Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Miksi toimin niinkuin toimin

Lauantai 7.2.2009 klo 0:06


Miksi toimin tapani mukaan ?

 

Vaikka mitä tekisin, teen myös vääriä ratkaisuja.

Vaikka miten asettaisin sanani, ei se kelpaa kaikille.

Sovitaanko, että virheiden teko on yksi tapa toimia.

Pitäisikö olla ottamatta riskejä vain siksi, että jotkut eivät kestä kuulla totuuksia?

Pitäisikö palata sinne, mistä on tullut uskaltamatta sanoa elämälle kyllä ? 

Tarvitaan pelastusohjelma

Koko valtakunnassa tarvitaan nyt pelastusohjelma.

Niin on myös ja erityisesti Kurikassa.

Palvelut on pidettävä kunnossa ja se edellyttää henkilökunnasta kiinni pitämistä.

Työtä on kuitenkin tehostettava. Siksi peräänkuulutan nyt todellista yhteistyö halua hallintokuntien ja osastojejn kesken. Toimenkuvat ja tehtävien rajapinnat on selvitettävä.

Kaikki vapaaehtoiset keinot on syytä käyttää.

On itsepetosta vaatia ja pyytää valtiota apuun. Sekin on pahassa ahdingossa.

Kukaan julkinen tai taloustaitoa omaava taho ei enää ennusta muuta kuin vaikeuksia tai erittäin suuria vaikeuksia.

Kuntaliitto esittää budjettien avaamista lisäbudjettien muodossa.

Turha on nyt odotella enää, vaan virkamiehiltä on vaadittava muutosesityksiä.  Miksi pitää toimia unilukkarina? Siksi kun asiat tajuaa kirkkaana, ei voi olla vaiti.

masa_084.jpgOlemme usein elämämme tienhaarassa tai -risteyksessä. Vaihtoehtoja on useita, niinkuin tässäkin kuvan tapauksessa. Hauskasti näiden alueiden yhteinen nimittäjä on Niinistö. Olisikohan JIK:stä pitänyt tehdä Niinistö ?

Ei kannata peläta arvostelua. Parasta on katsoa ja toimia positiivisesti tulevaisuuteen.


Kommentit

7.2.2009 1:43  vanha kettu

Miksi pitää vaatia ja toimia unilukkarina, pitää myös olla itsekin yhteistyö kykyinen. Ei voi vaatia, sodassa vaaditaan ja muutenkin pakon edessä, alistamalla toinen tahtoonsa silloin yritetään vaatia, mutta ei virkamiehiä vaadita tekemään, väärä asenne. Hyvässä yhteishengessä syntyy tuloksia, kannustaminen, pienikin kehu saa enemmän aikaan kuin piiska ja huuto, olkoon mikä tahansa yhteisö jossa on toimintaa. Muulikin lähtee liikkeelle porkkanalla, aasi vain vaatii. Ei kaupunki ole sen kummempi yhteisö etteikö sieläkin pitäisi elää sovussa ja käyttää ne vero sentit oikein normaliin oloon, eikä kerskaan. Öitä myös tänne.

7.2.2009 2:12  esko r

Etköhän Matti nyt yritä peitellä edellisen valtuuston pj:n jälkiä,vaikka totesit keskusteluissamme aivan oikein enne liitosta Kurikan käyttötalousmenojen olevan liian suuria,eikö muka valtuuston pj pysty/kykene vaikuttamaan niihin?.Tämähän on tätä jälkiviisautta ,jota Matin olisi pitänyt harrastaa jo 10 vuotta sitten eikä nyt kun äänet hupeni vaalissa..heh..

7.2.2009 2:39  Kyllä hävettää Kurikan puolesta

Taas kerran "suoraselkäinen" sikafarmari Kurikasta ryntäsi muutaman traktorin ja banderolliensa kanssa julkisuuteen.

Joka kerta kun hän on paistatellut julkisuu-
dessa, on kaava ollut sama: paljon porua ja vähän villoja.

Ainoa muutos mikä on tapahtunut, on se, että mukana olijoiden määrä on jatkuvasti
vähentyny. Kuten Luovan seuralla ja nyt
Seinäjoella nähtiin

Hellanlettas, maailmanomistajamaisesti ko.
farmari tällä kertaa vaati ministeri Antttilan eroa!

Yksi tähänastisista pohjanoteerauksista on
ollut TV:n A-studion lähetys, jossa sikafar- mari likasi Kurikkaa, omaa pesäänsä lap-
sellisesti, lähes raukkamaisesti.

Missä yhteistyökyky? Missä neuvotteluhalu?

7.2.2009 7:44  Ei Jurvan suunnelle kunniaksi

eskp r näyttää jatkavan omaa arvostelulinjaansa. Eipä siinä mitään uutta. Missähän hänen rakentavat ajatuksensa? Hän haluaa vain kieltää keskustelun vai? Voi häntä .

7.2.2009 7:46  ?

Eikö Aatu tiedä, etä virkamiehet ovat meillä kuntalaisilla töissä ?

7.2.2009 9:02  Juhani

Yhtä lailla kaikki kaupungin työntekijät ovat meitä kuntalaisia. Jokaisella meistäkin on toive tehokkaista palveluista ja toimivasta kuntataloudesta ja jokainen tekee sen eteen varmasti asemansa mukaista kehitystyötä.

Kaupungin työntekijöistä ja itsekkyyden synnistä on 10.2. tulossa blogiini juttu. Se on valmis, mutta tutkin vielä miten paljon sitä on karsittava.

7.2.2009 9:17  positiivari

Esko r puhuu asiaa.Miksei tätä jälkiviisautta ollut enemmin.Aika sotku on saatu aikaan.Onneksi kaupunginjohtaja tulee pian töihin ja meidän Pekka on puheenjohtajana rupiaa asiat menee oikeaan suuntaan.Tulette näkemään olen varma.

7.2.2009 9:29  jälkiviisautta

Luottamusmiesten epäusko
Kurikan talousarviokokouksessa joulukuussa Matti Ollilan (kesk.) esittämänä ja Fortumin hallintoneuvoston jäsenen Martti Alakosken (sd.) kannattamana valtuusto yksimielisesti ilman äänestystä pudotti osinkotulokohtaa kaupunginhallituksen hyväksymästä seitsemästä miljoonasta viiteen miljoonaan euroon.

7.2.2009 9:35  Ei arvailla

Oleellista nyt ei ole osingot tai vaikkapa parin millin porkkanarahat. Oleellista on, että talousarvioesityksessä, jota pitää arvostella, kaikki nämä rahat esitetään käytettäväksi kaäyttötalouteen. Investoinnit rahoitetaan lainalla. ja verotulojen ennustetaan laskevan. Siinä on se kokonaisuus

7.2.2009 9:39  Pakko kommentoida

Olipa hyvä että tämä asiaa tuli taas jälleen kerran esiin. Olen itse tuntenut M.Ollilan noin parikymmentä vuotta. Oman muistikuvani mukaan hän on koko edellisen kaupunginjohtajan ajan ollut huolissaan kaupungin rahan käytöstä ja on tuonut myös huoltaan esiin.

Kurikkalehdessä tämä muistaakseni ensin leimattiin Mukkalan kiusaamiseksi ja sen jälkeen kaupunginjohtajan kiusaamiseksi.
Tai toisinpäin.

Olennaista tässä on se että Ollilan viestiä ei ole haluttu kuulla. Silloin kun menee hyvin, on niin vaikea ajatella niitä hiukan huonompia aikoja. Mukavempi on höpöttää kuisaamisesta ja syrjimisestä ja valtapelistä kuin katsoa totuutta silmiin.

Ollilan rohkeutta ihaillen.

7.2.2009 9:43  varastomies

Aikamoinen sotku on saatu aikaan tälläisilla osinko tuotoilla.Taitoa se kyllä vaatii.

7.2.2009 9:45  Jakolan Jussi

Päästäkää Saarakkala vapaasti tekemään omaa vaalityötään, niin kurikan käyttömenot tuplaantuu.

7.2.2009 10:25  Atvailija

Onhan se hyvä, että ruvetaan vihdoin ymmärtämää, miten tämä hurlumhei on ollut mahdollista.

Aina, kun esimerkiksi Matti Ollila on valtuuston puheenjohtajan nostanut Kurikan käyttömenot ja niiden rahoittamisen osinkotuotoilla keskusteltaviksi, ei keskustelua ole syntynyt. Ollila ei ole myöskään ainoa, joka on esittänyt huolensa asiasta silloin kun on käsitelty Kurikan arvopaperivarallisuuden hallinnnointia, talousarvoita sekä yhdistyvän Kurikan talousnäkymiä kuntaliitosneuvottelujen aikana. On turha väittää, ettei asia olisi ollut vuosien varrella useita kertoja esillä.

Kunnan pidemmän tähtäyksen talous ei vain ollut yltäkylläisyyden aikoinana ryhmiä tai virkamiehiä kiinnostava aihe.
Asiasta ei syntynyt aitoa mielipiteenvaihtoa sen paremmin virka- kuin luottamusmiesten keskuudessakaan. Saatika, että mielipiteitä olisi huomioitu operatiivisessa toiminnassa tai suunnitelmissa.

Hyökättiin vain silmittömästi asian esiin nostaneita henkilöitä kohti. Kaikilta tahoilta. Kaikilla mahdollisilla keinoilla.

Siinä on saanut talous rapistua aivan kaikessa rauhassa. Aika on käytetty tukkanuottasilla oloon.

7.2.2009 10:50  Osinkotuotot vähän helpottavat

Tänään oli lehdessä vt. kaupunginjohtajan haastattelu, jossa kävi ilmi, että osinkotuloja tulee 7,4 milj. euroa, kun niitä oli budjetoitu 7,0 milj. euroa eli alkuperäinen budjetti ylittyi tältä osin 400.000 euroa tulopuolella. Kuten täällä on todettu, blogistin esityksestä talousarviokokouksessa ko. 7,0 milj. euroa pudotettiin 5,0 milj. euroon. Eli siltä osin säästyy 2 milj. uutta lainanottoa.
Tämä oli hyvä uutinen Kurikalle synkkyyden keskellä. Toisaalta voisi kysyä, kuten blogisti paljon blogeissaan tekee, mikä olisi Kurikan kaupungin taloudellinen tilanne, ellei sillä olisi vuosien saatossa ollut näitä osinkotuottoja.Tällaista mahdollisuutta ei muilla kunnilla normaalisti ole ollut. Näyttäähän niitä olevan vielä jemmassa tilinpäätöksen mukaan n. 40 milj. euroa, mutta ne on aika nopeasti syöty.

7.2.2009 11:19  !!!!!

Kannattaa lukea tarkasti 10.50 kommentoijan viimeinen lause: "mutta ne on aika nopeasti syöty"

Olikohan jo viimevuoden puolella, kun täällä blogissakin arvioitiin varallisuutta riittävän nykymenolla juurikin valtuustokauden ajan, neljä vuotta.

Kaupunginjohtaja voisi esitellä näkemyksiään siitä, miten Kurikassa sen jälkeen, kun osakkevarallisuus on menetetty. Vain häämöttääkö jo eläkepäivät ja EVVK.

7.2.2009 11:25  jurvalainen

Tilinpäätöksen ylijäämä on hiukan ongelmallista kassatilanteen kannalta. Noin 25 miljoonaa euroa kertyneestä voitosta on Neste Oilin osakkeina. Se osio ei kassaa lämmitä. Muuten hyviä puheenvuoroja on nyt käytetty. ne osoittavat aitoa huolta Kurikasta ja sen menestyksestä.

7.2.2009 11:37  vanha kettu

7:46? mikä kirjoituksessani pani epäilemään tietämystäni virkamiesten työsuhteesta. Jos meinaat sitä vaatimis kohtaa niin, kummassa tapauksessa toimit tehokkaammin yhteisön hyväksi, hyvällä vai pahalla, ystävyydellä vai vihalla. Kaikessa tämänpäivän -johtaja koulutuksessa painotetaan positiiviseen kannustukseen, pätee myös kuntatalouden sektorille. Mitä ovat luottamusmiehet vaatimaan??
Ei kai Kurikan ole tarkoitus syödä osakkeita, nyt on tilapäinen häiriö maailmantaloudessa joka menee ohi kuin talvinen lumisade ( lumisadekin vaati töitä, kolataan tietämme helpommaksi kulkea).

7.2.2009 12:35  Kysymyksiä

Onko muutoesitysten vaatiminen vihaa? Tuleeko muutosesityksiä ellei niitä vaadita?
Eikö muutokseen ohjaaminen ( vaatiminen) ole nimenomaan positiivista kannustamista?

Mitä ovat luottamismiehet vaatimaan? Mitä tosiaan? Elleivät he vaadi niin kuka sitten?

Nyt lumitöihin... :)

7.2.2009 12:48  vanha kettu

Kyllä muutokseen ohjaaminen tai vaatiminen ole aivan eri asia. Missään kohtaa vaatimista ei ole verrattu vihaan. Taitaa olla parasta lähteä halkomaan koivupöllejä saunapuiksi, hiuksilla, vaikka niitä kuinka halkoo, ei sauna lämpene ja muutenkin niitä on liian vähän.

7.2.2009 12:50  ?????

Kyllä vanhan ketunkin olisi hyvä pohdiskella Kurikan tapahtumia tasapuolisen analyyttisesti.
Kenen tehtävänä on asettaa tavoitteet? Kenen tulisi suunnitella toiminta siten, että se täyttää sekä toiminnalliset että taloudelliset tavoitteet?
Olisivatkohan useimmat vaatimukset todellisuudessa tavoitekeskustelua?

7.2.2009 14:06  Oikea Suora

esko r on YLIVOIMAINEN turhuuden lähde.Tyhjät tynnyrit kolisevat....

7.2.2009 14:31  Ystäviä Kurikassa

Saanen esittää suuren arvostukseni täällä blogissa silloin tällöin esiintyneen
"Atvailija" nimimerkin takana olevalle henkilölle.
Jos "Atvalijaa" kuunneltaisiin enemmän olisivat asiat Kurikassa olleet aikaisemmin ja nyt todella hyvin.
Hän mm. klo 10:25 kommentissaan osoittaa historiallisen tosiasian ja sen seuraukset.
Näinäkin aikoina mihin Kurikan talous on sen "hoitamattomuuden" takia päätynyt, hänellä on laajasti kannatettavia visioita, jotka nyt tulisi ottaa käyttöön.
Visioita, joilla kaupungin asiat saataisiin paremmalle tolalle.
Olisipa Kurikassa enemmän tälläisiä henkilöitä hoitamassa yhteisiä asioita.
Saisipa heitä olla enemmäkin Suomessa erilaisissa luottamustoimissa.

7.2.2009 18:19  Juhani

Ja taas antaudun tyhmyyttäni kirjoittamaan typeryyksiä. Pyydän ettette nyt ota tätä kovin vakavasti, mutta otatte siitä sen joka mahdollisesti edes omasta mielestänne on hyvää.

Ei se mielestäni nyt ihan niin ole etteikö Kurikan taloutta olisi millään lailla hoidettu. Esim. ne investoinnit joita vuosien varrella on tehty, ovat olleet kuitenkin hyödyksi Kurikalle. Jos niitä on ollut paljon, niin paljon on saatu aikaankin. Kankaan koulua ei tarvitse nyt saneerata, Kurikalla on upea uimahalli josta se voi olla ja ollaankin ylpeitä ... ja on satoja kohteita jotka nyt ovat kunnossa...

Säästöjäkin on yritetty tehdä mm. lakkauttamalla melkein kaikki pienet koulut molemmista liittyneistä kunnista ja pitämällä henkilöstömäärää pienenä.

Tämän blogin pitäjä on kirjoittamassa kirjaa kurikkalaisesta menestystarinasta eli noista osakkeista. Sekin on asia josta Kurikka on voinut olla ylpeä ja josta nytkin talouteen ammennetaan osansa.

Vain pahalla tahdolla voidaan sanoa ettei mitään ole hoidettu tai ettei missään olla aikaisemmin onnistuttu.

Valtakunnallisesti odotetaan esim. vanhoista viemäri- ja vesijohtoverkoista katastrofia, joka lankeaa tuleville vuosille maksettavaksi. Se että esim. niitä on hoidettu osittain kuntoon jo aikaisemmin, ei ole pelkkä haitta, se on yhtä lailla kaukonäköisyyttä kuin Atvailijankin puheet.

Kokeillaan välillä hyvää tahtoa niin me löydämme myöskin onnistumisia ja voimme menneistä syyttelyn sijaan katsoa tulevaisuuteen ottamalla oppia sekä menneistä onnistumisista että epäonnistumisista.

Täällä esiintyvät, minua paljon viisaammat ja oppineemmat miehet ja naiset voisivat tehdä kukin oman oppaansa kaupungin johdolle siitä miten taloutta nyt tulisi hoitaa.

Matti varmasti julkistaa niitä sitä mukaa vieraskynässän kun niitä oppaita ilmestyy. Olisi järkevää lopettaa samojen asioiden jatkuva toistelu - varsinkin syyttely ja siirtyä eipäs... juupas... sanoista selkeäkielisen katekismuksen tekemiseen.

1. Käsky:
Hoidetaan osakekantaa hyvin.
Mitä se on: Meidän tulee rakastaa ja...

7.2.2009 19:44  Atvailija

En tiedä, mistä johtuu, että nämä talousasiat tuntuvat niin vaikeasti ymmärrettäviltä. Kuvitellaanko niihin liittyvän jotain sellaista ylimaallista, josta tavallisen ihmisen ei kuuluisi tai saisikaan ymmärtää mitään, että ne kuuluvat vain joillekin valaistuneille? Meitippä Juhani sinäkin. Kirjoittele tuntemuksiasi mikä sekoittaa pään? Olenko kirjoittanut liian epäselvästi, kun kommenttini saa sinutkin kirjoittelemaan niitä näitä, millä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä olen yrittänyt sanoa. En ole lausunut minkäänlaista kannanottoa yksittäisitä investoinneista, koulujen sulkemisista, tai todennut ylimalkaan ettei missään olisi onnistutu. Olen kylläkin todennut, että kokonaisuutena Kurikan kaupungin asioita on johdettu ja hoidettu jo vuosia siten, että käyttömenot ovat ylittäneet menojen kattamiseen saadut tulot. Kurikka on velkaantunut ja kuluttanut osinkotuotot, Kurikan lottovoitton merkittäviltä osin käyttömenoihin. Lisäksi olen todennut, että vuosien edetessä tulojen ja menojen epäsuhta kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. Vauhti on niin hurja, että tällä menolla pääomakin, ei vain osingot on hupenemassa menoihin. Osakkeitahan jouduttaisiin myymään, ellei otettaisi lainaa - velkaannuttaisi. Eivät taida osakkeiden kulmasta niin raivoisati kiinni pitävät kurikkalaiset silitellä tuhlareiden päitä. Kunhan se heille valkenee. Tuskimpa silläkään on väliä, ovatko tuhlarit virka- vai luottamusmiehiä. Asiat ovat taloudellisessa mielessä kohillaan vasta, kun vuotuiset vero- valtionosuus- ja maksutulot kattavat vuotuiset menot poistot mukaan lukien. Oletko Juhani eri mieltä?

7.2.2009 20:01  Arvostava Kalle

Sopiihan Juhanille, että keskustelu käy erilaisissa aiheissa kriittisestikin eli ei myötäsukaisesti: "Kaikki hyvin".
Tärkeää on teitenkin asiallisuus, niinkuin sinunkin kommenttisi mielestäni oli.
Samoin oli tuolla edelliselläkin kommentoijalla ja Atvalijallakin asiallistet kannaotot yhteisistä asioista.
Kyllä Kurikassa on asioita hoidettu hyvin, varmasti ainakin pääsääntöisesti.
Sillä tavalla kai nuo mainitsemani kommentoijatkin ainakin minun mielestä asiat esittivät.
Se mihin he kiinnittivät huomiota oli tilanne, jossa nyt ollaan.
Eli käyttömenot ovat olleet jonkin aikaa suuremmat kuin niitä vastattavaksi tarkoitetut tulot. (Ei osinkotulot).
Kaukonäkösimmät ovat pitäneet sitä pitkän ajan huonona asiana Kurikalle.
Ja heitä on tästä näkemyksestä eritavoin moitittu.
Kyllä Kurikalle on suuri arvo, että sellaisia mielipidevaikuttajia on keskuudessamme
Rähinöitsijät ja kaikelle myötäsukaiset joojoot eivät vie yhteisiä asioita eteenpäin.

7.2.2009 20:59  vanha kettu

Kurikan taloutta on hoidettu varmastikkin hoitajien mielestä hyvin. Osinkotulojen huuma on sokeuttanut järjestään virkamiehet ja luottamusmiehet. Kurikassa on eletty jossain ikuisen rikkauden onnellassa, ajattelematta huomista, tienvarsi mainoskin tehty tukemaan rahan huumaa. (Tasapuolisen analyyttinen vanha kettu ei voi olla, liian hienoa 12:50) Kysymyksiä kysymyksiin, voihan kaikeen laitaa lisä kysymyksiä. 12:35.. Pohdiskelen asioita ajankulukseni ja välillä kirjoita kriittisesti, tasan tarkkaan niinkuin haluan. Samoin näyttää kirjoittavan moni muukin ja mikään ei mene eteenpäin jollei jotain kyseenalaista, skeptinen ajattelu kunniaan.

7.2.2009 21:13  Juhani

En oikeastaan vastannut Atvailijalle.
Mutta olemme Atvailijan kanssa samaa mieltä jos hän on samaa mieltä kuin minä.

7.2.2009 21:14  kommentti

Atvailija tämän kinkeripiirin johtoon.

7.2.2009 21:36  Juhani

Atvailija:

Mielestäni pääni ei ole sekaisin, mutta eihän sitä yleensä huomaa se itse jonka pää on sekaisin.

Minä näen kyllä sen joka toisesta viestistä että käyttömenot ovat suuremmat kuin niitä varten tarkoitetut tulot. Mutta en löydä yhtäkään viestiä, jossa käyttömenojen suuruuteen etsittäisiin syitä.

Eikö ne käyttömenot nyt pitäisi purkaa ja miettiä mistä ne syntyvät ja millä tavalla ne poikkeavat jostakin joka valitaan vertailukohdaksi?

Pystyisikö Atvailija tekemään käyttömenojen ymmärtämiseen jonkinlaisen sabluunan? Vai onko niitä turha ottaa tutkittavaksi?

7.2.2009 21:43  Juhani

Miten siis käyttömenot jakautuvat ja mitä muutoksia viime vuosien aikana käyttömenojen jakautumiseen on tullut
ja millainen jakautuminen on muihin kuntiin nähden?

7.2.2009 23:08  Arvostava Kalle

Vähän aikaa siitten täällä "Pekka Järvinen" kirjoitti, miten nyt tulisi tarkastella mm. käyttömenoja.
Luulen, että sieltä löytyy hyviä ajatuksia monelle.

7.2.2009 23:12  Atvailija

Olet Juhani oikeilla jäljillä, kun epäilit itsekin, että kannattaako käyttömenojen tutkailu.
Niidenhän on osoitettu olevan ylisuuret tuloihin nähden. Mihin se niiden tutkailusta kummenee.

Otit jälleen esille yhden talouteen liittyvän kummajaisen.
Talouden, kaikken mitä mitataan euroissa, kuvitellaan olevan irrallaan varsinaisesta toiminnasta. Näinhän se ei ole.
Ensin on tietenkin erilaista toimintaa jonkun tarkoituksen toteuttamiseksi, erilaisten tarpeiden tyydyttämiseksi.

Toiminnan pyörittämisestä aiheutuu menoja, jotka katetaan myyntituloilla tai muilla korvauksilla. Kunnissa verotuloilla, valtionosuussuorituksilla sekä palveluista perittävillä maksuilla.

Kunnissa tulopuoleen voidaan vaikuttaa palvelumaksuja lukuunottamatta vain välillisesti. Näinollen, se miten kunta tuottaa palvelunsa vaikuttaa suoraan palvelutuotannon menoihin ja kunnan talouteen.

Pitää tarkastella toimintaa ja tominnan tehokkuutta, ei euroja.

Tulevina vuosina Kurikassa on kyettävä
parantamaan tuottavuutta. On saatava aikaan vähemmällä enemmän.

Tuottavuuden parantamiseen ei ole mitään minunkaan hallussa olevaa taikatemppua tai oikotietä. Kurikan tuottavuuden parantamistarpeet ovat niin suuria, että se vaatii palvelujen ja toimintojen uudelleenjärjestämistä läpi koko organisaation.

Äkkiseltään laskien erilaisia pomojakin on JIK poislukien kolmattakymmentä. Kyllä sellainen joukko toisensa työllistää.

Kun tilanne on tällainen, olen jo aikaisemmin esittänyt, että kaupungin ptäisi käynnisttää palvelutuotannon ja hallinnon järjestäminen tuottavalla, kustannustehokkaalla ja palveluiden laatua parantavalla tavalla, uusin käytännöin. Kun virkamieskunta näyttää selvästi penäävän tätä vastaan, on viisasta turvautua ulkopuoliseen apuun.

7.2.2009 23:22  Arvostava Kalle

"Pekka Järvisen" kommenttiin johon viittasin, on kirjoitettu tänne sivustolle
30.01.2009 klo 15:29

8.2.2009 0:29  komentti

Atavaiija sata tähteä.
Varsinkin tämä viimmeinen kommentti,
pitäisköhan jo ehkä pian turvautua siihen ulkopuoliseen apuun ?

8.2.2009 0:45  Jurvan kyppi

Konsultteja ruokkimalla ei asiat parane.

8.2.2009 0:54  kommentti

Mikä on yhteistä konsultille ja keppanalle, molemmat kusettaa.
Ehkä se ei kuitenkaan ole aivan niin tässä tapauksessa.

8.2.2009 1:13  Jurvan kylmyydestä

Eisuinkaan kurikassa, ole niin kelvottomat virkamiehet ja poliittiset päättäjät, jotta joka asiassa tarvitaan konsultteja naaluamassa.
On liian helppoa mennä konsulttien selän taakse jojottelemaan.

8.2.2009 1:27  Juhani

Mielestäni keskustelu on ihan turhaa silloin kun siinä ei edetä mihinkään.

OK. Olkoon käyttömenoja ja pomoja liikaa. Sitä on nyt kuultu kuukausitolkulla ja se tieto mahtuu kahteen riviin. Mitä sitten?

Päädyttäisiinkö käyttömenojen kasvussa johonkin mihin joku ei halua päätyä vai miksi niiden tarkastelua ja vertailua muihin kuntiin pitää vältellä? Aina kun mainitsen sen niin se on turhaa.
Olisi mukava saada esim. käyttömenojen jakautuminen osastoittain vaikka kymmeneltä vuodelta kun meillä ei ole noita talousarvioita. Muiden kuntien nettisivuilla näitä vertailuja pidetään järkevinä.

Olikohan se Atvailija itse joka kysyi missä on vuoto? Miksi sitä vuotoa ei lähdettäisi jäljittämään? Johtajien ja päälliköiden palkat se vuoto ei kyllä taida olla, ei myöskään Järvisen tärkeänä pitämä monttumiesten ennen kolmea töistä lähteminen (to 14.45 ja pe 14.30) eikä minun kirjoittamieni kommenttien kellonajat tai siivoojien koulutus.

8.2.2009 1:49  vanha kettu

En voinut vastustaa. Esim. Järvinen voi mennä juuri kaivettuun viemäriojaan joka on n.2m syvä touhuta siellä eikä ketään ylhäällä ojan reunalla, tulee outo olo kun penkka lähtee tulemaan niskaan. Ainut lohtu asiassa olisi, Pihlajan Pekalta jäis haudankaivuu väliin. Kaverit ojan reunalla ei ole turhaa tarkkailemas kaivannon reunoja, apu pitää olla heti. Ei kaverit lähde kotiin vaan putsarille tai varastolle, tekevät säntillisesti ja hyvin työnsä, eikä vittuile porukoille kommenteis niinkuin me teemme. Järvinen pistä hantiin, vai onko asia näin kuinka kirjoitin.

8.2.2009 11:28  Atvailija

Juhanille.
Korjailen virheitäni. Ei kannattaisi hutiloida. Päädyin pika-atvailuissani liian alhaiseen pomojen lukumäärään. Talousarvion mukaan heitä onkin todellisuudessa runsaat kolmekymmentä.

Pomojen runsaus saa ainakin minut epäilemään ovatko toiminnat puolusteluistasi huolimatta kovin virtaviivaisesti järjestetty.

Tai miltä kuulostaa?
kaupunginjohtaja,
hallintojohtajia 2
hallintopäällikkö,
talousjohtaja,
laskentapäällikkö,
toimistosihteereitä 14
arkistosihteeri,
laskentasihteereitä 2
pääkirjanpitäjiä 2
kirjanpitäjä
palkkasihteereitä 2
hallintosihteeri,
kirjaaja,
palvelusihteeri,
kanslisteja 2
toimistovirkailijoita 2
koulutussihteeri,
kiinteistörekisterin
hoitaja
YHTEENSÄ 45 henkilöä
pelkästään yleishallinnossa

Silmään osuu myös teknisen osaston vankka 126 hengen miehitys ja pari sosiaalijohtajaa.

Olen edelleenkin sitä mieltä, on tullut aika tarttua palveluiden järjestämiseen tuottavammin ja kustannustehokkaammin käytännöin.

8.2.2009 12:18  !!!

Atvailija täräytti asian ytimeen.
Se on siinä se käyttötalousmenojen syntymisen ja paisumisen saldo.

Tuon sotkun siivoamiseen ei oma väki pysty. Siihen tarvitaan SANEERAAJA!!

8.2.2009 12:34  vanha kettu

Tyrväinen tulee ja saneeraa. Toivottavasti on oikeanlainen henkilö, jämpti ja Kurikan asialle vihkiytyvä.

8.2.2009 14:13  Nähty

Voidaan toki hakea konsultti saneeraamaan, niin saadaan pari siivooja pois ja viisi pomoa tilalle.

8.2.2009 14:21  Arvostava Kalle

Kiitos Atvalija täsmennyksestä!
Siinä on vähän syvällisemmin särvintä pohdiskeluun.
Ja kuulemma lisää viranhaltijoita on tulossa.
On se jotakin?

8.2.2009 14:31  vanha kettu

Joku tarvitsee toimisto arkkitehdin palveluksia, sellainen virka on Kurikassa auki heti kättelys. Sanooko joku on sellaisella tarvetta, samantien sisustus arkkitehti ja puutarha arkkitehti, tulis kokonaisuus valmiiksi.

8.2.2009 16:59  Juhani

Atvailija:

En minä mitään puolustele. Sinä se olit joka käyttötalousmenojen avaamista pidit turhana. Täällä hurraajillakin on ollut koko ajan se käsitys että henkilöstomenot ovat synonyymi käyttötalousmenoille. Korjattaisiinko edes se käsitys?

Noiden 45 mainitsemasi henkilön työn tarpeellisuutta meidän on turha arvioida kun heidän tehtävistään ei ole mitään käsitystä.

Tekniikan vankka miehitys taitaa olla lähinnä muita osastoja palvelevaa (niistä tekniikkaan siirrettyä) henkilöstöä eli siivoojia, keittäjiä, liikuntapaikkojen hoitajia ja kiinteistönhoitajia. Käsittääkseni joskus mieluummin kärsitään jopa työvoimapulaa.

Varasin 13.2. omassa blogissani ajan (jos ehdin osaan ja saan käsiini) jolloin avaan sen itse hiukan kansantajuisemmin ja laajemmin niinkuin se on yleensä eri kuntien nettisivuilla on avattu.

Luottamusmiehistä saataisiin muuten tuolla tekniikalla hurjan pitkä ja ihan turhan näköinen luettelo ;-) Kaiken lisäksi se on ainoa luettelo joka jatkuvasti vain kasvaa.

8.2.2009 18:04  Atvailija

Ikävä sanoa Juhani, mutta näin se vain on.
Kuntien toiminta koostuu pääosiltaan ihmisten suorittamista palveluista. Tästä seuraa, että kuntien menot koostuvat valtaosiltaan henkilöstökuluista.

Näin on Kurikassakin. Ennen JIK:iä suorien henkilöstökulujen osuus on ollut melko tasan 50%. Palveluiden ostoon on käytetty noin 35 %. Niissäkin henkilöstökulujen osuus on suurin (mm.
erikoissairaanhoidon palvelut)

Kuluvan vuoden talousarviossa henkilöstökulut on arvioitu 24.5 miljoonaksi euroksi (31% toimintakuluista), kun perusterveydenhuollon menot näkyvät palveluiden ostoina, jotka ovat nousseet JIK-järjestelyjen johdosta 44.7 miljoonaan euroon(56% toimintakuluista).

Aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden osuus on vajaat 4 % toimintakuluista.

Edellä kerrotut tosiasiat johtavat siihen, että inhimillisen työn järkeistämistä ei voida sivuuttaa Kurikassakaan, mikäli tulevaisuudessa tavoitellaan tasapainoista kuntatalouden tilaa.

Tervehdyttämisen panttaamisella tilanne vain huononee ja tilanne ajautuu pakkoleikkauksiin, jolloin nyt vielä mahdolliset kehittämistoimenpiteetkin saavat väistyä.

8.2.2009 18:34  Juhani

Eli JIK:n myötä suorista henkilöstökuluista lähti 19% mutta tuli ostoihin 21% ? (henkilöstökulujen suhteellinen osuus)

Oliko tuo oikein päätelty vai siirtyikö ostoihin muitakin suoria henkilöstökuluja tai nousiko myös muiden kuin JIK:iin siirtyneiden suorien henkilöstökuljen osuus?

No ei ole pakko vastata. Katson luvut itse kun/jos saan papereita jostakin käsiini. Näyttää kyllä aika vaikealta saada.

8.2.2009 18:35  Arvostava Kalle

Eihän Juhani sinulla ole ollut tapana nimitellä ketään, joka ilmaisee mielipiteensä? Tai ainakin jos se on sanottu asiallisesti. ("Täällä hurraajillakin...")
Ja vaikka se olisi erilainen kuin sinun mielipitteesi

8.2.2009 19:01  Sellaista

Kuiules ny Juhani.

JIK:n osalta ei kyllä ainakaan vielä voi näkyä kirjanpidossa kuin huonosti tammikuu. Näiden lukujen vertailuun ei tuolla tavalla ole vielä minkäänlaisia edellytyksiä. Tai kerropa nyt mihin perustat nuo luvut 19 % ja 21 % ? Tuskin JIK on ehtinyt edes laskuttaa tammikuuta kokonaan. Taidat hallita huippuhyvin tuon laskentatoimen ?
Vai ? Todellisesti JIK on kolmen kunnan alueella toimiva liikelaitoskuntayhtymä, joka hakee kustannustehokkuutta asiakasmäärän koko ajan lisääntyessä. Nuo luvut mitkä tähän mennesä ovat saatavissa, ovat kuntien itse asettamia lukuja. Toiminta ja seuranta pelaa tämän vuoden mittaan.

8.2.2009 19:57  Juhani

LAskin Atvailijan antamista luvuista.

8.2.2009 20:08  Juhani

Siis nythän on koko ajan kai kyse talousarviosta. En minäkään usko että todelliset kulut ovat tuollaisia. Uskon että kaikki pystyvät Kurikassa hyvään. Ja vasta vuoden loputtuahan sen näkee kuinka siinä kävi. Odotellaanko siihen asti? Se olisi järkevä ja hyvä asia.

Uskon JIK:iin. Siitä on omassa blogissani tekstikin. Uskon koko kaupungin henkilöstöön. Uskon luottamusmiehiinkin. Uskon jopa Ympäristölautakunnan puheenjohtajaan vaikka häneen ei kukaan muu uskoisi.

En tiedä kuka Kalle on, mutta varmuuden vuoksi uskon häneenkin. Uskon kaikkien hyvien ihmisten motiiveihin. Enkä osaa tällä hetkellä nimetä yhtäkään pahaa ihmistä.

Atvailijalle esittämäni kysymys oli nyt vain väärin esitetty. Olisi pitänyt kysyä onko talousarvio laadittu noin?

Eli minun osaltani jokainen saa ottaa ihan rennosti. Olen ollut siellä JIK:n YT-ryhmässä aikoinaan ja tiedän että siellä on hyvää porukkaa muistakin kunnista. Siellä on ystäviäni ja hoitajiani. Parkkamäen Margitkin on antanut minulle jäykkäkouristuspiikin.

8.2.2009 20:15  Juhani

Hurraaja on myönteinen ilmaus...
Kolminkertainen hurraahuuto Matille.

Menkää tekin välillä lepäämään ja miettimään elämän tarkoitusta. EI se taida olla riiteleminen eikä syyttely. Pois se ainakin minusta tästä hetkestä eteenpäin. Syytä vielä viime töikseni vaikka hmm... itseäni siitä että olen niin yksinkertainen. Olkoon se viimeinen syytös.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini