Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Muutosta vastustetaan

Sunnuntai 15.2.2009 klo 0:01


Hyvän olon hetket

 

Älä yritä selittää omia tunteistasi. Elä ne vain .

Ja sitten talleta ne kaikki. Ne kaikki mitkä tunsit kuin lahjana saaduiksi.

Siinä on avain monien salaisten asioiden ymmärtämiseen.

Tilanne on silti aina uusi.

Ei ole väliä vaikka olisimme kokeneet kaiken kerran kaksi tai sata kertaa ennemmin.

Tilanne on aina meille uusi ja outo.

 

Miksi muutosta aina vastustetaan ?

 

Muutoksen vastustajalla on käytettävissään oma mielikuvitus ja kaikki konstit hän keksii. Hän on niinkuin alkoholisti, joka varmasti keksiii hyvät syynsä juoda.

Syitä siis on muiden muassa seuraavat: 
 • - Totuttu tuttu kuvio on turvallinen. (minulle)

 •  - Mitä minä hyödyn ?

 • Pelottaa asemani ja valtani väheneminen.

 • - Vastustan aina, periaatteesta!

 • - Ennenkin on koetettu ja aina epäonnistuttu.

 • - Minua ei otettu suunnittelemaan,

 • Olkoon., itsesuojeluvaistoni jo estää.

 • - Kun ei johdonkaan evä rävähdä.

 • - Eihän kukaan uskottavasti ole asian takana.

 • - Jos minä en opikaan uusia asioita?

 • - kiire, kiire , ei ehdi uusia metkuja oppimaan. (en ehdi)

 • - Olen jo liian vanha. (minä)

 • - Muutos on ristiriidassa minun periaatteitteni kanssa.

Ja jos toi jätkä sitä vetää, niin vain minun kuolleen ruumiini yli. matti_123.jpg

Ihminen pystyy olemaan melkoinen puupää jos tai kun sitä haluaa.  Muutoksen vastustaminen on kuitenkin aina enemmälti tunnekysymys. Meillä on isot haasteet Kurikassakin saada henkilökunta mukaan välttämättömään muutokseen. Ehkä siinä onnistumme.


Kommentit

15.2.2009 7:57  ???

Onko Kurikassa palkkojen harmonisoinnin, eli korotusten jälkeen tehty muuta. Eli haettu esimerkiksi niitä parhaita toimintatapoja ?

15.2.2009 10:02  ???????

mitä tämä 7:57 mainitsema palkkojen harmonisointi käytännössä tarkoittaa, voisko joku selittää.

15.2.2009 10:35  ??

Juhani varmaan tietää parhaiten. Tarkoittaako se sitä, että jotkut saavat palkankorotuksia vai jaetaanko potti tasan? Oleellistahan siinä kai on ollut, että ensiksi on jaettu rahat jakoporukan kesken ja sitten on lähdetty miettimään, mitä annetaan noille korotuksen saaneille tehtäviä. Vai kuinka se menee? Onko noita tehtäviä vielä mietitty ?

15.2.2009 10:51  Juhani

Minun edustamalleni ryhmälle (Tekniikka ja Terveys KTN ry) tuli kaksi korotusta. Minä en ollut kumpikaan.

Korotusten tarkoituksena oli tasapuolistaa Jurvan ja Kurikan työntekijöiden keskinäisiä palkkauseroja ja ottaa huomioon vastuun kasvua.

Kaupungilla korotuksia tuli yhteensä 107 henkilölle, joista valtaosa taisi aivan oikeutetusti olla lasten hoitoon liittyviä korotuksia. Käytetty rahamäärä oli 184.000 euroa.

Korotusten oikeudenmukaisesta kohdentumisesta ollaan montaa mieltä. Minä olen yksi heistä (montaa mieltä olevista).

15.2.2009 10:55  Palkkojen harmonisoinnista

Palkkojen harmonisointi tarkoittaa sitä, että jos esim. entisen Jurvan kunnan viranhaltija on saanut huonompaa palkkaa kuin Kurikan kaupungin samaa työtä tekevä viranhaltija,niin ko. Jurvan viranhaltijan palkka pitää nostaa samalle tasolle.
Tästä voi tulla ongelmiakin. Lehtitietojen mukaan Seinäjoen kaupunki valitsi kaunginlakimiehen Lapualta ja hyväksyi hänen palkkatoivomuksen, joka oli suurempi kuin vastaavassa asemassa olevien muiden viranhaltijoiden. Siitä nousi ko. viranhaltijoiden taholta äläkkä ja heidänkin palkkaa piti nostaa. Voi kysyä, eivätkö ko. viranhaltijat saaneet palkankorotuksen ilman, että heillä itsellään oli siihen mitään ansiota.

15.2.2009 11:00  Selitätkö Juhani

184000 euroa/107 henkilöä.

keskimäärin 1700 euroa/henkilö.

Mitä tamä merkitsee käytännössä?
Sadanseitsemän kuukausipalkkaa nostettiin 1700 eurolla, annettiin kertakorvauksena 1700euroa, vai mitä?

15.2.2009 11:08  Uno

Selittäisikö joku, miten palkankorotus on huomioitu työnkuvassa tai päinvastoin ?Eikö nyt pitänyt löytää oikeat toimenkuvat ja niihin oikea palkka vai olenko täysin ulkona. Kuka nuo ratkaisut on tehnyt, kaupunginhallitus, suunnnittelujaosto vai vs, kjohtaja ?

15.2.2009 11:31  Juhani

Ei vaan korotus on pysyvä. Tuosta laskettu keskimääräinen korotus 143 euroa/kk. Luultavasti siinä ovat mukana myös palkanlisät, jolloin keskimääräinen korotus olisi kai n. 80 euroa/kk.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon että 80-90% henkilökunnasta ei saanut korotuksia. Ja myös se että mukana oli muutamia suuriakin korotuksia. Valtaosa korotuksista oli pieniä.

JIK:ssä koko harmonisoinnin summaksi on arvioitu noin kaksinkertainen summa (n.390.000 euroa), mutta siellä harmonisointi jaetaan pidemmälle ajalle.
olin mukana vain ennen JIK:n perustamista, joten tuo summa on voinut muuttua.

15.2.2009 11:48  Juhani

Täydennetään tuota äskeistä, ettei tule väärää kuvaa. JIK:ssä käsittääkseni harmonisointia varten on tänä vuonna varattu n. 75.000 euroa. Suurin osa harmonisoinnista tapahtunee luonnollisesti järjestelyvaraerillä, jotka joka tapauksessa tulevat.

Esim. toukokuulla järvestelyvaraan tuleva summa JIK:ssä taitaa olla 90.000 euroa. Se siis perustuu voimassa oleviin työmarkkinasopimuksiin. Riippuen tulevista sopimuksista voi siis olla mahdollista ettei harmonisointiin tarvitse varata mitään muuta rahaa kuin tuo jo varattu 75.000 euroa.

Tämän enempää en tiedä JIK:stä joten jatkokysymykset sinne suuntaan... vaikkapa Matille.

15.2.2009 12:40  Ymmärsinkö Juhani?

Kunan puolella koko harmonisointikorotus toteutettiin välittömästi. Korotusvaikutus vuositasolla
184000 euroa palkkoihin, plus palkkojen sivukulut?

Ketkähän toimivat vielä kätilöinä?
Oliko Lammi, Mäki....?

15.2.2009 12:41  Juhani

Mielestäni sivukulut kuuluivat summaan.

15.2.2009 12:52  Juhani

Esitykset (???) -> YT-ryhmä - Suunnittelujaosto

Tietoni loppuu tähän. Jatkokysymyksiä pitää esittää hallinnolle. Olen kuitenkin syytön tällä kertaa kaikkeen.

15.2.2009 12:57  Parinsadantuhannen euron kuntavaalikampanja?

?

15.2.2009 13:16  Juhani

Tästä lähtien tiedottaja on löydyttävä muualta ;-)

Suosittelen edelleenkin että te käytte lukemassa pöytäkirjoja ym. mielestäni hyvän tiedotuksen kaupungin sivuilta. Sieltä löytynee mm. kaikki em. antamani tieto.

Yritän käyttää oman vapaa-aikani nyt muuhun. Käyn lenkillä, yritän huolehtia terveydestäni, HARRASTAN blogin pitämistä, luen Raamattua ja muita hyviä kirjoja, käyn kylässä, hoidan oman työni ja perheeni. Minulla on paljon mukavaakin tekemistä. Juuri äsken haettiin lastenlapsia pois hoidosta.

Kiitän kaikkia siitä että olen saanut olla täällä. Ehkäpä silloin tällöin käyn vielä tuntemattomana sanomassa jotakin.

Jatkakaa eilistä ystävänpäivää koko vuosi. Se auttaa asioiden käsittelyä.

15.2.2009 13:38  Juhani

Ja nukun...

15.2.2009 13:45  Harmonoisointikeskustelu rajoittunutta

Harmonisointikeskustelu näyttää menevän juuri sille tasolle, mitä tässä blogissa on totuttu näkemään. Ei olla kiinnostuneita, miksi ja millä perusteilla se tehtiin. Enemmän kiinnostaa, kuka tai ketkä sen teki. Kyllä varmaan blogistikin tästä jotain tietää, kun on ollut aktiivi Jurvan kuntaliitoksessa. Puuttuu enää, että tähän soppaan löytyisi joku kokoomukselainen, niin sittenhän sitä innostus vasta nousisi.

15.2.2009 13:58  vanha kettu

Minkälaisia dokumenttia löytyy liitosneuvotteluista, täytyyhän siitä jotain mustaa valkoisella olla? Mistä löytyy osoitteita?

Täytyyhän asukkaillakin olla mahdolisuus tietoon vai viedäänkö meitä kuin pässiä narussa?

15.2.2009 14:09  Kuka tietää ?

Harmonisointikeskustelu on pakosta rajoittunutta kun niistä perusteista ei tiedä juuri kukaan yhtään mitään.
Mitkä ovat olleet esimerkiksi perustelut yksittäisille korotuksille, Niillä kai on korjattu surrimmat vääryydet? Tietääkö hallitus. Ainakin lammin pitäisi tietää. Nämä asiat ovat kuitenkin perusteiltaan täysin julkisia. Silti ei edes niitä ole tuotu missään esiin.
Juhani tietää, muttei sano, kun pelkää seurauksia. Se on luonnollista kai? Kysymys onkin, ketkä ovat jääneet paitsi, kun kiireessä on pitänyt jakaa rahat heti. Missään ei ole sanottu, että niin olisi heti pitänyt tehdä. Saalistus on kuitenkin tärkeintä ja vasta sitten mietitään miten tehtävät olisi pitänyt järjestää uudelleen. Kuka nyt luo uuden organisaation ja antaa sille eväät kun porkkanat on jaettu ?
Organisaatiot olisi pitänyt järkeistää, järjestää sisäinen haku tehtäviin ja niin poispäin. Nyt aletaan nyhtää korotuksia laman tilanteessa niille , jotka ovat jääneet paitsi päältäjaon.
Olisiko tätä enää surkeammin voinut hoitaa? Voivoi. Turha tässä nyt on syytellä, mutta mikä nyt neuvoksi, miten ohjataan vastaista kehitystä ja toimintaa, piiskallako? Valtuusto ei aih´nakaan tiedä mistään mitään.

15.2.2009 14:19  vanha kettu

http://owl.neviso.fi/jurva/site?node_id=584

Osoitteesta löytyy tavoitteita sun muuta yhdistymisestä.

15.2.2009 14:44  Nimimerkille 13.45

Onko jossain luettavissa harmonisoinnin perusteet?
Eli.
Millä tavoin harmonisoinnilla tuetaan Kurikan kaupunkistrategian toteuttamista.

Se, kuka tai ketkä tekivät kiinnostaa juuri siitä syystä kun pyritään etsimään selitystä jälkikäteen henkilökohtaisista motiiveista lähtien, jos perusteita ei olla määritelty avoimesti edeltäkäsin.

15.2.2009 14:50  Jotakin kokenutkin

palkkakeskustelu on aivan turhaa, siinä ei koskaan saavuteta mitään. Koko jakopotit aiheuttavat vain kränää, jotkut saavat ja jotkut eivät, riita on valmis. Epäkiitollista hommaa palkoista päättäville. Älkää turhaa komnentoijat siihen kuluttako aikaanne, hukkaan menee. ERi se ole tiedottajien vika eikä kenenkään, päätöksiä on vain tehtävä ja palkkojen kohdalla päätökset menevät aina saaneiden , saamattajääneiden ja yleisön kannalta päin mäntyä. Päätökset tehdään kuitenkin harkiten, mutta on vain tosi epäkiitollista puuhaa. Siirtykää nopeasti muihin aiheisiin, vaikkapa yhteishengen luomiseen, kaunapolitiikan lopettamiseen tai vaikkapa flunssan parantamiseen.

15.2.2009 15:04  vanha kettu

14:50 oletko flunssas. Mielenkiintoisia vaivojahan ihmisillä riittää. Kaunapolitiikan puiminen luo uusia mielenkiintoisia kaunoja kirjoittajien kesken. Yhteishengen luominen ei onnistu meiltä tavallisilta kirjoittajilta, me ollaan jo yhteishengessä yrittämässä saada valtuutetut yhteishenkeen. Jos muu ei auta yhteishengen luomiseen, niin TORILLA TAVATAAN ja laitetaan valtuutetut ringin sisään.

15.2.2009 15:04  Alkoi kiinnostamaan

kuinKA ne on harkittu

15.2.2009 15:05  Jostain kerätään ja siirretään toisaalle.

Olen käsittänyt, että harmonisointi erilaisissa maksuissa on aika laajaa.
Ainakin Jurvassa on hyvin monet maksut juuri tästä yhdenmukaistamissyystä kohonnet, jopa merkittävästi.
Esim. vesi- ja jätevesitariffista ........... kansalaisopison kurssimaksuihin saakka.

15.2.2009 15:09  ???

pitääskö tämä avioliitto purkaa ,kun maksut on noussu.Mitä mieltä on muut Jurvalaiset?

15.2.2009 15:20  !!!!!

Ei pidä ymmärtää, että jotain kokenut on sama, kuin kokemuksesta oppinut.

15.2.2009 15:26  Jotakin kokenutkin

Vanhalle ketulle: Kaunapolitiikan lopettaminen on eri aisia kuin sinun mainitsemasi kaunapolitiikan puiminen. Kaunapolitiikan puiminen luo vain lisää kaunapolitiikkaa, eli lopetetaan koko kaunapolitiikka ja siitä puhuminen ainakin. Sinnehän jäävät kaunapolitiikan harrastajat yksikseen íhmettelmään.

15.2.2009 15:31  Näkökulmia

Eiköhän katsota eteenpäin. Siellä on tulevaisuus. Suuremmalla porukalla saadaan enemmän aikaan.
Kaunapolitikoinnilla särjetään suuremmatkin saavutukset.
Tuonhan on jo ihmiskunnan historiakin moneen kertaan kovalla kädellä opettanut.

15.2.2009 15:41  vanha kettu

Mitä muuta tarkoitin kuin kaunapolitiikan lopettamisen, jos puimista jatketaan sehän vain lisää kaunaa ja lisää mielenkiintoa kaunaan.

15.2.2009 15:48  Nimetön

Oikein hyvä vanha kettu, ole tarkkana puhuit ensin kaunapolitiikan puimisesta mikä on aivan eri asia kuin lopettaminen, mutta hyvä jos nyt olet tullut lopettamisen linjalle. Hyvää jatkoa sulle, ole tarkkana kuin porkkana.

15.2.2009 15:56  Julkisuutta

Salailu on kaunapolitiikkaa.

15.2.2009 16:17  Veroprosentin pitäminen ennallaan on myös harmonisointia

Täällä on keskusteltu palkkojen harmonisoinnista. Nyt harmonisoinnin käsitettä on laajennettu, kun on käsitelty taksojen ja maksujen harmonisointia. Lisäisinpä siihen vielä yhden harmonisointikohteen. Kuntaliitoksen yksi kohta oli se, että uuden Kurikan tuloveroprosentti pidetään lukuna 19. Tällöin entisen Jurvan veroprosentti putosi 0,50%:lla. Tiedossa oli, että jo tälle vuodelle tuloveroprosentti olisi pitänyt nostaa 19,50%:iin, mutta sitä iljetty tehdä, kun yhdistymissopimuksessa oli toisin sovittu ja luvattu kurikkalaisille että Jurva-liitoksen takia ei veroprosenttia tarvitse nostaa. Ensi vuodeksi sitä on pakko nostaa, joten jurvalaisten ilo jäi lyhytaikaiseksi ja vanhoille kurikkalaisille voidaan selittää, että veroprosentin johto ei johtunut kuntaliitoksesta.

15.2.2009 16:19  kORJAUS EDELLISEEN

Korjaus kohtaan 16:17 ; "veroprosentin NOSTO"

15.2.2009 16:28  Tehoa hallintoon

Ehdoton ei veroprosentin nostolle. Sehän olisi nykyvaltuuston konkurssin julistus. Tehkää nyt ihmeessä jotakin muutakin kuin veroprosentin nostaminen. Ei kai te nyt aivan kädettömiä ole päättäjät.

15.2.2009 16:30  vanha kettu

Eilen pari kaveria tuolta isommasta maailmasta soitti ja toivotti ystävän päivää. On se mielenkiintoista maailmalla ja joidenkin maailmassa laman vaikutus kuulemma tuntuu jo varakkaimmis piireiskin. Raharikkaillakin on alkanut puntti tutista, sellaisilla joista tiesivät osakerikkaiksi, näillä mun kavereilla menee hyvin

15.2.2009 16:32  Eikö vain

Nyj jäitä hattuhun. Orotellahan ny Tyrväästä ja rakennellahan Kurikan tulevaasuus yhyres, ennenkun ruvertahan puhumahan verojen nostosta mitään.

15.2.2009 16:50  Jep

Tyrväisen Luumäki 17 %

15.2.2009 17:53  Ei ainakaan tyrväisen Luumäki

Itkumuurin jurvalaiset tarvitsevat, saavat itkeä petturipäättäjien aikaansaannoksia.
Mitä siitä jos jurvassa kaikki kallistuu, pitäähän kurikkalaisten saada liitoksesta hyötyä.

15.2.2009 18:08  Eikö

No veroprosentti onneksi ainakin halpeni Jurvassa 1,5 % -yksikköä-

15.2.2009 19:48  Ei ainakaan tyrväisen Luumäki

Hetkeksi

15.2.2009 21:23  Eikö ?

16:17:lle veroprosentista senverran, että käyttötalouden katteeksi pannaan osinkoja ja porkkanarahoja 5 veroprosentin edestä vuonna 2009 !!! 1,0 tai 1,5 prosenttia lisää veroa ei tuossa konkurssissa paljon paina, jos ei menoja saada kuriin.

16.2.2009 1:18  Kauno Kyvykäs

Olisikohan tämän koko jikkisotkun nysvänneet semmoiset konsultit ja päättäjät, jotka eivät ymmärrä kokonaisuuksista yhtään mitään. Rahaa tuntuu palavan tolkuttomasti, taivaan tuuliin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini