Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tartu käteen

Sunnuntai 8.3.2009 klo 0:01


 Käteen kannattaa tarttua

 

Käymme elämämme tietä, tahdoimmepa tai emme.

Jokaiseen hetkeen tartumme ehkä tietämättä, että jokin ohjaa kulkuamme.

Jokaisella on oikeus sitä epäillä.

On kuitenkin myönnettävä, että käsi meitä ohjaa ja siihen kannattaa luottavaisesti tarttua tai olla tarttumatta.

Ainoa mitä ei voi tehdä, on unohtaa oma tehtävänsä. 

Tehtävänä muistuttaa

"Kamalaa kun näitä blogeja kirjoitetaan."

Näin sanoi minulle yksi kaupungin työntekijä.

Miksi kamalaa, kysyin häneltä?

“ No kun niissä paljastellaan kaikenlaista. En ole niitä lukenut tokikaan, paitsi kolme kertaa. Ja kun niissä tosiaan tuodaan julki asioita.”

Onko teillä sitten jotain salattavaa ?

“Ei toki , mutta asiat pitäisi tuoda positiivisesti esille. “

Niinpä niin. Josko joku kaupungin virkailija, joka ei käy täällä lukemassa näitä blogeja kuin kolme kertaa,  pyytäisi jonkun puolestaaan vastaamaan täällä kommentissa, kuinka salatut asiat paljastetaan positiivisesti hymyillen.

Kaupunki on julkisyhteisö. Siellä pitäisi olla vallalla avoimuus, julkisuus ja hyvä tiedottaminen.

Jokainen voi omasta puolestaan kysyä onko nyt näin?

On luonnollista, että ne jotka ovat päässeet kohtuullisesti nauttimaan esimerkiksi palkkojen “harmonisoinnista “ liitoksen yhteydessä, eivät siitä halua juurikaan puhua eikä perustella.

Jokainen tekee joskus mokia. Ei niistä enemmälti pidä eikä kannata hiiltyä eikä ottaa nokkiinsa.

Mutta asioiden salaaminen johtaa tuhon tielle.

Eihän rehellisissä päätöksissä ole mitään salattavaa. matti_218.jpg

"Havuja... perkele" kuuluu eräs kuuluisa sanonta. Joskus niitä havuja tarvitaan, tuskin nyt. Tosin niiden avulla voitettiin jo 22 vuotta sitten . Tarvittaisiinko Kurikassakin havuja?


Kommentit

8.3.2009 8:53  IPU

Kyllä ensiksi olisi pitänyt jakaa tehtävät ja organisoida uudet työt ja toimenkuvat ja sitten vasta "harmonisoida", lue: nostaa, palkat.

8.3.2009 9:41  Juhani

Pitäisi tehdä jonkinlainen tutkimus siitä mitä avoimuuden jatkaminen pitkällä aikavälillä vaikuttaa tällaiseen keskusteluun.

Minä uskon että kielteisyys ja on sitä suurempaa mitä salatummassa yhteiskunnassa avoin keskustelu ja tiedotus otetaan käyttöön.

Pitkällä aikavälillä ihmiset alkavat avoimuuden takia paremmin ymmärtää toisiaan. Itsekkyys ja oma erinomaisuus eivät enää ole muihin nähden samanlainen itsestäänselvyys ja avoin keskustelu tuo esiin myös nykyisten ja tulevien päättjien ajatusmaailman.

Minä en näe avoimessa - mutta oikeilla nimillä tapahtuvassa - keskustelussa kuin myönteisiä puolia. Jonkinlainen valvonta pitää tietysti olla loukkaavien viestien kitkemiseksi, mutta avoimessa yhteiskunnassa ei tarvita loukkaksia vaan yhteistä suunnittelua.

Keskustelu toimii kun astutaan toistemme rinnalle eikä toisiamme vastaan. Silloin voimme myös vaikuttaa muutoin kun saamalla aikaan riitoja.

8.3.2009 10:16  Entinen perussuomalainen

Tuuliajolla ollaan.
Konsultit häärää, vastuuta ei kellään. Liikelaitoksia perustellaan elämään omaa synkkää elämäänsä. Yhteiskunta ei pian pysty huolehtimaan niistä, jotka apua todella tarvitsevat. Systeemit ruokkii toisiaan ja itseään, raha ei riitä siihen mihin systeemit ovat perustettu. Kunnallinen päätösvalta siirtyy hallintoihin, joissa syödään rahat ja naureskellaan kuntalaisten tyhmyydellä.
Hyvässä työkunnossa ja iässä olevat eläkeläiset syövät eläkerahat.
On korkea aika käsittää, mikä ero oli nevostoliitolla ja demokratialla.
Omaan napaansa tuijottavien pienpuolueiden hymydiktaattorien avulla, oikeisiin asioihin tuskin tulee parannusta. Vanhaselle hatun nosto hyvästä avauksesta, muiden varteenotettavien puolueiden on annettava tukensa todellisen hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseen.
Ei lisää velkaa lastemme ja lastenlapsiemme maksettavaksi.

8.3.2009 14:38  Huolestuneena kuntien kohtalosta

Kunnallishallinto hajottaa itseään. Valtiovalta ohjaa entistä suurempiin yksikköihin ja kun kuntaliitoksia ei kovin helposti saada aikaa perustetaan kuntayhtymiä, liikelaitoksia yhtiöitetään. Samalla konserninohjaus peruskunnissa ontuu pahasti. Valtiovalta on jo ajat sitten luopunut lähipalvelun käsitteestä. palveluja saat korkeintaan maakuntakeskuksista ja kohta ei sieltäkään. kun palvelut ohjataan puhelinpäivystyspisteisiin jonnekin Kainuuseen tai Lappiin. Pankit vievät loputkin palvelunsa puhelinpalvelukeskuksiin, kohta ei enää tarvita pankkirakennuksiakaan. Lähipalveluista puhuminen kunnallishallinnossa voidaan lopettaa, valtiovalta on meitä harhauttanut puhumalla lähipalvelujen säilyttämisestä, eihän niitä enää ole. Mistä kuntalainen löytää liikelaitokset, yhtiöt, kehitysyhtiöt, osakeuýhtiöt, ei mistään. Valtuustolle jää vähitellen vain rahoittajan rooli, rahat katoavat sen ulottumattomiin jonnekin josta monikaan ei tiedä. Kunnat vain harmonisoivat ilman tehtäjakoja kun tehtäviä joita voisi jakaa ei peruskunnissa enää paljoakaan ole. Kasvottomat yhtiöt jossakin tuntemattomuudessa ovat korvanneet kunnallishallinnon. Keskustapuolue haikailee menettyjä kannatuslukujaan, mikä ei olekaan ollenkaan kummallista kun katsoo kuntalaitoksen alasajoa ja samalla lähipalvelujen purkamista.

8.3.2009 16:19  JIKKY hajottaa peruskunnan hallintoa ja estää tehokkaan hallinnon

Mietin myös sitä, että kun luotiin tämä paras hanke, jolla esim JIKKY:n kunnista käyttömenoista yli puolet ohjautuu sinne, niin mitenkä voidaan tehokkaasti ja tuloksia tuottavasti hoitaa Kurikan kaupungin taloutta, kun JIKKY:yyn vaikuttaminen on peruskunnan taholta olematonta. Tämä on mielestäni sellaista hallinnon hajottamista, joka johtaa vain huonoon lopputulokseen. Lisäksi siinä opn selvästi päällekkäistä hallintoa - on JIKKY:n hallinto ja peruskunnan hallinto. Onhan nähty, että JYKKY:yyn palkataan koko ajan lisää väkeä. Siihen asiaan ei peruskunnilla ole ollut mitään sanomista.

8.3.2009 19:13  IPU

JIK ei hajoat hallintoa eikä estä vaan antaa mahdollisuuden rehokkaampaan hallintoon.
Perinteinen kannallinen hallinto on käynyt tiensä päähän.

Kuntien yhdistäminen suo mahdollisuuden uusiin, parempiin rakenteisiin ja ratkaisuihin.
Terveystoimen ja vanhainhoidon yksikkökokoa suurentamalla ja organisaation tehokkuutta lisäämällä on mahdollista selvitä lisääntyvästä palvelutarpeesta vähemmin yksikkökustannuksin.

Kaikki on toki helppo missata , jos ei haluta käyttää mahdollisuuksia hyväksi. Yksin ei kukaan saa mitään aikaan ja helppo on epäonnistua molemmissa jos henkilökunta haraa vastaan. Mutta tehköön vain sen. Itseään lyö kirveellä jalkaan.
Ainoa mahdollisuus on yhdessä hoitaa hommat.
Tehostamista löytyy joka sektorilla.

Oikeudenmukainen työnjako ja palkkapolitiikka olisi Kurikassakin saanut ihmeita aikaan.
Nyt ovat ilmeisesti ahneimmat ehtineet ensin saaliinjaolle.

8.3.2009 19:21  Jotakin aina kuulee

Oliskohan niinkuin kerrotaan; Jikillä oma taloushallinto, palkat, kirjanpito, atk, jne. Peruskunnillako samat eli kaksinkertainen systeemi, vai olemmeko ymmärtäneet aivan väärin, vai onko peruskunnista vastaavasti vähennetty mitä Jikiin on perustettu. Jikin tierottaja varmasti oikaasoo! Tai sitte puheenjohtaja.

8.3.2009 20:46  IPU

Palvelujen tarvitsijat lisääntyvät koko ajan. Kuntien varat hupenevat. Yksinkertaisesti sanottuna kun puhutaan lähipalvelujen alasajosta, on se ainakin toistaiseksi klisee. Olisi syytä antaa JIK:lle ja kuntamuutokselle lyhyt työrauha, jotta nähtäisiin, miten muutos toteutuu ja voidaanko saada tehostamista aikaan. Vanhalla järjestelmällä ajaudutaan ainakin aivan varmasti tuhoon.

8.3.2009 21:40  Blogille pisteitä

Harvinaisen asiallisia kommentteja tänään, oikein hieno asia, tämähän jalostuu koko ajan.

8.3.2009 22:11  mainos

Blogille pisteitä. Miks lähit sotkemaan hyvän kommentti päivän?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini