Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Uutta vuotta vain

Torstai 31.12.2009 klo 7:15


Mitä tapahtuu kun,

Kaikki, aivan kaikki asiat on jo sanottu moneen kertaan.

Kun kaikki paikat on käyty läpi moneen, moneen kertaan.

Kaikki elämäni hetket ja sinun vuoksesi ottamani askeleet.

Ne kaikki ovat muuttuneet niin kaukaisiksi.

Jäljelle jäävät enää pelkät kauniit muistot.

Kun ei ole muuta kuin alaston, hyvä tunne.

Silloin tavataan sanoa:

 

Uutta vuotta, Hyvää Uutta vuotta.

Se on merkki hyväksynnästä.

 

Ensi vuodelle

Strategian pitäisi ohjata kaupungin kokonaissuunnittelua sekä lautakuntien suunnittelua ja toimintaa täällä Kurikassa.

Perustellusti voisi kysyä, tekeekö se sitä nyt?

Ei tee, vaaan ristitiita on mitä ilmeisin. Esimerkiksi talouden tavoitteet ja talousarvio  ovat toisistaan kauempana kuin aurinko kuuta.

Kun muutamat valtuutetut keskustelivat talousarviokokouksessa kaksi ja puoli tuntia strategiasta, koko valtuusto sai tontun maineen. Ensimmäisessa puheenvuorossaan talousarviosta kaupunginjohtaja “rehellisesti” haukkui sen ja koko virkakunta sai synninpäästön seitsemän miljoonaa euroa alijäämäisestä yhden vuoden budjetista. Missään muussa kaupungisssa koko Suomessa ei tuollaista budjettia olisi kehdattu edes esittää.

Jotta päästäisiin eteenpäin ja selvittäisiin tästä suosta on on ryhdyttävä töihin.

Jokaisen osaston päällikön johdolla, etukäteen rajatussa raamissa, lautakunnat suunnnittelkoot  strategiansa pohjalta palvelunsa tulevien valtuustovuosien ajalle. Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle esitetään suunnitelma, joka sisältää palvelujen, hankinnan, investointien ja ennen muuta henkilöstön suunnitelman.

Vuosittain valtuusto hyväksyy budjetin, joka aidosti noudattaa strategiaa ja suunnitelmia.

Eri toimijoiden kesken ja kanssa tehdään vuosittaiset sopimukset, jotka pysyvät budjetin raameissa.

Talousseurannalla on aivan ratkaiseva merkitys johdolle uudessa tavassa toimia. Kouluttautuminen ja asenteen muutos on aivan välttämätöntä, jotta opittaisiin tulkitsemaan raportteja ja talousarviota lukujen avulla.

Se vaatii hyviä, yhdenmukaisia ja luettavia raporttipohjia ja osaamista sekä ymmärrystä, ennen muuta halua ymmärtää.

Jatkuvan talousseurannan merkitys koko johdolle on aivan ratkaisevaa.

Se merkitsee siis raporttien tulkinnan ja ymmärryksen lisäksi tahtoa ja todellista uskallusta puuttua olemassa olevaan tilanteeseen.

Me odotamme nyt konsulttityön alkamista ja sitten vielä loppumista.

Aivan ilmaiseksi annan etukäteisneuvon, että näihin töihin kannattaa alkaa ryhtyä nyt ja heti.

Hiekka valuu tiimalasissa ja koskemattomuuden ajat alkavat olla ohi.012.jpg

 Pitäisikö meillä Kurikassa panna valtio-sanan tilalle kunta? Kysymys on perusteltu niin kauan kuin talouden asetelma on sellainen kuin meillä kotoisessa kaupungissamme.


Kommentit

31.12.2009 10:22  Mistä virkamiehille tulisi nopea into karsimiseen

Blogisti panee toiveensa tai oikeastaan vaatimuksensa johtaviin virkamiehiin kaupungin kelvottoman talouden saamiseksi oikeille raiteille. Voi kuitenkin kysyä, miksi virkamiehet nyt yht´äkkiä ryhtyisivät oma-aloitteisesti blogistin toivomaan nopeaan toimintaan, kun esimiehet eli valtuutetut ovat suurella yksimielisyydellä hyväksyneet tämän kelvottoman budjetin.

31.12.2009 10:45  jupi

Hyvä kysymys onkin se, pystyvätkö valtuutetut yleensä koskaan missään karsimaan mitään, jos ei virkamiehiltä tule esityksiä? Enpä tiedä missään kunnassa yhtään tapausta, jossa näin olisi käynyt. Tietääkö joku?
Sellaista temppua kutsutaan poliittiseksi itsemurhaksi ja esityksen tekijä saa ainoastaan häirikön leiman.

31.12.2009 10:56  JJ

Vihdissä tuohon tulokseen on näköjään kyetty. Kunnanjohtajan esityksestä poiketen hallitus ja sittemmin valtuusto on kokouksessaan hyväksynyt säästöesitykset. Että sillai. Ohessa siteeraus päätöksestä:

"Sosialidemokraattien, Vihreiden ja Vasemmistoliiton esitys: 1 miljoonan euron säästötavoite henkilöstömenoista poistetaan budjetista (nimenhuutoäänestys)
Kunnanhallitus JAA: 22 ääntä
SDP, Vihr. ja Vas. EI 20 ääntä¤
Katsokaa ja ihailkaa.

31.12.2009 12:27  Fani

Tuliskahan Jarva takaisin.Siinä oli mies paikallaan.Vuosi ollut pois ja tässä tulos.

31.12.2009 17:48  Talous on nyt kimurantisti kallellaan

Eihän tuo Jarvan ansiota ole. Kunnanjohtajahan oli rullattu yli. Jurvassa valtuusto teki kipeän koulujen sulkemispäätöksen, vaikka junttaus oli kentältä kova, eikä sitä Sarvijoella oikein sulateta vieläkään, eikä Närvijoellakaan. Nyt Kurikka joutuu ennen pitkää saman paikan eteen. Ongelmallistahan on tietysti se, että valtuustossakin istuu melkoinen määrä virkamiespoliitikkoja tai heidän lähisukulaisiaan. Siinä on tilanne kuin Jalasjärven Juntunen sanoi Ilkassa, että shakki, matti ja patti. Virkamiehen pitäisi ottaa virkavapaata, jos se alkaa omiensa rahoja supistelemaan. Siinä on työpaikkasopu katkolla heti.
Oliko tämä budjetti sitten kelvoton vai olosuhteiden pakko? Kun väkeä ei voi vähentää eikä palkoista haluta tinkiä ja porukkaa on lomautettuna molemmissa päissä pitäjää ja silti pitäisi investoida ja elvyttää, niin ei siinä monen kunnan rahkeet piisaa. Jos kaupunki nyt alkaa laittamaan hanoja kiinni ja painamaan jarrua, väki karkaa muualle heti, kun työtilanne helpottuu. Nyt pitää satsata siihen että porukka säilyy, viihtyy ja että saataisiin uusia työpaikkoja ja vanhat pidettyä. Toisaalta, momenttipohjainen budjetti on vähän villi pakkaus, kun tavallinen kuntalainen ei ainakaaan pääse lurkkaamaan, mitä kaikkea siellä momentin sisällä on menoeriä, eikä tiedä kaikki päättäjätkään. Se paketti pitäisi purkaa atomeiksi ja perata läpi. Jokainen yrittäjä tietää, että pienistä puroista syntyy suuri virta.

31.12.2009 18:16  Hyvää uutta vuotta

Kurikan talous on aivan poskellaan. Valtuusto hyväksyi mielettömän budjetin. Hallitus sai ostamalla itselleen yksimielisyyden, mutta hinta oli kova. Missään portaassa ei edes yritetty karsia menoja, painettiin kaasua kun olisui pitänyt jarruttaa. Valtuusto ei missään oloissa pystyu tekemään karsintapäätöksiä omasta alouitteestaan, suunnittelujaoston pitäisi olla ajan tasalla ja sieltä esitysten pitää lähteä. Virkamiehiltä pitää vaatia esityksiä, mutta mitä tekee esim. tekniikka, edelleen ylimitoitettuja hankkeita työnnetään tuuttiin. Tilanne on toivoton eikä vastuunkantajaa tai kantajia löydy, kaikki kyyristelevät totuuden edessä, ensi vuonna katsotaan tehdäänkö mitään hymistellään julkisuudessa. Tekemisen aika meni jo ja nyt pitäisi ryhtyä vimmattuun TYÖHÖN.

31.12.2009 18:19  Ryhtiä kuntiin ja Kurikkaan

Virkamiehet pois päättäjien paikalta samoin kaikki kaupungin palkkalistoilla olevat, nyt on nähty mihin se johtaa kun omista asioista pääsee päättämään.

31.12.2009 18:27  kuka tietää?

Kuinka paljon on Kurikassa pöhotautia? Kuka tietää esimerkiksi, paljonko on pantu turhaan suunnitteluun?
Vaikkapa Uuden kaupungintalon suunniitteluun sellaista rahaa, joka ei toteude koskaan rakentamisena?

31.12.2009 18:28  JJ

Kyllä kunta varastaa.

31.12.2009 18:39  Eikö omat osaa

Aika merkittäviä summia oli lehtitietojen perusteella pelkkiin suunnittelukustannuksiin. Eikö kaupungissa ole tällä hetkellä kaksinkertainen rakennuspuolen miehitys. Luulisi sieltä piirustuslautoja ja tusseja löytyvän ja osaamista suunnittelemisesta. Ei tarttisi palkata ulkopuolisia konsultoimaan ja suunnitelmia voisi muuttaa vaikka 50 kertaa, eikä maksaisi yhtään enempää.

31.12.2009 22:57  Juhani

Valoin tinasta Kurikan talousnäkymät vuodeksi 2010. Pystyssä seisovalla tinaklöntillä oli lumilauta alla. Mäkeä tullaan kovaa vauhtia alas.

Varjokuvassa lumilauta näkyi kuitenkin ompelukoneen jalkana, jolla neulotaan uutta vahvistavaa saumaa liitosta tukemaan.

Onneksi mäet pohjanmaalla ovat pieniä ja ne loppuvat lyhyeen.

Onnea Kurikalle ja kaikille kurikkalaisille ja jurvalaisille vuodeksi 2010! Kaiken taitomme lisäksi tarvitsemme myös ison ripauksen hyvää onnea!

1.1.2010 10:05  Onni tuli ja meni..........

Onni ei osu monesti samaan kohteeseen ja Kurikkaa on jo onni kohdannut Fortumilla ja Neste Oililla, mutta niitä ei ole osattu käyttää, onni potkaisi, mutta onnen oikeinkäyttäjiä ei vain löytynyt Kurikasta eikä ihme kyllä Jurvastakaan. Onnen ohi on kuljettu rehvastellen ja kerskaten, vain syvä taantuma voi hallinnon järkeistää tai sitten joku naapurikunta, jota onni ei ole kohdannut.

1.1.2010 10:46  Hallituksen puheenjohtaja näyttää esimerkkiä talouden kuntoon saattamisessa

Lehtitietojen mukaan JIK:n johtokunta on päättänyt nostaa tilapäisen kotipalvelun maksuja. Maksujen korotus on ollut vilkkaan keskustelun jälkeen kompromissi.Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että johtokunnan jäsen Margit Parkkamäki on esittänyt, ettei maksuja koroteta ollenkaan. Häntä ei ole kukaan kannattanut, joten esitys on rauennut kannattamatonna.
Tässä on samalla terveisiä blogistille siinä mielessä, että miten johtavat virkamiehet nyt innolla ryhtyisivät nopeasti kaupungin taloutta paikkaamaan, kun heidän lähin esimiehensä hallituksen puheenjohtaja näyttää heille esimerkkiä.

1.1.2010 11:20  Nimimerkille "Onni tuli ja meni"

Onni on todella potkinut Kurikkaa eteenpäin. Mutta onnea ei ole osattu käyttää, se on kylmä totuus. Vanhan koulun Kaupunginjohtajien aikana Kurikan talous saatettiin nousukiitoon. Siihen päälle tulivat Fortumin osingot. Vuonna 1998 Kurikan kassavarat velattomana olivat silloin huipussaan sata miljoonaa markkaa. Sitten tuli "uuden linjan" kaupunginjohtaja. Syyttämättä ketään historia kertoo kaiken. Hänen aikanaan saatiin aikaan jatkuva kiista munista ja koreista. kurikka-lehden ja erään taloustietäjävaltuutetun eväillä kinasteltiin vuosittain tuhlataanko perintökalleudet vai säästetäänkö ne tuleville polville.
Samanaikaisesti kaupungin käyttötalous pikkuhiljaa siirrettiin osinkotuotto -vetoiseksi. Valtionosuuksia ei rakentamiseen ökyKurikka edes hakenut, vaan kaikki tehtiin reteesti omin varoin. Erkit ja tontut lentelivät taivaan tuuliin. Edellisen kaupunginjohtajan jälkeen joka ainoa budjetti oli ylimitoitettu menotalouden suhteen, mutta Fortum-onni ja hyvät vuodet mahtavine verotulolisäyksineen korjasivat sinänsä älyttömät budjetit. Vai mitä kertoo se, että noina vuosina investoitiin joka vuosi kolminkertaisesti poistojen määrä omin varoin.
Nyt ollaan pohjilla ja sieltä on vain yksi suunta eli ylöspäin. Toivotaan, että Siperia opettaa ja opettaahan se.
Vain tiukan menokuurin ka -kurin avulla tästä selvitään. Kuntaliitos on tehty ja aika tulee näyttämään, että se osaltaan pelastaa Kurikan. Me pelastumme , mutta syvien kautta. Nýt täytyy vain valjastaa remmiin kaikki ne osaajat, joilla taloudellista osaamista löytyy. Edellistä edelliseltä kaupunginjohtajaltakin ehkä kannattaisi kysyä jotain neuvoa.

1.1.2010 15:29  Kauno Kyvykäs

Nämä blokit tokikaan ei ole tehty mainostamiseen, mutta väärin olisi olla kertomatta hyvästä kirjasta, jonka on kirjoittanut entinen Jurvalainen Antero Viitala. "Tulikko Kawalla", kertoo erittäin kauniisti ja ilman suuria mahdottomuuksia Jurvalaisista nuorista, joilla on haaveet ja joskus haaveet jopa osittain toteutuvat.
Kaunis kertomus nuorista, joista kaikki löytävät palan itseään kyseisestä kirjasta, ollaan vanhempia tai nuorempia, ajaton kertomus nuorista. Loppu on huippu, käsittämättömän hienosti lopetettu kirja, näinhän se menee, loppu on aina pohjaton kuilu, eihän elämä olisi muuten elämisen arvoinen.
Kauno ei yleensä kirjoja lue, mutta tämä oli pakko lukea loppuun saakka, ei voinut kesken lopettaa.

1.1.2010 16:29  Juhani

Jos muistan meinaan mainostaa kirjaa Kurikanseutu-sivulla. Nimilinkistä löytyy sekä kirjan että kirjailijan esittely. Mainostetaan kurikkalaisuutta ja sallitaan se joka paikassa missä Kurikkaa halutaan kehittää.

1.1.2010 17:25  Kirjoittajalle 1.1.2010 11:20

Sivustaseuranneena. Kurikan rahankäyttö Jurvan aiempaan vastaavaan ja samoin poliittiset päätökset on olleet kuin olisi verrannut Laihiaa Kauniaisiin. Silimät teefatiina ovat jurvalaisvaltuutetut ihmetelleet, miten rahaa pannaan haisemaan, kun Jurvassa on riidelty jo muutaman kymppitonnin ylityksistä isoissakin remonttikohteissa. Varmaan jurvalaisvaltuutetut ovat ensin tunteneet itsensä varsinaisiksi maalaisjunteiksi, mutta nyt näyttää siltä, jotta jurvalaiset ovat tainneet hoitaa talouttaan ihan oikein. Ei ole ollut rikasta amerikanserkkua rahaa lähettämässä (Lue Fortum), joten on ollut pakko. Jatkossa Kurikan on tiukemmin paneuduttava budjetointiin ja nimenomaan budjettien pitävyyteen.

1.1.2010 19:29  Mallipoika Oulusta

Pitaisko Kurikan ja Jurvankin, keskittya menopolitiikan lisaksi, tulojen lisaykseen myoskin....? Onko ideoita, milla Kurikkaa ja Jurvaa saadaan lisaa tuloja innovatiivisen yrittajyyden nimissa. Oulusta mallia?

1.1.2010 19:42  malline

Otetaanko mallia siitä miten firmat vähentää väkeä tai lopettaa kokonaan Oulussa ja muuttavat maata, vai mistä se malli otetaan?...?

1.1.2010 19:59  Voittaako järki vai markkinavoimat

Jos nykyinen meno jatkuu niin ensiksi myydään Jurvan metsät, sitten Neste oil ja perään Fortum, sitten myydään koko kaupunki jos joku ottaa huutolaispojan hoteisiinsa.

1.1.2010 20:07  positiivisesti ajatteleva

Kaupungistahan on jo pitkään ollut tienvarsimainoksessa Kurikka vuokrattavana ilmoitus. Ihansama vaikka myytäis samantie.

1.1.2010 21:18  Se ilmoitus

Eikö se ollut: Kurikka on perseestä, farkkuilmoitus?

1.1.2010 22:43  ok

Kurikka on ok ja Jurva on Ok. Yhdessä syntyy jotain parempaa.

1.1.2010 23:02  Niistä säästökohteista

Onko jotakin järkeä siinä, että Jurvasta tyhjennetään konttoriloosit ja väki hyppäjää Kurikas töis, vaikka välissä on laajakaistat, että voi paimentaa vaikka jokaista p...lle menoakin. Aikaa hukkaantuu ja toinen pää Kurikasta kärsii ostosten muodossa - jos se ei sitte ole tarkoituski. Kannattais miettiä, jos Kurikka vaikka ostaisi sen vanhan Fortumin talon, joka ei kuulemma vajoa ja tekis sitten sille bresnevinaikaiselle kuntakolossille rempan tai mitä vain.
Se Jyllin talo on hyvin tehty ja ryhdikäs. Jurvassa on myös pahasti vajaakäytössä oleva, hyvin tehty tiilirakennus eli kunnantalo (vielä vuosi sitten). Sinne ei tarvitsisi tekohengittää toimintaa, jos otettaisiin tekniikka hyötyyn. Näin toimitaan jo valtion hallinnossa, miksei siis yhdessä kaupungissa, jonka tulisi olla edistyksellinen ainakin sähkölinjaliikenteessä?

1.1.2010 23:13  positiivisesti ajatteleva

Eipäs hoppuilla, kunhan se mahtava tornitalo valmistuu niin sitten! Tornitalon ja Ikarin vastaanottohallin väliin lasikäytävä josta sivusiipi yläasteen opettajainhuoneeseen. Jokilaiva ajamaan rahti- ja matkustajaliikennettä Kurikan ja Jurvan välille ja tietysti jäteputkessa.

1.1.2010 23:42  positiivisesti ajaelee Hän

...mitähän mahtaa "tornitalo projektille" kuulua, olen valmis ostamaan siitä asunnon , kun on vanhuus ja ukkoontuminen edessä ja kun kuitenkin on halu asustella Kurikassa ns. loppuun saakka, täällä kun ei tällähetkellä tarjontaa ole, laadukkaista kerrostaloista keskutassa, ostopotenttiaalista huolimatta,lieneekö ainut suunta ko.asumiseen sjoki, kun ei Yit ym. öle kiinnostuneita vaikka "pomot" asuvat kurikassa.

2.1.2010 0:01  Tässäkö on Kurikan ja Jurvan tulevaisuus

Vuoden ensimmäinen päivä on kulunut. Ei eletä ja olla onnellisia yhdessä vaan ollaan yhdessä tyytymättömiä kaikkeen!

2.1.2010 0:32  eino-mies

mikä jurva?ei oo mitää jurvaa...

2.1.2010 2:41  Oulun Malli

Elika siis ideioita oli tasan nolla. Se kertoo kirjoittajien tason....keskittymisen suunnan; kaikki on peesta, kaikki pilalla...kurjaa on, kamalaa on voi voi voi...voivotellaan nyt kimpassa.

2.1.2010 2:55  Oulu

Oulu on dynaaminen, moderni, aktiivinen pikkukaupunki, joka on noussut kovaa tahtia yhteen hiileen puhalluksen kautta maailman silicone vallueksi. On naurettavaa heittaa lokaa, mutta aika lailla luonnollista normi-kurikkalaaselta, joka keskittyy ideoinnin sijasta rutinaan ja muiden mollaamiseen. Hienoa....jatkakaa samalla linjalla. Jurvakin voittaa Kurikan ideoiden ja positiivisuuden puolesta, Ilmajoesta puhumattakaan. Kirjat Ilimajoolle!

2.1.2010 7:26  JJ

Hieno ratkaisu tuokin: "Minen saa tahtoani läpi täskää asias, Kirkko vääräs paikas ". Siispä muutan Ilimajoelle.
- Vähä kulunutta uhittelua. Miten Olis seuraava: Jos saan opintorahaa kunnolla, niin pysyn viä pari päivää kurikkalaasena. Me osaamma tuon uhittelun, me kurikkalaaaset. Vuodenjatkoa kaikille

2.1.2010 10:34  malline

Tosiasiat Oulusta teknologia työpaikat lähtee alta että humina käy, ruusut on ruusuja, mutta aika on tämä. Voivottelut sikseen, Oulun Malli ottaa vain tosiasiat huomioon. Tulee vielä aika jolloin jne.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini