Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Isoja asioita

Perjantai 11.5.2012 klo 16:27


Huima tarjous

 

Rauhaa ja rakkautta, iloa ja elämää, niitähän me jokainen kaipaamme.

Koet tilanteita, jolloin sinulla on mahdollisuus valita. Sinulla on mahdollisuus valita, toteuttaa mieleisiäsi asioita, esimerkiksi rauhaa.

On sinun asiasi, jos jätät tilaisuutesi käyttämättä.

Elämä on ymmärtäväinen, eikä pakota toimimaan jollain tietyllä tavalla. Kukaan ei ole pahoillaan siitä, mitä teet tai jätät tekemättä.

Tuottamalla vahinkoa tai mielipahaa toiselle, tuotat sitä aina lopulta vain itsellesi.

Omista valinnoistasi seuraa aina jotain.

Siksi sinun pitää kysyä itseltäsi: "Mitä voin tehdä, kun haluan olla ilo ja rakkaus?"

Vastaus on joskus hyvin yksinkertainen: Älä mieti sitä, mistä saat eniten voittoa tai häviötä, vaan mieti sitä, miten saat itsellesi rauhan.

 

Sanahelinää

 

Sinulla on päättäjänä iso vastuu. Onko se sinulle vain sanahelinää?

SoTe-uudistuksella ja kuntien talousresurssien yhteensovittamisella ratkaistaan koko terveydenhuollon tulevaisuus lähiaikoina.

Siinä pelissä ei "mutu"-osaamisella pärjää.

Kuntajohtajilla on se kaikkein suurin vastuu. Heidän on ymmärrettävä kokonaisuuksien merkitys tai annettava ammattiosaajien johtaa.

Suomi on vapaa maa myös terveydenhoidon talousbusineksen suhteen. Siksi ostajien ja tilaajien eli kuntien olisi osattava tämä peli.

Päivystysfirmat uudistavat sopimuksiaan sanktionaaliseen suuntaan. Onko meillä osaamista vastata näiden isojen pelurien nokitukseen, onko osaamista? 

Osaamista on, jos on tahtoa ja yhteisymmärrystä.

JIK tekee ja palvelee kuntia. Tavoitteet on täytetty, riittääkö se?

Kehittämiseen tarvitaan lihaksia. Ne lihakset ovat sen ymmärryksen takana, mitä omistajakunnat edustavat.

Kunnat ja JIK, mehän olemme osapuolia, emme vastapuolia.

00410.jpgKansliapäällikkö Kari Välimäki ja ylijohtaja Päivi Laajala esittelivät tulevaisuuden näkymiä kuvan seminaarissa. Hankalalta vaikuttaa kuntien tilanne. Kovin korkealla ei ole yhteisymmärrys kuntien kanssa. Vielä kauempana on valriovallan halu käsittää pienten kuntien ongeĺmia. Käsitykseni kuitenkin on, että niin kauan me kykenemme harjoittamaan yhteistoiminta-alueellamme järkevää yhteistyötä, me pärjäämme tässä kisassa. Kunhan osoitamme sen olevan tehokasta toimintaa, ansaitsemme myös olemassaolomme. Rahasta tai oikeastaan sen puutteesta tämä kaikki on kiinni. Kari Välimäki antoi sellaisen yleisohjeen, että ihmisten laitostamisesta pitää pyrkiä kokonaan eroon.


Kommentit

11.5.2012 16:40  järkeä

Tulevaisuus ei ole helppo. Suunsoitosta ei taida olla paljoakaan apua. Yhteistyö lienee se oikea avain.

11.5.2012 20:51  Sote uudistuksen raportit näyttävät suuntaa

Ollaan JIK-yhteistyöstä mitä mieltä tahansa, totuus on kuitenkin se, että JIk- yhteistyöhön perustuva puitelaki korvataan uudella kuntien rakennelailla. Edellee ns. Sote uudistuksen väliraportti annetaan tämän kuun lopussa ja loppuraportti tämän vuoden lopussa.Valmistelun lähtökohtana ovat hallitusohjelman mukaiset vahvat peruskunnat. Vain poikkeusmenettely mahdollistaa useamopien kuntien yhteisen alueen.Sote uudistusta varten säädetään oma lakinsa nk. järjestämislaki.
Tähän mennessä on annettu työryhmän esitys, jonka mukaan Kurikka kuuluu Suupohjaan ja Jalasjärvi ja Ilmajoki Seinäjokeen. Tämän mukaan uusi Suupohjan kunta ja uusi Seinäjoki olisivat ko. hallitusohjelman mukaisia vahvoja peruskuntia, jotka hoitaisivat sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Kun Kurikka ei ilmeisesti halua liittyä Suupohjaan ja kun Jalasjärvi ja Ilmajoki haluiavat pysyä itsenäisenä, eivät kuntaliitokset liene helppoja. Toisaalta Jalasjärvi ja varsinkin Ilmajoki suhtautuvat hyvin pidättyvästi kaikkeen sellaiseen toimintaan, joka merkitsisi nykyisen JIK-yhteistyön kehittämistä, koska em. selvitykset merkitsevät suurta muutosta nykytilanteesen. Täten on täysin ymmärrettävää, että ne haluavat odottaa. ko. selvityksiä..

11.5.2012 21:35  blogisti

Sote-uudistuksen läpimeno on erittäin epävarmaa. Välimäki tuossa tilaisuudessa toisti erittäin useaan kertaan, että loppu eli päätös on poliitikkojen käsissä.
Ja poliitikkojen käsissä asiat ovat hyvin epävarmoissa käsissä. Myöskin sen hän sanoi, ettei ministeriössä olla sinällään toimivaa kuntien välistä yhteistyötä vastaan. Paino oli sanalla toimiva. Yhtä selväksi tuli, että niinkauan kuin uutta lakia ei saada aikaiseksi, vanhoja lakeja noudatetaan. Kuntien sanoja kuullaan, mikäli ne jotain lausuvat ja JIK-alueen tavoite on mahdollinen, jos JIK-kunnat sitä haluavat ja tavoittelevat.
Mutta vastustus ei johda muuhun kuin valtion päätöksentekoon. Seinäjoen uhka on todellinen, jos niin halutaan.

11.5.2012 21:51  Juhani

LAINAUS: Kuntalehti 5/2012

Piirikuntamalli mukana edelleen

? Suomessa on erilaisia alueita, ja yhden mallin löytäminen on tuskaista. Perustana olisi tämä peruskuntamalli, vahvat kaupunkiseudut. Siellä,
missä tähän ei päästä, yksi mahdollisuus olisi piirikuntamalli. Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä sekä toisen asteen koulutuksesta olisi useammasta kunnasta
muodostuvalla piirikunnalla.

? On pakko löytää kuntarakenneuudistus ja siihen yhdistyvä sosiaali ja terveydenhuollon palvelurakenne, joka on selkeä ja luo vahvan pohjan julkisten palvelujen tuottamiselle.

Uudistetun järjestelmän pitää olla selkeä, niin että asiakas pystyy hahmottamaan, mistä hän saa palveluita ja kuka niistä päättää. päällekkäistoiminnot on karsittava ja lisättävä kustannustehokkuutta. Sekä työntekijän että asiakkaan pitää pystyä hahmottamaan palvelujärjestelmä.

Järjestöt ja yksityiset voivat täydentää palvelujärjestelmää. Yksityisyritysten varaan terveydenhuoltoa ei voi rakentaa.

? Maailmalla on esimerkkejä siitä, että jos mennään vahvasti yksityisten yritysten varassa, niin järjestelmä on kalliimpi ja tuottaa epätasa-arvoisempaa lopputulosta. Yksityisten yritysten
tavoitteena on tuottaa voittoa yritykselle, ja siinä sitten lopputulos muodostuu yhteiskunnalle kalliimmaksi pitkällä aikajänteellä, Haatainen
vertaa.

11.5.2012 22:02  Juhani

Tarkoitan tuolla tietenkin tuolla lainauksella sitä, että JIK yhteistyö voi jatkua ehkä tätäkin kautta.

11.5.2012 22:30  Juhani

Kannattaa lukea myös kuntauudistuspuntarin tulokset. Blogi ei anna laittaa linkkiä esille, joten löytyy googlen haulla kuntauudistuspuntari www.kunnat.net:n sivulta. Tuloksissa on havaitavissa paitsi oletukset, myös jonkin verran toiveiden vaikutusta.

11.5.2012 23:51  Vain Blogistin oma ääni vastaa kaikuna

Blogisti on haastanut viime kuukaudet aktiivisesti mm. JIK- kumppanusten päättäjiä ja taannoin teuvalaisia ottamaan kantaa kuntapalveluiden järjestämiseen tulevina vuosina.

On aika kummallista, kun näyttää siltä, että seinäjokisten ohella ainoastaan bogisti näyttää seuraavan, miten hallitus haastaa kuntia olemaan aktiivisia ja aloitteelisia alueen kunnille käypien ratkaisumallien rakentelussa. Ministerit, hallituspuolueiden johto ja valmistelevat virkamiehet ovat todenneet yhdestä suusta kuuntelevansa tarkkaan kuntien esityksiä ja antavan kuntien yhdessä ajamille ratkaisuille etusijan.

Mitähän erikoisen merkittävää ja salaista mahtanevat Ilmajoen ja Jalasjärven virkamiesvalmistelijat ja luottamusjohto puuhastella, kun yli puolta kuntien budjeteista käsittävät palvelut eivät näytä kiinnostavan herroja ja rouvia pätkän vertaa.

Tällä menolla tapahtuu se, mitä mm. Haavisto, Pirttikoski ja Juntunenkin näyttävät kovasti pelkäävän. Hallitus tulee esittämää oman mallinsa palveluiden järjestelystä, ehkä kuntarakenteestakin, kun kunnilla ei ole mitään perusteltua yhteistä näkemystä esitettävänä.

Kurikan aktiivisuus (Jurva/Kurikka liitos ja Teuva selvitys) kyllä huomataan.
Tyytyvätkö kumppanit siihen mitä Kurikka esittää?

Onko Ilmajoen ja Jalasjärven ainoa vastaus tuolloinkin vain vastustaa kaikkia esityksiä ja vetäytyä kaikenlaisesta yhteispohdiskelusta. Tulivatpa ehdotukset kummppanin tai valtion taholta.

Valtiovallan on helppo tehdä tällaisen käyttäytymisen perusteella sellainen johtopäätös, että kunnat ovat kykenemättömiä saamaan mitään aikaiseksi keskenään ja toimia oman järkensä mukaan. Tuppisuita ja kuuromykkiä on suotta vaivata.

Jos Ilmajoki ja Jalasjärvi pitävät JIK:iä ensisijaisena toimintamallina tulevaisuudessakin, kuten ovat toitottaneet, olisi korkea aika lobata yhdessä Kurikan ja niiden parin muun seudun kanssa, missä samanlainen malli on käytössä liikelaitosmallin puolesta. Osoittaa, että kunnat kykenevät yhteistyöhön. Vai tämäkö hiertääkin? Kohta se on myöhäistä.

12.5.2012 0:38  Faari

Täh'n se on mennyt Juhani ja Blokisti jaakaa keskenään.
Taitaa tulla kesä !
Kyvytönkin on laitumella

12.5.2012 6:29  loppu hyvin

Unilukkareita on kovin vähän. Laiskajaakkoja on paljon. Kun näitä asioita seuraa. alkaa olla jo sitä mieltä, että turha taistella. Eiköhän panna kunnon suurkannat valtion mahtikäskyllä ja lakataan itse yrittämästä yhtään mitään. Se on ainoa vaihtoehto.

12.5.2012 11:35  haisuli

Jalasjärven valtuusto näytti eilisen lehtitiedon mukaan lähteneen tilaamaan JIK:lle röntgenlaitetta. Alkuviikosta oli kuulemma mennyt laite rikki, niin valtuusto reippaasti lähti kliiniseen ratkaisuun, oikeisiin töihin ja päätti torstai -iltana, että laite tilataan ja satatonnia huitaistaan menemään yhteisestä kassasta. Sillälailla kukin kunta vuorollaan panee haisemaan. Kyllä kunnissa tiedetään.

12.5.2012 11:55  Niinpä!

JIK:iä perustettaessa ajateltiin mm. seuraavien asioiden tuovan säästöjä ja palveluiden paranemista;

- tehokas röntgen vain yhdessä kunnassa

- laajat laboratoriopalvelut vain yhdessä kunnassa

- leikkauksesta palaaville yksi yhteinen kuntoutusosasto yhdessä kunnassa

- erikoislääkärin palkkaaminen

- lääkäritilanteen yleinen parantuminen

- päivystysten jakaminen

- toiminnan yleinen tehostaminen

- jäsenkuntien yhteinen tilaajalautakunta tilaa palvelut JIKiltä

- jne


Tilaajalautakuntaa(toimivaa) ei käytännössä ole ollenkaan, siitä syystä monia ongelmia.

12.5.2012 12:19  Kauno Kyvykäs

Turha Jikkiä on paljon miettiä, tämä Setä Stalinin hyväksi ja muiden huonoksi havaitsema järjestelmä, ajetaan nykyisen vasemmistohallituksen toimesta kiusaamaan kansalaisia. Käsikassarana tulee toimimaan Ely-keskukset, jotka sellaisilla valtuuksilla tulevat sotkemaan ihmisten elämän ja elämänlaadun, jotta vanhassa kunnon Stasissakin kalpeana ihmetteltäisiin tätä tulevaa vallankäyttöä.
Tämä vähäinenkin perustuslaillinen oikeus määrätä omasta elämästään, tullaan nykyisen kehityksen nimissä laulamaan suohon. Suomessa perustulailla on aina ollut heikko vaikutus ihmisten oikeuksiin, tällä menolla sekin vähäinen vaikutus loppuu kokonaan.

12.5.2012 13:51  Millaiset päättäjät, sellainen JIK

Olisikohan kuntien Jalasjärvi, Ilmajoki ja Kurikka poliittisten päättäjien aika hakeutua samaan huonetilaan pohtimaan omia kokemuksiaan JIK:istä? Ennen tulevia kuntavaaleja ja hallituksen esityksiä tulevista palvelujärjestelyistä.

Pohtimaan miten toiminnalle ennen sen käynnistymistä asetetut tavoitteen ovat tähänastisten kokemusten perusteella täyttyneet.
Miten palvelulupauksesta on selviydytty, miten kuntien keskinäinen hallinnollinen yhteistyö ja päätöksenteko Jikissä on toiminut, millaisia kokemuksia toiminnasta on saatu kunnallisen demokraatisen päätöksenteon näkökulmasta ja miltä tulevaisuus näyttää.

Ulkopuolisena, julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella arvioiden suurin epäilyni kohdistuu aivan olennaiseen. Tunnistavatko kaikki osapuolet edelleenkään aidosti tällaisen useamman toimijan yhdessä harjoittaman toiminnan perusjujua?

Ymmärretäänkö omistajapäättäjien keskuudessa, että palveluiden keskiössä ovat omien kuntien asukkaat ja heidän hyvinvointinsa? Miksi epäilen? Epäilen siksi, että hyvin usein uutisoinnin keskiössä ovat kuntien johtajapersoonat ja heidän kinastelunsa rakennus-, laite-ja järjestelmähankinnoista, hallintohenkilöstön palkkauksesta ja sijoitttelusta sekä liikelaitoksen tulevaisuuden suuntauksista.
Ammattitaitoinen johto ja henkilöstö näyttää tasapainottelevan parhaan taitonsa mukaan ristiinvetävien omistajanäkemysten alaisuudessa varsinaisen palvelutuotannon kanssa.

Keskustelun ja esitettyjen näkemysten perusteella epäilyttää, ymmärtävätkö päättäjät sitä, että tämänkaltainen yhtesityö voi kukoistaa, toimia ja kehittyä vain mikäli toiminnan lähtökohtana on kaikkien jäsenkuntien kuntalaisten hyvinvointi. Ymmärrys siitä, että yhdessä toimien jokainen kuntalainen voi kokea oman hyvinvointinsa paremmaksi, kuin että jokainen kunta hoitaisi palveluiden järjestämisen itsenäisesti.

Tämä yhteistoiminnan kautta totetuva kuntalaishyvä voidaan kyllä hukata helposti. Ei tarvitse muuta kuin omistajat vetelevät taustalla hallinto- ja resurssiköysistä jokainen eri suuntaan, kuten itsenäiset kunnat ovat tottuneet tappelemaan. Unohdetaan vain että kiinnostus yheisiin palveluihinkin loppuu sinä päivänä kun omistajien irtiottojen haitat ylittävät yhteisen palvelutoiminnan lisähyödyt.

Millaiseen JIK:iin Jalasjärven, Ilmajoen ja Kurikan päättäjät uskovat.

12.5.2012 14:23  Laiskajaakkoja on paljon

Ihmisen kuuluu olla "ahne työlle" , tiesi Kekkonen.

12.5.2012 17:41  tyhmä kansa

Ahneus pilaa kaiken. Meillä on liian hyvin kaikki, emmekä osaa arvostaa sitä. Pitäisi tulla sota ja sortokausi. Miksi ei saisi olla tyytyväinen?

12.5.2012 20:05  JIK:ssä päätöksenteossa on ongelmia

JIK:n ongelma on selvästi siinä, että jos JIK:llä on yksi röngten, niin missähän se sijaitsee. Tuskin blogisti antaa sitä Jalasjärvelle tai Ilmajoelle - ei hän vaatii, että sen pitää sijaita Kurikassa, koska se on keskellä. Tämä koskee muitakin hankitoja ja palveluja. Täten ei ihme, että Jalasjärvi ja Ilmajoki ovat tarkkoina omassa kunnassaan palveluiden säilymisestä. Täten vaikea on päätöksenteko JIK:ssä, vaikka sitä kuinka yritettäisiin kehua.

12.5.2012 22:15  järki hukassa

Ei kai JIK:ssä päätöksenteko voi olla ongelmallista. Kyse on vain siitä, tukevatko osakaskunnat niitä kliinisesti ja hoidollisesti järkeviä ratkaisuja, joita edellytetään tehokkuuden ja asiakaspalvelun järjestämiseks ja aikaansaamiseksii.
Ongelmahan on siinä, että valtuustot ja kuntajohtajat kuvittelevat omaavansa jotain erityistä viisautta, mitä tuolla yli 900 hengen ammatillisesti koulutetulla henkilökunnalla ei niiden mielestä ole.
JIK:lle on omistajien kuntien toimesta tehtäväksi annettu suoriutua entistä paremmin tehtävästään. Toisella kädellä samat omistajat pitävät käsijarrun kahvasta kiinni pelkästään populistisista syistä. Onhan nyt sentään kunnallisvaalivuosi.

13.5.2012 9:28  Kauno Kyvykäs

Olisikohan parempi, jos nekin rahat, joilla elätetään Välimäkeä puhumassa täyttä paskaa, käytettäisiin itse asiaan.

13.5.2012 10:55  asioita seurannut

Torstain Kurikka-lehden pääkirjoitus provosoi, kaiketi tahallaan, Fortum-osakkeet ovat Jyllinkosken sähköyhtiön perintöä, josta on ONNEKKAIDEN SATTUMUSTEN kauttamuodostunut kaupungille miljoonaomaisuus. Rohkenen olla eri mieltä. Asiassa ei sattumalla ole juuri mitään merkitystä. Kurikan kaupunginvaltuutettujen enemmistö on nähnyt muutakin, kuin rahankiillon silmissään. Toisin kuin Kurikka-lehden pääkirjoittaja.

13.5.2012 17:58  hyvä homma

Suomi putoaa jatkosta, se on varma se. Onneksi sikäli, että ylenpalttinen idoliasenne ja -ajattelu hiukan vähenee.

13.5.2012 20:49  Vanha........

17:58, pirun maalari!

13.5.2012 21:09  Jalosen ketju

Jääkiekko on kuitenkin vain urheilua. Ei siihen maailma kenelläkään pitäisi kaatua.

13.5.2012 21:15  hienoa kumminkin

Kumma kun ei kukaan arvosta Kurikan luottamusmiesten asennetta Fortum-osakkeiden säilyttämisen suhteen? Monta kertaa on ollut vaakalaudalla, että osakkeet myydään. Ihmeen kaupalla on seireenien kuiskuttelusta selvitty.

13.5.2012 22:19  hyvä näin

Muutokset tehtävä kuntien lähtökohdista

​Erityisen tärkeänä Kuntaliitto pitää sitä, että tulevassa kuntarakennelaissa tarjotaan alueelliset erityisolot huomioon ottavia vaihtoehtoisia ratkaisuja ja että vaihtoehtoisena ratkaisuna pidetään myös kuntien välisen yhteistyön kehittämistä niillä alueilla, joilla ei ole mahdollista päästä vahvan peruskunnan ratkaisuun
Näin kuntaliitto

14.5.2012 7:41  Eriarvoisuutta

Jurvan röntgenlaitteet siirrettiin Kurikkaan ja nyt Jalasjärvelle omia hankitaan. Luottamus JIKiin mennyt.

14.5.2012 8:46  Kauno Kyvykäs

Jellona ääliöt höpöttivät, jotta pitää löytyä "meidän peli". Selvästi se on nyt löytynyt.

14.5.2012 17:06  jo on jutut

Onpa hienoa, että kun röntgen menee särki tiistaina eikä keskiviikkonakaan vielä ole hankittu uutta sadan tonnin laitetta, niin kyllä luottamus vähemmästäkin jo menee. Minusta siinä on eriarvoisuutta, että koneita hankitaan ja silti ei osata niitä käyttää, Ongelmahan on siinä, että pitäisi erikoistua jotta olisi osaamista.
Kyllä tässä luottamus menee valtuustoihin, kun siellä osataan parhaiten oikeat hoitotavat, tosta vaan.

15.5.2012 9:37  Uutiset/Ilkka

IKEA Jouppiskaan ja Komea auringonlasku Kurikassa.

16.5.2012 22:52  läheltä seurannut p...s...m...n

vittu teidän luottamuksesta vetäkää vaan kurikkaan ja haukkukaa muita............ja ohjatkaa niin kuin joku tekee koko ajan..............


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini