Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tiedätkö vai luuletko ?

Sunnuntai 3.5.2009


 

Kannattaako olla tietävinään vai tunnustaa luulevansa vain?

 

Ei ole kiirettä tietää vastauksia.

Aikaa on etsiä.

Miksi siis on niin hoppu päästä perille? Miksi on kiire selittää?

On tietysti mahdottoman mukavaa olla osaava ja tietävä. Se ei kuitenkaan riitä vastaukseksi eikä selitykseksi edelliseen.

Parempi on siksi tunnustaa tietämättömyys ja kysyä.

Pettymysten, tappioiden ja lannistumisten kautta voi löytyä se oikea tie. 

Se tie vain on meille vajaille usein niin vaikea.  

Strategioiden tarpeesta.

 

Blogini kommenteissa on kansalaisilta runsaasti tullut esiin Kurikan kaupungin toimintojen tietyntyyppinen epäjohdonmukaisuus. Tai oikeastaan vain johdonmukaisuuden puute useissa tapauksissa.

Useimmista kaupungin harjoittamista toiminnoista erityisesti elinkeinoelämän ja teknisen sektorin saralla puuttuu selkokielinen strategia.

Mihin suuntaan oikeastaan halutaan esimerkiksi kaukolämpötoimintaa Kurikassa johtaa? Omistajapolitiikan suhteen, suuruuden ja teknisen kehittämisen suhteen.

Tästä ei ole olemassa selvää omistajastrategiaa tai visiota.

Sama tilanne toistuu puhuttaessa ala-asteiden, yläasteen tai lukion kehittämisen tarpeesta tulevaisuuteen.

Asioita ei ilmeisesti uskalleta sanoa suoraan, vaikka oppilaskehitystä ei tarvitse edes ennustaa. Ne luvut tiedetään seitsemän vuoden päähän. Mutta eihän  sen mukaan hallinnossa koskaan toimita.

Elinkeinopolitiikassa puhutaan vain vastaanottohallista.

Se tehdään vaikka henki menisi, koska niin on päätetty ja sen nimiin on vannottu vuosia. Mikään taloudellisesti edullisempi vaihtoehto ei käy.

Kehityksen johtokunnan jäsenten omia strategialinjauksia Kurikan kehittämiseksi toivoisin kuulevani julkisuudessa paljon enemmän.

Kehityksen johtokunnassa ei voi olla tavoite pelkästään päättää esittelijän ehdotuksesta.ski_055.jpg

Keskeisiä päättäjiä pommitettiin varsin kiltisti yrittäjätilaisuudessa. Kehittämispäällikön kysymykset olivat paitsi tylsiä, myös ilmeisesti etukäteen vastaajien tiedossa. Jatkossa on erityisesti Kurikan Kehityksen johtokunnan jäseniltä vaadittava selkeitä linjauksia ja kannaottoja. Johtokunnan jäsenyys ei saa, eikä voi olla vain poliittinen palkintopaikka.

 

 

 

 

 

 


Kommentit

4.5.2009 1:00  Kauno Kyvykäs

Vielä joku sanoo mattia fossiiliksi, voiko asiaa selvemmin sanoa.
Vastaanottokeskusta tarvitaan konsulteille, niin ja saa hetken kaffuutella ja puhua viisaita. Saattaa vuokra nousta niin korkeaksi, jottei tavallisella yrittäjällä ole kyseiseen systeemiin mitään asiaa. Valtion osuudet saattaa olla ansa.

4.5.2009 6:50  Aamun ajatuksia ennen aamukahvia ja töihin lähtöä

Strategian tekeminen on tosi helppoa - paperilla- , mutta sen noudattaminen - tosi vaikeata - käytännössä. Kunnissa kun ei ole tulosvastuuta, eikä voi ollakaan kaikissa asioissa, mutta useassa kyllä ja ne toiminnot pitäisi nopeasti ottaa käyttöön. Tulosvastuun käyttöönoton jälkeen tulisi kyllä strategialle tilaa ja päätöksenteko selkiytyisi. Tulosvastuu Kurikan Kehitykselle, Vesihuoltolaitokselle, tekniikalle ainakin tilapalveluihin, jne. kannattaisi harkita. Mitä teemme strategialla jota ei tarvitse noudattaa.

4.5.2009 13:27  ihmettelen

Aika härskiä touhua, jos Kehityksenkin paikat ovat pelkästään palkintopaikkoja. Kokouspalkkioitako siellä ollaan siis vain hakemassa? Onhan Kurikassakin osaajia, miksei heitä valita? Rinta-Rahkoa ja muuta yrittäjiä.

4.5.2009 17:59  muuta

J. Hellanmaa, Jukka ja Leena Ujainen, M. Hissa, M. Vierimaa, ym.

4.5.2009 18:41  Ei pidä vaatia liikoja johtokunnan jäseniltä

Kun blogisti vaatii kehityksen johtokunnan jäseniltä ajatuksia, niin hän unohtaa sen tosiasian, että johtokunnan jäsenet on valittu poliittisin perustein.Edelleen valintaan on vaikuttanut tietty hierarkia. Eniten ääniä saaneet ja teknisessä vaaliliitossa mukana olleet eli kepu ja sosialistit ovat kuorineet kerman päältä. Ilmeisesti ko. johtokunta ei arvojärjestyksessä liene aivan kärkipäässä. Jos johtokuntaan olisi valittu asiaa hallitsevia, niinkuin jokin kommentoija täällä on tuonut esiin mm.Heikki Rinta-Rahkon, niin silloin on selvää, että johtokunnan jäseneltä löytyy visioita.

4.5.2009 19:01  arvio tämäkin

Eikö poliittisten ryhmienkin pitäisi osata pitää huoli omien päättäjien jonkinlaisesta osaamisen tasosta. Eikö heillä pitäisi olla sitä paljon puhuttua substanssia? Nyt tuntuu, että siellä on vilttiketjut matkassa. Kuinka jotkut voivat olla eteviä kutakuinkin joka rakoon ja valtaavat kaikki keskeiset paikat. Kyllä silloin on lupa odottaa tuloksiakin.
Minusta blogistin vaatimus johtokunnan jäsenien esiin tulosta jossain tasossa on oikeutettua. Ei blogisti minustakaan ole ihan kaikessa jyvää löytänyt, liekö sitten provosointiakin osa hänen mielipiteistään. Tällä kertaa hän on kuitenkin osunut napakymppiin. Jotain kompetenssia täytyy löytyä johtokunnastakin, etteivät esitykset vain jää kehittämispäällikön varaan. Osaamista talouden ja markkinoinnin alalla pitisi olla. Näyttöä siis omasta osaamisesta. Onhan siellä Kivipelto, jolla on taustaa osata. Hän ei liene parasta mallia kuitenkaan huonon yhteistyöosaamisensa takia.

5.5.2009 0:38  Kauno Kyvykäs

Kurikassa on jumalanpilkkaa vastaavaa pyhäinhäväistystä, edes itsekseen, epäillä valtuutettujen järjenjuoksua, saati sitten älyn kokonaisuutta. Konsultit nämä siunatun hulluuden profeetat osaavat käyttää omaksi hyödykseen valtuutettujen vajavaisuuksia. Kehumahulluus on pahin henkinen vajavaisuus, jota psykologisen opin omaksuneet osaavat käyttää omaksi hyödykseen. Onhan se toki mairittelevaa, kun muutkin viisat huomaavat todella huippu kyvyt. Kannattaa varmasti silloin tällöin, kokoontua kuuntelemaan ja kehumaan toisiaan. Siinä on pienemmäkin kyvyn rinta kaarella.
Asiatkin hoituvat sivutuotteena, jos ei parhain, niin ainakin päin...

5.5.2009 7:09  Ajattele ite

On otettava huomioon ihan pikkuinen seikka. Kurikan Kehitys on kunnallinen liikelaitos ei suinkaan Kurikan yrittäjien alayhdistys.Kurikan Kehityksen tehtävänä on luotsata KUNTAA ei yrityksiä. Jos nämä edellä mainitut yrittäjät olisivat jotain huippu visionäärejä he varmaankin olisivat myös huippu yritysjohtajia. Ovatko sitä? Useimmat eivät ole kyenneet edes pyörittämään omaa yritystäänkään vaan ajautuneet vararikkoon. Pysytäänpä nyt realismissa eikä mennä vouhkottamiseen jolla ei ole todellisuuspohjaa.

5.5.2009 9:35  realisti myös

"Ajattele ite" taitaa olla aika oikeassa. Listassa näytti olevan parikin konkurssiexperttiä. Sellaiset vain johtamaan Kurikan strategista yrittämistä. Kyllä siitä hyvä tulee. Siis ei tarvitse ainakaan miettiä, mihin rahat pantaisiin jatkossa, kun niitä rahoja ei pian ole.

5.5.2009 10:00  realisti

´Ajattele ite´ on täysin pihalla, mitä tulee Kehityksen tehtävään. Kyllä yksi tehtävä sillä on nimenomaan luotsata yrityksiä menestykseen.Auttaa karikkojen yli. Kuntaa luotsaavat muut miehet ja naiset.

5.5.2009 10:42  tieto

Tehtävät


- Kurikan kaupungin omistama Kurikan Kehitys -liikelaitos toimii kaupunginhallituksen alaisena kunnallisena liikelaitoksena, jonka tehtävänä on
- Vastata hallinnassaan olevien kiinteistöjen ja toimitilojen hallinnosta, uudisrakentamisesta, ylläpidosta ja vuokrauksesta sekä niihin liittyvistä omistajalle kuuluvista rakennuttamistehtävistä
- Kaupungin kokonaiskehittämiseen ja strategiaan liittyvä kehittäminen ja valmistelu
- Elinkeinopolitiikkaan liittyvä maankäytön ja kaavoituksen ohjaaminen
- Kaupungin omistajapolitiikka elinkeinopolitiikkaan liittyvien yhtiöiden osalta.

5.5.2009 11:01  muuta

Yrittäjä lista on nimenomaan siitä syystä laadittu, tyypit on osanneet pyöräyttää rahaa menemään ja elelevät leveästi ilman omaa ansiota. Nyt näille olis kaupungin rahaa tuhlattavaksi koska "ovat oppineet käsittelemään rahaa".

5.5.2009 11:12  Superhämmästynyt

Tieto on toki valtaa. Nyt joudun kysymään, kuinka on mahdollista, jos totta, että kaupungin liikelaitokselle olisi delegoitu maankäytön ja kaavoituksen ohjaaminen?!?! Sehän on valtuuston tehtävä!!! Hallitus valmistelee nämä asiat teknistä lautakuntaa apuna käyttäen ja valtuusto sitten päättää. . Nyt on menty ihan pihalle ja ulalle ohjesituksessa ja delegóinnissa. Ennenkuulumatonta, että kukaan muu voisi ohjata maankäyttöä kunnassa kuin valtuusto. kyllä nyt on "kirvehellä töitä" . Kuka jukopliute on tällaisen johtosäännön esittänyt ja hyväksynyt, jos edes totta? Onhan siellä toki se "alaisena"- sana, jolla hallitus voi siirtää itselleen kaiken päätöksenteon. Vaarallisuus piilee siinä, että ulkopuolisilla on oikeus olettaa, että Kehityksellä on nämä valtuutukset ja valtaoikeudet päättää Kurikan asioista. Ei ole, sanoo jo peruskuntalainenkin.

5.5.2009 12:04  Kauno Kyvykäs

Kokoomuskin sitten testamenttaamassa ääniään perussomalaisille. Hyvin toimittu, äänestääkö entiset kokoomuslaiset perussuomalaisia EU-vaalien jälkeenkin jos testamenttaus onnistuu.
Kurikkaan pitäisi varmaan perustaa autonominen alue saisi hallitus ja valtuusto säätää omat lait, tulkinta ainakaan ei tunnu onnistuvan muulloin, kun tavallista kansalaista kusetettaessa.
Lukekaa pohjalaista ja nauttikaa kaharin "keinosiemennyksestä".

5.5.2009 12:57  Vallaton vallankaappaus

Koska ja kenen toimesta tuo Kurikan Kehitys-liikelaitoksen johtosääntö on hyväksytty ja valmisteltu. Koska se on hallitukselle ja valtuustolle esitelty, siinähän on tapahtunut varsinainen "vallankaappaus" aivan uskomatonta. Maankäyttö , kaupungin kokonaiskehittäminen, strategia eihän tämä voi olla totta, kuka on valvonut johtosäännön valmistelua. Eihän me enää tarvita muuta kuin Kurikan Kehitys, mitä me valtuustolla, hallituksella ja lautakunnilla tehdään. Aivan uskomaton juttu, konsulit eivät kyllä ole valvoneet, siirtäkää ihmeessä koko virkakoneisto Kehityksen piikkiiin, kumma että tämä johtosääntö on tuotu esiin. Menkää nyt valtuusto ja hallitus ja esittelijät peilin eteen ja katsokaa mitä näkyy.

5.5.2009 13:15  Puhallus

Pohjalaisessa Saarakkala taas pesee käsiään kun Pontius Pilatus. Itse pyrkii hyötymään rahallisesti opiskelija statuksestaan yrittämällä maksattaa Kurikkalaisilla matkakorvauksensa " Jyväskylä-Kurikka-Jyväskylä" akselilla. On kummallista jos tyyppi on avioliitossa , vaimo ja herra työskentelevät pääkaupunkiseudulla ja asuvat viikot siellä, mutta herra asuu ihan oikeasti vielä äidin ja isän kanssa Kurikassa. Voiko suurempaa puhallusta yrittää? Ja hänkö nyt sitten on kiusattu ja karehdittu? Pummausta voi toki yrittää ja pyrkiä näyttämään pienen kansanosan edustajalta. Äänestäkää toki Brysseliin saa Saarakkala vielä paremmat matkakorvukset.

5.5.2009 13:18  Tieto

Kurikan Kehityksen johtosäännön on valmistellut Kehittämispäällikkö Alanen.Se on hyväksytytty Valtuuston Juhlakokouksessa 31.12.08 klo 22
Johtosääntö on uudelleen valmistelussa !!!!!!!

5.5.2009 14:13  ???

Hyvä juttu, jotta valmistelu on uudelleen menossa. Nyt pitää käydä kunnon tarkastelu johtosäännöstä. On tämä touhua. Syytetäänkö valtuustoa nyt. Vai pannaako blogistin viaksi tämä.

5.5.2009 14:27  Näin on

Hyvin tuntuu Saarakkala lypsämisen oppineen. Ensin lypsettiin kokoomukselta paikka Kurikan kaupunginhallitukseen. Samalta ryhmältä saatiin muitakin paikkoja runsaasti, ei siinä mitään.
Ei hullu ole se joka pyytää, vaan se joka antaa. Lypsy-yritykseksi jäi sensijaan matkakorvausten rahastaminen Kurikasta Tuusulaan tai vaihtoehtoisesti Jyväskylään. Kiistaton tosiasia on, että yrityskin on rangaistava teko. Saarakkala on yrittänyt rahastaa nuo matkat. Kieltäköön hän nyt jos kykenee.

5.5.2009 14:35  Entinen perussuomalainen

Vistbacka on vuonna 2002 puuttunut Saarakkalamaiseen touhuun ja tuominnut sen jyrkästi. Ei ole vistbackallakaan munaa tutkia omien touhuja, onko suoraselkäisellä miehellä kanta muuttunut. Alkaa epäilyttää koko suoraselkäisyys, nyt on hyvä aika näyttää mikä on miehiään, voisi palautua jonkin asteinen luottamus perussuomalaisten touhuihin.

5.5.2009 15:13  vanha kettu

Mitä te itkette, olkaa tyytyväisiä jos kurikkalainen pyrkii ja jos vielä pääsee Mepiksi, se on Kurikankin etu. Ensin te haukutte takana sitten pääsette oikein nimimerkin takaa kirjoittelemaan pahaa toisista. Oli pakko ottaa kantaa.

5.5.2009 15:45  On

Pakko vähän kompata kettua.

5.5.2009 17:00  Entinen perussuomalainen

Mitähän hyötyä kettu kuvittelee kurikkalaisten tai yleensäottaen kenenkään saavuttavan, jos Saarakkala krotiilihymyineen raahataan brysseliin.
Vai pitäisikö saarakkalan päästä opettamaan eurooppalaisille "rehellisyyttä".
Pakko vähän kampata kettua.

5.5.2009 17:00  Ovatkohan Kurikan Kehityksen asiat liian vaativia

Kun pitäisi puhua Kurikan kehittämisestä ja Kurikan Kehitys Oy:n tulevaisuudesta, niin koko ajan tuntuu tärkeämmäksi tulevan perussuomalaisen Saarakkalan tekemiset ja erityisesti hänen matkakorvausasiansa. Ehkä ne ovat sen mittaluokan asioita, että niistä pystytään kirjoittamaan. Kurikan Keitys Oy:n asiat ovat taas liian vaativia asioita.

5.5.2009 17:04  oloneuvos

hölökunkenkun

5.5.2009 17:05  Kurikan tilinpäätöksen tulos on sulanut

Ilkan verkkosivulla kerrotaan, että Kurikan kaupunginhallitus on eilen käsitellyt uudelleen kaupungin viime vuoden tilinpäätöstä. Sen mukaan osakkeiden arvon alenemisen johdosta viime vuoden tuloksesta 7,5 miljoonaa euroa on sulanut pois 6,85 miljoonaa euroa. On varmaan niin, ettei jatkossa kovin pitkälle voida Kurikan kaupungin taloudessa elää osinkotuottojen varassa.

5.5.2009 19:01  Kauno Kyvykäs

On saarakkalalla ja saarakkalan tekemisillä sen verran tekemistä kurikan kehityksen kanssa, jotta tämä on suuna ja päänä päättämässä tällaisista asioista. Jos halutaan vielä enemmän vahinkoa äänestetään tällaiset mitään tietämättömät tyhjänpuhujat entistä tukevammille oksille.

5.5.2009 20:04  Ryhtiä hallintoon

Tarvitsemme Kurikan Kehitys laitosta, mutta sen pitää olla oikeassa "rootelissa". Ilokseni luin, että johtosääntö on uudessa valmistelussa, kukahan sitä valmistelee, ei kai Kehitys-laitos vain itse tai sen alaiset virkamiehet. Kyllä nämä linjanvedot, mitä Kehitys tekee pitää olla "isännällä", eli valtuustolla ja hallituksella. Kehitykselle hyvin vähän päätösvaltaa, ne päätökset ehditään tehdä normaalissa järjestyksessä, mitä Kehityksen alaan kuuluu, investoinnit valtuustolle, vuokrasopimuksille hallituksen ohjauksessa raamit jne. Kehityksen tulisi olla ideoita kehittävä, ajatuksia aatteleva, edelläkulkija ja esitykset sitten testattaisiin normaalissa järjestyksessä kunnallishallinnossa. Kehitys-laitoksesta ei pidä rakentaa "käenpoikaa" hallintoon, joka huseeraa vailla minkäänlaista valvontaa ja ilman minkäämlaista talousvastuuta. Valtuustolle isännän ääni, väheksymättä sen alaisten, esim.Kehitys-laitoksen toimintaa.

6.5.2009 13:09  ooyyy

Tämä mielipide edustaa sitä ajatusta että mielummin kehityksestä pitäisi tehdä osakeyhtiö joka todella on omalla tontillaan tulosvastuullinen. Hoitaisi tehokkaasti ja tuloksellisesti ne asiat jotka hoidettavaksi annetaan.

6.5.2009 13:45  Oy

Oy:ksi ja heti. Sitä mieltä ovat yrityskummit. Sitä mieltä oli kaupunginhallitus ennenkuin käänsi takkinsa. Sitä mieltä oli kuulemma kehittämispäällikkö aluksi. Onko vielä, vai käänsikö johtosääntö pään?

6.5.2009 15:18  Kauno Kyvykäs

Todella hyvä lähtö osakeyhtiöllä, aivan huippu. Omaisuuspuoli kunnossa, rahaa aukinaisen shekin verran ja mikä tärkeintä, rajaton mahdollisuus kiristää lisää.

6.5.2009 16:17  Jussi-Pekka Hakola

Matti: En tiennyt enkä arvannut Hannun kysymyksiä etukäteen. Eikä Hannu tai muut panelistit tietäneet oman alustukseni sisältöä.

6.5.2009 16:28  Ryhtiä hallintoon II

Jos vain mahdollista niin osakeyhtiöksi tietenkin, jos se on kunnallispoliittisesti mahdollista. Tulosvastuu vasta toisi järkeä toimintoihin, pitäisi toimia vastuullisesti. Kunnallinen liikelaitos tässä tapauksessa on puuhastelua ja leikkimistä, laskun maksajana hyvä "isähahmo" valtuusto.

6.5.2009 16:37  jj

Todellinen ilonaihe yrittäjille moinen osakeyhtiö. Siitä vaan keräämään suojelumaksua yrittäjiltä, nikkarikeskuksen kanssa lyömätön parivaljakko.

6.5.2009 17:59  ooyyy

Ei tietenkään autuaaksi tee se OY nimen perässä. Yhtiön hallitukseen pitäisi sitten vielä ihan 'for real' saada ihmisiä joilla on jotain annettavaa..

Onhan esimerkiksi osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan rooli täysin toinen kuin liikelaitoksen johtokunnan pj.:n

Jään odottamaan Kehityksen linjauksia esim. kaupungin omistajapolitiikasta.

6.5.2009 18:51  ??

Eikö liikelaitoksen pitäisi noudatella osakeyhtiömäisiä' toimintatapoja ja johtamisen tapoja sinänsä? Ainakin liikesalaisuusasioihin vedoten ja omaan kustannusseuranta-ajatteluun viitaten on liikelaitos muodostettu. Tottahan toki on, että osakeyhtiöön liittyvä vastuu puuttuu nyt johtokunnan jäseniltä. Mutta heillehän se sopii hyvin. Tuskin siis Mikkilä, Lammi tai Kivipelto vastuuta haluavat, vaan valtaoikeuksia ja rahaa toiminnalleen.

6.5.2009 18:56  Kuormantakaa

Kuis monta työntekijää tällä oyllä on ja kuis monta tarvitaan jotta asiat hoituvat tulosvastuullisesti niin kuin oikealta oyltä , talous , siivous , tietokoneet ja muu . Jos kaupungilla on tilan tarvetta niin niitä otetaan sieltä mistä edullisimmin saadaan ko ?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini