Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Mitenkäs nyt suu pannaan?

Perjantai 8.11.2013 klo 19:28


Vastatuulessa

 Ajatus on kirkas.

Suuruus on kuollut ja pienuus rehottaa.

Toisin kuin esitetty näkökulma, on elävä elämä perusteiltaan totuutta torjuva.

Me syytämme olosuhteita kun epäonnistumme elämässä oman kyvyttömyytemme vuoksi. Käytämme termejä ja teesejä hyväksemme.

Esitämme variaatioita ja selityksiä.

Totuus kuitenkin on, että politiikan markkinoilla jokainen kuvittelee olevansa onnistunut ristisiitos.  Vaikka tuloksena on muuli kun isänä on ori ja äitinä aasin tamma.

Myötätuulessa

Jos vaikka JIK loppuukin pian, on se saanut paljon ja hyviä tuloksia aikaan toimintavuosinaan.

Kateuksissaan kuntajohto syyttää mammuttitaudista ja paisumisesta. Talousarviolukujen valossa tuo väite on paikkansa pitämätön.

Mitenkä asia tosiasiassa sitten on, esimerkiksi paljon puhuttujen henkilöstölisäysten osalta?  

 - Kolmen kunnan JIK:llä on henkilökuntaa noin 950.

Koko hallinto ja talous piti sisällään v. 2009 26 vakanssia. v. 2012/12 vakansseja sitten oli 27, eli yksi lisää.

Tuo vakanssi kuitenkin oli toiminnan alussa kunnalta ostopalveluna toteutettu asianhallintasihteerin toimi eli todellisuudessa ei mitään lisäyksiä 4 vuoden aikana hallinnon osalta ole tullut.

Toiminnallisia vakansseja neljän vuoden aikana JIK:iin on tullut lisää  62 kpl.

Niistä 25 kpl siirtyi Niittykodon ja Franssinkodin sekä Kotirapun ym. toimintojen kunnista JIK:lle siirtymisen seurauksena.

Kaikkiaan 10 henkilöä on lisätty AVI:n vaatimuksesta henkilöstömitoitusten takia. Ostopalvelujen muuttaminen omaksi toiminnaksi on aiheuttanut 4 vakanssin lisäyksen. Neuvoala-asetuksen ja lainmuutosten takia on jouduttu lisäämään 6 vakanssia.

Näinollen nelivuotisjaksona on henkilöstö varsinaisesti lisääntynyt vain 17 hengellä ”5,7/kunta) eli noin 0,5%/vuosi.

Kasvu on ollut erittäin maltillinen, kun ottaa huomioon, että noista lisäyksistä suuri osa on vakinaistamisia.

Samaan aikaan ei palvelujen kysyntä kuitenkaan ole laskenut (vrt. Ikääntyvien palvelut).

Vaikea on siis väittää, missä kohtaa JIK sairastaa mammuttitautia, kun raameissa on pysytty ja toiminta on vahvistunut.0118.jpg

"Oi kuu oi kuu, mua valvothan." Pakko on valvoa ettei synny enempiä harhakäsityksiä, joita helposti noista kaikista kasvuluvuista ja tilastoista selviää. Ystäväni Juhani oli vaarassa tehdä ison karhunpalveluksen, lueskellessaan puoskarin omaisesti noita henkilöstölukuja. Toisaalta hän teki palveluksen, kun sain tilaisuuden oikaista noita lukuja. Kun palvelutasoa arvioidaan, kannattaa seurata kokonaisvaltaisesti kustannuskehitystä ja myös toimintojen ja palvelujen määrää sekä laatua. Kamreerien tapana on yksioikoisesti tehdä kynällä leikkauksia. Ei niin, vaan palvelutuotannossakin pitää lähteä samasta ajatuksesta kuin yritystoiminnassa. Ensiksi pitää panna itsensä ja rahaa likoon, sitten voi ja pitää odottaa tuloksia. Tätä asetelmaa kutsutaan rakennemuutokseksi.


Kommentit

8.11.2013 21:09  :-)

Mitähän tähän nyt Juhani sanoo?

8.11.2013 22:34  jep

Kannattaako tämän kaiken heittää romukoppaan.

8.11.2013 22:37  Juhani

Juhani sanoo että täsmälleen oikein selitetty.

9.11.2013 9:05  :-)

Mitä se Juhani tarkoittaa selityksellä? Epäileekö hän?

9.11.2013 9:10  Analyysit tarpeellisia, korvaa osittain tekemättömän kuntaliitosselvitysraportin, jota tuskin koskaan tulee.

Hyvä olisi saada samanlainen selvitys jokaisesta hallintokunnasta, esim. opetustoimi kiinnostaa kovasti, samoin tekniikka.

9.11.2013 11:25  Kuano

Etelä-Pohjanmaan pelastustoimi on yksi parhaita esimerkkejä siitä, kun koko alueen valta keskitetään yksiin käsiin.

Johtokunta
Seinäjoen kaupungin valtuusto valitsee johtokunnan kuntien ehdokkaista, joiden tulee edustaa alueellisuutta.
Johtokunnan jäsenten ja varajäsenten lukumäärä on 12.
Johtokuntaan on mahdollista valita toimialan asiantuntemusta edustavia henkilöitä. Seinäjoen kaupungin valtuusto nimittää puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Yksi johtokunnan jäsenistä ja varajäsenistä nimitetään kaupungin johtoryhmän jäsenistä toimialansa mukaisesti.

Tätä keskitettyä harvainvaltaa halutaan koko maakuntaan ja joka asiassa.

9.11.2013 17:54  Kuano

Pikku hiljaa ollaan muitakin perusasioita ajamassa samaan suuntaan. Mahtava ase militantti ja muille vasemmistopuolueille kurjistaa ihmisten elämä ja viedä näiden demokraattinen vaikutusmahdollisuus oman hallinnon yksinvallan tukemiseksi. Perussuomalaiset kannatuksen nostamiseksi panee eräitä asioita hanttiin toivoen kuitenkin vielä rankempaa vallan keskittämistä, sillä näillä on toistaiseksi painavia virkoja liian vähän.
Soinin sanat vaalivoiton jälkeen olivat puoluetuesta, jotta nyt on millä mällätä, pitäisi kertoa suoraselkäille äänestäjille jotakin tämä väärällä rahalla rehvastelu.
Suomessahan ei tunnetusti ole korruptiota, sitä ei tarvita, sillä veronmaksajat takaavat tämän laillisen korruption, jollei näiden kantokyky riitä tehdään velkaa turhien virkojen säilyttämiseksi, eli hyvä toveruus riittää asioiden viemiseksi eteenpäin, tulevat sukupolvet maksavat tämän mädänneen vallahalun.
Sääli syntyviä lapsia, sillä nämä kärsivät tästä virkarikkaiden velalla maksettavasta pröystäilystä eniten.

9.11.2013 23:49  Kurikkalaista korruptioa

Mielenkiintoinen kommentti Kuanolta korruptiosta. "Tulevat sukupolvet maksavat tämän mädänneen vallahalun".
Harva vain taitaa huomata, että tätä mädännäisyyttä on aivan omiksi tarpeiksi Kurikassakin.
Viimeisin kurikkalaisen korruption mätäpaise muhii täysin tarpeettomassa "puskista" vetäistyssä paloasemainvestoinnissa.
Kurikassa on ylivertainen yhteisillä varoilla pelaava vallantavoittelija. Juhani Mäki. Paloasemahankkeesta voi päätellä, että hänen jo ennen paria edellistä kuntavaalia virittelemät puheet sivuun vetäytymisestä ovat vain silmänlumetta ja vallanhimo jatkuu kohden seuraavia vaaleja.
Mäki on kampanjoinut molemmat liitoksen jälkeiset vaalit kunnallista luottamusasemaa härkisti käyttäen hölläämällä sopivasti yhteisen massin nyörejä.
Kun valtuustopaikka varmistuu kymmenillä äänillä, ei sen varmistamista ainakaan haittaa, jos junailee mm. viran- ja toimenhaltijoille kertaheitolla satojentuhansien harmonisointikorvaukset.
Eiköhän nuo paloasemamiljoonat taanne seuraavissakin vaaleissa tarvittavat äänet Jurvasta.
Korruptiolla hankittun vallan kyllästämä luottamusjohto ohjailee mielensä mukaan esittelevää virkamiesjohtoa
epäasiallissesti painostamalla ja uhkailemalla. Sairasta. Tuleekohan tähän milloinkaan loppua?

10.11.2013 1:48  taas väärin?

No niin. Nyt saatiin jotain edes aikaan. Finnkumusta tuli vuoden yrittäjä Kurikassa. Onko korruptiota? :-)

10.11.2013 8:13  Onnittelut Finnkumu !

Finnkumu myötätuulessa. Nyt eletään koko maassa vaikeita aikoja, sitäkin taustaa vasten on ihailtavaa Finnkumun menestys. Eilinen lehti kertoi yhtiön hyvästä tuloksesta verotietojen kautta, nyt näyttää tulleen tunnustusta Vuoden Yrittäjänimityksellä. Onnea jatkoonkin Finnkumu.

10.11.2013 10:00  kuka ketä?

Mitä sanoo Juhani tähän korruptiokeskusteluun?

10.11.2013 10:08  -----

Kommentti 23:49 ? Äimän käkenä luen !

10.11.2013 10:41  kokemusta on

Hyvä 23:49, olen kanssasi täysin samaa mieltä kyseisestä tyypistä.

10.11.2013 11:22  Kankkulan Kaivo

Tänään oli taas lehdessä, kuinka pelastuslaitosuudistus pyritään saamaan päätökseen tämän kuun aikana. Jos käy niin, että toiminnot siirtyvät valtiolle, en jaksa uskoa, että Jurvan miljoonahallilla olisi käyttöä. Eikö ennen rakentamista kannattaisi odottaa tietoa edes siitä, kuinka monta paloasemaa säilytetään, jos kerran pelastuslaitostenkin määrää on kaavailtu pudotettavaksi 22:sta 6:een. Keskitetäänkö toiminta isompiin alueisiin ja tietyin välimatkoin jää vain päivystys ja ensilähtöautot? Ja eikö autojen huoltoa ja korjausta voisi suorittaa muissakin tiloissa, joita Jurvassa varmasti on tyhjillään. Kurikankin puolella hyödynnettiin Fortumin tiloja.

10.11.2013 11:24  Kankkulan Kaivo

Tänään oli taas lehdessä, kuinka pelastuslaitosuudistus pyritään saamaan päätökseen tämän kuun aikana. Jos käy niin, että toiminnot siirtyvät valtiolle, en jaksa uskoa, että Jurvan miljoonahallilla olisi käyttöä. Eikö ennen rakentamista kannattaisi odottaa tietoa edes siitä, kuinka monta paloasemaa säilytetään, jos kerran pelastuslaitostenkin määrää on kaavailtu pudotettavaksi 22:sta 6:een. Keskitetäänkö toiminta isompiin alueisiin ja tietyin välimatkoin jää vain päivystys ja ensilähtöautot? Ja eikö autojen huoltoa ja korjausta voisi suorittaa muissakin tiloissa, joita Jurvassa varmasti on tyhjillään. Kurikankin puolella hyödynnettiin Fortumin tiloja.

10.11.2013 11:33  Kuano

Hyvä, jotta tälläinen yritys sijaitsee Kurikassa.
Sen verran isokokoisia tuotteita, jottei ensisijaisesti ole pelkoa laivasta, joka on tulossa idän ihmemailta, kontit täynnä vastaavaa tuotetta, joka maksaa valmiina saman mitä täällä raaka-aineet.
Entäpä veljemme Virosta, eestin ihmelapset takuulla kalkuloivat tilannetta.

10.11.2013 20:40  kymysys

Paljonko tähän botniarinkihin on pantu rahaa? Tietääkö kukaa?

11.11.2013 8:09  Maakunta, kunta, kuntalaisetko, mikä maakunta ?

Tänään taas Ilkassa juttu maakunnan paloasemarakentamisesta. Kuka tai mikä maksaa ? Maakunta, mikä maakunta, mekö maakunta, mekö maksaja, kurikkalaisetko ei ole maakunta, meidän rakentamisenko maksaa jokin hyväntekijä maakunta. Hyväntekijä maakunta rakentaa Jurvan paloaseman(ko?).

11.11.2013 9:52  veronmaksaja

Me veronmaksajat ihan ite maksamme.... Kurikan paloaseman maksaa ja rahoittaa Kurikan kaupunki eli veronmaksajat.

11.11.2013 10:23  Kuano

Onhan se kummallista ja käsittämättön lapsellista, kun aikuiset ihmiset uskovat joulupukkiin.

11.11.2013 10:33  Luotettavuus

Jos maakuntalehti kirjoittaa, että 8 % maksaa Kurikka ja maakunta loput siihen on uskominen.

11.11.2013 11:11  Pohjaton Kassa

Mikä maakunta?! Veroinahan ne rahat kerätään, tai otetaan lainaa ja kerätään se sitten veroina korkoineen. Ei ole olemassa mitään pohjatonta kassaa maakunnassa tai muuallakaan, josta voi vain ammentaa rahaa kuin ehtymättömästä lähteestä. Ja tässäkin tapauksessa, jos hallille ei myöhemmin ole käyttöä, ylläpidon maksaa Kurikan kaupunki, eikä mikään "maakuntarahasto".

11.11.2013 12:15  Kuano

Kurikan kaupunginviisaat ovat jo myöntäneet miljoonan paloaseman suunnitteluun ja rakentamiseen ja lisää on tulossa tarpeen vaatiessa. Kuinka helvetin kallis kolossi asemasta on tulossa, mikäli miljoona on vain kahdeksan prosenttia loppusummasta. Puhumattakaan siitä varmaankin alakantissa olevasta kolmesta miljoonasta, jota on kaavailtu loppusummaksi. Hallin hinnaksi tulisi vähintään 37.5 miljoonaa, mikäli Kurikka maksaa kolme miljoonaa ja Luotettavuus olisi oikeassa. Meillähän osataan paremmin, kuin Jalasjärvellä, saadaan maakunnasta enemmän, mitä nämä jaksavat maksaa tuuleen lentäneiden rahojen takaisinperinnästä.
Pahinta mailmassa ovat rahattomat rikkaat, joiden mielikuvitus lentää nopeammin, kuin köyhillä on varaa maksaa.
Joku, joka sekaa kirstulla varmaankin pystysi kertomaan aivan oikean laidan asioista halutessaan, tämä voisi tapahtua vaikkapa avoimmuuden nimissä. Aito avoimmuus tuntuu toimivan kuitenkin ainoastaan vessan pytyllä, siellä edes tietää mitä tuli.

11.11.2013 12:33  Talousymmärrys hukassa

Olisi tietenkin toivottavaa, että varsinkin maakunnallisen aviisin roolia kantava lehti pyrkisi hoitamaan laadukkaasti oman tehtävänsä. Kertomaan lukijoilleen mahdollisimman monipuolisesti asioista eri näkökulmista, jotta lukijat voivat muodostaa niihin oman kantansa. Yhden osapuolen ja yhden näkemyksen viestinviejäksi ja lukijoiden manipuloijaksi lähteminen maistuu tosi happamalta, kun monet ovat tottuneet pitämään kommentoijan 10.33 tavoin Ilkkaan präntättyä "totena".

Paloasematapauksessakin olisi vähintäinkin syytä kertoa avoimesti, ettei sanonta "maakunta maksaa" tarkoita millään tavalla sitä, että investointi on perustellusti kurikkalaisten tai Maakunnan kannalta järkevä tai etteikö investointimiljoonat ja käyttökulut rasittaisi kurikkalaisia veronmaksajia niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.
Vähitellen päättäjien ja maakuntalehden toimittajienkin olisi hyvä oppia ymmärtämään, että paras rakennushanke on sellainen, missä uuden rakentamisesta voidaan luopua kokonaan.

11.11.2013 13:04  epätoivo

Pari viikkoa seurannu tätä paloaseman rakentamista.
Päätetty on mutta vielääkään ei tiedetä kuka maksaa.

11.11.2013 15:35  Ulostulon paikka.

Hallinnolla olisi ulostulon paikka. Ei täällä , mutta julkisessa sanassa kuitenkin. Hallituksen jäsenet eivät ainakaan ymmärrä, eivät ainakaan kaikki, yrittäkää tekin keskustella niin huomaatte. Itse kyllä luulen ymmärtäväni "yskän", mutta ei se lisätieto koskaan ole pahitteeksi. Kerran luulin olevani väärässä kunnes huomasinkin olevani oikeassa.

11.11.2013 15:59  Oliko vaikeaa?

Kurikan kaupunki maksaa koko paskan investoinnin. Sitten yhteisestä kassasta maksetaan pääomavuokria ja käyttelykuluja asukasluvun suhteessa. Niin että aina suurin maksaja on Kurikka itse. Toisaalta samalla tavalla maksamme vuokrina myös muiden kuntien investointeja yhteisestä "maakuntapalokassasta".

11.11.2013 16:17  Kyhäri

Onko niin, että sosiaalinen media on mennyt juttujen todenperäisyydessä ohi maakuntalehtien ?

11.11.2013 16:34  Tyhmä, tyhmempi, tyhmin.....mikä seuraavaksi ?

Luuleekohan hallinto, että ,me uskomme, jotta joku "maakuntakassa" maksaa Jurvan paloaseman. Jos,niin tyjmiksi meitä luullaan.

11.11.2013 22:24  help

Jukoliste. Maakuntalehtikö on raamattu?

12.11.2013 0:05  Kuano

Kummalliseksi satuiluksi on mennyt Suomessa tämä kärkipään elättien satuilu. Itse presidenttikin juksasi hiukan sotaveteraaneja. Pyysi oikein nimilistoja piireiltä, määrät tiedossa, vaan käytännön pilaksi meni koko homma. Onko presidentinkansliassa näin mahdoton puute perseenpyyhkimäpaperista, jotta pitää sitä varten pyydellä nimilistoja, vai onko kyseessä pelkkä vittuilu sotaveteraaneille, jotka ovat, vaikka kaikki todella ansainneet kutsunsa.

12.11.2013 8:36  Että näin maakunta makaa.

Kauhajoki nostaa veroprosentinsa 22:een, myy Fortumin osakkeita hengenhädässään, Teuva huitelee taloutensa kanssa missä sattuu, Ilmajoki on kriisikunnan partaalla, Jalasjärvellä on Jakki-velat niskassaan, Seinäjoki velkaantuu hirmuvauhtia ja nosti verprosenttinsa huippulukemiin, Kurikka jatkaa onneksi alhaisella veroprosentilla, mutta velkaantuu, ottaa lainaa ja lainaa omalle yhtiäölleen lainarahojaan, löytää ihmeinvestointeja, jotta saadaan ottaa lainaa, mitä tästä tulee, miten tästä saa toimivan kuntakokonaisuuden, ei mitenkään, turhaa puuhastelua koko kuntarakennemelskaaminen, perustetaan koko maakunnan kattava kunta, lopetetaan palvelut nykyisistä kunnista, ahtaudutaan kaikki velkaiseen Seinäjokeen, saadaan kuitenkin Virkkunen tyytyväiseksi ja hallitus rauyhalliseksi, mitä väliä on kuntalaisista, pelinappuloita kaikki, ja kohta taas saamme marssia äänestyskoppiin, joita on vain yksi ainoa Seinäjoen Areenassa, säästää kun pitää.

12.11.2013 9:08  Ensiksi pitää panna itsensä ja rahaa likoon, sitten voi ja pitää odottaa tuloksia.

Huhupuheen mukaan Jyrki Kataisen seuraava työpaikka on Perheyrittäjien varatoimitusjohtajana, työ alkaa irtisanomisajan päätyttyä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini