Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Valoisia päiviä

Maanantai 20.7.2009 klo 18:18


Valoisia päiviä

 Jokaisella on hyviä ja huonoja päiviä. Enimmäkseen se on itsestä kiinni.

Jokaisella on oma hetkensä, oma aikansa löytää aarre. Se aarre, joka vain odottaa löytäjäänsä. 

On parasta uskoa, että ihmisen on mahdollista tietää se hetki.

Silloin löytää parhaan ratkaisun kulloiseenkin vaikeaan tehtävään.

Sellainen hetki on elämän tarkoituksen hetki ja siksi se on valoisa päivä.

Tänäänkin on valoisa päivä

Koskenkorvan pato rakentuu kovaa vauhtia. Parin viikon päästä ovat rakenteet pääosin valmiit, jos luoja ja säät sallivat

Sen jälkeen pienet ”finistelyt” rannoilla ja koski kuohuu kunhan sadetta ja vettä saadaan.loki_20.07.09_033.jpg

Tältä se padon harja näyttää. Mielikuvitus vain on esteenä kehittämis-tavoitteissa. Joen molemmin puolin on vanhat myllynperustukset kovetuista graniittikivistä tehty. Niiden varaan saisi vaikka onkikahvilat. Lokakuussa sitten vietetään kaiketi vihkiäisiä. Siellä sitten kehutaan toinen toisemme.  Toivotaan, että miljöö Kurikan Kirkon kohdallakin on syksyyn mennessä kutakuinkin valmis.loki_20.07.09_042.jpg 

Tällaisia lumpeita löytyy kotilammikosta. Niiden esivanhemmat on aikanaan sukellettu Evijärvestä meikäläisen ja J Tuomaalan toimesta. Siinä olisi sukeltajille sopiva haaste. Istuttaa muutama kymmenen niitä Meijerinlampeen ilahduttamaan tulevien vuosikymmenien kurikkalaisia. Homma ei ole niin helppo kuin luulisi. Istuttaja ehdokkaita otetaan vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. 

 

Tältähän se uusi vaakuna näyttää. Kukin saa minun puolestani ottaa kantaa niinkuin parhaaksi näkee.loki_20.07.09_089.jpg

Vaan tätä kysyjä lienee tarkoittanut. Ei kai kovin esteettinen vaikutelma? Siisti vaakuna ja hoitamaton, likainen seinä vuodelta 1973.


Kommentit

20.7.2009 18:55  Mietiskelijä

Onkilahvilat muutoin, mutta parkkipaikat puuttuu. Tämäntyyppisiin miljöisiin yleensä laitetaan levähdyspaikkoja, joissa kesäkahvila/pikkupurtavaa/jätskiä ja mahdollisuus lyhyeeseen kävelyyn rannan mukaisesti (jolloin se kolmivuotias poikakin pääsee samalla kusemaan pusikkoon).
Nyt pitäisi vain valveutua jo siihen, että jokin taho, vaikka 4H ottaisi onkikurssin ohjelmistoonsa. Nykynuoret kun eivät edes osaa kasata onkea tai varsinkaan laittaa matoa koukkuun edes virtuaalisesti, saati omin käsin. Kuitenkin, itse ongittu tai virvelöity saalis, sen perkaaminen ja laittaminen ruuaksi on lähilöytöretkeilyä parhaimmillaan ja opetusta elämää varten; mitään et saa, ellet eres yritä.
Maisema ja mahdollinen jokiturismi, kun se oikein paketoidaan, markkinoidaan ja ennen kaikkea hoidetaan, saattaa olla suurin pitkäaikainen näkyvä etu padosta. Itsekin kalastukseen hurahtaneena tietenkin kalastus on hieno juttu, jos se veden nousun myötä voisi elpyä. Kaupungintalolla ainakin Hiipakan Matti tietää perhokalastuksesta ja kalastuksesta muutoinkin.

20.7.2009 21:32  Vaakunan katselija .....

Kaupungintalon seinässä on sitten vaakuna. Katsokaa ja miettikää, tuliko hyvä, onko onnistunut tekninen toteutus, miten vaakuna "istuu" seinään. Omaa kantaani en sano, pysähdyin ja katsoin ja katsoin ja muistelin entistä toteutusta. En nyt ollenkaan puhu vaakunan sisällöstä tai visuaalisesta ilmeestä, se3hän on jo vanha asia, nyt katselen seinää ja seinällä olevaa vaakunaa, katso sinäkin "sillä silmällä" ja kohdista muutama ajatus ja mielikuva entiseen, vertaile ja tee omat johtopäätöksesi.

20.7.2009 21:36  simppeli

Uusi vaakuna on hyvä, selkeä ja riittävän yksinkertainen

20.7.2009 21:42  Matkan takana minä ja moni muukin

Voiskohan blogisti kuvata vaakunan, jotta minäkin etäällä asuva näkisin.

20.7.2009 22:05  Vaakunan katselija.....

Vaakunan katselija kohdistikin kommenttinsa kaupungintalon seinällä olevan vaakunan tekniseen toteutukseen. Ei kai nyt ole mitään aihetta kommentoida itse vaakunaa... menneen talven lumia.

20.7.2009 22:36  Katselin, katselin ja apeus iski

Blogisti todella nopea ja ahkera toteuttaja. Kuvastakin näkee, että vaakuna on erinomainen, mutta , mutta rapautunut hoitamaton seinä korostuu epäesteettisesti vaakunan takia. Syy ei ole vaakunan, mutta tuo seinä..........!

20.7.2009 22:42  Kauno Kyvykäs

Todella omaperäinen ja ainutlaatuinen, todellinen älyn ja luovuuden, täydellinen riemuvoitto. Mihin kaikkeen sitä, verbaali täydellisen taiteellisen näkemyksen omaavaa huippukyky pystyykään.
Kuvaa täydellisesti koko kurikan henkistä tilaa.

20.7.2009 22:44  JE

Köyhä kaupunki ei ole pystynyt varojen puutteessa hoitamaan rakennusta. Vaakunasta; sitä saa mitä tilaa, yksinkertaiselle kansalle yksinkertainen vaakuna.

20.7.2009 22:57  Miettijä

Loistava dokumentti siitä, että kun jotakin tehdään hyvin, kaikki huonosti tehty korostuu. Tämä neuvostoajan parakki nimeltään Kurikan kaupungintalo, näyttäytyy omassa valossaan nyt. Sama lohenpyrstö -ajatuksella ja suunnittelijan tekemä vaakuna on Jurvan vanhan kunnantalon seinässä. Komea rati ja vaakuna näyttää komealta. Siis: missä vika??? talossa vai koristeessa. Tässä tapauksessa voisi sanoa, että Kurikan rikkahat komiat olis voinu ehkä hommata kunnon tekijät taloollensa, mutta sitten vissihin ei...

20.7.2009 22:58  Juhani

Talostahan tulisi tosi hieno kun annettaisiin köynnösten kunnolla kasvaa. Ei kuitenkaan oven eteen etteivät asiakkaat luule sitä Ruususen linnaksi jossa väki nukkuu 100-vuotista unta ;-) Toisaalta täältä blogistahan löytyisi lauma ritareita yrittämään... Mutta löytyisi vain yksi ritari voittamaan pahan haltijan taiat... ken hän on...

20.7.2009 23:08  Jurvan kynäs

Kurikkalaisissa on se hyvä piirre, jotta ne ajattelevat vain ittiänsä. Ne on oivallisesti kääntäny sanonnan "Jumala auttaa niitä jotka auttaa ittiänsä", siihen, jotta "jumalauta, jos mua et oo auttamas, niin et oo pian itteskää". Se on kuulemma Mietaan parkkipaikalla kääntöveittellä torettu vakta.
Kovaa porukkaa.
Eivät tartte muita.
Seki vakta on pian nähtävis, jotta eikö?

20.7.2009 23:31  kommentti

Joko sieltä jurvasta on kaikki löydetty ja otettu asukasluvus huomioon :)

20.7.2009 23:38  JE

Pahasti näyttää siltä , että Jumala käväisee Kurikas joka kolmannen kuukauden neljäs tiistai ja silloinkin vain Juonenkyläs klo 09:13-09:27. Nyt tarkkana se on ensviikon tiistai. Hou hou

20.7.2009 23:46  esko r

Kulttuuria lisää:Valtuuston pj. tunsi kulttuurin nälkää taannoin elämässään,koska ei ollut saanut vapaalippuja yhteenkään tilaisuuteen,useista pyynnöistä ja perinteisestä uhkailusta huolimatta.Hän meni seuraamaan kulttuuriltk:n kokousta.Kokouksen jälkeen kahvitilaisuudessa hän mainitsi Sirpalle:"Lukaisin viikonlopun aikana tämän Aleksis Kiven Tukkijoella,jännittävä pallaati".

21.7.2009 0:49  Jurvan Kymppi

Jurvasta on todellakin löytynyt kaikki ja on otettu huomioon. Kiltilänkankaalta löytyi puusta pari kurikkalaisten esi-isääkin, siellä ne roikkui oksalla hännästä .

21.7.2009 1:03  sr

Että pallaati?

21.7.2009 7:31  Kankaankaupunki kunniaan

Olisko aamulla tilaa uudelle asialle. Tulin Kankaantietä kohti Kurikan keskustaa, olin ohittamassa entistä maineikasta Okevaa, katsoin oikealle, en nähnyt jokea, käännyin elokuvateatterin pihassa ja palasin samaa reittiä ja katsoin vasemmalle, en nähnyt jokea. Tien ja joen välinen alue on täysin puskittunut ja peittänyt ennen niin hienon maiseman. Muistan kuinka ennen hevoset laidunsivat alueella ja samalla toimivat maisemoijina. Ei tietenkään ole syytä osoittaa sormella alueen omistajaa, en edes sitä tiedä kuka omistaa, mutta voisikohan jokin toimiva taho neuvotella omistajan kanssa alueen raivaamisesta vaikkapa talkootoimin, jonkin reippaan yhdistyksen tms. toimesta. Joessa pian vedenpinta nousee ja olisi kulttuuriteko palauttaa jokinäkymä Kankaantieltä joelle, jossa taustalla näkyy komea talorivi. Ajelkaa katsomassa.

21.7.2009 8:03  Oikaisu

Minkä kauden puheenjohtajaan Esko R viittaa. Nykyinen valt pj ei ko. lautakunnassa ole vieraillut, eikä hänellä taida olla sinne pääsylippuakaan.

21.7.2009 8:09  oikaisun oikaisu

Ei valtuuston puheenjohtajilla ole oikeutta yleensäkään käydä lautakuntien kokouksissa. sr puhuu täyttä palturia.

21.7.2009 8:25  Juhani

7:31 Kankaankaupunki kunniaan

Katselin Kangasta viikonloppuna sillä silmällä voisiko siitä tehdä jonkinlaisen sprinttisuunnistuskartan ihan harjoituksen vuoksi ja vaikka suunnistaakin sillä. Urheilukeskusalue, leikkikenttien alueet, Värttinän takana oleva puisto, Riihitien puisto, Työväentalo, turvalliset kadut ja jokiranta-alue tekisivät siitä ihan kivan alueen tuollaiseenkin liikuntaan, mutta juuri tuo Jokiranta-alue on huonosti edettävää, sinne ei viitsi mennä lenkkikengillä.

Olet oikeassa. Noihin kauniisiin näköaloihin kannattaisi satsata ja olisi hienoa jos jokirannassa kulkisi myös jonkinlainen ulkoilureitti. Yksityinen omistus ja huvilarakennukset ovat kuitenkin asioita joita on pakko kunnioittaa.

21.7.2009 9:13  markku ohtava

Myöhäinen kommentointiaika vuorokaudesta lomakuukauden aikana saattaa aiheuttaa hyvin pitkälle edennyttä muistin vääristymää.

21.7.2009 9:45  Kultturelli Elli

esko r:Olikohan Jurvassakaan taannoisessa elämässä kultuurilautakuntaa?
Tuskin ainakaan esko r:n Jurvassa olon aikana.
Olisihan siellä voitu käsitellä vaikka videopiirin asioita ja mm.laskutusta.
Kuka kenenkin laitteilla on sitten toiminut tai luvalla vai ilman?

21.7.2009 11:11  Juhani (Kurikan kaupungintalo)

Käsittelin hiukan kuvankäsittelyllä tuota Matin kuvaa ja laitoin esille omaan blogiini. Käykää katsomassa saisiko talosta mitään irti vain pelkässä fiksaamisella. Kirjoitin samalla jotakin noista painumista. Sivulle pääset klikkaamalla nimestäni. Keskustelu voi silti jatkua täällä - sitä ei tarvitse siirtää tältä osinkaan blogiini.

21.7.2009 13:18  Kerro kerro taikapeili...

Esko ärrältä taas lapsellinen mustamaalausyritys. Mitäpä häneltä voi muuta odottaakkaan. Eikö mies ymmärrä hävetä omia tekosiaan? Häirikkötekstaritkin taitavat olla nykyään rangaistavia..

21.7.2009 13:30  Mediaveikko

Ketä esko r kuvittelee viihdyttävänsä näillä katkeruutta ylipursuavilla,tökeröillä,lapsellisilla kommenteilla.
Mistä lienee opittua vai toimiiko peräti bulvaanina?
Tuskin pystyy itse moiseen ponnisteluun.

21.7.2009 13:53  Juhani (Elämäntapana katkeruus)

Esko r voisit käydä lukemassa myös minun blogistani tekstin jossa sinutkin mainitsen ;-) Aiheena on "Elämäntapana katkeruus". Laitan senkin nyt tähän linkiksi kun en viitsi kauheasti toistaa itseäni. Paluunuolella pääsee takaisin tänne.

En anna vastauksia mutta kysymystä on aiheellista mielestäni pohtia kun rakentamiseenkin on mahdollisuus.

21.7.2009 17:46  Mietiskelijä

Juhani oli tehnyt hyvää työtä. Tosiaankin pintatuunauksella ja valaistuksella talosta saataisiin näyttävä, funkkis-tyyppinen. Lähes joka kirkonkylässä on painuneita rakennuksia. Jurvassa sekä ylä- että ala-aste. Ala-aste oli puurakenteisena kypsä tapaus, mutta yläkoulu tiilirakennuksena saatiin entrattua loistavaan kuntoon. Tuskin Kurikan kaupungintalon laita on sen kummempi. Ainahan uudessa olisi varmaankin kiva työskennellä, mutta eivät seinien liikkumat nyt niin dramattisia ole. Pisan tornikin on ollut kalteva 1200-luvulta, muttei ole vieläkään kaatunut. Samoilla opeilla Kurikan kaupungintalon pitäisi kestää 2800-luvulle saakka.

21.7.2009 19:11  Juhani

Kurikan kalteva kaupungintalo - sekin voisi olla nähtävyys. Tällä vauhdilla se olisi noin 1.50 metriä vinossa 2800-luvulla.

21.7.2009 19:27  sosialisti

Maatalous Suomessa saa yhtä paljon tukea vuodessa kuin yleissivistävä koulutus ekaluokalta ylioppilaaksi.

Viime vuonna maataloutta tuettiin yhteensä noin kahdella miljardilla eurolla.

Se on suunnilleen yhtä paljon kuin valtio käyttää vuosittain peruskouluun ja lukioon tai liikenne- ja viestintäpolitiikkaan eli muun muassa tie- ja rautatieverkostoon.

Suomen maanviljelijät nauttivat EU:n avokätisimmistä maataloustuista. Kansallinen tuki ja EU-tuki ovat yhteensä ovat noin 1,2 prosenttia bkt:sta. Se on Irlannin ja Kreikan ohella eniten ns. vanhojen jäsenmaiden (EU-15) joukossa.

Tämä on aivan hirvittävä summa turhuuteen. Nämäkin rahat olisi mahdollista käyttää paljon tuottavampiin tarkoituksiin, mutta tätä on turha odottaa KEPUn ollessa hallituksessa.

21.7.2009 19:49  jj

Joskus sososialistimuksetkin ovat oikeassa.

21.7.2009 20:08  Kaukaa

Kaupungintalo on oikeasti kaunis rakennus ja kuvaa hyvin oman aikansa parhainta rakennusarkkitehtuuria. Sisällä en ole pitkiin aikoihin käynyt, joten en osaa sanoa sen työskentelyolosuhteista. Jokainen rakennus rapistuu lähes 40 vuodessa. Ulkopuolen siistiminen ja fiksaaminen toisi paljon näköä muuten hienoon rakennukseen.
Jos rakennus nyt purettaisiin, niin muutaman kymmenen vuoden kuluttua ihmeteltäisiin, kuinka oman aikansa historiaa kuvaava rakennus annettiin tuhota. Me emme huomaa, että historiaa syntyy koko ajan.

21.7.2009 20:09  Kulunut aihe

Opetusministeriön toimialueen menot ovat kolminkertaiset verrattuna koko maa- ja metsätalousministeriön momenttiin. Maataloudessa ei tueta maanjussia vaan kuluttajan ruoan hintaa. Tukeminen on koko Euroopan ja erityisesti maailmanlaajuista. Maanjussin osuus ruoan loppuhunnasta on yleensä alle 10 %.

21.7.2009 20:19  Onko uskallusta korjaukseen ?

Kaupungintalo ei tarvitse muuta kuin remonttia, mutta uskaltaako kukaan luottamushenkilöistä ryhtyä sitä tekemään. Haihattelua on hajottaminen ja uuden rakentaminen. Talosta ei vain ole huolehdittu, ei ole ollut uskallusta, on helpompi hyväksyä siltarumpujen ja tarpeettomien rakennusten ikkunaremontti kuin kaaupungintalon korjaus. Kaikki räsnsistyvät ellei niistä huolehdita. Kaupungintalossa perusasiat ovat kunnossa, pitäisi vain jonkun huolehtia ylläpidostakin.

21.7.2009 21:44  Fundeeraaja

"Kaukaa" kirjoittanut ei ole käynyt sisätiloissa. Talon sisätilat ovat fiksussa kunnossa. Tehty aikanaan hyvin ja se mitä on entrattu, myös hyvin ja kunnon värkeistä. Tilan käyttö on tietysti vähän prameilevaa, kun käytävää on enemmän kuin varsinaisia toimihuoneita juuri toisin kuin esim. Jurvassa. Sinänsä kyseisen rakennuksen purkaminen ja uuden tilalle rakentaminen olisi järjetöntä. Tämän varmasti allekirjoittavat teknisen puolen heput, jos lyödään rahoitusbudjetti eteen ja "se on tee!".
Mielestäni Juhanin tekemää hahmokuvaa on syytä jalostaa. Tähän saakka on vain hoettu uuden rakentamisesta. Miksei laiteta vanha lyöntiin, kun se kerran on vielä kelvollinen ja vaikka vuokrata sitten vastapäisestä Fortumin talosta lisähuoneita, jotka on juuri entrattu, jos koko rakennuksen ostaminen ottaa niin kovasti kiville. Sijoittautuminen noin edukkaasti kadun vastakkaisille puolillehan olisi ihanteellinen tilanne mille tahansa kaupungille. Ellei tuota ymmärretä hyödyntää, kumma juttu.

21.7.2009 22:06  jj

Euroopan suurimmat maataloustukiaiset ja kallein ruoka, joku rahastaa ja puhuu paskaa.

21.7.2009 22:13  puhutaan asioista eikä ladonseinistä

Hienoa että sosislisti otti puheeksi asiaa eikä puhuta latojen seinistä ja muusta olemattomasta mihin plokisti johdattelee. Maataloustuet pois henkilöiltä jotka harrastavat vain sivubisneksenä maataloutta.maataloustuet saataisiin varmasti kolminkertaistaa karjatalouksille jotka tekevät työtä läpi vuoden. he ovat lujilla, eivät herrasmies-viljelijät, parin kolmen viikon työpanoksella vuodessa.Tämä on tietysti utopiaa, onhan korkeimmat päättäjät juuri näitä suuripalkkaisia virkamiehiä, eivät he koskaan tule tällaista asittämään tai hyväksymään.Että eiköhän keskustella tästä. Terv. toinen sosialisti

21.7.2009 23:01  JE

Puhtain ruoka, mutta kallis, jne...


Suomen heimo on geeniperimältään puhtaimpia kansoja maailmassa, se on hyvin paljon jos vielä tomitaan yksiin.

21.7.2009 23:05  jj

Ei tarvitse olla edes sosialisti, kun tuntuu kummallisen vääristyneiltä nämä maataloustuet.

21.7.2009 23:23  Juhani

Euroopan maataloustukiohjelma on maailman laajin maatalouden tukiohjelma, mutta suurimmat tuet menevät silti koko ajan yritystoiminnalle mm. Ranskassa. Ja lisäksi siitä jäljelle jäävästä tuestakin suuri osa menee kiertoteitse teollisuudelle.

22.7.2009 1:18  jj

Ruotsin maanviljelijät pärjäävät ilman kansallista tukea ja pystyvät tuomaan suomen markkinoille elintarvikkeita. Suomessa tuet kaksinkertaisia ruotsiin nähden ja ruoka kalliinpaa, olisiko syytä laittaa remonttiin koko maatalousministeriö.

22.7.2009 1:28  JE

Maatalousyrittäjä on aivan samanlainen yrittäjä kuin muutkin yrittäjät, niin miksi pitää keinotekoisesti pöngittää jotain yritys sektoria. Niinkuin toisessa blogissa sikayrittäjä (sanat oikeassa järjestyksessä) sanoo maatalouden olevan kutsumus ammatti tai jotenkin siihen suuntaan, niin miksi pitää pöngittää, omillaan muutkin kutsumusammattilaiset tulevat.

22.7.2009 9:07  Juhani

Älkää nyt ottako tätä katkerasti - pohdin asiaa ihan vilpittömästi. Minun ei tarvitse olla oikeassa, tämä on vain näkökulma. Jurvan Känsikäs saa harkata tekstin.

Esim. teollisuudessa tuotannon määrää ei rajoiteta vaan tuottaa saa rajattomasti jos se vain menee kaupaksi.

Teollisuudessa ei myöskään rajoiteta myyntihintoja vaan myydä saa niin kalliilla kuin vain menee kaupaksi.

Silti teollisuudessakin on oma tukijärjestelmänsä ja kaiken lisäksi Euroopan suurimmat maataloustuet menevät nekin teollisuudelle ja erilaisten yritysten vientitukiin. Luettelosta löytyy mm. lentoyhtiöitä ja karkkitehdas Haribo joka saa karkeissa olevan sokerin takia maatalouden vientitukea tuotteilleen.

Saksa ei edes suostu kertomaan mihin sen maataloustuet menevät.

Maatalousyrittäjä ei siis ole samanlainen yrittäjä kuin muut yrittäjät vaan hän tuottaa säänneltyjä peruselintervikkeita. Jos hintataso päästettäisiin karkaamaan, niin ainakin köyhimmillä ja kaikilla muillakin menisi entistä heikommin ja nekin työpaikat olisivat vain ulkomailla.

Näiden kaikkien jo mainittujen asioiden lisäksi valtakunnasta loppuisi töitö liikenteeltä, lihateollisuudelta, maitotuotteiden jatkojalostukselta jne. Arlankin tuotanto tuotetaan tänne ruotsalaisyrityksen voimin jos televison dokumentteihin on luottamista.

Toisaalta ymmärrän että ihmiset närkästyvät tällaisista rahansiirroista koska se näyttää ilmaisen rahan antamiselta. Onhan ilmaisen rahan antaminen niinkuin moni täällä sanoo "perseestä" mutta minä uskon vilpittömästi että maatalouden tukien totaalinen lopettaminen olisi ensinnäkin loppu Suomessa maataloudelle, mutta katastrofi myös kaikelle muulle elämälle.

Jumala on kuitenkin antanut tehtäväksi viljellä maata. Me huomaisimme varmaan laiminlyönnit ajaessamme pajuja kasvavan Lakeuden ohi. Tukia annettaisiin sen jälkeen näköalojen avaamiseen.

22.7.2009 9:22  juhanille

Voi Voi Juhani. Jumala antoi poikansa isän tehdä puusepäntöitä ja ammattia oli muitakin satoja.Ilman tukiaisia. Eihän kukaan ole kieltänyt tuen maksamista vaan oikeudenmukaisesti kohdentamista.Nyt et nähnyt metsää puilta

22.7.2009 9:53  Juhani

No olen ymmärtänyt väärin. Mielestäni täällä on monikin sitä mieltä että tukea ei saisi maksaa lainkaan.

Tuen oikeudenmukaisesta kohdentamisesta ollaan aina eri mieltä riippuen siitä kenen näkökulmasta sitä katsotaan ja aina se aiheuttaa antipatioita. Et sinäkään pystynyt vastaamaan asiallisesti.

22.7.2009 9:53  VANHA KETTU

Mitä tukia saa esim. Savelan Heikki, Shell Mäkelä, Miedon Metalli ja lähes kaikki muut Kurikan alueen YRITTÄJÄT (varta vasten kirjoitettu isolla), saavatko nämä YRITTÄJÄT määrätä hinnat vapaasti, eivät saa, äärettömän kova ja tiukka kilpailu määrää hinnat ja vielä halvemmalla pitäis tehdä. Onko tasapuolista yrittämistä? Minkä voimin suomalaista maataloustuotanto viedään ulos ja myydään hintaan millä suomalaiset kuluttajat saivat ostaa tuotteen vuosia sitten. Onko oikein, on vai EI, sitäpaitsi miksi olisi oikein?

22.7.2009 9:56  Juhani

Vanha kettu:

Eivät saa tukea, mutta tuotteiden ostajat (mm. maanviljelijät) saavat heidän tuotteensa ostamiseen.

22.7.2009 10:09  Juhani (porsitushäkki)

Luulisin ettei Miedon Metalli edes olisi kovin innostunut näkemään yrityksensä nimeä tuossa luettelossa, koska se tekee yhteistyötä maatalouden kanssa.

Ja kun tämä henkilöityy aina Koiviston Hannuun niin nimestäni linkkaamalla saat yhden tuotteen esiin jota taitaa Hannukin ostaa Miedon Metallilta.

22.7.2009 10:13  9.53

Tyypillinen virkamies.Eihän koskaan ahne luovu vapaaehtoisesti siitä mitä sille annetaan,vaan on tehtävä päätöksiä jotka oikaisevat epäkohdan.Eihän rikollinenkaan hyväksy tuomiotaan.Siinäkin on kaksi näkökohtaa. Pitäiskö ottaa huomioon???.
entäs miljoonien kultaiset kädenpuristukset. siinäkin ottaja on tyytyväinen. Siitäkin löytyy eri näkökohtia. Olit Juhani naiiiivi.

22.7.2009 10:19  Juhani

9:53 En ymmärtänyt sanaakaan! Enkä ole virkamies.

22.7.2009 10:20  Iikkoo

Juhani on ymärtänyt maatalousasiat oikein.Onkahan tämä blogin kirjoittajat keskustalaisia vai sdp.Maatalousasiat ei ole niin yksinkertaisia ja mustavalkoisia.
Hannu on kotimaisen ruuan puolustajia,niitä viimeisiä.

22.7.2009 10:24  ???

Taitaa puolustaa ja rakastaa kuoliaaksi

22.7.2009 10:35  Juhani (Yritystukitilasto)

Vielä kerran vanhalle ketulle:

Alla olevasta linkistä näet myös suorat yritystuet eri aloille.

22.7.2009 10:38  VANHA KETTU

Kaikkihan liittyy jollain tapaa toisiinsa saadaanhan tuoteketjuun maatalous ym. alat. En ole puolustamassa enkä syyttämässä mitään alaa. Pitäähän maanviljelijät hattuakin ja yhtä vähän he maksavat hatusta kuin muutkin, eikä kertaakaan yhteenkään hattufirmaan ole tukiaisia tarjottu eikä mahdollisuuksia hakea. Antaa Koiviston tehdä tehdä kaupaa Metallin ja muiden yrittäjien kanssa. MUTTA jos tulee huono aika hallat, kuivuus, sairaudet, sun muut rankkasateet, maatalouden vaivaksi niin saavatko Miedon Metallit, Mäkelät, Savelat sun muut yrittäjät katokorvauksia SAAVATKO, EI HE SAAVAT VOUDIN. Muuten; Iikkoo lue sinäkin Nykypäivää:

22.7.2009 12:30  Rankkaa!

On se näemmä rankkaa tuo yrittäminen, kun tähän aikaan päivästä on aikaa politikoida täällä blogissa tuolla siivolla. Tunnen muuten myös muutamia yrittäjiä ja maanviljelijän on turha haaveilla sellaisista katteista koko elämänsä aikana mitä esimerkiksi asennuspuolella ja rakennustöissä saadaan. Toisaalta lamat yms. eivät juuri kosketa viljelijää, vaikka lujilla onkin. "Tukiaiset" on tarkoitettu tasaamaan ruuan ostohintaa kaupassa, ei rikastuttamaan viljelijää juuri kuten Juhani sanoi. Tämä herrasmiesviljeleminen, että nostetaan kovaa palkkaa vaikkapa kaupungin palveluksessa ja siinä sivussa toista liksaa 3+3 viikon töistä on myös mielestäni väärin, mutta aika vaikea siihen on puuttua. Jos tämä herrasviljelijä vuokraisi maansa ulkopuoliselle, rahaa siitäkin tulisi. Sama juttu kaupunkilaisen metsänomistajan kohdalla. Metsä kasvaa fyrkkaa, vaikka duunari olisi kesälomalla ja ongella.

22.7.2009 12:34  röh.röh

Nyt kyllä pitää miettiä.mistä tämä maatalousvastaisuus kumpuaa.Vanha Kettukin MAALAISPOIKA!!!!!!!!

22.7.2009 12:51  Juhani (Kurikan urheilukenttä)

Minä en ole maanviljelijä enkä edes sellaisen poika. Pääasia mielestäni vain on se että me kaikki ymmärtäisimme elää sovussa, tehdä yhteistyötä ja ymmärtää että tarvitsemme toisiamme.

22.7.2009 13:07  Ja Vanha Kettu pehtooriksi

Voisko nämä maatalouden vastustajat perustaa yhteisen maatalousyrityksen, olisi lokoisat olot ja ruhtinaalliset tulot. Tämä on ilmainen vihje heille kaikille.

22.7.2009 13:59  H-hetki

Koska Lilja päätös tulee.Saataas vähän säpinää kunnalliselämään.

22.7.2009 14:08  Nuori Kettu

No onneksi Ruuti on jo keksitty.Vanha Kettu voi käydä naapuriblogissa lukemassa maatalous tuista ja syistä.Ehkä se ymmärrys lisääntyy.Toivon?

22.7.2009 14:26  :-)

Pukki kaalimaan vartijana. Sellaista se on. suvaitsemattomuus.
Vielä kun sais lehden päällä kehua ittiiään, jotta on ymmärtäny pyytää anteeksi.
Matalalla lentää paikallislehtikin, Kesällä ei paljon irtoa.

22.7.2009 14:36  Lehteä odottava

Mitä tuo tarkoitti? Onko Kurikka-lehdessä jotain erikoista?

22.7.2009 15:32  VANHA KETTU

En puolusta enkä sorra yrittäjyyttä enkä maataloutta. Sehän on tärkeää maataloudessa jonkinasteinen omavaraisuus ja valmius täysviljelyyn. Tuet sunmuut avustukset ovat hyviä ja huonoja, riippuu miltä kantilta asiaa katsoo.

22.7.2009 15:39  Kauno Kyvykäs

Ihmetyttää oikeiden maanviljelijöiden halu pönkittää harrastelijaviljelijöiden leikkimistä. Näillä harrastelijaviljelijöillä ei ole mitään tekemistä ruokahuollon tai elinkeinon harjoittamisen kanssa.
Maanviljelijöillä ei ole mitään kieltoa myydä tuotteitaan minne haluaa siihen hintaan, kuin markkinat vetävät. Toinen asia on se, jotta maanviljelijöillä on varmat markkinat tiettyyn hintaan, näitä hintojahan he itkevät ja vielä tukiaisten kanssa.
Maataloustukiaisiksi ei lasketa sivuelinkeino, tuotannon muutos eikä sukupolvenvaihdos tukimuotoja. Osalla näistä tuista on tehty tavalliselle yrittäjälle suoranaista kiusaa. Tälläisistä tuista tavallinen yrittäjä on voinut vain haavailla.

22.7.2009 18:38  Jyvä

Riittäiskö Kaunolle siirtolapuutarhan palsta asioiden oikealle tolalle saattamiseen?
Muista Kauno!Aina ei ole kaikille ollut mitä suuhunsa laittaa saatika voita leivälle.
Et ilmeisesti ole kovinkaan perehtynyt suomen asutushistoriaan tai menneisyyteen.
Mutta tiedonhaluinen ihminen kyllä oppii jos on motiivit kunnossa.

22.7.2009 18:57  Mietiskelijä

No, tiukka maatalousvastaisuus näyttää tällä palstalla hieman lientyneen, mikä on hyvä. Tuskin Kurikassa olisi niin montaa kauppaa ja niin laajaa kauppakirjoa kuin nykyään, puhumattakaan muista etuisuuksista, joista saamme nauttia, ellei maanviljelystä olisi. Tukiaisia tai ei (enkä nyt puhu Johanna-pullukasta), maatalous on iso kansanosa, jonka ostovoimalla pyörii moni asia, kuten Juhani aikaisemmin listasikin. Siis, että tämä homma pyörii, jokainen tarttee toistansa, jopa se Kurikka-lehti, vaikkahan sitten muutoin olisi mitä poliittista tai aatteellista kantaa.

22.7.2009 18:58  VANHA KETTU

Eletään vuotta 2009.

22.7.2009 19:11  ????

Kurikaskinko?

22.7.2009 21:09  VANHA KETTU

Välillä tuntuu, että Kurikas eletään pilvis, ei mitään väliä kunhan kaupungintalosta ei tehdä pilvilinnaa.

22.7.2009 21:33  Miettinyt

Oliskohan tämänkin plokin keskustelu liikaa typistynyt jonkin neukkulandiakopio-kauppalantalo (jonka muuten netissä Juhani oivallisesti entrasi) ympärille. Eihän se maailma jossakin hemmetin betonibunkkerissa ollut talvisodassakaan, vaan kotirintamilla, naisten armoilla tuolloin.
Nyt, samallailla. Sehän on me, koko Kurikka. Turha itkiä, jos ei sano sanottavaansa päättäjille, mutta nekin raukat päättäjät on meirän armoolla. Jos eivät tee, kuinka lupasivat: Häjy homma.
Valtuusto on kohtuullisen jees porukka. Tietysti aina pitää olla äkkivääriä ja vielä vaikiampia, mutta... niinhän se on ollut aina.
Entäs sitten virkapäättäjät? Ykkösketju saa kunnon rovesta, varmaan aiheesta, kehityskaavailuja, hyvää ulosantia?, vahvuutta, edustavuutta, yhteistyökykyä, mediaa. Tulosta?

22.7.2009 21:41  huhuu

Nimen omaan keskustelu on typistynyt epäolennaiseen.Avainsana on työttömyys.Eilen joku yritti aiheesta saada keskustelua,mutta ei kiinnostanut herroja ja narreja vastata keskusteluun.Kurikassa on ep:n korkein työttömyys tilastojen mukaan.Ei kaikki voi kunnas ja jikissä ollla töis!

22.7.2009 21:50  Kauno Kyvykäs

Jyvä ilmeisesti on näitä leikkiviljelijöitä.
Tunnen jonkinverran maatalouden lähihistoriaa. Ymmärrettävää on, että kokopäiväiset maanviljelijät saavat, tavalla tai toisella elantonsa viljelemältään tilalta. Sitä en ymmärrä, eikä moni muukaan, että leikkiviljelijät saavat enemmän tukiaisia, kuin oikeat maanvijelijät.
Sanotaan mikset ole ostanut maata ja alkanut viljelijäksi. Tähän on pakko todeta, että ilman perintötilaa, joka yleensä on perustana maanviljelijöiden toiminnan perustana, toiminnan aloittaminen on sangen vaikeaa. Toisekseen, kun Kauno oli sopivalla ikää, yli kahden hehtaarin palstan ostaminen oli lainsäädännön takia käytännössä mahdotonta, ellei ollut valmiiksi viljelijä.

22.7.2009 21:56  he

Kauno,sossusta saa helpommalla

22.7.2009 22:09  Kauno Kyvykäs

Mutta ei läheskään yhtä paljon.

22.7.2009 23:18  Juhani (Työttömyys ruoskii Kurikkaa)

21:41 huhuu
Koska Jurvan Könsikäs häiriintyy minusta liikaa, niin kirjoitin sinulle yhden vastauksen omaan blogiini. Mutta muista palata tänne keskustelemaan. En sillä halua ohjata keskustelua sinne.

23.7.2009 7:18  Psyko

Lapsellista puhetta tuo harrastelijaviljelijöistä puhuminen.
Joku kapitalisti " Nalle" tekee laupeudentyötä omistaessaan lähes hyödyttömän, huonosti tuottavan maataloustilansa. Jos hän myisi tilansa ja panisi omaisuttensa tuottamaan, olisi tulos täysin toinen ja paljon parempi. Nyt hän järjestää työtä ja toimeentuloa ja monille ja saa siitä pelkän ilon käteensä.
Maataloustuoteteen hinnan muodostuksesta puhuttaessa ei ole ollenkaan relevanttia mistä tuotteen myyntihinta koostuu, siitä maksettavasta korvauksesta ja tuesta yhteensä kuitenkin aina. Kilpailun pitäisi rajoittaa hinnan nousua ja siksi kilpailulainsäädäntö pitäisi olla keskeisillä sijalla maatalouden toiminnoissa. Vain se kilpailu voisi alentaa tuotteiden hintaa.
Nyt maatalouden liitännäisteollisuus ja ennen muuta kauppa kuorii kerman päältä.
Maanjussin saama korvaus on mitätön suhteessa elintarvikekauppaan kokonaisena.
Kauno Kyvykkään olisi syytä keskittyä opiskelemään kansantalouden ja liiketoiminnan aivan alkeita.

23.7.2009 7:41  Ilkka-lehti terävästi asialla

Lukekaa hyvät ihmiset tämän päivän Ilkka-lehden pääkirjoitus ja kannanotto kuntayhtiöistä. On joku täälläkin kommenteissa kirjoitellut samasta aiheesta, mutta..........?

23.7.2009 8:18  Tosi onkin

Totuushan on, että kuntayhtiöitä pitää erikseen valvoa suurennuslasilla.
Blogisti on muistaakseni aikoja sitten varoitellut mm. Kurikan Kehityksen vallanhimon vaaroista. Sille ei saa antaa valtuuksia, jotka kuuluvat hallitukselle ja valtuustolle.

23.7.2009 9:24  Julkisten varojen käytössä näkyvyys on ehdoton arvo ja edellytys

Kurikan Kehitys on juuri yksi erikoisesti valvottava yhtiö, mutta onko siihen luotu menetelmät, mikä, kuka valvoo, miten valvoo, kelle raportoi, koska raportoi, ennen vai jälkeen päätöksiensä, miten käydään kansalaiskeskustelu, tuskin mitenkään. Kehitys- jo sanana on sateenkaari, jonka alla ja nimissä voidaan tehdä monenkirjavia päätöksiä, jopa hetken mielijohteesta ja perustella ne sitten aikanaan kehityksen piikkiin.

23.7.2009 9:29  Psykolle

Psyko puhuu asiaa.Siitä huolimatta että maataloutta tuetaan sen nimissä että saataisiin ruuan hinta alhaiseksi, syöme erittäin kallista ruokaa. Suurin syy on juuri tuottajan jälkeinen väliporras, tuotteen jalostaja ja kauppiaat. Tuotteen jalostajat ovat suurimmaksi osaksi tuottajain itsensä omistamia laitoksia, sille olisi jotain tehtävissä, mutta kauppapuolella ei kilpailu toimi siten kuin pitäisi, on monta väliporrasta ja kaikki yhtä ahneita.Tukiaisilla saadaan tuottajahinnat alas, mutta väliportaat ottavat hyödyn.
Psykon Nallesta tekemä hyväntekijä ei kyllä istu ko. tyyppiin.

23.7.2009 9:33  Arvon mekin ansaitsemme

Eikö jo voitaisi antaa maataloudelle oma rauhansa, mielstäni tekevät asiallisesti omaa työtään ja ruokaa tarvitsemme harva se päivä.Anna arvo toisellekin, vaikka vaikeaa se joillekin näyttää olevan.

23.7.2009 9:49  Kauno Kyvykäs

Kaikki kunnia oikeille maanviljelijöille, pois leikkiviljelijät rahastamasta sitä panosta, joka tarvitaan rehellisen maanviljelyn pyörittämiseen. Kansantaloutta ja liiketaloutta on tullut seuratuksi sen verran, jotta tajuaa oikean maanviljelyn merkityksen kansantaloudelle. Harrastelevat leikkiviljelijät vääristävät koko maataloussektorin tulonjaon. Tästä vääristymästä kärsii koko ketju, joka on tekemisissä rehellisen ruokahuollon kanssa.

23.7.2009 10:00  Jyvä

Moniko kokoomuksen kurikkalaisvaltuutetuista tunnustautuu leikkiviljelijöiksi?
Siinä Kaunolle pohdittavaa.

23.7.2009 10:03  Mietiskelijä

Kyllähän jos totta puhutaan, maan omistaminen kannattaa niin nallelle kuin muillekin. Sen valmistus on lopetettu ja jos vuokraa maansa, saa takuuvarmasti rahaa, mutta jos vuokraa yrityksensä, se on takuuvarmasti pian muusina ja konkurssissa. Siinä mielessäkin yritystoiminta ja pelkkään maanomistukseen perustuva maatalousyrittäjyys poikkeaa toisistaan. Totta myös, että tänä päivänä on oltava pääomia, jos mielii maata ostaa, mutta eipä nuo pörssikurssitkaan mieltä riemastuta. Paremmin raha säilyisi kuulemma suklaassakin tai Nikonin digitaalikamerassa.
Silti, ilman omavaraista maataloutta, olisimme kusessa. Saisimme syödä interventioeriä maailmalta ylihinnalla, eikä varmasti salmonellavapaasti. Oma tuotanto (tuettu tai ei) on puskuri maailmaa vastaan niinkin tärkeässä henkivakuutuksessa kuin ruoka.
Demokratiaan kuuluvaa päätöksentekovaltaa ei pitäisi koskaan luovuttaa demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelle. Aikoinaan oli kansanterveystyön kuntainliittoja, joihin pökättiin "jäähdyttelijöitä" sekaamasta "oikeaa" kunnallispolitiikkaa. Sitten yhtäkkiä honattiin, että jumankauta; suurin osa veromarkoista kulkee tämän äijäporukan sormien välistä ja virkamiehet pyöritää koko vipukelekkaa. Ne lakkautettiin, hallinto ohennettiin ja rahaa säästyi.
Nyt taikasana ovat kunnalliset liikelaitokset. Sinänsä on hyvä, että erikoistutaan ja opitaan osaamaan jokin tietty sektori, mutta jos kyseinen päätöksenteko liukuu taas pois niiltä, joille on äänestyskopissa mandaatti annettu ja jos päätäntää vielä pimitetään yhtiölakiin vedoten, ollaan pahasti ojanluiskaan vievällä linjauksella. Loppu tulee ihan varmasti.
Kurikan kehitys ei ole ehtinyt vielä paljoa tehdä, mutta aika messevä mandaatti sille on valtuustossa annettu. JIK on mielestäni toiminut avoimesti ja läpinäkyvästi. Sen päätöksistä on ollut hyvin ainakin Jurva-lehdessä.

23.7.2009 11:53  Juhani

"Suomalaismies tienasi yksityissektorilla viime vuonna keskimäärin 3 495 euroa kuukaudessa, kun taas naisen palkka oli 2 667 euroa." (Kauppalehti)

Onkohan tuo muka ihan totta? Meidän perheessä ei pääse kumpikaan lähellekään naisen palkkaa, mutta nainen pääsee hiukan lähemmäksi kuin mies... ;-)

23.7.2009 12:02  Mikä tilasto?

Mistähän tuo on revitty? Yksityispuolella keskijohtaja saa duunastaa aika tavalla 3.500 euroon ja kaupan puolella palkka on lähes puolet siitä. Konttoristi pääsee kaikilla ikälisillä monessa paikassa vasta 2000 euron pintaan ja vaativissakin erityishommissa maksetaan yksityissektorilla pörssinoteeratuissa yhtiöissä listapalkkana lähtönä n. 2.200 ekeä.
Onko tuohon laskettu sivukulut mukaan? Ei tunnu realistiselta. Miesten keskipalkka ei todellakaan ole 3,5 tonnia.

23.7.2009 12:31  Kauno Kyvykäs

Leikkimaanviljlijäksi ei tokikaan tunnustaudu yksikään valtuutettu sen paremmin, kuin kukaan muukaan. Strutsi pistää pään pensaaseen ja luulee olevansa piilossa ja leikkimaanviljelijät luulee olevansa tarpeellisia, kun vain itse uskoo tarpeeksi. Ihmetyttää oikeiden maanviljelijöiden halu suojella sellaisten oikeuksia, joiden touhut tekee oman elämän vaikeammaksi.

23.7.2009 14:33  Fundeeraaja

Onko sitten olemassa leikkiyrittäjiä ja oikeita yrittäjiä. Leikkiyrittäjä voisi olla keinottelija Nokia, joka Saksan Bochumissa sulki tehtaansa ja siirsi toiminnan Romaniaan, jossa esim. Renault on jo pitkään tehnyt autojaan. Samalla tavalla Suzuki on 50-luvulta tehnyt moottoreita ja osia Kiinassa. Ei tartte edes arvata miksi eikä myöskään, miksi eivät puhu aiheesta:)

Leikkimaanviljelijöitä taitavat olla sillä alalla taituroivat, mutta onko Nokia tai jokin metsäteollisuusjätti yhtään sen kummempi. Ei ole oma selkänahka enää juustohöylättävänä, kiinnostaa vaan ja ainoastaan kapitaalin tulonmuodostus.

Kun peli menee riittävän isoksi ja globaaliksi, on sama, onko tuotannonteko agraaria vai vähän urbaanimpaa. Samaan siiloon raha löytää kuitenkin.

23.7.2009 14:47  Justiina

Menkää nyt tuutelin tähäden pihalle,kesän kauneimpia ilmoja.Netissä aikuiset miehet miettii jonnin joutavia.

23.7.2009 15:40  Juhani

Minä olen ollut ulkona... kävin lenkilläkin jo, ja menen toistamiseen kun Hakunissa on Kauhajoen iltarastit. Haluaisiko joku tulla mun kaa opettelemaan ?

23.7.2009 17:05  Kauno Kyvykäs

Pääseekö Justiina mukaan?

23.7.2009 18:58  Juhani

Ei näkynyt ketään... toisaalta iltarasteilla ei suunnisteta nimimerkeillä ;-) Oli taas ihan virkistävä kokemus juosta risukoissa sinne tänne.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini