Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Itseään on syytä hallita

Sunnuntai 25.7.2010 klo 13:57


Hallitse itsesi, älä niinkään muita

 

Miksi pitää aina olla varuillaan? Miksi pitäisi pyytää muilta lupa?

Miksi ei vaan toimita oman harkintansa mukaan?

Miksi tuhlata aikaa kyselemiseen, kun paras on vain yksinkertaisesti tarttua toimeen?

Turha tuhlata aikaa. Pitää olla vain uskollinen omille tavoitteelleen ja itse vastata omista tekemisistään.

Silloin kaikki onnistuu, kun toimit näin ja oikein.

Silloin voit tehdä kolme toivomusta maailmalle ja saavutat ne varmasti.

Toiveesi ovat: Saada olla rakastettu, terve ja onnellinen.

 

Kunnissa onnellisia

 

Kuntaministeri Tapani Tölli sanoo selvittävänsä parlamentaarisen kuntakomitean tarpeen kesän aikana. Työn tavoite pitää hänen mukaansa pystyä ensin selkeästi määrittämään ja arvioimaan.

Hänen mukaansa kuntien perustehtävä on edelleen “köyhäinhoito” eli vähäosaisista huolehtiminen.

Silti on syytä peräänkuuluttaa kansalaisten vastuuta omista asioistaan ja elämästään.

Minkä ihmeen takia tehokkuuden ja tuottavuuden nostaminen on niin vaikeata kunnissa?

Puhutaan luottamushallinnon tarpeesta. Siinä välttämättömyydestä on tullut hyvin raskassoutuinen hyve.

Taloudelliset kannusteet ohjaavat kaikkea, myös terveydenhuoltoa. Niinhän ei ole tähän asti suunniteltu tehdä.

Nyt lainsäädäntö siihen pakottaa.

Kysymys kuuluukin: Mitä on esimerkiksi tuottava terveydenhuolto ja miten se pitäisi suunnitella?

Mitkä ovat meihin kaikkiin keskeisimmin vaikuttavat tulevaisuustrendit. Mikä voisi johtaa kunnat ja meidät kukoistukseen, niin ettemme juuttuisi vanhoihin raiteisiin?

Millaista työkulttuuria ja millaista johtamista me tarvitsemme?

Mikä käsikirjoitus takaa onnistumisen ja turvan tulevassa?083.jpg

Kesän ensimmäiset kantarellit hellekesänä 2010. Kuivia ja krapeita olivat, mutta maukkaita. Hyvän soosin ainekset siinä oli, tänä aamuna noukittu. Nyt jo syöty. Kerma osaltaan takasi onnistumisen, mutta maku oli muutenkin kohdallaan. Kalan kanssa sopii vaalea soosi erikoisen hyvin. 


Kommentit

25.7.2010 14:55  Kauno Kyvykäs

Onko meillä nykyään niin tyhmä kuntaministeri, joka ei tajua miksi kunnat ovat olemassa, kuntakomitea, misttä ihmeestä näitä saivartelijoita riittää.
Muuten, Matti kohteliaana isäntänä on varannut Juhanille evästä saunareissua varten.

25.7.2010 18:34  Juhani

Joku kirjoitti että blogien taso on laskenut. Yritän kirjoittaa nyt hiukan vakavampaa asiaa ja niin pitkään että helposti ärsyyntyvän kannattaa harkkoa seuraavaan kommenttiin.

En niittaa kiinni yhtäkään esittämääni ajatusta vaan perun niitä yksitellen keskustelun kuluessa ;-) Mutta ehkä tämä herättää korkeampitasoista keskustelua kuin vain puhetta minun ja Kaunon kohtaamisesta saunassa.

Todellinen taloudellinen tuottavuus olisi sitä että palvelu tai tuote kustantaa itsensä ja tuottaa sen lisäksi omistajille voittoa. Siihen ei käytetä verovaroja eikä Kaunon vihaamia avustuksia tai tukieuroja. Konsultteja voidaan käyttää, mutta ne maksetaan tuotolla, joten konsulttienkin on lisättävä tavalla tai toisella tuottavuutta.

Yhteiskunnan palveluissa taloudellisen tuottavuuden nostamista on vaikea laskea, sillä palvelun tasoa laskettaessa tai asiakkaan kustannuksia nostettaessa yhteiskunnan toiselta luukulta haetaan avustusta.

Tähän vaikuttaa esimerkiksi jo niinkin pieni asia kuin ajaminen lääkäriin toiselle paikkakunnalle tai käynti yksityisvastaanotolla. Moni hakee senkin kustannuksen sosiaalitoimen tai Kelan luukulta. Jossain vaiheessa kuntakokojen suurentuessa on pakko kysyä onko palvelupisteiden karsiminen vain näennäissäästöä.

Kilpailulainsäädäntö jopa kieltää laskemasta todellista taloudellista vaikutusta kieltämällä kotipaikkaedun kilpailutuksessa. On se oikein, muuten ei koskaan saataisi aikaan järjestelmää jossa paras tarjous olisi varmasti paras tarjous. Mutta nytkään se ei ole sitä.

Joku viisas voi vetää vaikkapa automaattisesti johtopäätöksen että avustuksia ja tukia poistamalla kaupungin tuottavuus paranee. Tämä voikin olla oikea säästökohde, mutta sekin voi olla myös näennäissäästöä, joka kostautuu esim. Kurikan tapahtumien ja yrittäjien asiakaskuntien vähenemisenä tai jollain muulla arvaamattomalla tavalla. Ettei menojen vähennys kostautuisi tulokertymässä, päätöksiä täytyy tehdä järkevästi.

Minä uskon että kaupungin varojen jakaminen tukien ja avustusten muodossa tosiaan vähenee, mutta siitä en ole niin varma onko se aina edullista, onko se motivoivaa, onko se yritteliäisyyttä kasvattavaa, antaako se signaalin jonkin asian tarpeettomuudesta turhauttamalla ihmistä joka tekee kaikkensa asian eteen.

Jos soittaisin kaupungille, että tarvitsen taloni kohtaan katuvalot ja tonttini ojassa olevat vedet putkeen, niin korvenkyläläisenä minulle naurettaisiin ihan vääränä. Nauraisin itsekin ihan kaksinkerroin ja voisin vaikka kuolla naurukohtaukseen.

Pitäisikö joskus miettiä ollaanko palvelujen suhteen oikeudenmukaisia, kuuluuko sen joka ei palvelua voi saada, maksaa sen palvelu joka sen saa. Vai kuuluisiko tietyistä palveluista niiden saajankin maksaa? Kenellekään ei tule mieleen nauraa vastaavalle hankkeelle keskustassa - ei edes hymähtää.

Ymmärrän ettei blogisti puhunut näistä. Hän puhui tuottavuuden parantamisesta, joka on eri asia. Sitä parannetaan myös ahkeruudella, työntekijöiden hyvinvoinnilla ja vaikkapa yksikköjen yhdistämisellä. Yksikköjen pirstaloimiseen minä en vieläkään usko vaikka se jollekulle toisikin lisää palkkaa tai valtaa.

Mutta mietinnän alle kannattaa nostaa karsimisen vaikutusten ja palvelujen oikeudenmukaisuuden problematiikat. Kostautuuko leikkauspäätös ja annammeko palveluja jotka eivät kohtele veronmaksajia tasapuolisesti.

Ja Kauno: Minulla on omat sieneni ;-)

25.7.2010 19:11  ennustaja

Juhani kiitettävästi koettaa hahmottaa näitä vaikeita asioita, niinkuin johtaminen, erilaisiten hallinnollisten ja strategisten päätösten vaikutukset ja niin edespäin.
Isojen kokonaisuuksien hahmottaminen kuitenkin on äärimmäisen vaikeaa. Se vaatii paitsi osaamista ja näkemystä, myös kykyä ja ymmärrystä tajuta erilaisten päätösten mutkikkaita vaikutuksia. Yksittäiset välittömät vaikutukset ja niiden analysointi antavat vain vähän vastausta kysymyksiin, kuinka prosessia pitää viedä eteenpäin. Siksi pitää olla kokonaisvaltainen suunnitelma joka viedään määrätietoisesti loppuun asti ja katsotaan sitten lopuksi miinukset ja plussat. Luottamusmiesten johtamat prosessit ovat usein hapuilevia ja edstakaisin vellovia sillä tunteita ja kansalaismielipiteitä sekoitetaan järkevään ajatteluun. Pitää siis olla uskallusta ja itseensä luottamista, jos aikoo jotain saada aikaan. Lisäksi pitäisi löytyä edes joltakulta porukalta yksimielisyys ja tahto ajatella vain yksinkertaisen järkevästi. Tällä hetkellä Kurikassa on päättäjinä liikaa märkäkorvia j apelkän politiikan tekijöitä, jotta minkäänlainen rationaalinen päätöksenteko voisi onnistua. Johtajuus puuttuu myös siltä osin, että kunnan työntekijöiltä kysellään liikaa, mitä he "ehkä tahtoisivat" työssään tehdä paremminkin tai olla tekemättä. Kuntajohtajan rooli on siksi mahdoton tehtävä, kun kumonn yritetään puhaltaa sekä alaisten, että esimiehen, hallituksen suunnasta.
Saamme olla varmoja siitä, että näille ristivedoille, jota erilaiset besserwisserit edustavat, naureskellaan kun historiaa aikanaan katsotaan taaksepäin.

Vahinko vain, että potilas ehtii kuolla, kun niiin voimakkaasti isketään suonta.
Kurikka on tuomittu liittymään Seinäjokeen osaamattomuuden ja yhteistyökyvyttömyyden johdosta ja se on vahinko.

25.7.2010 19:17  Kestävyyttä suunnitteluun

Kyllähän Juhanin ajatukset voi pitkälle jakaa. Säästöjä ei voida saada kuin toimintoja karsimalla, järkeistämällä ja supistamalla. Siinä ääniä kalasteleva valtuutettu astuu piikkitennarilla jonkin merkittävän eturyhmän varpaille ja putoaminen vallan kahvasta on varmaa. Ei käy!
Postipalveluissa ollaan menossa kustannusvastaavuuteen. Sivukylän mummolle lehden tuominen on kalliimpaa kuin keskustan tihiössä asuvalle. Silti tilausmaksu on sama. Reilua? Ei tosiaankaan, mutta jos kustannusvastaavuus vyörytettäisiin vaikkapa maakuntalehtien hintoihin, kuka sivukylillä enää tilaisi?
Kunnallispuolella on toisin. Oli palvelu miten kaukana ja hankalan takana ikinä, veronkanto on vääjäämätön. Maksat tai itket ja maksat.
Juuri on puhuttu lehdistössä, että valta on siirtynyt äänin valituilta virkamiehille. Ainakin Kurikassa todella paljon on näin tapahtunut ja sitten kun tehdään supistuksia, syntyy konflikti. Silti pitäisi säästää. ST-puolella on pahimmat ajat vasta edessä, kun maksajat vähenee ja hoidettavat lisääntyy ja hoitoistuu. Mistä rahat? On pakko tehdä jotakin. En tarkoita eutanaasiaa, mutta jotakin järkeviä porrastuspäätöksiä ja tapoja, joilla vanhukset voivat olla kotona pidempään ja muu sairauden ja terveydenhuolto voidaan hoitaa hyvin ja tehokkaasti: olisiko tässä jokin kirjastoauton tyyppinen terveysauto ratkaisu - heitän vain:)
Nyt samalla viikolla on puhuttu siitä, miten rakennustyömailla sutta ja sekundaa joudutaan korjaamaan, kun kilpailutetaan pelkällä hinnalla. Ei kukaan varmaan kysy kauanko Kurikan kirkkoa tehtiin tai miten kauan meni Jurvan kirkon rakentajilta. Enemmän kiinnostaa se, kuka sen teki ja suunnitteli. Nämä rakennukset ovat pystyssä vielä, kun parin vuosikymmenen ikäisiä betonikolosseja puretaan homevaurioisina, moneen kertaan rempattuina ja hengenvaarallisina. Missä siis kestävä kustannustehokkuus?
Kurikan keskustasta yritetään saada jotakin idyllikaupunkia, jossa betoniset kukkavaasit loistavat miljoonissa väreissä, ihmiset kävelevät onnellisina ostoksille keskustaparkista ja ilmassa leijuvat kauniit perhoset mummujen onnellisina seuratessa elämää kävelykeppeineen vöhreän puiston penkiltä. Höpö höpö!
Kauhajoellahan tätä jo on tehty. Ensimmäisen lumimyräkän jälkeen puhtaanapito on kauhistus urakoitsijoille ja postimerkin kokoisista vinoparkkiruuduista on tosi upeeta toisen auton takaa työntää Focuksen peffaa justiin jonkin Hummerin eteen, kun ei näe mitään. Tämä "vanha" parkkeerauskuvio on toimiva, miksi siis lähteä korjaamaan sellaista, joka ei ole rikki.
Suunnitelmat pitäisi mitoittaa myös niin, että ne kantavat. Eivät pelkästään kunnianhimoisen suunnittelijan aivoissa, vaan kaikilla mittareilla. Nyt Kurikassa suunnitellaan ihan selkeästi ylikierroksilla. Eletään muuttotappiossa ja rakennetaan Manhattania. Huono yhtälö.

26.7.2010 8:34  Päätökset tehdään pääasiassa tunnetasolla, ikävä kyllä

Tutkitun tiedon mukaan ihminen tekee päätöksesnsä 75-prosenttisesti tunnetasolla, eli affektiivisella alueella, vain 25 osuus on tiedoilla ja tosiasioilla päätöksen tekemisessä. Samalla tavalla myös luottamushenkilöt tekevät päätöksiä.Eli valmistelussa esiintulleilla tosiasioilla on vain 25 prosentin osuus päätöksissä, eli hyvin vähäinen. Tämä korostaa valmistelun merkitystä, koska asiaperusteita pitää olla paljon ja niiden pitää olla selkeitä jos ne "selättävät" tunneperusteet. Mielestäni tämä asia pitkälti selittää päätösten ailahtavuudet, koska päättäjien mielet ailahtelevat jopa tuntien saatika päivien välillä, eli päätökset ikävä kyllä ovat sattumanvaraisia ja yllättäviä. Kun luottamushenkilön ja virkamiesten mielentilaa vielä sekoittavat tunteella ajattelevat ystävät ja kylänmiehet sekä asianosaiset niin päätösten sekamelska on valmis. Minua ne eivät ainakaan yllätä kun tunnistaa päätöksiin liittyvät erilaiset tunteet.

26.7.2010 9:14  Nyt ei saa Tölli kupeksia

Kunpa töitä tehtäisiin joskus edes tunteella, eikä populistisin, itsekkäin lähtökohdin.

Toivottavasti tämän Töllin selvitys kukkii mukitolkulla uusia hillittömiä kuntaideoita, eikä jää vain Töllin kupeksimiseksi.

26.7.2010 9:35  Tunteet jylläävät

Populisti jos kukaan on "tunne-eläin" ja voimakas sellainen, vaarallinen päättäjänä !!!!!

26.7.2010 9:47  Kurikka Seinäjokeen

Olen samaa mieltä, mitä joku kommentoija on edellä todennut, että Kurikka Seinäjokeen. Turha on haikailla Jalasjärveä, jolla on suuria ongelmia edessään, Kurikkaan, kuten blogisti blogissaan taannoin haaveili. Kun pitää pystyä vastaamaan niistä haasteista, mitä esim. ikääntyminen tuo tulevaisuudessa, niin vain riittävän suuri kuntayksikkö pystyy niihin vastaamaan. Väestöhän Kurikassa vähenee ja nuoremmat ihmiset muuttavat muualle.

26.7.2010 10:05  Kauno Kyvykäs

19:17, mukava huomata, kun joku fiksumpikin on huomannut samat asia,kuin Kauno. Rikkaruohoina rehottavat konsultit jäivät kirjoituksessa kuitenkin liian vähälle huomiolle.
Terveysauto ei ole mikään mahdoton ajatus, eväti ainakaan vanhukset pääsisi mätänemään kuukausitolkulla omissa asunnoissaan, tai onhan kotisairaanhoitoa nytkin ja silti pääsee näin käymään, miettimisen paikka. Olisiko puhelinsoitto edes kerran viikossa välittämistä?
Neuvostoliitossa oli ennenvanhaan kiertävä sairasauto, kiersivät hoitamassa vanhuksia ja etenkin sairaita, perässä kulki korjausauto, jonka miehistö korjasi sairasautoa sillävälin, kun sairasauton miehistö korjasi ihmisiä. Toimivaa tiimityötä, mutta tuskin kustannustehokasta, onneksi Suomessa pystytään halutessa parempaan.

26.7.2010 10:18  Juhani

Jos Kurikka liittyy Seinäjokeen, niin sillä ratkaisulla ei ole mikään kiire. Kurikkaa kannattaa kehittää järkevästi niillä varoilla joita Kurikka omistaa. Kiire liittymisellä on vasta sitten kun me emme omillamme tule toimeen. Nyt tulemme ja voimme myös kehittää paikkakuntaamme.

Olen ollut mukana Seinänaapureiden yhteisissä projekteissa, keskustellut Seinäjoen luottamusmiesten kanssa, ollut poliittisessa yhteistyössä sisarosaston kanssa ja ollut myös kaupunginhallituksessa käsittelemässä esim. maanmittaustoimiston toimipistejärjestelyjä, lentokentän toimintaa ja kolmostien kehittämistä.

Kokemukset Kurikan huomioimisesta maakunnan kehittämisessä ovat sen kaltaisia, että pidän kuntaliitosta Seinäjoen kanssa tämän paikkakunnan kehityksen kannalta järjettömänä. Sen sijaan palvelutoiminnan kannalta lämmin yhteistyö on varmasti järkevää.

26.7.2010 10:34  Seinäjoelle ei!

Juhani on oikeassa. Seinäjoki on nyt jo putsannut Ilmajoen kaikista virastoista ja vielä kotikoulustakin. Maatalousoppilaitosta eivät sentään ota jokirantaan haisemaan ja Ilmajoki ei ole edes liittynyt Seinäjokeen!!

Kokemukset Peräseinäjoella ovat samankaltaisia. Jos vielä vuosia täysin omillaan hyvin toimeen tuleva Kurikka liittyisi Seinäkeen, sen rahat mätkättäisiin nanosekunnissa Framiin, Joupin alueeseen ja Sairaalanmäelle, keski- ja amk-koulutus vietäisiin Seinäjoen rantaan ja puskutraktori saisi hommia. Lukiot liitettäisiin pian Seinäjokeen "säästö- ja synergiasyistä". Jo nyt Seinäjoki on imuroimassa Jurvasta kalustealan keskusta itselleen, siis miettikää! Ja Itäiseen ohikulkutiehen pitäisi maakunnan "sitoutua", vaikka se näivettää mm. Kurikkaa.

Niin kauan kuin Kurikka on itsenäinen ja sillä on massi lyönnissä, se pystyy vähän sanomaankin. Säilyy työpaikat ja kaupat, mutta Seinäjoen sivukylänä Kurikka on aavekaupunki alle aikayksikön.

26.7.2010 10:40  Terveysauto, hyvä innovaatio!

Terveysautohan voisi toimia kotisairaanhoidon tukena. Pienemmistä krempoista pääsisi juttelemaan alan ammattilaisen kanssa nokatusten melkein kotiovelta ja saisi sen mobilaattituubin ja taas olisi mummo tyytyväinen pitkän tovin taikka jostakin ajoksesta tms. jotka vievät tk:ssa turhaa aikaa. Helpottaisi kotisairaanhoitoa ja helpottaisi lääkärijonoja kun jäisi turhat yskänlääkereseptien kirjoittelut pois. Voisi tukea ajatusta, jotta vanhukset asuisi kauemmin omissa torpissaan, kun olis turva, jotta terveysauto tuloo aina tiistakisin!

26.7.2010 11:26  Kaukaa

Kurikka voisi aivan oikeasti olla edelläkävijä palveluautokokeilussa. Siihen voisi saada jopa jotain rahaa, mutta vaikka ei saisikaan, niin joka tapauksessa. Terveydenhoitajan palvelut, käsiapteekkitavara, jopa reseptilääkkeet tilauksesta ja mitä muita palveluja siihen voisikaan yhdistää. Esimerkiksi erilaisten asiakirjojen vastaanottoa. Pieni ryhmä miettimään, mitä kaikkea palveluja voitaisiin tällä tavalla hoitaa.

Kauno on jostain syystä katkera konsulteille, mutta kokemuksesta tiedän, että ulkopuolinen suunittelija voi saada paljon hyvääkin aikaan. Enemmän kunnat ja muutkin tilaajat voisivat mennä itseensä siinä, että konsultteja tilataan vain sen vuoksi, että näyttäsii, että jotain tehdään. Kun konsulttien esitykset on kerran esimerkiksi valtuustossa tai työyhteisöissä käsitelty, niin sitten ne mapitetaan hyllyyn ja unophdetaan. Tilaajan täytyy kantaa myös oma osuutensa ja vastuunsa sekä tilatessa että toteutuksessa.

26.7.2010 12:13  -

10:34, hommaa muitakin värejä, ettei tarvii pelkästään mustamaalata asioita!

26.7.2010 12:25  Kauno Kyvykäs

Ei Kauno konsulteille katkera ole. Olen aina peräänkuuluttanut sitä, jotta maksetaan konkreettisista asioista toteutuksen mukaan ja takuu kuuluu asiaan. Nyt maksellaan haaveista ja taivaanrannan maalaamisesta.
Varmasti asiansa osaavalle konsultille kelpaa vastuu hankkeista, jollei kelpaa voi vain ihmetellä mihin näitä konsultteja tarvitaan.
Mitenkähän mahtaa Jikki sopeutua ja vaikuttaa autohankkeeseen, taitaapi kasvanut byrokratia tehdä asian mahdottomaksi.

26.7.2010 12:53  Juhani

12:13 Mainitsemasi kommentti oli kyllä tosi synkkä, mutta minäkään en näe kovin paljon valoa tuon tien päässä.

Itselläni on useita synkkiä esimerkkejä, mutta en halua esitellä niitä julkisesti, koska kuitenkin haluan kumartaa Seinäjoenkin suuntaan.

Sen sijaan, kun Seinäjokeen on nyt liittynyt useita kuntia ja meillä on mahdollisuus aivan asiallisesti ja järkiperustein seurata mitä näillä paikkakunnilla nyt tapahtuu, niin suoritetaan sitä seurantaa.

Toivon että ennen tällaista liitosta tehtäisiin aiemmin liittyneistä kunnista kunnon analyysi ja katsottaisiin mikä se hyöty on ollut. Eikä vain aineellinen, vaan myös henkinen hyöty. Ovatko kansalaiset passivoituneet varjopuolen ikkunalla kasvavan kasvin tasolle jota unohdetaan kastella. (Mitä lie tuokin kuvasi ;-))

En olisi valtavan innostunut muistakaan kuntaliitoksista, mutta ne kannattaa nostaa vakavaksi vaihtoehdoksi. Onko tulevaisuus valoisampi Teuvan ja Jalasjärven kanssa? Se nousee kuitenkin omassa mielessäni paljon valoisammaksi vaihtoehdoksi, mutta en näe siinäkään erityisen suurta kiirettä muutoin kuin etsikkoaikojemme käytön takia.

26.7.2010 14:14  YOU 26.7.2010 12:13

Esitäppäs, missä kohtaa puhuin niin sanottua epähygienistä elikkä potaskaa?

26.7.2010 14:21  Tunne ja järki mukaan päätöksentekoon.

Päätetäänkö tunteella vai järjellä, siinäpä kysymys. Parasta olisi jos nämä molemmat voimat yhdistyisivät, eli järki ja tunne kulkisivat yhdessä. Liiallinen järjen käyttö johtaa teknisesti oikeisiin päätöksiin ja pelkästään tunteella päättäminen johtaa järjettömyksiin. Kun tunteen rinnalle otetaan myös järki niin päätökset oletettavasti olisivat hyviä.

26.7.2010 14:42  Ihan jees kommentti

Yhdyn edelliseen puhujaan ajatuksellisesti. Päättäjä, jolla ei ole tunnetta, ei ole päättäjä, mutta ei myöskään päättäjä, jolla ei ole järkeä.

26.7.2010 14:46  Juhani

14:21 hyvä kommentti.

Onhan kuitenkin tarkoitus että Kurikan asukkaat tuntevat olonsa kotoisaksi, turvalliseksi, ovat tyytyväisiä ja mahdollisesti jopa onnellisia niin että rakastuttuaankin jäävät asumaan tänne.

Raha ei ole edes kaupungin mittakaavassa se ainoa asia joka esim. Kurikan asukaslukuun vaikuttaa.

Nyt olen koneelta pois jonkun aikaa, mutta toivottavasti keskustelu käy yhtä asiallisena tästä eteenkinpäin.

26.7.2010 14:55  Pjotor

Voimme kukin itseltämme kysyä:onko näissä kommenteissa pääosin tunnetta, mun mielestä on:onko näissä kommenteissa järkeä, mun mielestä joskus on , mutta ei suinkaan voittopuolisesti. Ennimmäkseen kommeteissa on tunnetta ja sitä kautta omien tunteitten purkamista, joskus tuntuu kuin olisi oman pahanolon purkamista. Eli: blogi on kanava järkeville kommenteille, mutta myös tunteiden purkukanava ja enimmäkseen jälkimmäistä. Blogin sisältöihin en tässä ota kantaa, ettei blogisti ylpistyisi tai masentuisi.

26.7.2010 15:46  jj

No, se on hjuva, jotta Pjotoria heleppaa näin vähällä.

26.7.2010 18:23  Tosiasioita kuntaliitoksen puolesta

Tähän kuntaliitoskysymyksen löytyy aina joku ennalta arvattavissa oleva kiihkoilija (10:34), joka puhuu pääosin puppua omassa kiihkossaan. Esimerkiksi peräseinäjokiset ovat erittäin tyytyväisiä kuntaliitokseen. He hyötyivät erittäin paljon ns. porkkanarahoista. Nyt toteutuneilla kuntaliitoksilla on ollut koko maakunnalle se merkitys, että Seinäjoki on noussut asukasluvussaan Vaasan tasolle, millä on ollut merkitystä mm. sillä, että ELy sijoitettiin Seinäjoelle eikä Vaasaan. Jatkossa näyttää selvältä, että nykymuotoiset maakunnat ovat liian pieniä. Tällöin on tietysti tärkeää, että meillä on vahva ja iso maakuntakeskus, kun aletaan muodostaa esim. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntia käsittävää yhtä maakuntaa. Täten näissä asioissa on hyvä katsoa nenäänsä pidemmälle eikä tuijottaa vain omaan napaansa. Jos lähdetään siitä ajattelusta, että kuntaliitosta odotetaan niin kauas, kun osingoista on vielä jotain apua, niin heikosti ovat silloin asiat, kun pitää pyytää päästä kuntaliitokseen.

26.7.2010 19:38  -

18:23, täyttä asiaa joka sana!

26.7.2010 20:01  Edunvalvontaa kommentissa 18:23.

Kommentoija 18:23 Seinäjoen asiamies ja Seinäjoen sokaisema edunvalvoja.

26.7.2010 23:33  Voi kuppaajaa

Perustetaan oikeen kirkko, jossa kumarretaan kohti lakeuren ristiä ja ELY ynnä sun muita verenimijöitä ja ollaan tyytyväisiä. Etenkin, kun Seinäjoki pääsi liki samalle väkimäärälle Vaasan kanssa imuroimalla kaikki naapurikunnat, jotka sai. Voi, voi.
"Meille on tärkeää vahva ja iso maakuntakeskus", jossa asuu lähinnä vanhuksia ja joka kuppaa kaikki naapuriseurakunnat. Sellainen talonisäntäkin, joka nai kaikki piikansa kuoli kuppaan.

27.7.2010 10:39  Santeri

Juhani,ym.Se mitä epäilette Seinäjoen tekevän kuntaliitoksessa meille,ov vissiin jo tehty ainakin osittain Jurvalle.Taas pukkaa esille se meidän julma itsekkyys.Aatteleppa ite,kuntaliitos jossa oomma niskanpäällä onnistuis Jalasjärvi tai Teuva.Antavana osapuolena oomma sekä Seinäjoelle,että myös jos uskallamma kattoa Kauhajoen suuntaan.Ei me voida mitenkään kehittyä sillakonstilla jotta oomma aina vain ottavana osapuolena,olisko se ahneutta vai orastaako suuruuden hulluus?

27.7.2010 12:00  Juhani

Santeri, se aloitetaan hiekkalaatikolta. Jo pieni lapsi on oppinut omimaan tavaroita toiselta. Se on jatkunut sivukylien voimavarojen keräämisellä keskustaajaman käyttöön, se jatkuu pienten kuntien voimavarojen keräämisenä suurempien kuntien käyttöön, se jatkuu maakuntakeskuksen muodossa eikä lopu, sillä ihminen ei muutu vaan on vauva loppuun saakka.

Aina sanotaan olevan kyse yhteisen hyvinvoinnin rakentamisesta jossa osa on kuitenkin hyvinvoinnista luopujia. Jo nyt olisi lunastettava jo annettuja lupauksia. Jurvasta ja Kurikan sivukylistä on huolehdittava niinkuin on luvattu. Paremman tulevaisuuden perusteellahan päätökset niiden voimavarojen keräämisestä yhteiseen kassaan on tehty. Samalla tavalla on varmistuttava että myös maakuntakeskuksen lupaukset paremmasta toteutuvat ennenkuin omat voimavarat siirretään sellaisinaan yhteiseen kassaan.

Siellä missä on yhteinen kassa, pitäisi olla myös yhteinen henki.

Kysymys: Mitä olen epäillyt? Ne asiat joissa olen ollut mukana, eivät ole epäilyjä vaan toteutumia. Muulta osin minä puhuin seurannasta. Mitään ei tarvitse epäillä. Minä olen oppinut siitä mitä olen kuullut ja nähnyt, opitaan lisää siitä mitä muualla tapahtuu. Porkkanaraha on kuitenkin huono peruste kuntaliitokselle.

En ole siis fanaattinen vastustaja enkä fanaattinen puolustaja.

27.7.2010 12:12  -

Lopputuloksena, asuitpa missä vain samallatavalla päivä etenee tunti tunnilta!

27.7.2010 14:50  Santeri

Keitä varten rakennetaan isoja kasvukeskuksia,niihin joutuneet tai muuttaneet voivat osastaan kuitenkin pahoin.Ristiriitaista,halutaan kasvukeskuksia ja kuitenkin vapaa ajalla matkustetaan maaseudun rauhaan.puuttuuko ihmiseltä rohkeus päättää mitä oikeasti haluaa.Ajanlasku toimii kuitenkin samalla tavalla vaikka kuinka hosuis,eikä elämä tuu sen valmiimmaksi.Son herkkä laji tää elämä,kannattais kuluttaa harkiten ja viisaasti.Yksi hyvä ystäväni heräsi viime torstaina terveenä uuteen päivään,iltapäivällä hän nukkui pois.Ei auta paljon maalliset rahajakelut näillä kalkkiviivoilla.

27.7.2010 15:32  Juhani

Kaksi viimeistä kommenttia parempia kuin omani. Mutta silti asiatkin pitää hoitaa.

28.7.2010 8:08  Pjotor pohdiskelee plokia

Blogien aihepiiri on yllättävän laaja ja monipuolinen. Niissä otetaan esille ajankohtaisia, meitä kaikkia koskettavia asioita ja syväluodataan ihmismielen sopukoita ja tuntemuksia. Herätellään miettimään omakohtaisesti asioiden kulkua. Blogisti ei päästä vähällä ei itseään eikä lukijaakaan. Uusia avauksia on yllättävän paljon. Olisi todella mielenkiintoista, jos kommenteissa pysyttäisiin blogistin esille ottamassa asiassa, mutta yllättävän nopeasti kommentit lähtevät kulkemaan totuttua rataa ja harhapoluille. Pari aktiivista kirjoittajaa on, joista toinen urautunut omiin traumoihinsa ja toinen taas yrittää saada järkevää keskustelua aikaan. Tarpeellinen blogi ja istuu nykyaikaan.

28.7.2010 10:30  Kauno Kyvykäs

Pjotor tuntuu olevan näitä minä siunaan teidät tyyppiä. Näitä ylevyydessä rypeviä kaikkitietäviä pikku Jumaluuden ruumiillistumia tulee elävässä elämässä aina silloin tällöin vastaan. Olkaa "iloisia", kun tälläisiet ylempää henkistä tasoa olevat älyn lähettiläät huomaavat teidän kykynne, kehuvat teitä ja antavat arvoa teidän kyvykkyydellenne, YÄK.

28.7.2010 10:31  Vera

Pjotor on oikeassa ja puhuu asiaa. Ehkä blogin taso on "liiankin" hyvä joskus, niin että kynnys kirjoittaa kommentteja on korkea. Kannustettava kanava ja saa purkaa paineita. Arvosana 9- kouluarvostelun mukaan.

28.7.2010 11:20  Sivustaseuraaja

Huono päivä Kyvykkäällä, miten sä löysit itsesi kommentista 8:08, minäkin sen luin ja vielä toiseenkin kertaan mutta en löytäny. Kerro lisää, minäkin haluan tietää.

28.7.2010 12:05  -

11:20, miten sinä löysit Kyvykkään tekstistä, että hän kirjoittaisi 08:08 teksin henkilönä, ylleisesti, ylleisesti. Ei liian pienellä katsontakannalla, maailma on laaja ja ihmisiä paljon.

28.7.2010 12:45  Kauno Kyvykäs

Kävi Sarvijoella samoin, kuin Nopankylässä, loppui kauppa lopullisesti.
Mitäkö tekemistä Nopankylällä on asian kanssa?

Seuraavaa:
Onse kamalaa kun kauppa loppuu.
Ei saa enää mitää aina pitää mennä rinnalle.
Kyllä tuloo kallihiksi.
Oli se niin kätevää ku tartti jotaki.

Tuli kyläkauppias:
Kylloli kallista.
Ei siälä ollu sitäkää en viittiny ostaa tätäkää.
Kyllon reheviä nämä uuret kauppiahat.
On niin kallista ja vanhaa täytyy mennä rinnalle.

Kauppa loppuu:
Kyllon kamalaa ku ei oo kauppaa.
Oli niin...

Eipä ole tullut kuunnelluksi Sarvijokisia, mutta näin Nopankyläs ja oikiasti valitus oli pirempi ja täynnä tunnetta.

28.7.2010 14:18  Juhani

Ja jos oikein olen ymmärtänyt niin on sekin on kamalaa kun muualta ostettuja panttipulloja ei enää voi palauttaa oman kylän kauppaan. Oli se niin helppoa kun tarvitsi vähän käteistä niin sai viedä ne pullot...

Pienessä kylässä sen näkee helposti mitä tapahtuu kun ei suosi oman kylän kauppaa. Sama kuitenkin tapahtuu hiukan näkymättömämmin kaupungin rajojen sisäpuolella. Kun yksi liike lopettaa, niin sama syy siihen on, on ostettu maakuntakeskuksesta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini