Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Suunnitella vai ei

Lauantai 9.5.2009 klo 12:02


Suunnitelmallisuus on hyve

 

Miten erottaa hyvä ja huono?

- No maustahan sen tuntee.

Hyvän tunnistaa vain, jos on maistanut katkerasta maljasta.

Jokaisella ihmisellä on täysi oikeus epäillä itseään ja tehtäväänsä. Tehtävän voi aika-ajoin jopa siirtää hetkeksi syrjään. Sitä ei saa kuitenkaan koskaan unohtaa.

Pitää vain suunnitelmallisesti maistaa katkerastakin maljasta, jotta lopulta oppii nopeasti erottamaan hyvän huonosta.

 

Suunnittelemattomuus kostautuu aina

 

Kuntaliitoksen yhteydessä tehdyssä liittymissopimuksessa päätettiin ns. porkkanarahat käyttää tasan Kurikan ja Jurvan alueiden kesken eli 1,8 M€ vuonna 2009.

Käytännössä tuo koko summa kuitenkin budjetoitiin käyttötalouden katteeksi talousarviossa 2009.

Valtuuston kokouksessa päätettiin, että virkamiehet tekevät erikseen listauksen siitä, mitä nuo kehittämiskohteet talousarvion sisällä oikeastaan edes ovat.

Tähän päivään mennessä ei ole tullut lopullista tietoa siitä, mitä ne kehityskohteet ovat?

Alkaa tuntua siltä, että kun lista lopulta saadaan aikaan, ovat nuo kohteet sellaisia , jotka takakäteen ajatellen sellaisiksi “ehkä” parhaiten vain sopivat.

Toisin sanoen mitään aitoa suunnitelmaa ei siis olisi koskaan edes tehty?

Missä kohtaa tässä on kyse valtuuston todellisesta päätösvallasta?

Suomeksi sanottuna suunnittelemattomuus näyttää kostautuvan valtuuston päätösvallan menetyksenä.yhteiskoulu_009.jpg

Tämän kuvan porukka suunnittelee itse eikä anna päätösvaltaa muualle. Kuvasssa koheltajat joukolla miettimässä rahanmenoa ja tulevan vuoden linjauksia. Tulopuoli on koossa mutta  menoja pitää aina olla vähemmän kuin mitä rahaa on käytössä. 

 

 


Kommentit

9.5.2009 15:34  Kauno Kyvykäs

Siihen mennessä kun linjaukset on saatu aikaan, ovat konsultit syöneet rahat.

9.5.2009 16:00  ihme hommia

On kumma että kun kaupunki on tarpeeksi varakas, voi jopa kuntalitoksen porkkanarahat hävitä kuin tuhka tuuleen?

Taisi käydä niin että jos ei vastaanottohallia saada tänä vuonna tehtyä niin ei oo osoittaa mitään kehittämistä mitä noilla rahoilla olisi tehty?

Edelleen on käsittämätöntä tämä päätöksentekokulttuuri joka Kurikassa vallitsee.. Jos talausarvioon hyväksytään holtittomasti investointeja sanotaan ettei se mitään välttämättä merkitse, sitten jos suunitellaan monella sadalla tuhannella niin ei sekään vielä välttämättä merkitse mitään.. Mutta ei näköjään vielä merkitse hallin rakennuslupakaan mitään, niinkuin ei sekään että piirustukset oli jo kertaalleen hylätty?

Kurikkalehtä lukiessa tuli mieleen että ehkä sittenkin oli kaupunginjohtajalla joku pointti, kun hän pyysi ryhmiä vielä harkitsemaan kaupungin yhtiöiden hallituksiin valittavia henkilöitä...

9.5.2009 17:05  Järki käteen

Vastaanottohallia ei rakenneta se on selvä.Yksittäiset henkilöt sooloilee.Hyvä Margitti kun toit asian esille kurikka-lehdessä.

9.5.2009 19:19  Porkkananrahan käytössä pitäisi ola luovuutta

Mitä sellaisella vastaanottohallilla tehdään tilanteessa, jossa yritykset irtisanovat ja lomauttavat väkeä kuten Ruukki. Se on todellista järjen köyhyyttä. Täten en nyt pitäisi erityisen suurena ansiona jonkun ilmoitusta, ettei ko. hallia nyt tehdä. Eikö ko. porkkanarahan käyttöä pitäisi suunnitella siten, että nyt on taantuma ja pitäisi päästä nousuun. Rahahan helposti pannaan turhuuteen. Rahan käyttöä pitäisi ajatella siten, että se käynnistäisi jotain todella merkittävän ja tuloksia tuottavan hankkeen tai asian.

9.5.2009 20:04  Jaap van Fundeerung

Onhan sinne jo pudjetoitu yksi kusiränni ylämäkeen ja vesiränni alamäkeen Jurvaan, jossa on sentään vettä antaa aina Vaasaan asti:)
Siis pelkkää kusetusta koko juttu. Jurvasta käy 200 ihmistä Vaasassa sellaisissa töissä, jotka voisi tehdä Jurvassakin, jolloin talousraha jäisi pyörimään Iso-Kurikka -alueelle. Samalla hyötyisi Kanta-Kurikka ja ehkä se kauppavuoto alkaisi tyrehtyä, kun Jurvasta tulisi uusia asiakkaita liikkeisiin, joissa heitä ei aiemmin nähty.
Kaikkiaan aika pienillä ratkaisuilla voitaisiin tehdä suuria, mutta jos joku haluaa prenikoita tornitaloilla, niin minä äänestän jaloillani. En ala kenenkään torppariksi omilla rahoillani.
Valtuusto on nyt ison vartijana, kuten blogisti toteaa. Hölmöilyt pois. Keskitytään pääasiaan. Muten käy kuin Suomelle MM-lätkässä. Muuten, Suur-Kurikalla on kaikki saumat ja mahdollisuudet.

9.5.2009 20:28  Voiko

toisen sopijakunnan valtuusto antaa piut paut kahden kunnan aikanaan tekemälle ja ministeriön vahvistamalle liitosssopimukselle.

Voivatko esimerkiksi "kusetetuksi" tulleet länsikurikkalaiset valittaa johonkin instanssiin valtuuston menettelyistä?

Porkkanarahojen ohjaaminen Jurvan alueen vireyttämiseen oli yksi keskeinen seikka, että liitoksesta sovittiin vasta toisella yrittämisellä Kurikan kanssa.

9.5.2009 20:32  ... voikolle...

ja tämäkin tuli Panttilasta vai oliko se jykylästä.

9.5.2009 21:07  muuta

"Jaap van" Eikö Vaasassa töissä käyvien Vaasasta tulevat verorahat käy, vai mistä on kysymys.

9.5.2009 21:40  voikolle

...enään ei voi valittaa, ei edes jurvan kuntaan, koska sitä ei enää ole, paitsi radio-jaskan mielestä on...jos katsoo uutukaisen kurikka-lehtemme sääennuste-karttoja..jos paikkakunnan lehti ei tiedä onman kunnan kuntarajoja ja nimeä ei sillä todellakaan voi olla uskattavuutta missään muussakaan asiassa.

9.5.2009 22:00  Tiedoton

Koska ne porkkanarahat tulevat kaupungin kassaan, ja minkä ajan kuluessa ne on käytettävä. Ehkä hosumme aivan turhaan, jos rahoja ei ole vielä tullutkaan, sitä en tosin tiedä, mutta voihan sitä ajatella. Eiköhän ne rahat ehditä käyttää järkeviin kohteisiin, on turha pitää kiirusta, antaa asioiden kypsyä. Puhumme ehkä asiasta, josta emme tapamme mukaan tiedä mitää, ja eihän kaupunki tiedota muuta kuin mitä haluaa.

9.5.2009 22:35  juupa

jotenkin pääsi vesittymään Kurikka_lehden uusi "lookki" takasivun sääkarttoihin, oliko se harkittua...kuntaraja paikallaan , mikähän toisessa kaupunki lehdessä nyt mättää !?!

9.5.2009 23:00  Top Ten

Avoimia kysymyksiä kehittämispällikkö Alaselle ja Kurikan Kehitys liikelaitoksen johtokunnalle:

Sisältyvätkö kuntaliitossopimuksessa sovitut kehittämisajatukset tähän Top Ten ohjelmaan?

Käytetäänkö Top Ten ohjelman toteuttamiseen porkkanarahoja?

Jos käytetään, niin paljonko ja millä tavoin toimitusjohtaja ja johtokunta toteuttavat ja valvovat sovittua kunnanosien tasavertaisuutta rahojen käytössä.

Millaista ulkopuolista lisärahoitusla ollaan hakemassa kunnan "siemenrahan" lisäksi kehittämishankkeiden rahoittamiseen?

9.5.2009 23:29  Yllätys Yllätys

Täällä on vouhkattu sivukaupalla Kurikan Kehityksestä, sen johtavasta viranhaltijasta ja johtokunnasta.

Yllätys yllätys johtokuntahan ei näytä kokoontuneen kertaakaan. Vain eikö vain ole saatu pöytäkirjoja aikaiseksi?

Vai pimittääkö liikelaitoksen johtokunta asiat kuntalaisilta?

On aika käsittämätöntä, että koko Kurikan tulevaisuus on delegoitu ohjesäännön mukaan liikelaitokselle ja kuntalaiset eivät voi mitenkään seurata sen johtokunnan edesottamuksia!

Onko valtuusto tiedostanut asian ja jos on, mihin toimiin se aikoo ryhtyä asiassa?
Eipä tietenkään mihinkää. Kukaanhan ei innostune valmistelemaan omaa valtaa kaventavaa esitystä. Valtuusto on hampaaton.

10.5.2009 1:11  Kauno Kyvykäs

Kertokaa missä on vapaita vuokra-asuntoja, kurikan alueella ja montako.

10.5.2009 3:25  Messevää

Kauno voi käydä katsomassa eläasu -sivustolta, niin näyttää, että pirusti niitä on vanhan Kurikan alueella ja muutama Sarvijoella. Kuulon mukaan niitä kyllä olisi Jurvan kirkonkylän liepeilläkin ja jopa Säläsjärven vieresä, mutta kaikkihan halutaan nyt asumaan siihen oikiahan Kurikkaan eikä silloon näitä muita turhempia tontteja mainostella. Me nyt vain kaikki taidetaan olla maksamassa tälläistä Uuden Kurikan tuhoa, mutta ei mitään. Tapetaan sivukylät, siis Jurva siinä sivussa ja viimeinen sammuttaa valot - siis jos Fortumin lasku on vielä päiväystuore. Sitten ollaankin jo SuurSeinäjokea, oi messevyyttä!!!

10.5.2009 9:41  Juhani (Sarvijoen vapaat tontit)

Messevää:

Olemme kyllä merkinneet maastoon kaikki kaupungin vapaat tontit vanhan Kurikan alueella ja niitä merkitään nyt Sarvijoella (yhteensä 75 tonttia).

Koko Jurvassa tilanne on nyt vain se ettei sieltä ole vapaista tonteista kunnon karttoja eikä niitä vielä ole ehditty tehdä.
Ne tehdään heti kun ehditään.

Jos katsot netistä vaikkapa Sarvijoen vapaita tontteja (nimilinkistä klikkaamalla), niin ensinnäkään kartasta ei oikein saa selvää ja toisekseen, siinä ei ole pinta-aloja eivätkä siihen merkityt vapaat tontit eivät kaikki ole vapaita. Jurvan asiat - edes Sarvijoen - eivät ole siis vielä järjestyksessä, mutta ne tulevat järjestykseen.

Olen jo aikaisemminkin kertonut täällä että ilman työtä ei synny mitään ja työ vie aikaa koska emme ole taikureita. Jurvassa kartastohenkilökuntaa ei ollut lainkaan joten tilanne on aivan ymmärrettävä.

Mauri Mäkysellä on Jurvan toimipisteessä seinällä vanhat kartat joissa on se sama tieto mitä Jurvasta on ollut koko ajan saatavissa. Ja kun tontteja kysytään, niin ne varmasti esitellään ja ainakin minun tarkoitukseni on laittaa myös Jurvan tonteille esittelytaulut myös maastoon. Seuraa nettisivuja, Jurva on nousemassa esille aivan tasavertaisesti vanhan Kurikan kanssa.

Myös minulla on kopiot noista kartoista mutta tähän tapahtumaan emme ehdi saada kaikkea samalla tavalla näkyviin kuin Kurikan tontit, jossa karttoja on vanhasta Kurikasta pidetty koko ajan yllä.

Se ei siis johdu siitä etteikö Jurvan puolesta nyt tehtäisi kaikki mahdollinen voitava. Meidän ajastamme liittymisen jälkeen varmaan lähes 80% käytetty nyt Jurvaan ja sen asioiden saattamiseksi ajan tasalle. Se osoittaa ihan muuta kuin nyt annat ymmärtää. Jurvaa ei todellakaan olla hylkäämässä eikä piilottamassa. Tontit ovat tulossa paljon entistä selkeämmin esille kuin vanhassa Jurvassa. Se nyt vain kestää enemmän kuin neljä kuukautta. Katson mitä Jurvan osalta viikossa voitaisiin vielä saada aikaan tuon tapahtuman osalta.

Ellei siellä Jurvassa perjantaina tehty ilmakuvausta, niin se tehdään seuraavan pilvettömän taivaan aikaan. Kannattaa mennä ulos poseeraamaan kun kone alkaa lentää edestakaisin Säläisjärvi - Koskimäki -suunnassa. Pääset kuviin.

Aika on mennyt tuon uuden pohjakartan tekemiseen ja siihen menee
vieläkin aikaa. Kaavat joudutaan uusimaan koska kaavan yhtyessä olemassaoleviin rajoihin, raja voi olla useita metrejä eri paikassa vanhalla pohjakartalla ja niin myös vanhassa kaavassa.

Jurvan pohjakartta oli varmaankin Suomen vanhin käytössä oleva pohjakartta ja sen heitot joissain kohdin monien metrien luokkaa. Se itsessään ei vaikuta tonttikarttojen tekemiseen, mutta tekemällä tonttikartat uuden pohjakartan päälle vältetään niiden tekeminen moneen kertaan.

Säläisjärven vieressä olevaa kaavaa ei ole kai vahvistettu, joten siellä ei minun tietääkseni ole tontteja. Mutta jos on niin myös se on yksi epäselvistä asioista.

10.5.2009 10:03  Kauno Kyvykäs

Kauno kyseli vuoksra-asuntoja, eikä tontteja. Jostain varmasti on paljon tulossa hyvätuloista porukkaa, joka ensitöikseen ostaa kurikasta tai sarvijoen idyllistä tontin, asuu teltassa rakentamisen aikana. Kurikan päättäjät elävät oman elämän varmuuden harhakuvitelmissa, hetkeksi herätään miettimään, kun omat lapset alkavat oman elämän.

10.5.2009 10:07  muuta

Eikös Franssintiellä ole tyhjillään vuokra-asuntoja?

10.5.2009 10:11  Juhani

Niin kyselitkin mutta Messevää puhui tonteista. Minä kuvittelisin kyllä että jos vaasalainen rakentaa Sarvijoelle, niin hän asuu Vaasassa talon valmistumiseen saakka. Rakennuksella kulkeminen on hyvää harjoitusta tulevalle työmatkalle.

Eivätkä nuo tontitkaan minusta ole kiinni. Teemme mitä käsketään, mutta taikuutta emme hallitse.

Onko mitään uutta vinkkiä Kaunolla?

10.5.2009 10:20  Juhani kyllä touhuaa

Kukaan ei voi olla huomaamatta, että Juhani touhuaa aivan hirveästi. Ihan pää kolmantena jalkana. Kaiken maailman asioita.

Kukaan ei voi olla myöskään tunnistamatta, että on kyse touhuamisesta. Touhukkuus ja kiire ovat aivan eri asia, kuin suunnitelmallinen ja tehokas toiminta.

Kaikesta paistaa se tosiasia, ettei Kurikan sen paremmin strategisia kuin toiminnallisiakaan tavoitteita ole määritelty missään. Ei ole mietitty eri asioiden ja toimintojen painopisteitä, merkittävyyksiä ja priorisointia kunnan eri tavoitteiden toteuttamiseskisi.

Ja mitähän nämä tavoitteet ovat?

Kun näin on, jokainen virana ja toimenhaltija touhuaa omien priorisointien ja itse itselleen asettamien suoritustavoitteiden mukaan.

Missä päättäjät luuraa?

10.5.2009 11:02  VANHA KETTU

Kyllä Juhani tietää tasantarkkaan mitä tekee, vapaa-aikanaan hän voi touhuta vaikka miten, juosta maratonia, kirjoittaa blogeja ja kommentteja, olla perheen isä ja aviomies. Työssään tekee varmasti tunnollisesti ja suunnitelmallisesti oman osansa ja enemmänkin. Juhani nyt vain kantaa huolta Kurikan puolesta, jos muut huolehtisivat Kurikan asioista edes puolet Juhaniin nähden niin Kurikassa ei olisi hädän päivää.

10.5.2009 11:21  Juhani

Jurvan pohjakartta on sovittu tehtäväksi liitosneuvottelujen yhteydessä. Lisäksi se on välttämätön.

Tontit on päätetty merkitä maastoon Kurikan Kehityksessä.

Rakennusten paikkojen merkitseminen on määritelty kolmen päivän sisään tilauksesta talousarvion sitovissa tavoitteissa.

Lohkomisia suoritetaan hakemusten ja lainhuutojen perusteella.

Teitä ja viemäreitä suunnitellaan ja merkitään maastoon kun ne ovat rakentamisohjelmassa.

En minä töitä itse keksi vaan kaikki on valmiiksi ja hyvin suunniteltu eri lautakunnissa ja valtuustossa.

10.5.2009 11:41  Juhani

Vielä touhuamisesta:

Olen töissä kaupungilla kohtuullisen pienellä palkalla 8 tuntia päivässä. Sen jälkeen saisin ihan vapaasti unohtaa kaupungin asiat. Kaupungilla en pysty tekemään töitä joita varten ei ole varattu rahaa. Ja ne asiat joihin raha on varattu, on muiden toimesta ohjelmoitu/priorisoitu tehtäväksi. Minulla ei ole siihen mitään valtaa johtavana viranhaltijana tai luottamusmiehenä. En ole kumpikaan.

Illalla ja äirienpäivänä saan osallistua tällaiseen keskusteluun ja olen saanut sen käsityksen että yleisö vähän odottaakin tietoja siitä mitä kaupungilla tehdään. Vaikka kaikki nämä asiat löytyvätkin pöytäkirjoista niin ehkä ne tulevat tällä tavalla ihmisläheisimmiksi.

Saan osallistua politiikkaan, yhteiskunnalliseen keskusteluun, liikuntaan ja ihan mihin haluan. Silti minulla on nytkin taskussani tuo Kurikan kaupungin tonttipuhelin joka numero on mainittu tonteilla.

Voit myös tarkistaa paljonko tällä vapaa-ajan "touhuamisella" Kurikkaan on tullut mm. kylien kehittämiseen rahaa ilman minkäänlaista korvausta. Nytkään mikään kylähanketoiminta ei ala ennenkuin minä sen aloitan.

10.5.2009 11:46  jj

Minkäköhän takia yksi sanoi kurikkaa suomen homoystävällisimmäksi paikkakunnaksi.

10.5.2009 12:09  Kyllä kansa haluaa tietää

Antaako tämä blogi oikean kuvan Kurikasta, jos antaa niin aika merkillinen kuva on. Kaupungilla on töissä ihmisiä pilvin pimein ja luottamushenkilöt päälle. Mitä tekevät ? Julkisuudessa ei paljon näy eikä kuulu, ei se riitä jos yksi "touhuaa", hänkin voi vielä palaa loppuun. En millään halua uskoa, että kaupunki olisi näin aneeminen, miltä se täällä blogissa näyttää. Ilmeisesti tiedotus onnahtaa pahemman kerran ja nyt on käymässä niin, että hyvätkin asiat jäävät tiedottamattomuuden (kummalline sana) alle tai taakse. Tai sitten on niin, että täällä blogissa huseeraa kummallinen porukka, en kyllä sitäkään usko.Eli mitä keinoksi ? Jikki perusti tiedottajan viran, eikö Kurikka voisi häneltä ostaa palveluja ja ryhtyä aktiiviseksi tiedottajaksi, mielikuvista imago muodostuu ja tiedottamisen pitää perustua tosiasioihin, muuten se on falskia. Nyt ei ainakaan tiedotus toimi, itse edustan keskivertokurikkalaista ja puhun sillä mandaatilla, tunnen päättäjiä tosi vähän ja virkanimikkeiden takana olevia henkilöitä vielä vähemmän, heidän tekemistä töistä vieläkin vähemmän, eli kyllä tiedottamisella olisi tilaa ja tilausta. Olen aivan varma, että johtavat luottamusmiehet ja virkamiehet tätä blogia lukevat, vaikka toisin kertovat, niin teille ystävällinen neuvo; ottakaa nyt tiedotus tosissanne, virheistäkin voi tiedottaa, kaikki te olette ihmisiä. Jos tiedotus ei pelaa niin villinä asiat vinkuvat ihmisten puheissa. Kuka nousisi hallinnossa ja ottaisi tämän asian hoitaakseen, sitä todella odotan ja toivon. Yksi esimerkki tiedottamisesta oli vastaanottohallin rakennuslupa, hallituksen puheenjohtaja ihmettelee, Kehityksen puheenjohtaja ei sano mitään ja Kehityksen toimitusjohtaja on tavoittamattomissa, ei kuulkaa tähän ole varaa vaikka rahaa lompsassa olisikin. Siivotkaa "oma pesä" ja tulkaa sitten julkisuuteen ja vähän äkkiä.

10.5.2009 12:09  Juhani kyllä touhuaa

Vahvistat itsekin viimeisessä kappaleessasi sen, mitä epäilen. Kommenttini kohdistui johtamiseen, ei touhuajiin. Ilmentymä kertoo useimmissa tapauksissa puutteellisesta johtamisesta, eikä yksittäisten henkilöiden työskentelystä.
Kartanpiirtämisestä en tiedä, mutta kylien kehittämisestä Jurva ja Kurikka ovat kyllä sopineet liitosasiakirjoissa.

Sopimuksen mukaan olisi odottanut, että kunnat laittavat kaiken tarmonsa ensimäisenä ( jo vuonna 2008)kunnollisten ja kokonaisvaltaisten pitkähkön aikavälin tavoitteiden asettamiseen suunnitelmien laadintaan niiden pohjalta.

Uskon, että karttapuolellakin on paljon erityisosaamista ja annettavaa suunnitelmien laatimisessa.

En tiedä kuitenkaan kenenkään muuttaneen paikkakunnalta vanhentuneiden karttojen vuoksi. Sen sijaan muuttovirta näyttää kiihtyvän, kun Kurikka ei kykene vakuuttamaan asukkaitaan, että kunta on tulevaisuudessakin otollinen paikka elää, käydä työssä ja yrittää.

Johtavat virkamiehet valmistelevat ja tekevät esityksiä ja luottamusorganisaatio päättää asioista valmistelun pohjalta.

10.5.2009 12:33  juhani

En puhunut kaupungin varoin kylien kehittämisestä vaan omaehtoisesta kehittämisestä.

10.5.2009 13:10  Kauno Kyvykäs

Juhani touhuaa aivan oikealla lailla.
Ei Kurikka ole aneeminen, päättäjät aneemisia ovat. Lautakuntien kokoonpanot asiasta ulkona olevien tunkioita, poliittiset painosuhteet ei selitä kaikkea tyhmyyttä. Julkisuudessa kaikki valtuutetut arastelevat toisiaa ja hymyilevät kuin arabialaisella torilla, takanapäin kaikki haukkuvat toisiaan. Julkisesti joku erehtyy olemaan eri mieltä, siitä tehdään välittömästi riidanhaastaja ja häirikkö.
Yleisestiottaen poliittinen päätöksenteko vastaa luokkaa, mihin suuntaan urheilukentän vessanovi saa aueta. Arvaatte varmaan kuka ja ketkä hoitelee asiota tällävälin.

10.5.2009 13:39  Jotkut ehkä kuvittelivat,

että kunta (virkakoneisto ja luottamushallinto) ja kyläläiset löytäisivät toisensa ja ryhtyisivät yhdessä luomaan niistä tulevaisuuden asuinpaikkoja. Tähän tarkoitukseen on myös porkkanarahoja, EU-ohjelmarahoja jne. Talkootkin ovat tarpeeseen. Talkoilla voidaan putsailla esim. pusikoita, mutta todellinen kehittäminen vaatii vahvemmat resurssit.

Jotkut taisivat olla kuitenkin utopistisia taivaanrannan maalareita?

10.5.2009 14:36  Juhani

Tunnen kirjoittaneeni liikaa ja vallanneeni muillekin tarkoitetun alueen. Mutta vielä kerran lusikka tähän keskusteluun.

Kehittämistä on monenlaista eikä monimuotoisuuden tarvitse olla ristiriidassa keskenään. Kun Sarvijoella kehitetään jotakin, niin suurten resurssien ei pitäisi jättää alueen asukkaita ulkopuolelle. Ja nyt asioita siinä mielessä ollaan hoitamassa oikein että kehittämistyöryhmään on nimetty myös kylän asukkaita.

Kaupunki on niin vahva toimija että kyläläisten ja kaupungin yhteistyönä voidaan laittaa liikkeelle isoja ja tehokkaita projekteja. Esim. asuinalueiden luominen vaasalaisille ja erilaisten palvelujen järjestäminen (koulu, päiväkoti, neuvola jne.).

Mutta mitä mieltä muut kylät ovat viiden vuoden päästä? Ei Sarvijoki ole Kurikan ainoa kylä vaikka se on nyt selkeästi erikoisasemassa aktiivisuutensa ja maantieteellisesti edullisen asemansa vuoksi. Yhden kylän kehittäminen ei ole kuitenkaan monikossa kylien kehittämistä eikä kaupunkikaan voi laittaa joka kylään yhtä suuria panoksia.

Tärkeää on nyt pitää yllä Sarvijoen kehittämiskorttia ja vuosittain arvioida asettujen panosten tehokkuutta. Ellei mikään kehity niin keinot ovat vääriä, turhia ja mahdollisesti jopa tuhlailua. Tätä ei oikein kukaan vielä voi tietää.

Mutta sitten on tämä toinen tie. Kolmen yrityksen yritysryhmät voivat saada kehittämisavustusta kaupungin ohi. Se on hitaampi tie, mutta jos se luo viiden vuoden aikana työpaikkoja, niin se on ehkä vaasalaisasutusta pysyvämpi tie. Nämä kaksi asiaa eivät tarvitse olla ristiriidassa Sarvijoella ja tätä toista tietä voidaan käyttää missä tahansa muuallakin Kurikassa kunhan hanketoiminta laitetaan käyntiin.

Näiden lisäksi on olemassa myös perinteiset kylien kehittämiseen tarkoitetut avustukset. Jos niissäkin katsotaan jatkuvuutta, niin ne voivat tukea kylän toimintaa. Jos Polvenkylän Enduroradan kaltainen rata olisi Sarvijoella, niin kyläkauppa saisi varmasti asiakkaita.

Kaikki nämä tukevat toisiaan paitsi että tätä omaehtoista kehitystyötä voi tehdä ilman kaupungin virkamiehiä missä tahansa kylässä - ei vain Sarvijoella.

Se on niin pienestä kiinni missä piilee esim. jonkun yrityksen siemen. Meillä oli aikoinaan kotona pieni mitätön muovikone jolla tehtiin viivaimia ja nyt veljellä on kyläläisiä työllistävä Muovitehdas.

Ei ole aivan varmaa mikä on utopiaa, sillä älykkäimmät ihmiset voivatkin elää Lohiluomalla tai Kentankylässä.

10.5.2009 15:11  Kauno Kyvykäs

Rakennuslainsäädäntö alkaa olla pahimpia esteitä pienten paikkakuntien kehittymisessä. Omakotitalon rakentaminen on, niin kallis investointi, että pakko miettiä mihin rakentaa. Jollei rakennuksella ole jälleenmyyntiarvoa sijaintinsa takia, pakko miettiä kannattaako rakentaa. Suomalainen ja siihen pakkonaitettu eurooppalainen säädöstunkio tekee rakentamisesta väärällä tavalla kalliin. Naalu naalun päälle pesii rakennusbisneksen päälle, sivulle ja keskelle, lopuksi saadaan aikaan homeenpesä, josta käräjöidään vuositolkulla. Pahimpia ovat julkiset rakennukset, naaluaminen ja valvonta 101 kohdallaan, kaikki järjestään homehtuu.
Niin se vain on, jotta rakennusta pitää lämmittää ja tuulettaa, vaikka nerot kuinka miettii tyhjällä lämpiminä pysyviä ratkaisuja ja tekee säädöksiä rakentajien kiusaksi.

10.5.2009 17:09  JIKKY:n palveluissa arvostelun aihetta

Ettei tämä blogi menisi kokonaan siihen, mitä Juhani tekee työaikanaan ja mitä vapaa-aikanaan, niin vaihdetaan aihetta. Täällä joku kertoi, että JIKKY on pakannut päätoimisen tiedottajan. Se voisikin kertoa, miksi esim. Ilmajoella pääsee paljon huonommin terveyskeskuslääkräin vastaanotolle kuin ennen JIKKYÄ. Tämähän tulee samalla tiedoksi blogistille, joka voi välillä keskittyä JIKKY:n puheenjohtajana hallitsemaansa liikelaitokseen niin, ettei tarvitse niin murehtia muiden asioita.

10.5.2009 20:25  Jussi-Pekka Hakola

Olen julkisesti esittänyt, että Kurikan Kehityksen juridinen olotila pitää olla osakeyhtiö. Toisin kuin monet luottamushenkilöt luulevat, osakeyhtiö on läpinäkyvin tapa suorittaa omistajaohjausta ja valvontaa. Osakeyhtiö ei käytä rahaa mihinkään ellei sitä ole sille annettu ja jos annettu on, rahan käytöstä ja käyttövaltuuksista päättää oy:n hallitus. Hallitus säännöllisesti kokoontumalla saa selvityksen rahan käytöstä edellisen kokouksen jälkeen ja oikeasssa oy:ssä toimitaan siten, että tj:n ja ainakin hallituksen pj:n kontaktointi on lähes päivittäistä. Hallituksen pj arvioi, missä määrin näistä asioista kokouksen välillä on syytä informoida muita hallituksen jäseniä, jotka kaikki ovat tasavertaisia päätöksentekijöitä oy:ssä.

Liikelaitostaminen on osoittanut - minkä etukäteen tiesin - sitä, että tästä sinänsä hyvästä asiasta - Kurikan Kehityksen perustamisesta - on tullut loputonta pullamössöä.

10.5.2009 20:55  eräs

"Kyllä kansa tietää" on täsmälleen oikeassa. Vaikka Juhani joskus vähän hossötytääkin, hän on positiivinen persooona. Se lisää tietynlaista turvallisuutta ja luottamusta toimintaan, Kukaan muu virkamies ei tietoisesti ole antanut mitään signaalia. Hyikytellään vain, kuinka kauhea blogisti on, kun jatkuvasti avaa keskusteluja uusista aiheista. Pitäisi vain kaikkien toimettomien ja ennen muuta useiden epäystävällisten virkailijoiden antaa olla rauhassa. Sitten sanotaan, etei näitä kommentteja lueta. Hah. Ryhdistäytykää te, jotka olette siellä töissä. Tiedotusta , ei salailua

10.5.2009 21:01  Jupe

Niinkuin J-P Hakola toi esiin, on lähes huvittavaa, ettei Kehityksen pj. tiedä mitä toimitusjohtaja puuhastelee. Oy:ssä ei kauaa tällä tavalla vanhenisi tj:nä. Johtosääntökin on ristiriidassa kuntalain ja kaupunginhallituksen johtosäännön kanssa. Onneksi sitä nyt muutetaan. Blogisti kiitos , että avaa näitä aiheita.

10.5.2009 23:18  Kauno Kyvykäs

Ei tarvita kuin sopiva hallitus, niin Kurikan Kehitys OY on putsattu aitovenäläiseen tyyliin. Kuinka kurikan luottamusmiehet ja naiset voivat olla näin helvetin naiveja, jotta uskovat kaikenvaltakunnan satusetiä, miljoonia maksavissa rosvousyrityksissä. Kaupungin omaisuudet ja selvä raha kaivaa huijarit koloistaan. Mitään kunnollista laskennallista perustetta liikelaitoksen hyödyistä kaupunkilaisiille ei ole esitetty, saati sitten osakeyhtiön. Osakeyhtiön nimissä saadaan kaupunkilaisten omaisuus ja rahat siirrettyä "oikeisiin osoitteisiin". Kaupunkilaiset kiltisti maksavat omaisuutensa hävittämisestä. Lisäksi osakeyhtiölle jää kaupunkilaisten kiristysmahdollisuus, "laillinen".

10.5.2009 23:35  jj

Afondo Elite Life Oy

Tämäkö on se firma, joka on kaikkien näiden viisauksien takana. Tottahan se on, jotta tämän tyyppiset firmat nyhjäisevät tyhjästä, mutta kaikki tämä tapahtuu omaan pussiin.

10.5.2009 23:47  Jurvan Kymppi

Sarjassamme vallanvaihto ja rahan puhallus.

10.5.2009 23:56  pa

AFONDO

Kuuntelemme sinua ja etsimme sinulle tarpeisiisi parhaiten soveltuvat sijoittamisen ja säästämisen ratkaisut.

Olemme valtakunnallinen sijoituspalveluyhtiö, ja tarjoamme palvelukseesi kokeneen ketjuorganisaatiomme asiantuntemuksen ja mahdollisuuden varallisuutesi luotettavaan kasvattamiseen.

Tutustu kursseihin ja nyt myynnissä oleviin indeksilainoihimme.

11.5.2009 0:30  Kauno Kyvykäs

Eläkeyhtiöissä olisi afondolle töitä on kuulemma rahastojen arvot huvenneet vauhdilla. Todellista ketjuorganisaatiota nyt tarvitaan pelastamaan ihmisten eläkesäästöt. Asiantuntemuksestakin on varmasti apua, on varallisuudet sijoitettu miinusmerkkiseen kasvuun. Luotettavuutta tarvitaan ehdottomasti, jotta papat pääsee eläkkeelle, eikä dieetille.

11.5.2009 6:49  Kiinni pysyy

Tuo liikelaitosajatus ei ole oikein auennut kun sen työhön on valjastettu työntekijöitä joiden työpanos ei näy liikelaitoksen menoissa mutta mahdollisesti onnistuneena tuloksena näkyy. Se avautuu vielä vähemmän jos työntekijät tekevät töitä osakeyhtiölle ilman menojen kirjauksia osakeyhtiön piikkiin. Ja kun laitos rakenteena ei tuo kuin lisämenoja niin intoilua on vaikeaa ymmärtää.

11.5.2009 7:30  Atvailija

Muutoin olen sitä mieltä, että mikä tahansa tehtävä kannattaa organisoida parhaalla mahdollisella tavalla ja että oikein valittu organisaatiomuoto tukee tehtävässä onnistumista.

Organisaatiomuoto ei voi olla kuitenkaan itsetarkoitus!

Nyt näyttää siltä, että organisoitavat tehtävät ovat lievästi sanottuna levällään.
Ei ole selkeää kuvaa tehtävistä eikä vastuista. Nämä on sevitettävä ennen kuin kannattaa puhua organisaatiomuodosta.
Toiminnat voidaan vastuuttaa ja organisoida selkeästi niin liikelaitoksen kuin osakeyhtiönkin muotoon. Epäselvyydet eivät johdu toimintamuodosta. Liikkelaitos on kyllä luonnikkaampi toisiin tehtäviin ja Oy on sopivampi taas toisiin.

Itselleni on vaikea ymmärtää, miten liikelaitoksen nykyisen johtosäännön mukaisia kunnan kehittämistehtäviä voitaisiin delegoida osakeyhtiöllekään.
Tässä kohdin luulenkin päättäjien haksahtaneen ja tulleen vedätetyiksi pahemman kerran.

Lopuksi haluan muistuttaa vielä, että
huonosti johdettu osakeyhtiö ei ole parempi kuin huonosti johdettu liikelaitos.

11.5.2009 15:20  Vuokralle

Joka haluaa vuokra-asuntoja, ota yhteys asuntopalveluun, siellä löytyy

6.7.2010 15:49  Kielo

Afondo ei osaa, Afondolle voi nauraa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini