Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Vapaus ratkaisee, vapaus tehdä

Sunnuntai 13.9.2009 klo 22:05


Haluat olla vapaa 

Haluat tehdä päätöksiä. Haluat sitoutua unelmiisi.

Silti haluat pitää sielusi vapaana kuin taivaan linnun.

Se ei ole ollenkaan niin helppoa kuin voisi kuvitella.

 Tällä vapaasti valitulla tiellä et voi olla enää sitoutunut kellonaikoihin. Joudut tekemään käsittämättömiä uhrauksia.

Puhumaan tavanomaisesti ihmisten kanssa, jotka eivät tuo eivätkä anna mitään uutta eivätkä lohduta levotonta sieluasi.

Valintasi kannattaa silti. Kaikki sanovat: ”Et ole vapaa”.

Tosiasiassa olet kuitenkin vapaa.

 

Mihin investoida kunnassa?

 

Suhdanteet heittelevät kunnille onnettomia lukuja työttömyystilastoihin. Niin on käynyt Kurikassakin.

Ruukin tai isojen työllistäjien merkitys kunnan tuloihin verojen kautta on toki huikea. Pitkällä aikajänteellä noista akuuteista rahanpuutetta aiheuttavista ongelmista kuitenkin selvitään.

Todellinen ongelma on väen väheneminen. Nimenomaan työtätekevän väestön osuus on ratkaiseva. Kaikki uuden teknologian ja kilpailulainsäädännön keinot on otettava käyttöön Kurikassakin.

Henkilökunnan vähentäminen ei ole ratkaisu. Mutta väen vähentyminen jossakin toimissa ja siirtäminen muihin tehtäviin tuotantorakenteiden tehostamisen kautta on ratkaisu.

Ratkaisu on siis työn käytön tehostaminen. Se ei tarkoita vain työntekijän selkärangasta repimistä.085.jpg 

Millainen on Kurikan tulevaisuus. Löytyykö sateenkaaren alta aarre, vai onko se meissä itsessämme? Uskon, että pohtimalla ja yhdessä tehden löytyy ratkaisuja. Muiden ihmisten tekemisten jatkuva arvostelu ei ole sitä työtä mitä tässä tarkoitan. Tänäänkin kannatti miettiä, toiko minun tekemiseni ja mielipiteeni lisäarvoa yhteisille ponnisteluille Kurikan hyväksi.


Kommentit

13.9.2009 22:51  Sitoutunut ja vapaa

Upea avaus tässä kirjoituksessa. Kehuilla avaan.

14.9.2009 0:15  .

.

14.9.2009 0:59  -.- .- ..- -. --- / -.- -.-- ...- -.-- -.- .-.- ...

--- .-.. .. -.- --- / .. ... .. -. / .--. .. -.- -.- ..- / -.- ..- .-.. .-.. .. .-.. .-.. .- / .... .- ..- ... -.- .- .- / ...- .. .. -- . / -.-- ---. -. .-.- .-.-.-

14.9.2009 9:48  tosi on

Kuka huuhailee? Minusta blogisti puhuu asiaa. Ei voi kuin myöntää todeksi.

14.9.2009 12:59  Kauno Kyvykäs

Pohjalaisessa kirjoitetaan, kuinka suuret ikäluokat nauttivat vapaudesta ja näinollen työnsä tuloksista, jos eläkevakuutuskauppiaita kuuntelee. Harmillisinta asiassa vain on, ettei tahdo olla tuloksia, mitä nauttia. Tulokset on syöty ja tehty velkaa lisäksi, tämä tuloksentekijä ikäpolvi syö parasta aikaa velaksi, lastensa ja lastenlapsiensa maksettavaksi.
Jonkin sortin vapautta tämäkin tietenkin on, mutta onko jälkipolvilla vapautta maksellessaan vanhankansan syömävelkoja.

14.9.2009 13:21  Välähtikö oikein vai väärin????

Yksi teoria: Ovatko kaikki ärtyisät kommentoijat matkalla idässä kun tänään on kommenteissa sopuisaa.

14.9.2009 15:12  Osui oikeaan !!!!!!

Välähti ilmeisesti oikein;kommentejakin vähän?

14.9.2009 16:35  Mitähän kuuluu Pietarin matkailijoille?

Onko kukaan tavannut Pietarin matkailijoita. Olikohan heillä antoisa reissu.

14.9.2009 16:56  Reissu Lasse

Oli hjuuva pjiilu kjumpin, muttei kerrota kenellekään.

14.9.2009 21:16  ??

Löytyisikö Juhanille jotain kommentoitavaa näistä edellisistä?

14.9.2009 21:28  Reissu Lasse

Juhani ei ollu joukos.

15.9.2009 9:30  klohonu

Ketä siä matkas nyt sitte on ja kenelle tuli vellit housuuhin, eikä uskaltanu lähtiä? Kuka tietää? Juhani taas, tietääkö?

15.9.2009 11:49  Reissu Lasse

Tai, ketä ei päästetty.

15.9.2009 16:38  Atvailija

Nyt kannattaa investoida osaamisen kehittämiseen. Uusien, kustannustehokkaiden ja palveluiden laatua parantavien toimintapojen ja käytäntöjen ennakkoluulottomaan kehittelyyn sekä uusien kehitettyjen toimintamallien käytäntöön ottamiseen.

15.9.2009 16:46  Kauno Kyvykäs

Atvailija on hyvä ja kertoo mitä tämä tälläinen viisaus loppujen lopuksi. Tälläisistä ympäripyöreistä puheista tulee lähinnä mieleen eräs nuori satusetä poliitikko, joka kummallisia viisauksia latelemalla yrittää edistää poliittista uraansa.

15.9.2009 18:12  kustas

Kurikan toimintatavat ovat peruja Hietalahdelta ja muilta vanhoilta jääriltä. Kurikan kustannustehokkuus riippuu osinkojen määrästä, ei Kurikan virkamiehet osaa säästää, kaikki peliin vaikka viimeisetkin siemenperunat.

15.9.2009 20:14  Atvailija

Ne, joiden kuuluu ymmärtää, tietävät kyllä mistä osaamisessa on kysymys. Jonnin joutaville tämän ymmärtämisestä ei ole mitään hyötyäkään. Joten. Joklainen tulkoon toimeen sillä mitä on annettu!

15.9.2009 20:43  Kauno Kyvykäs

Älä atvailija heittäydy näin vaatimattomaksi, vaan kerro kaikille, mitä viisasta ja henkevää, älyn jättiläiseltä löytyy kaikkien riemuksi ja hyödyksi. Arvatenkin huolet ja murheet, köyhyys ja kurjuus ovat taakse jäänyttä iäksi, kun heittäydytään atvailijan neuvojen ja älyn varaan. Hyvä, kansa tarvitsee esimerkillisiä suurmiehiä, pois turha vaatimattomuus.

15.9.2009 21:26  Kroisos

"Ratkaisu on siis työn käytön tehostaminen. Se ei tarkoita vain työntekijän selkärangasta repimistä.". Kunnon porvarin puhetta. Revitään selkärangasta vaan, kyllä se väki vähenee. Ei siinä duunari paljon rutisisi, jos olisi blogisti työnantajana.

15.9.2009 21:41  Atvailija

Työpaikoilla tehtyjen selvitysten mukaan tavanomaisessa toimistotyössä voi tiedon etsimiseen ja hakuun kulua lähes puolet työntekijöiden työajasta. Kolmisen tuntiakin joka ikinen työpäivä ilman, että asia vielä jalostuu mitenkään. Löytyy myös työpaikkoja joissa työmenetelmiä, -käytäntöjö ja -kaluja kehittämällä on tiedon hakemiseen käytettävä aika kyetty puolittamaan. Joka ikinen päivä on jäänyt aikaa arvoa lisäävään työhön tunti/kaksi enemmän. Valitettavasti Kurikan satojenkaan suorittajien joukossa ei ole ketään, jolla olisi osaamista tälaisesta työpaikan kehittämisestä.

15.9.2009 21:43  Atvailija

Montako toimistotyöntekijää Kurikassa onkaan?

15.9.2009 21:49  Atvailija

Tuntuu kauhistuttavalta, kun puhuvat päät vaativat televisiossa illasta toiseen satoja miljoonia ja miljardeja tehottomasti hommansa hoitaneiden kuntien pohjattomiin laareihin.

15.9.2009 21:55  Naapurin työn arviointi helppoa,. entä malka omassa silmässä

Yleensä on helppo arvostella/arvioida toisen tekemää työtä. Helppo on arvostella toisen työn tuottavuutta/tehokkuutta. Oman työn arvioinnissa on useinkin musta piste ja arviointi on vaikeaa. Naapurinj työn arvostelemisella voi katseet saada kääntymään popis omasta työstä.

15.9.2009 22:58  kustas

Atvailija menee aamulla kaupungintalolle huone huoneelta antamaan kaupungin virkamiehille, viranhaltioille ja muille toimistohenkilöille kädestä pitäen opetusta tehokkaammasta työskentelystä.
Että silleen, kylläpä atvailijan hienot sanat kokisivat karun kohtalon jos henkilö(atvailija) laitettas käytännössä toteuttamaan sanojaan. Käytäntö on käytäntö ja jokaisessa työssä ja työtavoissa on parannettavaa, se on selvä.

15.9.2009 22:59  tehokkuuden puolesta

Kroisokselle sen verran, että kyllä pitää varaa ollakin, jotta on millä maksaa tehoton toiminta. Yksityisellä puolella ei ainakaan ole yhtään työntekijää, joka tahallaan olisi tehoton, niinkuin kroisoksen mielestä pitäisi kai olla. Kaikessa kilpailuun ja kansainväliseen pärjaämiseen liittyvässä toiminnassa avainsana on tehokas työn käyttö. Ei kai kukaan työntekijäkään halua tehotonta työn käyttöä paitsi kroisos, joka oikeasti onkin joku sättivä sikafarmari .
Asiaan kroisos. Kerro onko rahasi perintönä saatua?

16.9.2009 1:11  mirjas

Suurin osa henkilökunnasta on hoitohenkilökuntaa, koulujen viranhaltijoita tai muuten vain suorittavaa porrasta. Olisiko varsinaista toimistohenkilökuntaa korkeintaan 10%?

Atvailija varmaan osaa sanoa, kun puhui sadoista henkilöistä, mihin hoitohenkilökunta, perhepäivähoitaja tai vaikkapa opettaja ne kaksi tehostamaansa tuntia laittaa? Millä tavalla lasten parissa tehoa nostetaan kahdella tunnilla, haetaanko hoidettava kaksi tuntia nopeammin pois? Tuleeko päivittäin kahdeksi tunniksi joku uusi hoidettava vai? Vai lyheneekö työaika jostain suunnasta?

16.9.2009 7:30  Atvailija

Jos toiminnan kehittäminen olisikin niin helppoa kuin kustas, mirjas ja KK vinoilevat, ei tarvittaisi investointeja kehittämiseen. Napsautettais vain sormia.

Kun kehitystyö vaatii jopa vuosien määrätietoista työskentelyä ammattilaisten ohjaamana, vaatii se myös rahallista panostusta, investointia.

16.9.2009 9:22  Kannustusta julkisellekin puolelle leimaamisen sijaan

Nyt on sitten syyllistetty "suorittava" porras perusteellisesti. Siinä menöö samassa nipussa toimistyötä, lastenhoitoa, sairaanhoitoa, yms. työtä tekevät samassa lössissä. Kannustavaa kirjoittelua. Ja vain julkisessa työssä tekevät, samaa työtä yksityisen palveluksessa olevat tai vaikkapa kunnallisessa liikelaitoksessa tekevät ovat sitten eri kastia.

16.9.2009 9:41  Kauno Kyvykäs

Paras tapa kehittää konttorihenkilökunnan tehokkuutta on katkaista nettiyhteys. Aamupäivä kuluu turhanpäiväisten sähköpostien lukemisessa ja iltapäivä kirjoittelemisissa. Puhelinkeskus hoitamaan nettiliikennettä, hoituu aikaavievät roskapostit samalla kätevästi.
Tietokone on hyvä työkalu, ei työpaikalla työntekijöiden aikaa syövä leikkikalu, joksi se on nykyään muodostunut.
Henkilökohtaiset sähköpostit joutaa hoitaa kotona.
Ai, niin, työpaikalla pitää olla kivaa ja mukavaa ja palkka juosta, selvähän se.
Ei sillä, niin väliä mistä työnantaja saa palkkarahat raavituksi, pääasia, kun työpaikalla kuluu aika rattoisasti. Tietokoneesta on tullut oivallinen ajankulu, ei tarvitse salaa lukea Aku Ankkaa.

16.9.2009 11:32  Kauno Kyvykäs

Iltalehti 15.9. 2009
Suomi on saanut taas tuomion liian pitkästä oikeudenkäynnistä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.
Oikeusturva näin heikoissa kantimissa, silti Afrikassa häärätään verorahoilla, kuin paremmatkin alan mestarit.

16.9.2009 17:11  Vanhusten ja lasten puolesta

Atvailijan menetelmillä syntyy vain lisää turhaa tehtävää työtä ja viimeistään siinä turhimmat virat. Seuraavaksi pitää löytää ulkopuolista apua heidän työnsä tehostamiseen ja kohta kukaan ei muista että vanhusten hoitaminen oli se työ jota oli tarkoitus tehdä.

16.9.2009 18:10  Kauno Kyvykäs

Alunperin tietämystä hankittiin, jotta leipä lohkeaisi helpommin. Nykyään, kun on yllin kyllin tietämystä ja leipä lohkeaa helpommin. Vallan on saanut turhantiedon tietäjät, jotka syövät enemmän, kuin kukaan pystyy tienaamaan ja valtio tekee velkaa, jotta saadaan turhantiedon mestarit elämään.
Turhaan tietoon perustuvat organisaatiot ovat saaneet monella alalla vallan, jopa niin vankasti, jotta systeemi pyörii oman turhuutensa ympärillä ja se miksi systeemi on kehitetty muuttuu, niin pahaksi rasitteeksi, jotta alkuperäisestä tarpeesta pitää, sekapäisimpien mielestä, päästä eroon.
Vanhuspuolella erittäin selvät merkit tästä, hauskempaa hoivailla sellaisia, jotka hoitavat itse itsensä. Todellista hoivaa tarvitsevien vanhusten ympärille kehkeytyy ihmeelliset pallottelut ja ei kuulu meille asenteet.
Tavallaan se on hienoa, kun on hienot kalliit organisaatiot ja hallintorakennukset, mutta todellisuudessa näillä ei saada muuta, kuin kuluja aikaan ei, vaikka palkattaisiin miljoona konsulttia etsimään suorittavasta portaasta vikoja ja keinotekoisia säästöjä.

16.9.2009 18:14  JE

Mietokin sitten maksoi Novalta tulleet vaalirahat takaisin, eipäs olisi maksanut ilman julkisuutta. Hiljaa vain olisivat olleet kaikki ja lisää olisivat valmiit ottamaan, ketaleet. Vastikkeetonta rahaa, kuka uskoo, ei kukaan, huuhaa Innasia koko eduskunta täynnä.

16.9.2009 18:21  Kaukaa

Yhdessä suomalaisessa kaupungissa mitattiin, kuinka pitkän matkan sairaanhoitajat kävelivät työssään päivän mittaan. Tulos oli 12 kilometriä. Jokainen tietää, kuinka paljon aikaa vie kävellä 12 km. Tehtävät järjestettiin uudelleen siten, että turha kävely jäi pois.
Ei työn kehittäminen ole pois työntekijän selkänahasta eikä työn tehostamisvaatimus ole työntekijän aliarvioimista. Useimmiten vika on järjestelmässä.

16.9.2009 18:34  Availija

16.9./922

Kannustan Teitä suarittavia jatkamahan vain entisehen mallihin.

Asia tuli kerralla selväksi. Kurikassa ei ole tarvetta kehittää ainakaan lähes tuhannen kunnallisen suorittajan, palvaluntuottajan työtä.

16.9.2009 18:39  Atvailija

16.9/18.34

Varoitan moisesta toisinajattelusta. Pyyrä anteeksi suarittavilta. Saatamma jäädä muutoon ilaman hoitua seuraavalla kerralla.

16.9.2009 18:41  Atvailija

Anteeksi.

Tarkootin tietenkin 16.9/18.21

16.9.2009 18:54  Gaahari,OHOH

Jurvan Sanomat on hyvä, asiantunteva,puolueeton,oikeudenmukainen,luotettava,aikaansa seuraava,helppolukuinen tiedonvälittäjä.

16.9.2009 18:59  Hohhoijaa

Kustas ja JE ovat kielenkäytön peusteella yks ja sama henkilö. Itte kysyy ja itte vastaa, niin ei tuu jäläkipuheeta. Stvailija on oikeassa. Kurikassa on niin täydelliset työntekijät, ettei tarvita ohjausta eikä etumiehiä. Kaikki vain itseohjautumaan työpaikoilla.

16.9.2009 18:59  Jurvan Kymppi

Kaukaa, joo pistettiin potilaat kävelemään.

16.9.2009 22:25  Jäljessä juoksija

KK:n ilo on kivittää nykynenoa, mutta muutokseen ei hänellä ole lääkkeitä ja hän tuntuu voimakkaasti olevan muutosta vastaan!
Ja Atvailija: pysy ennen käyttämässäsi tyylissä. Paljastut muuten. :-)

16.9.2009 22:55  Kauno Kyvykäs

Valitettava totuus on, jotta rahanpuute tulee olemaan luonnollinen konsultti muutoksiin. Tavalliset konsultit toki voivat nopeuttaa rahan loppumista, mutta siihen tälläisessä tilanteessa nerous loppuukin.
Kuntaliitossopimukset ja ammattiliittojen ylivalta estävät suurimman osan kaikista nopeista toimintojen järkeistämisistä.
Voidaanhan sitä toki konsulttien kanssa kaffuutella monella lailla, jos halutaan heittää rahaa hukkaan. Henkilöstöryhmät ovat varmasti valmiita haaskaamaan aikaansa, koulutuksissa ja tarinatuokioissa.
Näihin konsulttien vetämiin liirum laarum koulutuksiin on kuitenkin pakko suhtautua skeptisesti, aika toki kuluu niissäkin ja hyvä tarinaniskijä saattaa tehdä tilaisuuksista hyvinkin rattoisia.

17.9.2009 17:47  Gaaharin Gommentti

Mistähän toi kommentti: 16.9.2009 18:54
Gaahari,OHOH oli reväisty. En ymmärtänyt asiayhteyttä mihinkään aiempaan. Hyvä mainos tietysti Länsi-Kurikan kaupunginosalehdelle, ei siinä mitään.

Näytti Kurikka-lehden Jaakko Ujanenkin vierailleen Nikkarikeskuksessa ilmeisesti ensi kertaansa, kun ihaili sitä jutunpätkässänsä. Ihan aiheellinen kehu. Toista moista paikkaa ei maailmasta löydy.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini