Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Varaudu tulevaan

Sunnuntai 4.10.2009 klo 21:22


Miten varautua

 

Kun todellinen vaara lähestyy, on syytä olla varautunut kaikkeen.

Helppo elämä, helpot ratkaisut lähestyvät sinua.

Lupauksia, sopimuksia, houkuttelevia tarjouksia ja helppoja ratkaisuja tarjotaan. Onni ja menestys suorastaan tyrkyttää itseään, vain sinulle.

Jokaista ehdotusta on kuitenkin syytä tarkastella tarkasti ja erikseen.

Sopuun on syytä päästä, mutta omanarvontunto ja rehellisyys säilyttäen.

Kukaan ei voi pakottaa sinua toimimaan omaatuntoasi vastaan lyhytnäköisen edun takia.

Vain kun pystyy välttämään houkutuksen on voittaja.

Paras strategia on välttää kinastelu ja antaa arvo vastapuolellekin.

Lahjuksia ei kuitenkaan pidä ottaa, ei vihollisilta eikä ystäviltä.

 

Miten varautua tulevaan todelliseen lamaan kunnassa?

 

Yhteisöveron tuotto putoaa noin puoleen tänä vuonna. Se merkitsee kunnille tuntuvaa tulonmenetystä, Kurikan kohdalla 2-3 miljoonan menetystä.

Ansiotulon alenemaan ja alueen huipputyöttömyyteen yhdistettynä meillä ei Kurikassa ole kovin kaksisia näkymiä silläkään siiksellä.

Ensi vuoden budjettiin on siis saatava noin 5 miljoonan euron säästöt, jotta päästään edes nollatulokseen.

Totuus on, että ainoa keino sopeuttaa toimintaa tuloja vastaavaksi, on säännellä työvoiman määrää.

Muut keinot ovat vähissä.

Avautuvien työpaikkojen täyttämättä jättäminen, määräaikaisten palvelussuhteiden vähentäminen, luonnollisen poistuman hyödyntäminen ovat niitä keinoja.

Uusien virkojen rekrytoinnin siirtäminen tämän lisäksi.

Ne siis ovat todellisia keinoja säästöjen aikaansaamiseksi. Tämä valitettavasti johtuu vain siitä, että kuntien menoista 60% on palkkamenoja.

Tuo palkkasumma lukuna yhteensä on huikea 19 mrd euroa.

Tahtoa paikallisten sopimisten mahdollisuuteen Kurikassa kaupungissa en näe kovin realistisena.

Paras ratkaisu siksi on kaupunginjohtajankin myötäilemä ajatus tasapainottamisohjelmasta.

Sen on tarkoitus sisältää laaja keinovalikoima säästötoimenpiteitä.

Sen edellytyksenä on juuri nämä tuloskortit, niiden seuranta ja realististen johtopäätösten teko. 020.jpg

Kyllä Paavo pystyy muuhunkin kuin tuloskorttien tekoon. Erinomainen esimerkki kaupungin-johtajan sosiaalisesta luonteesta oli perjantain yllätysvierailu sotaveteraanien syysjuhlaan Viitalankylän nuorisoseuran talolle. Kuvassa veteraanien tyytyväisenä myhäilevä puheenjohtaja Onni Kivistö keskellä. Veteraanit ovat mieluisaa ja välitöntä seuraa.


Kommentit

4.10.2009 21:37  Tipi

Hieno juttu, että kaupunginjohtaja arvostaa veteraaneja.

4.10.2009 22:02  Blogisti arvostaa vaun itseään

On hyvä, kun kaupunginjohtaja arvostaa veteraaneja. Blogisti ei näytä arvostavan kaupungi johtavia viranhaltijoitan eikä luottamushenkilöitä. Hän näyttää arvostavan vain itseään.

4.10.2009 22:21  vanha kettu

Yle: Jättisumma työllisyysrahoja jäänyt jakamatta
[STT 04.10.2009 11:48:27]

TE-keskukset ovat jättäneet käyttämättä jättisumman työllisyysrahoja, uutisoi Yle. Työttömyyttä voitaisiin hoitaa vaikka heti 60 miljoonalla eurolla.

TE-keskukset ovat saaneet Euroopan sosiaalirahastolta ESR:ltä yli 300 miljoonaa euroa työllisyysrahoja. Summasta on käytetty Ylen uutisten mukaan vajaat 200 miljoonaa euroa.

Hallituksen viime keväisen periaatepäätöksen mukaan ESR-rahoista 60 miljoonaa euroa suunnataan akuutin työttömyyden hoitoon. Nämä rahat ovat jääneet lähes kokonaan käyttämättä, vaikka maassa on 200?000 työtöntä.

Jutussa haastateltu työ- ja elinkeinoministeriön aluekehitysjohtaja Jussi Ylilahti arvioi, että rahojen käyttöä estää joidenkin TE-keskusten byrokratia, tehottomuus ja kyvyttömyys nopeisiin toimiin.
Näin toimivat suomalaiset virkahenkilöt. Edellisen blogin kommenteissa "kehuttiin" TE-keskusta ja tämä juttu näyttää että syytä on "kehua". Kauno ja Juhani sanokaa jotain vahvaa.

4.10.2009 22:51  Kauno Kyvykäs

Mahtavaa, jos on tällaisia rahoja jakamatta, voidaan ajatella, jotta saadaan pikkuhiljaa palkat ja työnantaja maksut arvonlisävero vähennyksien piiriin, alkaa olla arvonlisävero nimensä mukainen. Näin tämä mailma kehittyy.

4.10.2009 23:00  jj

Voi vain olla iloinen, kun pelliseppä on näin piristynyt. Pakko on tunnustaa, jotta Kettu osaa tehdä kauniita esineitä. Hyvä näin.

5.10.2009 1:29  Kauno Kyvykäs

Kun, ajattelee näitä kaljupäisiä sanalla sanoen rumia miehiä, on todella vaikea ymmärtää, jotta Kaunokin on kerran rakastunut, vieläpä mailman kauneimpaan tyttöön. Ei ennen, eikä jälkeen kukaan ole sulanut syliin tanssiessa yhtä täydellisesti, kuin hän, mutta, mutta, Kauno oli väärää rotua, tuli sukulaiset väliin. Niimpä Kauno sai tallustella yksin monet kerrat kotiin.

5.10.2009 2:19  Kauno Kyvykäs

Oli huikea kokemus rakastuan, nuorella iällä mailman kauneipaan ihmiseen ja nyt ollaan liika paksujen tusina kropsujen kanssa naimisissa... huh,huh.

5.10.2009 9:23  Kauno Kyvykäs

Onneksi ruma on miehelle eduksi.

5.10.2009 11:24  vanha kettu

Kauneus on katoavaista, rumuus senkun lisääntyy.

5.10.2009 15:54  jj

Saarakkala on rakentamassa tulevaisuuttaan politiikan varaan. Kannattaakohan haaskata aikaansa Viitalan kaltaisten pikku mitättömyyksien vihaamiseen, joilla ei ole mitään hävittävää. Mitä Saarakkala kuvittelee voittavansa Viitalalle vittuilussa. Kannattaa ilmeisesti hävitä vaaleissa liiat äänet pois, Kurikassa on ilmeisesti liian lämpöiset peräkamarit.

5.10.2009 22:06  vanha kettu

Näyttää pahasti siltä, vai näyttääkö vain, että kaikki kirjaimet on käytetty kommentteihin, vai onko tullut tilanne, ettei ole sanottavaa mistään asiasta. Vai pitääkö tökkiä?

5.10.2009 22:11  jj

Saako jj vihata Viitalaa vai Kettua.
Kyvykäs tuntuu surevan menetettyä rakkauttaan, ei hyvältä vaikuta. Toivottavasti toipuu lihavan akkansa sylissä.

5.10.2009 22:26  Jurvan Kymppi

Juhani on hiljaa, ei ole löytynyt sopivia sieniä.
Sienet, jos mitkä auttavat ujoa kartanpiirtäjää uskomattomiin suorituksiin.

5.10.2009 22:34  vanha kettu

Vihata on voimakas sana, kuten viha tunteena. jj:llä on valinnan paikka tai ei ole.

5.10.2009 23:31  jj

jj käyttää aina voimakkaita ilmaisuja, ne tehoaa.

6.10.2009 1:46  Juhani

Katsoin Housea ja nukahdin sohvalle, joten luonnollisesti olin aika hiljaa.

Näin unta että olin Jurvassa enkä päässyt sieltä millään pois. Minua pyydettiin jäämään linja-autoasemalle yöksi. Tarinan epäoleellinen loppuosa pitää sensuroida, mutta sitten heräsin yhtäkkiä äsken omalla sohvalla...

Mitähän tuokin tietää... osaako joku selittää miten se liittyy kunnallispolitiikkaan.

6.10.2009 14:02  vanha kettu

Uneen on aivan selvä ja varma selitys, jurvan puolen kurikkalaiset äänestävät sinut valtuustoon ja pitävät siellä. Onnea etukäteen tulevalle valtuutetulle.

6.10.2009 15:09  Töihin sanoi Lapatossukin aikoinaan

Missähän Vanha Kettu on ehdokkaana ?

Blogistin aiheeseen taas vaihteeksi: Hokkus-pokkus konstia ei ole talouden tasapainottamiseen vaan työtä ja työtä joka päivä aamusta iltaan. Kaikkien pitäisi olla samalla lähtöviivalla, samalla tietämyksellä talouden lainalaisuuksista, oppositiota ei ole eikä tule kunnallishallintoon ellei sitä itse tehdä, reviiriajattelu romukoppaan ja yhdessä kokonaisvaltaisesti eteenpäin kunnioittaen pieniäkin päätöksiä. Vahva on uskomme nykyhallintoon sen kykyihin ja toimeliaisuuteen, työtä tehden hyvä tulee, ilkeyksien laukojat omaan vähäpätöiseen arvoonsa.

6.10.2009 15:24  vanha kettu

Miten niin ehdokkaana? Vanha kettu ei muita ehdokkuuksia halaja, kuin jos joskus pääsis rautalangasta vääntökisaan voittaja ehdokaaksi. Tuntuu ettei auta vaikka rautalangasta vääntäis.

6.10.2009 18:16  Blogistille

Ensinnä Juhanille; älä katto sitä Housea, sehän nappailee pillereitä. Pian samaistut ja nappailet vääriä sieniä ja piirustuslautasi täyttyy psygedeelisistä kuvista. Tosin, kun katsoo Kurikan kaupungin julkisivusuunnittelu, niin kyllä siellä on kaikki kukat saaneet kukkia aina ja iankaikkisesti. Myös horsmankukat. Todellinen virtuaalimatka läpi vuosikymmenten hyvien ja hölmöjen ratkaisujen, mutta se siitä.

Blogisti sanoo: "Tahtoa paikallisten sopimisten mahdollisuuteen Kurikassa kaupungissa en näe kovin realistisena.

Paras ratkaisu siksi on kaupunginjohtajankin myötäilemä ajatus tasapainottamisohjelmasta."

Tasapainottamisohjelma tarvitaan joka tapauksessa, vaikka olisi mikä. Kun tästä lamasta on joskus selvitty, meillä on iso lauma aktiivisia eläkeläisiä, jotka meinaa elää vielä piiiitkään ja yhä vähenevä määrä tulevia veronmaksajia. Se on koko Etelä-Pohjanmaan vääjäämätön tulevaisuudennäky. Lisäksi; Ruukin kaltaisen toiminnan alihankintatyö on yhtä vakaalla pohjalla kuin märkä saippua vahatulla peilillä. Sopivasti halvempi Gyllenhammari edullisen kruunun maasta tekee tarjouksen ja kykenee vastaaviin toimituksiin ja se on siinä. Hallit kumoon ja alue puistoksi.

Eikös liitossopimuksessa ihan kuntaministeri Alasen vanhojen papereitten pohjalta luvattu irtisanomissuoja työväelle tietyksi aikaa.
Mutta
Luvattiinko, ettei paikallisia neuvotteluja tarvitse käydä ja jos tiukkaa tulee, niin voidaan lomauttaa, vaikkei irtisanottaisikaan? En usko, että Kurikan kaupungin työntekijät olisivat niin tietämättömiä, etteivät jo sisäistäisi, että tämä globaali rytkähdys koskettaa nyt ihan kaikkia ja jokaisen pitää nyt vähän luopua omistaan.

6.10.2009 19:21  huutava ääni

Blogisti on sinänsä tarttunut oikeaan aiheeseen eli miettii ja myötätukee niitä ponnisteluja, joilla talouden tasapaino voitaisiin saavuttaa. Nyt ollaan pian taas rakentamassa budjettia.Käykää nýt herran nimessä avoimin sydämin ja mielin miettimään. mitä tehdä. Hyvien vuosien perintönä menotalous on kohdallaan, mutta tuloja puuttuu. On tulossa alijäämäinen budjetti. Onneksi edes pari kirjoittajaa alkaa blogistin lisäksiolla aiheessa. Tuo suunsoitto on näköjään tärkeämmllä sijalla kuin aiheellinen huoli Kurikan kaupungin taloudenpidosta.

6.10.2009 19:23  Kysyvä

Kuinka käy Vihriälän? Rikostutkintaa on pyytänut RAY? Kuka tilalle sairaanhoitopiirin hallituksen pj:ksi? Hautala. Korhonen, Sihto vai joku rahanpuutteessa elävä?

6.10.2009 19:27  Missä on VAPAAMUURARIT nyt?

Tosi ikävä juttu tämä Vihriälän tapaus. Mies on tehnyt valtavasti työtä maakunnan hyväksi ja joutuu nyt erään "hiihtäjän" pudottamana putoamaan uuteen kaivoon. Ihme on jos selviää ilman vankeustuomiota.

6.10.2009 19:30  uusi kysyvä?

Mikä hiihtäjä ja kaivo?

6.10.2009 20:13  kansalainen

Pikkuusen peräshiihtäjä. "Suunsoitto" ja nimenomaan tässä blogissa on eräs tapa saada päättäjät tekemään jotain, muuta keinoa kansalaisilla eli maksajilla eli äänestäjillä eli höynäytetyillä ei ole. Jatkamme siis asiallista "suunsoittoa", huomaa sana asiallista, kaikki mitä kansalaiset kirjoittaa on asiallista.

6.10.2009 21:56  äänestäjä

Eiköhän Hautalakin saanut enemmän ääniä kuin Vihriälä?

6.10.2009 22:33  Tarkkailija

Leif Salmen sanoiA-studio juhla lähetyksessä tänään, että toimittajien pitää mennä kunnallispolitiikkaa tutkimaan.On hänen mukaan korruptoitunut.

7.10.2009 2:51  Juhani

Tasapainottamisohjelmaan pitäisi ottaa HETI mukaan mahdollisuus vaihtaa lomarahoja vapaaseen, koska juuri nyt kaikki säästötoimenpiteet joihin on vapaaehtoinen mahdollisuus, on käytettävä hyödyksi. Virkavapaan anominen ei ole sama asia, koska se katkaisee työsuhteen.

Tuo oli oma mielipiteeni, mutta pääluottamusmiehenä vastustan asiaa ankarasti.

Tällaisia ristiriitoja minun on omassa ajattelussani tosi vaikea niellä. Se että lomarahojen vaihtaminen vapaaksi ei ole kiireiden takia kaikilla mahdollista tuottaa kuitenkin parempaa tulosta kuin lomautukset. Monilla paikkakunnilla nämä ovat olleet vaihtoehtoja.

Tällä luodaan itsetuntoa ylhäällä pitävä mahdollisuus kuitenkin esim. hoitamaan orastavaa loppuunpalamista jota erityisesti silloin on ilmassa kun ihmisiä on pidetty ahtaalla.

Riita vain pystyyn Juhani vastaan Juhani.

7.10.2009 2:52  Juhani

Hyvä että olet säästöjen kannalla!

7.10.2009 2:52  Juhani

Kuolleena syntynyt ajatus - vastustan!

7.10.2009 2:53  Juhani

No on sitä blogistikin itsensä kanssa väitellyt!

7.10.2009 3:32  Positiivinen

Positiivinen ilmapiiri auttaa talouslamaan. Se auttaa saamaan investointeja ja motivoi mielen tuottavaan puuhasteluun. Ketjureaktiossa mukana terveys, vireys, tehokkuus, kilpailukyky, kiva fiilis. Kurikan ilmapiiri, jos olis esim. Ilmajoen kaltainen, niin jo menis kovaa. Nyt vaan nyyhkytys ja kiusapolotiikka on valloillaan Kurikassa. Se ei auta.

7.10.2009 3:34  esko r

Juhani,jos kunnassa on varaa lomauttaa henkilöstöä,eikö se tarkoita,että siinä organisaatissa on todella löysiä, ei auta kuin irtisanomiset,sukulaiset pellolle..kirpaisee,mutta ainoa keino saneerata oikein

7.10.2009 3:46  Positiivinen

Leif Salmen on varmaan oikeassa kommentteineen, mutta vois kertoa koruptiosta hieman vahvemmin....vaikea sanoa mikä on ny on korruptiota. Vaikia toimia niin, että olis puhdas pulmunen. Pääasia on, että asiat toimii.

7.10.2009 8:32  Jupi

Kyllä pahimmat korruptiot pitää kunnissakin tutkia. Tarkoitan sitä, että satunnainen lounaan tarjoaminen on ystävällisyyttä, ei korruptiota. JOS KAKSI KUNNAN VIRKAMIESTÄ/NAISTA KÄY KESKENÄÄN LOUNAALLA TYÖNANTAJAN PIIKKIIN, EI SE OLE HYVÄKSYTTÄVÄÄ. Korruptio tarkoittaa Lahjuksen antamista hyötymistarkoituksessa. Luottamusmiesten ongelma voi olla liian suuren määrän luottamusmiespaikkojen hamuaminen taloudellisessa hyötymistarkoituksessa. Kierretään kaikki kissanristiäiset niinkuin yksi keskustan hallitusjäsen. Pitäisi kyetä myös asiat osaamaan ja hoitamaan. Luottamustehtävä ei ole työpaikka. Kun joidenkin palkkioita tarkastelee, alkaa vaikuttaa siltä. Enimmäkseen luottamusmiehet ja naiset ovat "alipalkattuja"

7.10.2009 9:56  Turhuuden turuilta

Niinpä esko r, tämähän on se asenne joka estää kaikki paikallisneuvottelut. Kukapa haluaisi kissojen ja koirien kanssa etsiä säästöjä ja hankkia itselleen turhan ihmisen maineen.

7.10.2009 10:47  Ei Vihriälä sentään joudu tiilenpäitä lukemaan

Vihriälän asiaan sen verran, ettei hän nyt sentään tiilenpäitä joudu lukemaan, jos ylipääätään syytekynnys ylittyy ja jos se vielä johtaa tuomioon, niin kyse on enintään sakoista. Täten on turha puhua esim. kuka korvaa hänen nykyisiä työpaikkojaan. Tietenkin on ruma loppu Vihriälän pitkälle valtiomiesuralle.

7.10.2009 10:58  Jupi

Kyllä on uskottavuus syistä Vihriälän syytä erota noin keskeisestä luottamuspaikasta, kuin sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohjajuus on. Sairaanhoitopiiri ei tarvitse enää yhtään tahraa kilpeensä kaikenlaisten rakentamisten suhteen ja vielä jälkeen maakunnan varoilla.
Vihriälä on virkamies asemassa ilmiselvästi syyllistynyt asemansa väärinkäyttöön. Merenkulkuhallituksen edustajakin totesi, että taulu ostettiin ja vaalituki annettiin siksi, kun kysyjänä oli Vihriälä siina asemassaan, mitä RAY edustaa.Ihme on, ellei tutkintakynnys poliisilla ylity

7.10.2009 19:46  Säästökohteet

Mitähän on tullut tähän mennessä maksamaan entisen Kirkonkylän koulun, sitten Kurikan kirjaston ja nykyisen Kurnun pihan remontti. Pihan pinta-ala on arviolta 2000 neliömetriä ja siinä on seisonut kaivinkone ja 2-3 miestä kuukauden!!! Huomattava muutos tapahtui kyllä viime viikolla, kun Viher-Hietikon miehet rupesivat asentamaan kadun reunakiviä. Ne tuli asennetuksi suunnilleen päivässä. Miksi ei koko urakkaa annettu heti alussa Viher-Hietikolle, olisi säästynyt iso summa euroja.

7.10.2009 20:06  Olisi tarpeen

Vastaakohan tekniikka 19:46 kommenttiin ?

7.10.2009 21:26  Juhani

Tuskinpa kukaan asianosainen tällaisiin tai muuhunkaan blogeissa vastaa, joten paremman puutteessa:

Kurnun pihalla on oma tilikohtansa jolle kirjataan kaikki pihan rakentamiseen käytetyt tunnit ja sieltä löytyy kai myöhemmin myös Viher-Hietikon veloittama summa.

Luultavasti turhaan olet käyttänyt siis kuukauden jos olet koko ajan seurannut työmaan tapahtumia sillä ne kirjataan ylös automaattisesti ja ovat jälkikäteen kohteittain käytettävissä.

Raha ja tunnit eivät myöskään aina ole vertailukelpoisia keskenään.

7.10.2009 21:46  vyömies

Seisooko kaivinkone tyhjänpanttina ilman taksan juoksua, en usko. Pari työmiestä nyt voi olla missä tahansa kunhan eivät ole työtä tekevien miesten tiellä, eivätkä nukahda työmaalle.

7.10.2009 22:16  Juhani

Hauskasti sanottu, mutta noillakin miehillä lienee nimi ja perhe. Todennäköisimmin he kuitenkin yrittävät parastaan.

Kannattaa käydä kysymässä siitä kaivinkoneen taksasta ja muustakin samalla kun kulkee valvomassa aluetta. Niin varmaan vastaukset löytyvät helpoiten.

8.10.2009 6:12  Postiivinen

Yleisesti nilla, joilla on aikaa ja tahtoa valvoa toisten puuhastelua...omat asiat retajaa...jos ei fyysiset niin ainain henkiset. Ei pahansuopaisella motkotuksella minnekaan paase. Ne joilla on aikaa kritisoira, vois panna haskat kouraan ja avuksi. Yhteispelilla asiat sujuu, ei mollaamisella.

8.10.2009 10:54  vyömies

Piankos se Kurnun piha olis yhteispelillä kunnos, hanskat heilumaan jos vain joku tietäis mikä pihasuunnitelma toteutettais, niitä on ollut niin monia,kiipeilyseinistä - leirinuotio alueeseen saakka. Tuumaus tauko on ilmeisen varmasti menossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini