Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tulevaisuus kiinnostaa

Tiistai 23.6.2009 klo 23:29


 

Ennustaminen on vaikeaa

 

Jokapuolella ympärillämme on ennusmerkkejä tulevasta.

Ne ovat välillä huomaamattomia, välillä täysin selviä. Ne pitää vain osata tulkita oikein ja tarkasti.

Muuten ne eivät ohjaa kulkuamme, vaan ovat vain vaivaksi.

Oman kohtalon hallitseminen riippuu aina siitä, kuinka kauas yli horisontin on mahdollista nähdä.

Joillekin sekin onnistuu

 

Lamasta toivoa

 

Viimekertainen lama 90-luvun alussa toi paljon hyvääkin mukanaan.

Kunnallisella puolella ennusteita loputtoman kasvun tarpeesta korjattiin tehokkuuden suuntaan runsaaasti.

Esimerkiksi terveydenhoidossa oltiin pakotettuja tehostamistoimiin varojen loppuessa.

Muunmuassa mielenterveyspotilaiden avohoitoon ohjautuminen teki monta potilasta onnelliseksi ja "vapaaksi".

Varmaan mentiin liiallisuuksinkin jossain kohtaa, mutta olennaista oli havaita, että pakon edessä kyettiin silloinkin sopeutumaan.

Mitä onnellista tämä lama tuo, sitä voitaneen arvioida jonkun vuoden päästä. arkisto_1_2009_232.jpg

Kurikassa on eriomainen päivittäis- tavarakaupan verkosto. On S-Markettia, Halpa-hallia, K-Markettia, Tokmannia, Pentinkulmaa, vaikka mitä. Lidl:kin on tulossa. Lama aika saattaa näyttää todellisen kysynnän määrän ja kilpailun kautta ehkä alentaa ruoan hintaa. Joka tapauksessa, kysyntähän  kaupan alalla on aika vakio. Vaikka Lidl saikin ostaa tonttinsa poikkeuksellisesti ilman rakentamisvelvoitetta, on meiltä takavuosilta saman tyyppinen kohtelu aikanaan ollut ns. Keskon tontin kohdalla. Tarvitseeko kauppa erityiskohtelua, kun ei sellaista teollisuus-rakemtamienkaan ole saanut, on hyvä kysymys esittää päättäjille?


Kommentit

24.6.2009 0:41  JE

Keskon tontin ja Lidlin tontin kohdalla, KETKÄ olivat PÄÄTTÄJINÄ? Muuten Tokmannia ei luokitella päivittäistavara kaupaksi ja K-kauppa on K-Supermarket. Eikä väkisin pidä unohtaa mitä kaikkia etuja teollisuus on saanut. Kaupan alan kysyntä ei todellakaan ole vakio, lama muuttaa kysyntää paljon.

24.6.2009 8:20  ei relevantti

Eiköpä nuo päättäjät pöytäkirjoista selviä? Hallitus päättää esittelijän ehdotuksesta. Jarva viimeksi?

24.6.2009 9:32  Polovenkylän pormestari

Joskus tuntuu että systeemi sallii päättäjille liikaa päätösvaltaa asioissa joilla on todella suuria vaikutuksia. Tai ehkeivät päättäjät ole ajantasalla? Omaa linjaa on vaikea muodostaa saati sitten pitää.
Meillä Kurikassa on oltu liian löysiä ja linjattomia monessa asiassa. Minkä mahtaa muutama järkevä päättäjä salilliselle höppänöitä?

24.6.2009 11:12  Mietiskelijä

Keskon tontissa oli sakkopykälä ja tilintarkastajain huomautuksen seurauksena kaupunki myös peri maksun. Blogistinkin kannattaisi puhua totta eikä olla kaikki tietävä!

24.6.2009 12:22  Matti Ollila

Keskon tontin kohdalla "saman tyyppinen" kohtelu tarkoitti sitä, että kauppasumma oli niin mitätön ja alihintainen, että Keskon kannatti siis maksaa kauppasumman kokoinen sopimussakko ja silti vielä piti hyvin puolensa. Eli Keskolle oli myyty keskeinen tonttii selvästi alihintaan ja näin subventoitu kaupan toimia. Blogisti kyllä muistaa nämä asiat, kaikella ystävyydellä erittäin hyvin. Olennainen kysymys onkin yhä edelleen, että kauppa on saanut erityiskohtelua, mutta teollinen ja muu toiminta ei. Jatkossa keskustelen nimellä tästä aiheesta, mikäli "mietiskelijä" uskaltautuu verkolle omalla nimellä.
Nimellä kirjoittaminenhan ei ole kovin tyypillistä meille rehellisille kurikkalaisille.

24.6.2009 16:07  Joka vanhoja kaivaa, sitä tikulla...........

Nyt ei kannattaisi Keskoa "ryvettää". Kesko osti tontin, kauppakirjassa oli sakkopykälä ja Kesko maksoi sakkonsa sopimuksensa mukaisesti. Myöhemmin Kesko osti kaupungilta tontin johon sitten rakensi ja myi kaupungille aikaisemmin ostamansa tontin, johon Tokmanni on nyt rakentanut. Samassa kiinteistökaupparytäkässä Keskolle siirtynyt tontti Kaukolämmön läheisyydestä siirtyi kaupungin omistukseen. En kyllä nyt "ryvettäisi" Keskoa.

24.6.2009 16:43  JE

Miksi yleensä muutenkaan lähteä jotain talouselämän aluetta osoittelemaan, eikö olisi parempi olla tyytyväinen nykyiseen tilaan ja pyrkiä kaikin tavoin ja avuin saamaan lisää kauppoja ja teollisuuutta Kurikkaan. Talouselämän hyvinvointi tuo muassaan asukkaita ja vaurautta Kurikkaan.

24.6.2009 18:34  Jurvan kynäilijä

Mitä enemmän Emä-Kurikassa ja sen viher-kaupunginosassa on liike-elämää, sitä enemmän siellä on muutakin elämää. Jurvan kaupunginosassa on liikkeitä, joita emä-kurikkakaiset käyttää säännöllisesti ja Teuvan Norinkyläiset sekä Ilmajoen Nopan- ja Kalajaisenkyläiset pääsääntöisesti. Tämä kaikki tuo vaurautta ja sitä toivottua "möhinää" kumpaankin keskukseen.

24.6.2009 18:57  Notta...

Jossakin kohtaa toivottiin Kurikkaan viikonlopuiksi tempauksia, jotta saataisiin väki liikkeelle. Läntisessä kaupunginosassa on sellainen ja iso ensi viikonloppuna, sen lisäksi pienempää tempausta mm. Säläsjärvellä ja Botniaringillä pitkin kesää viikonvaihteisin ja muulloinkin. Mehän ollaan samaa kaupunkia? Ei muuta kun noukka kohti länttä!

24.6.2009 21:14  Kauno Kyvykäs

Ennustaminen on helppoa, mutta toteutuminen on niin ja näin.
Joko Juhani on toipunut juhannuksesta?

24.6.2009 22:02  Julkisala

Hyvä että keskustellaan. Arkoja asioita ei saisi olla niinkuin politiikassa, jossa kaikki salataan, vai mitä?

24.6.2009 22:04  JE

Onkohan Juhani rukoillu; Rakas Jumala ota pois kipu mutta jätä turvotus. Jos nyt näin leikkisästi saa sanoa, Juhanin eräästä leikkisästä kommenttista

24.6.2009 22:24  Kipuasia liittyy Manneen

Edellinen rukoilu ei pidä paikkaansa. Ko. lause on lainaus siitä, kun ampiainen oli pistänyt mustalaisMannea siihen yhteen miehiseen paikkaan, joka tuli niin kipeäksi, että sen johdosta piti mennä lääkäriin. Kuten ko. heimolla on tapana, saattamaan lääkäriin lähti koko suku. Manne pääsi heti lääkärin vastaanotolle. Kun vastaanotto alkoi kestää aika kauan, niin saattojoukosta odotushuoneesta Mannen vaimo huusi vastaanottohuoneeseen oven läpi: "Hai tohtori hyvä, ota mannelta kipu poi, mutta jätä turvotus"

24.6.2009 22:25  Kauno Kyvykäs

Äkkiä vaimokin istuttaa lisää ruusupuskia.
Pettämätön yhdistelmä, Viagra ja ruusupuska.

24.6.2009 22:43  JE

Kyllä tuo rukoilu pitää täysin ja tarkasti paikkaansa, sitä en tiedä pitäiskö Juhanin kohdalla. Ei saa katsoa maailmaa yksi silmäisesti, täytyy voida soveltaa kuulemiaan asioita näin rasimin kieltävänä aikana. Kyllä monella muullakin on varmaan turvotus ja kipu liittynyt kyseiseen suuntaan ja häveliäinä immeisinä rukoiltu Jumalalta apua.

25.6.2009 0:23  Kauno Kyvykäs

Eikä läheskään aina, jos ei koskaan, ole rukoukset auttaneet suuntaan tai toiseen.
Itsekkäisiin rukouksiin ei vastata, paitsi äärimmäisissä tapauksissa. Jollain kävi juhannuksena flaksi.

25.6.2009 0:32  JE

Monella kävi flaksi juhannuksena, maanteiltä saatiin 600 mahdollista tappajaa pois auton ratista. Kyllä siinä kipukin jää, mutta reilusti ja tosi pitkällä rukoilu jaksolla kipukin hellitää, sanotaanhan että aika parantaa haavat.

25.6.2009 1:17  Kauno Kyvykäs

Jos satakin vuotta rukoilee yhteen kyytiin, niin elää yli satavuotiaaksi. Joku vielä sanoo, jottei rukoilu kannata ja takuulla enimmät tuskatkin ovat omilla teillään.

25.6.2009 5:40  Historiaa

Keskon tontista saatiin sen verran hyvä hinta että vr:ltä ostettu iso alue tuli melkein sillä kaupalla maksetuksi.Alueeseen kuului keskosta lindin tonttiin kuuluva alue.Varsinaisen kaupan ehtoineen neuvottelee ylensä korkeimmat virkamiehet. Hallitus ei näe välttämättä kaupan ehtoja,mistä hallitus on virkamiehiä lukuisan kerran huomauttanut, mutta pakkohan sitä on luottaa joskus virkamiehiin, vaikka ei aina olisi pitänyt. Jarva vain oli huonoimpia kaupan tekijöitä mitä Kurikassa on ollut. Onneksi asia huomattiin ja moneen puututtiin.

25.6.2009 8:07  Onpa hauskaa!

Onko Kyvykäs ja JE löytänyt toisensa mieliaiheessaan? Ainakin siltä näyttäisi!

25.6.2009 8:58  Juhani

Loman kunniaksi voisin taas muutaman sanan sanoa että tuo alkuperäinen varsin vaatimaton Mr Bean -tyyppinen tapahtuma ei varastaisi koko keskustelua.

Nyt kun on puhuttu rukouksesta, niin voitaisiin ottaa puheeksi myös hyvä haltija. Jos hyvälle haltijalle saisi esittää kolme toivetta Kurikan kaupungin puolesta, niin mitkä ne olisivat? Toive saa koskea yhtä toimialaa kerrallaan.

Entä yksi ihan pakollinen toive pahalle haltijalle?

25.6.2009 9:44  jj

3xkaupunginhallituksen vaihdosta haluaisin esittää hyvälle haltijalle vilpittömän toivomuksen.
Ihan silkasta kateudesta pahalta haltijalta toivoisin apua Juhanin juhannuksena saamaan lisäarvoon.

25.6.2009 12:33  JE

Kauno ja JE ovat hartaita henkilöjä eikä mikään inhimillinen ole outoa, kaiken lisäksi empaattisia. Toivomus listalle yksi toivomus; haltija voi kiikuttaa Kurikan päätäjät paikkakunnille missä kauniit jokiranta maisemat on hyödynnetty virkistys käyttöön. Kurikan läpi virtaa todella kaunis joki jonka rannoille voi kehittää mahtavat puitteet virkistäytymiselle.

25.6.2009 13:56  Oletko tietoinen

JE:lle: käy meijerinlahden alueella ja katso ympärillesi.

25.6.2009 16:14  JE

Ei todellakaan tuo lampi ole sitä miksi jokirannan saa tehtyä.Kaivin koneilla myllätty, betonimuureilla reunustettu mutalampi jonka pinnalla on ponttooni "kaunistukset", ei tämä ole jokiranta maiseman hyväksikäyttöä asukkaiden virkistykseksi. Rannoilla kulkevat pyörä- ja kävelyreitit, penkkejä sopivasti, saa istahtaa ja nauttia maisemista, ei lähdetä runtelemaa luonnon muovaamaa jokiuomaa. Vammalassa, Seinäjoella ym. esim. on hienosti tehdy rantamaisemat.

18.7.2009 10:02  FinnMan

Myöhemmin Kesko osti kaupunki maailmassa, joka on rakennettu ja myyty ennen kaupunki osti maa, jolla on nyt rakennettu Tokmanni


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini