pilaamalla tavallisten ihmisten toimeentulon kuvittelevat saavansa hallintaasa ihmisten omaisuuden ja rahat. Itä-Saksa tästä suomalaisesta virkamiestoiminnasta tulee lähinnä mieleen. Suomessa on periaatteessa demokraattinen hallintomalli, mutta kansan valitsemat edustajat toimivat ainoastaan kumileimasimina näiden tsaarinaikaisella luopiomettaliteetin omaavien virkamiesten päätöksille. Suomessa kaikesta huolimatta vapaussota on yhä kesken, sillä virkamiesten oikeudet ovat vastuiden vähäisyyten nähden aivan liian suuret. Se on laki joka takaa virkamiesten oikeudet, mitään merkitystä ei ole sillä, jotta mitkä ovat kansan kannalta tuhoon johtavan tyhmyyden ja ahneuden tulokset.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini