Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Elämän edellytykset laman aikana

Perjantai 30.1.2009 klo 0:02


 Oman elämän edellytykset

 

Nykymaailmassa luulemme omin edellytyksin ohjaavamme omaa elämäämme pelin keinoin.

Lait ja totutut normit ovat pelin säääntöjä. Maailma on pelikenttä.

Jokainen siirtomme vaikuttaa seuraavaan.

Päivittäiset tekomme ovat niitä siirtoja. Emme tiedä, kuka on vastapelaajamme.

Salaa kuitenkin toivomme voittavamme.

Vaikka häviäisimmekin, toivomme että vastapalaaja antaisi kärsivälisesti uuden pelin, antaisi uuden mahdollisuuden.

 

Ketään ei irtisanota

 

Työelämäkin on monimutkainen sakkilauta. Päivittäiset teot ratkaisevat sielläkin, niin myös työnantajan linjaukset.

Yrittäjät ovat nyt järjestäyneet väittämään, että työelämässä on työntekijöille annettava turvaa. Että työnantajat tekevät kaikkensa pitääkseen ja turvatakseen työpaikat.

Hyvä niin, sillä sellaista yhteisvastuullisuutta nyt tarvitaan.

Jotta saataisiin työntekijät ymmärtämään roolinsa yrityksen menestyksen näkökulmasta, on myös työnantajien otettava vastuuta työntekijöistä ja työpaikoista.

Kehityksen Top Ten listalla on kohta 5. Keskustan tuunaus. Se tarkoittaa myyvämpää ilmettä.

Kohta 6. Kakkosasuntoalue. Se tarkoittaa Pitkämön aluetta. masa_043.jpg

Vanhana aikana oli tapana säilöä   "Seittemän hyvän vuoren rukihit varastohon seittemää huonoa vuotta varte". Tässä vanhassa viljavarastossa todella on säilytetty viljaa ja "rukihia". Kuinka tänä päivänä selvitetään seitsemästä laihasta vuodesta kun ylimääräiset on jaettu osinkoina. Kertokaapa konstinne?

 


Kommentit

30.1.2009 7:22  Vai ?

Säästää olisi pitänyt hyvänä aikana. Se sääntö ei ole muuttuinut.

30.1.2009 10:12  !?!?!??

Olis pitäny paljon muutakin, mutta ei auta että olis pitäny. Kirjoittelukaan ei auta, PITÄÄ TEHDÄ NYT VIIMEIN JA VIHDOIN YHDESSÄ korostaen sanaa yhdessä. Eikö se ole tarpeeksi hyvä konsti YHDESSÄ, ei ole muita konsteja. Ps.Lukekaa Juhanin blogi ja kommentit Juhani on Rautaa (näin on)

30.1.2009 10:34  Aihe Juhanin blogista

Olen tätä Kurikan ilmapiiriä pohdiskellut hyvin monet kerrat.
Seuraillut, mitä siitä on kirjoitettu erilaisia tuntoja. Jutellut erilaisten ihmisten kanssa.
Eri aikoina keskustelu on suuresti vaihdellut, riippuen siitä, mitä kunnassa on tapahtunut.
Taustalla olevat asenteet ovat kuitenkin tulleet vahvasti esiin, kun on käyty keskustelua yhteisistä asioista.
Keskeisenä näyttäisi olevan hyvin vanhakantainen periytymä kateudesta ja "kolloudesta".
Joka ajoittain ryöpsähtää räyhäämisen ihannointiin ja sokeuteen oman toiminnan todelliseen tarkasteluun.
Tämä on myös näkynyt blogikirjoittelussa.

Ajatukseni oli ensin vastata Juhanin omassa blogissa hänen hyvään alustukseen. Mutta kun ajattelin ajatusteni tavoittavan täällä enemmän lukijoita, niin pohdiskelen hänen aihettaan täällä.
Juhani ymmärtänee.
Aihe ja sen pohdinta lienee tärkeintä.

Suomessa on todella tutkittu monia aiheita ihmisten elämästä.
Onnellisuus liitetään ihmiseen suuresti vaikuttavana tekijänä mm terveyteen, onnistumiseen elämässä, rikollisuuteen, juoppouteen ja yleensä itselliseen kykyyn huolehtia itsestä ja lähimmäisistä sekä koko yhteisöstä.
Siis yleensä menestymiseen.
Kysymys on tietenkin hyvin monitasoinen yksilölisesti ja yhteisöllisesti.
Kuitenkin onnellisuuden määrä on kytköksissä kaikenlaiseen menestymiseen.

Kun nyt on tehty valtuustoaloite kuntatalouden vertaamisesta suhteellisesti samankaltaisen kaupunkien kesken, että löydettäisiin lääkkeitä myös Kurikan talouteen. Se tietenkin on oiken hyvä.

Monenko mielestä olisi "naivia" jos Kurikkaa lähdettäissin vertaamaan onnellisuus - kansalaisten viihtyyvyys, tyytyväisyys käsitteitä Suomen onnellisimpiin kuntiin.
Vai löytyykö vastaus jo Juhanin blogissaan esittämästä tietolähteestä?
Olisi rohkeasti kyettävä tekemään myös tälläisiä aloitteita.
Ne osaltaan suuntaisivat pohdiskelemaan ongelmia ja kehittämään uusia visioita, jotka muuttavat vanhakantaisia asenteita.
Luotetaan tässä uuteen aikaan, uusiin ihmisiin.

30.1.2009 11:05  !?!?!??

En väitä vastaa missään asiassa edelliselle kirjoittajalle, mutta onnellisuushan ei aina perustu varallisuuteen ja monessa tapauksessa kasvava varallisuus häiritsee onnellisuutta. Amatzonin viidakoista on aivan lähiaikoina löytynyt uusia heimoja jotka ovat olleet onnellista elämäänsä (siihen asti).

30.1.2009 12:26  Jopi

Hyviä kirjoituksia, Tuskin siellä Amatzonizzakaan sen onnellisempia ihmisiä. Vaatimiukset ja muut asiat pitää suhteuttaa ihmisen edellytyksiin. Aina on onnetonta repiä ihmisiä juuriltaan. Kukaan eteläeurooppalaine ei ymmärrä kuinka ihminen voi asua niin kylmässä ja karussa maassa kuin Suomo. Mekään emme kaikki ymmärrä kuinka joku voi asua Lapissa. Siellä yökin on puoli vuotta

30.1.2009 15:29  Pekka Järvinen

Laitanpa huviksenne Kalle Isokallion kolumnikirjoituksen. Kalle peräänkuuluttaa samaa asiaa, jota Niinistö ministeriaikoinaan arvosteli: kuntien rahanhaaskausta humpuukiin. Kun Niinistö asian aikoinaan esitti, olen tykännyt hänestä kovasti siitä pitäen. Kiittäkää onnea, ettei Kurikalla ole palkkalistoilla soittajia tai näyttelijöitä. Mutta on Kurikankin listoilla sellaisia toimintoja, jotka voisi lakkauttaa samantien.

Kivaa muiden rahoilla
26.01.2009 22:51

http://www.kalkhas.fi/kolumner/260109.htm

Miltei jokainen kunnanjohtaja on ilmoittanut verotulojen pienenevän. Joka sinänsä ei ole yllätys kasvavan työttömyyden ja yritysten heikkenevien tuloksen maailmassa. Yllätys on sen sijaan se, että kunnanjohtajat ilmoittavat peruspalveluiden, lasten päivähoidon, vanhustenhuollon tai perusterveydenhoidon olevan vaarassa. Kun kunnalla ei muuta tehtävää ole, kuin lakisääteisistä palveluista huolehtiminen, puheet ovat edesvastuuttomia.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mäkelä ehti ensimmäisenä ilmoittaa verokertymän pienenemisen johtavan veronkorotustarpeeseen. Yritysmaailmassa se vastaisi sitä, että toimitusjohtaja ilmoittaisi liikevaihdon pienenemisen johtavan hintojen korotukseen. Kun jokainen tietää, ettei hintojen korotus paljon kysyntää lisää, niin yrityksissä reagoidaan liikevaihdon pienenemiseen kuluja karsimalla. Miksi Espoossa ei reagoida niin, vaan aiotaan tuhlata entiseen malliin?

Yrityspuolella käyttömenot ja investointimenot osataan erottaa toisistaan. Kun kuntapuolella niin ei osata tehdä, valtuutetuilla ei ole taida olla käsitystä siitä, mihin rahat menevät. Joka ilmeisesti on tarkoituskin. Jotta Espoo ei joudu korottamaan veroprosenttia, tarjoan apua. Ehdotan, että budjetti ryhmitellään aluksi kahteen osaan, käyttömenoihin ja investointeihin.

Sen jälkeen käyttömenot jaetaan kahteen ryhmään. Pakollisiin palveluihin, eli niihin jotka kunnan on lakisääteisesti pakko hoitaa. Toiseen ryhmään jää silloin vain niin sanotut ?kivat lisäpalvelut?. Sen jälkeen tarkistetaan, riittävätkö verotulot pakollisten palvelujen maksamiseen. Lyön vetoa, että riittävät ja komeasti. Ennen kuin rahaa kohdistetaan ?kivoihin lisäpalveluihin?, käydään läpi investoinnit. Ne laitetaan järjestykseen sen mukaan, kuinka paljon ne tulevaisuudessa tuottavat. Alle kymmenen prosentin tuottoa tarjoavat jätetään myöhemmin toteutettaviksi. Takaan että vieläkin verotulot riittävät. Eli veroäyriä ei tarvitse korottaa, jotta Espoo pystyy hoitamaan tarpeelliset palvelut ja järkevät investoinnit.

Sen jälkeen katostaan paljonko tuloja on jäljellä ja jos on, niin tuotetaan niillä niitä ei lakisääteisiä ?kivoja palveluja? sen verran, mihin rahat riittävät. Tai jos katsotaan jonkun heikompituottoisen investoinnin olevan tarpeellisempi tehdään se, eikä tuoteta niin paljon ?kivaa?. Karsimatta lakisääteisten palvelujen määrästä tai laadusta, sekä tekemällä kaikki tarpeelliset investoinnit, Espoo selviää mukavasti nykyisellä veroprosentilla.

Jos Jukka Mäkelällä on vaikeuksia investointien kannattavuuslaskelmissa tai vaikeuksia erottaa palveluista pakollisia, ilmoitan olevani valmis auttamaan häntä korvauksetta. Uskon kuitenkin, että jos tahtoa on, niin kyllä Espoossa on myös osaamista. Vain jos valtuusto ei halua asettaa menoja tärkeysjärjestykseen, seurauksena on veronkorotus.

30.1.2009 16:48  Toivo mennyt

Kalle Isokallio on viisas mies. Niin on Pekka Järvinenkin. Kurikan kohdalla tuon esitetyn varsin yksinkertaisen asian kertomiseen on mennyt kaksi kuukautta aikaa. rautalankaa on kulunut tuhottomasti. Vs. kuntajohtajalle ja monelle virkamiehelle ei ole auennut oikein paljon mitään. Kunta on hallitsemattomassa tilassa, Rahaa törsätään, kun sitä kerran on ja budjetoitu. Tuloista ja taloudesta viis. Työsuhteisia palkataan koko ajan lisää kun eivät kahden kunnan yhteenlasketut virkailijat enää ehdi tehdä lisääntyviä, kuulemma. töitä. Johtajaa ei käytännössä ole ollut puoleen yli vuoteen vaikka johtajan palkkaa maksetaan. Hurlumhei -henki valtaa alaa. Eletään lopunajan saalistuksen aikaa. Virat pannaan auki, vaikka tulevan johtajan toive on toinen.
Toivotonta ja uskmatonta.

30.1.2009 16:57  Juhani

Jos sattuu etteivät kaikki käy blogissani niin kopioin tänne myös Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajan kommentin:

Hei
Olipa tämä sattuma? Tänä iltana meillä, Uudenkaarlepyyn kaupungilla, on iso Urheilugaala. Siinä palkitaan vuoden urheilijat, talkootyöläiset ynnä muuta. Sellainen ihan onnellinen tapahtuma. 400 kuntalaista ja glamouria urheilun ympärillä.
JA: Tiedättekö kuka on illan vieras? Kurikan pitkä mies: Mietaan Jussi.
Että kyllä teilläkin Kurikassa ilonaiheita on. Fortum-osakkeita ja muuta arvokasta.
Terveisiä onnelisesta kaupungista!
Gösta Willman
kaupunginjohtaja
Uudenkaarlepyyn kaupunki
Gösta

30.1.2009 17:00  Juhani

Ja heti perään toinen kommentti. Minun blogistani saa vapaasti hakea aiheita ja kommentoida täällä. Emme kilpaile Matin kanssa. Ohjaan mielelläni lisää väkeä muihinkin kuin omaan blogiini.

Mutta jos on tarvetta haukkua jonkun toisen blogin pitäjä, niin tehdään se mieluiten heidän omissa blogeissaan.

30.1.2009 17:45  Hokemasta tuloksiin

Ketään ei irtisanota, hokema jota hoetaan ainakin kunnallishallinnossa. Entäpä jos irtisanottaisiin, auttaisiko mahdollisuus tuohon tuloksellisuuden lisääntymiseen ????

30.1.2009 17:51  Juomaton tietäjä

Järvinen,Isokallio ja Niinistökin puhuvat viisaita mutta Kurikassa Isokallion teesit eivät tule onnistumaan-siitä pitävät huolen massiiviset verkot jotka on kaupungin henkilöstön ympärille kudottu.
Seurauksena talouden kuntoonsattamisen yritelmistä on henkilösuhteiden kriisiytyminen,sairaslomien lisääntyminen,terävimpien aivojen "ulosliputus",passiivinen vastarinta kaikilla tasoilla ja mahdollisten kriisilistojen keruun masinoiminen.
Lopputulemana uuden johtajan loppunpalaminen painostuksen edessä.
Veronkorotuksella kaikki kuitataan ja ihmisille hyvä mieli ja kaupungilla syvä rauhan harmonia.

30.1.2009 18:15  kiinostunu

Oliko näin että tässä liittymisvaiheessa oli jonkinlainen irtisanomis-suoja ?
Joku voisi myös kertoa esimerkkinä näitä kannattamattomia toimia, jotka ei kuulu lakisääteisesti kaupungin menoihin vrt. soittajat ja näyttelijät.

Pitääskö päästä tästä toivottomuuden tilasta ja näistä massiivisista verkoosta erohon olisikohan se se Asenne ?

30.1.2009 19:04  kiinnostunu

Hallituksen lisätalousarvioon mahtui kurikkalaisten kirkkosilta.
http://www.iltasanomat.fi/autot/1639271

30.1.2009 19:05  Rutinaa

Paras lääke toivottumuuteen, lamaan ja onnettomuuteen: suupielet ylähä!

Rutajamisen tilalle, vois vaikka panna kuntoilun. Hieno menna pimiälle kujalle lenkille ja kattella tähtiä.

Jos muka asiat on huonosti, niin vois sutaasta listan vaikka tärkeimmistä asioosta elämäs ja kriittisesti sitä ajatella.

Uskomatonta, että arvomaailma on sillä tasolla, että jos menettää hommansa ja pisnes menee huonosti, niin kuulla äkkiä kallohon ittelle ja viela perheellekki, että ei tartte kuunnella naureskelua.

Maharollisuuksia ja kiinnostavia asioiita on ympärillä vaikka kuinka, jos vaan rutinoilta kerkiää silimänsä aukaasta.

30.1.2009 19:22  Havukka-aho runollisena

Kyliltä kuuluu - Kurikka koukkaa komiaksi, kuuntelee kuinka kaveri kommentoi, kuulee kunkin kuiskauksetkin, kättelöö kundit ja kandit, kurkottaa korkeammalle, katselee Käräjävuorelta kuusseiskalle, konhottaa koheltajien kunniaksi, kasvaa kauniiksi, kokoaa konehet, kasaa kalut, kauppaa kipot, kulkee kujat, korjaa kaiken, kanssa kaverin, käsi kaulalla, keskustasta kokoomukseen kaiken kattaa, kumartaa ja kiittää, kaupunkina kiiltää, kiitää kumarrellen komiasti kunniaksi kunnallensa.

30.1.2009 20:06  kiinostunu

idea pankki perustakaa ,ei maksa mitää.
Kurikan matkailu kaipais jotain vetonaulaa.
Hyvät runot Havukka-Aholla :)

30.1.2009 20:20  huumoria

"Kehityksen Top Ten listalla on kohta 5. Keskustan tuunaus".Lainaus Blogistin päivän avauksesta.Mielestäni puolueen imagonkohotus ei kuulu kaupungille.Ottakaa yhteys Teuvo Loman.

30.1.2009 21:05  !?!?!??

Tutkimuksen mukaan Liisa Jaakonsaari ja Päivi Lipponen ovat oikeistolaisempia kuin Mietaan Juha.

30.1.2009 21:08  Juhani

Havukka-ahon runosta tulevat heti mieleen äskeiset kinkerit. Kinkerien aiheena on tänä vuonna "Yhdessä erilaisina" (käsi kaulalla, keskustasta kokoomukseen kaiken kattaa).

30.1.2009 21:25  Havukka-aholta taas

Hienoa Juhani; huomasit yhden tärkeän jujun, on siinä muitakin jujuja. ??????? Tuo havaitsemasi oli yksi tärkeimmistä toiveista(ni) !!!!

30.1.2009 21:43  Juhani

En minä liikettä yritä blogiini lisätä vaan täydentää näitä keskusteluja. Onnellisten ihmisten kaupunki-teeman takia kannattaa vilkaista tuota kinkereillä ottamaani valokuvaa nimilinkistä! Tänne pääsee kyllä palaamaan heti takaisin.

Kurikassa on myös onnellisia ihmisiä!

30.1.2009 21:52  Kukahan?

AJATELLA!
Kokoomuksen yrittäjäkansanedustaja
on em.tutkimuksen mukaan puolueensa vasemmistolaisin.
Herranjestas!
Kukahan on Kurikan valtuuston kokoomuslaisista vasemmistolaisin?

30.1.2009 22:08  no joo

Kylläpäs tuli täekeää tietoa tästä puolue-kentästä ja kinkereistä.

Mikähän tamän tutimuksen vertaalupohja mahtaa olla.
Varmaan joku tieteellinen (:

30.1.2009 22:09  !?!?!??

Tutkija Esa Reunanen ja emeritusprofessori Pertti Suhonen Tampereen yliopistosta ovat vertailleet 196:n eduskuntaan valitun kansanedustajan vastaukset Ylen vaalikoneeseen. Tulos julkaistu vaaliseminaarissa Helsingissä perjantaina. Onko Juhan vastaukset Juhan vastauksia vai vaalipäällikön?

30.1.2009 22:36  no joo

No niin tulihan se sieltä.
Haluatteko kuulla hyvän vitsin...
kerron sen siitä huolimatta.

Elokuvateatterissa kuultua "kädet pois ei te vaan te" :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini