Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Kaupungin tulotalous hakusessa

Perjantai 6.2.2009 klo 0:01


Mistä kunnalle tulot tänä vuonna ?

 

Otsikon aihe on todella ajankohtainen, iso kysymys.

Fortumista saanemme sen 6,2 M€, mikäli yhtiökokous esityksen hyväksyy. Tosi hieno jutttu on tuo.

Valtiovallan käsitys omasta rahoituksensa tarpeesta kääntyi tässä vaiheesssa Kurikan eduksi. Ministerien välinen kädenvääntö olisi voinut kaatua Kurikan syliin todella pienenä osinkotuottona.

Toki pitää muistaa, että jo ensi vuoden jaosta tässä on nyt sitten osa poissa.

Kuntaliitto esitti omat arvionsa kuntien talouden kehityksestä tälle vuodelle. Kurikan oloihin suhteutettuna se merkitsee 4-6 M€:n lisäystä alijäämään.

Tuo merkinnee 11-13 M€:n lisäystä lainakantaan tänä vuonna.

Yhteisöveron vähennyksestä tullee pari miljoonaa miinusta.

Loput verotuottojen alenemasta ym. vähemmistä virroista. 

Menojen kasvu meillä on budjetoitu 6 % ja työttömyys alentanee verotuotot nollan lähelle. (Tämä kaikki on siis Kuntaliiton arviota.)

Henkilökohtaisesti haluan tuoda näitä huolenaiheita esille vain siitä syystä, että arviot alettaisiin ottaa todesta.

Yksin olen voimaton tekemään muutoksia. Siksi tarvitsen yleisen mielipiteen apua ja kaikkien valtuutettujen asennemuutosta.

Muuten emme todellakaan selviä vuodesta 2009 ja vuoden 2010 kaaoksesta. masa_098.jpg

Yhteisöverojen kertymä on kiinni yritysten menestyksestä.  Varmasti on kaupunginkin hyvä antaa tukensa, edes henkinen, pienillekin työllistäville yrityksille.  

Menestyksen eväitä haimme mekin messuilta eilen Tampereella. FinnKumu Oy työllistää keskimäärin yli 10 henkeä Kurikassa .


Kommentit

6.2.2009 0:17  vanha kettu

Nythän olis hyvä vuosi lähteä opettelemma yhteistyötä, eihän mikään ole liian ylivoimaista jos mennään "sovus".

6.2.2009 0:27  Jouko Viitala

Muutetaan nikkarikeskus pelastusyksiköiden harjoittelukeskukseksi. Suomessa ei ole tarjolla vastaavaa paikkaa yleisötilojen pelastuskoulutukseen eikä paloharjoituksille. Tyhjän panttina nikkarikeskuksesta ei ole kuin menoja.

6.2.2009 6:58  Uno

Nikkarikeskuksen osakepääoman korotukseen otetaan valtuuston päätöksellä millin laina. Sillä maksetaan millin laina? Mikä järki siinä on ? Korhoselle kysymys, ei taida vastata:

6.2.2009 7:01  Utelias

KUinka paljon siinä talousarviossa on lyöty heti kättelys rahaa Palkkojen "harmonisointiin". Miksi se harmonisointi piti tehdä heti aluksi ja kelle kaikille sitä on annettu. Varmaan harmonisointiryhmän jäsenille vai kelle? KUka niistä on päättänyt ja koska, kun hallitus ei tiedä mitään, vai tietääkö?

6.2.2009 7:04  Utelias

Mäkynen varmaan voi kertoa nimimerkillä? Aiva suoraa ja rehellisesti. Raimo on oikeasti rehti ja suorasukainen mies.

6.2.2009 10:10  vanha kettu

Eikai yhdelläkään valtuutetulla ole syytä karttaa yhteistyötä Kurikan hyväksi. En ainakaan minä ole antanut ainokaista ääntäni sitä varten, että ainoa tavoite olisi riitely. Nyt on näytön paikka kaikilla valtuutetuilla myös minun valtuutetulla. Ensimmäisestä kokouksesta on pian 2 kuukautta,( niin se aika vierähtää), eipäs aikaakaan kun jo aloitetaan vaalityö ja tällä tahdilla paikka jää saamatta. Meillä muilla on velvollisuus vähän potkia persustalle antaen vauhtia.

6.2.2009 13:03  ?

Kurikan menojen kasvu on 6 % ja valtakunnallisesti 4.5 %. Miksi näin ?

6.2.2009 18:37  tosi on

keskusta oil/on päävastuupuolue.sen takia

6.2.2009 19:53  ?

Kuntasektorilla ei ole oppositiota sanotaan. Kurikassa näköj''n on. Useampi taitaa olla oppositossa kuin vastuunkantajana. Ammattiosaaminen pitäisi löytyä palkollisista virkamiehistä. He tekevät vain lisämenoesityksiä. Tontut ja erkit lentelee. Missä osaaminen, missä raamiajattelu, missä järki ? Yksi lähti ainakin pakoon kuuden vuoden menotemmellyksen jälkeen.

6.2.2009 20:13  Edelleen kiinnostunu

Kyllä se näin on 19:53.
Paras lausunto tänään *****tähteä.

6.2.2009 20:27  Hannu Koivisto kovana

Hannu Koivisto on tänään esittänyt Seinäjoella ministeri Anttialle, että hän eroaisi tehtävästään. Syynä on se, että hän leikkasi tämän alueen suurten mm. sikatilojen tukia. Kurikasta löytyy rohkeita miehiä.

6.2.2009 20:29  Juhani

18:37
Salossa jossa synergiaetuja olisi luullut löytyvän enemmän, menojen nousu oli 4.2 % eli alle keskiarvon, mutta henkilöstömenojen nousu 8%.
Joku salolainen voi korjata jos meni väärin.

6.2.2009 20:47  ?

Todella rohkea on HK. Onko oma etu vai sikojen etu tavoitteena? Hienoa mainosta Kurikalle.

6.2.2009 21:05  mainos

Eihän kukaan pidä siitä jos palkkapussille mennään. Enemmän mainosta tuli kuin takapuolesta, eikä turha mainos.

6.2.2009 21:06  Et sillee :)

Hei Juhani.
Luet hiukan valokoiden Salon budjettia. Siellä sanotaan että sos- ja terveysmenojen sekä opetustoimen menojen suuri lisäys aiheutuu osaksi muuttuneilla sisäisen laskutuksen perusteilla. Muutenkin heidän talousrakennettaan Kurikka ei voi kuin haaveilla. Invetsoinnit lähes katetaan poistoin. Kurikan investoinnit ovat suhteellisesti 50% suuremmat kuin rikkaan Salon ja heillä aioitaan budjettia tarlistella. Kannattaisi arvioida hieman suurempia kokonaisuuksia snobbailun sijaan, Sorry :)

6.2.2009 21:11  :)

Sitten vielä Juhani , Salon taloudessa palvelujen ostot ovat 33,6 % kokonaistoimintamenoista " Eli sielä systeemi on sekä joustava, että täysin vertailukelvoton Kurikan tal. arvion suhteen.

6.2.2009 21:29  Suoraselkäinen Pohjalainen

Juhanin Blokissa Kaharin hieno juttu toimittajan työstä.Oliskahan täällä blogissa herjaavia Kaharista kirjoittaneet pyytää suoraselkäisesti anteeksi.
Palaan asiaan jos ei kuulu...

6.2.2009 21:30  Juhani

No en minä snoppaillut. En yleensäkään ole sellaiseen pätevä. Jos olisin edes niin viisas että pystyisin siihen, niin haluaisin olla ehkä päättäjä. Olisin siellä snoppailemassa ;-)

Meinasin katsoa läpi kaikki kuntaliitokset ja aloitin Salosta, mutta kaikilta ei löydy noita budjetteja verkosta ja niiden rakenteet ovat turhan erilaisia että ymmärtäisin niitä kunnolla. Kyllä minä nuo sisäisen laskutuksenkin perusteet luin, mutta en ymmärrä mikä puolustus se oli?

Onneksi Salon budjettiin jokainen voi itse käydä tutustumassa kun se löytyy.

6.2.2009 22:03  Suoraselkäiselle Pohjalaiselle"

...jätetään provoilu, ja pysytään positiivisena, eikä vaadita muita selittelemään.

6.2.2009 22:23  Suoraselkäinen Pohjalainen

Eikö tätä porukkaa edes hävetä.Neitiäkö te ootta?

6.2.2009 22:24  vanha kettu

:) Älä viitsi. Laita kirjoittaen vertailut jos olet niin pätevä kuin haluat tuoda esiin. Juhani kirjoitti, että korjatkaa jos on väärässä,eli.....

6.2.2009 22:28  Vai

Kaharihan vois ihan ekax pyytää pohja`laisilta anteeksi kaikki väärät levittämänsä tiedot. se kait on kiistatonta. KHO:n päätös, Voten sopimusasia, Teuvan vainot jne. Tuskin tavallinen lukija on hälle velkaa hänen virheistään.

6.2.2009 22:33  Ihmetelijä

Ihmetellä pitää lehtijuttua, jossa muutama kaup hall jäsen ei toimi puolustaen valtuuston päätöksiä omien intohimojensa takia. Èivätkö he ole esteellisiä asiassa ? Osa kerännyt adresseja jne. Omassa asiassa hilluvat sitten päättäjän paikalla. Kankaanpää, Hyden ja Ylinen. on siinä Suomen sotilas.

6.2.2009 22:41  :)

Hei Juhani.
Sitten vielä Salon asukasluku kasvaa noin 1 prosentilla per vuosi ja Kurikan väkiluku vähenee 1 prosentti per vuosi. Eli karkeasti ottaen palkoissa pitäisi näkyä tuossa 2 prosenttiyksikön ero. Toisinsanoen nyt minä snobbailen ja yritän viestiä, että pitäisi tarkastella vertailuissa aina vähän laajempia kokonaisuuksia.
Anteeksi jos loukkasin :)

6.2.2009 22:47  Juhani

En minä loukkaantunut. On mukava että viihdyt Salon sivulla. Tutustumalla muihin voimme oppia jotakin. Ehkäpä Salosta löytyisi joku blogikin josta voisimme ottaa oppia ;-)

Ainakin salo kuulostaa positiiviselta paikalta:

Unelmien Salossa:

kaikilla on hyvä olla
kaikki huomioidaan tasapuolisesti
vanhukset saavat tarpeeksi kotiapua
ympäristö pidetään siistinä ja kierrätystä kehitetään
on toimiva julkinen liikenne
liitos sujuisi hyvin
on rauhallista ja turvallista
ei ole työttömyyttä
päivähoito on ilmaista
koulutusmahdollisuudet ovat hyvät
nuorisotiloja on riittävästi
vanhuksista, lapsista ja huonosti pärjäävistä pidetään huolta
ollaan myönteisiä kulttuurille ja urheilulle
on riittävästi työntekijöitä

6.2.2009 22:54  Atvailija

Missä vuoto?
Talousarviosta vastuulliset tahot, kaupungisnjohtaja ja kaupunginhallaitus voisivat selostaa kuntalaisille vuoden 2009 talousarvion perusteita. Sitä, miksi Kurikan kaupungin kulukehitys on riistäytynyt tulokehitystä huimempaan vauhtiin. Aivan kuluneena herran vuonna 2008.
Kurikan ja Jurvan vuoden 2008 hyväksytyissä talousarvioissa olleiden vuden 2009 taloussuunnitelmien mukaan Kurikan ja Jurvan yhteenlaketut toimintakulut on arvioitu 75.3 miljoonaksi euroksi. Nyt vuotta myöhemmin laadiatussa vuoden 2009 talousarviossa toimintakulut on arvioitu jo 77.7 miljoonaksi euroksi. Tämän mukaan Kurikan (entinen Kurikka ja Jurva) toimintakulut ovat kasvaneet suunnittelemattomasti vuodentakaisesta arviosta 2.4 miljoonaa euroa. Runsaat 3% normaalin kustannuskehityksen päälle. Kun tähän lisätään vielä suunnittelematon 0.4 milj poistojen lisäys, suunnittelematonta kuormaa on kertynyt vuodessa lähes 3milj euroa.

Kustannusten roima kiihtyminen tapahtuu aikana, jolloin osingot ja verotulot vähenevät yhteensä yli viidellä milj. eurolla.

Kurikan kaupungin talous heikkenee yhdessä vuodessa lähemmäs 10 milj. eurolla.

Miten tämä on mahdollista, ilman, että se ainakaan toistaiseksi olisi näyttänyt aktivoivan vastuullisia minkäänlaisiin käytännön toimenpiteisiin?

On hyvä pitää mielessä, että sekä verotulot että osingot pienenevät todennäköisesti vieläkin voimakkaammin vuonna 2010.

6.2.2009 23:09  vanha kettu

Juhani. Nyt laitan hiukan hanttiin Salon positiivisuudesta; Vennan Riku oli Salossa sokeritehtaalla komennuksella joku vuosi sitten, yhtenä yönä taksari löysi Rikun tiedottomana keskeltä katu, ei vielä eikä tule toipumaan työ kuntoon, eikä ole ainut Salossa samallatavalla hakattu 3 muuta ennen Rikua. Eli se siitä positiivisuudesta. Muuten Salo voi olla vaikka mitä, esim. Suomen huippu huume asioissa.

6.2.2009 23:15  Juhani

Pitäisikö edes ihan vähän vilkaista sinne JIK:nkin suuntaan? Kun ei tuo mielestäni ainakaan pelkästä Kurikka-Jurva -liitoksesta voi johtua.

Mutta ennenkuin kukaan ehtii sanoa mitään tietämättömyydestäni, niin olisi ehkä järkevää että joku selittäisi alusta saakka JIK:n osuuden tässä projektissa ottamatta minun kommenttiani huomioon.

6.2.2009 23:15  Ketulle terveisiä

V***aa Riston puolesta, tulisivat ko. huumepellet kokeilemaan yksitellen, eikä laumassa yhtävastaan , että sais niputtaa...

6.2.2009 23:17  Juhani

No voih... Vennan Rikulle terveisiä ja perusteellista parantumista.

6.2.2009 23:54  Atvailijaa myötäiilen

Atvailijalla on tietoa ja älykkyyttä. Näin se on mitä sanoo. Harvinaista älykkyyttä tällä plokilla.

7.2.2009 9:25  Jakolan Jussi

Päästkää Saarakkala vapaasti tekemään omaa vaalityötään, niin kurikan käyttömenot tuplaantuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini