Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tärkeitä päätöksiä

Tiistai 27.1.2009 klo 0:01


Tärkeitä päätöksiä

Usein on kauhuissaan, kun pitää tehdä tärkeitä päätöksiä.

“Lopeta jo” sanoo yksi, “Rohkeasti vain” sanoo toinen.

Olosi on entistä epävarmempi. Piinaavien ajatusten vaivaamina istut mietiskelemään.

Näet itsesi tulevaisuudessa. Tiedät, että päätöksistäsi joillekin on hyötyä ja joillekin haittaa.

Et haluaisi aiheutta turhaa kärsimystä. Toisaalta et voi poiketa tieltäsi. Niinpä päätös on vain tehtävä.

Jos sinun pitää sanoa kyllä, sano se rohkeasti. Jos sinun pitää sanoa ei, sano se mitään pelkäämättä.

 

Tärkeitä päätöksiä valtuustossa.

 

Lautakuntien jäsenet valittiin, suorastaan hartaissa tunnelmissa.

Oli siis sikälikin miellyttävä kokous. Tarkastuslautakunnan vaali vain voi mennä uusiksi, kun ei saatu varapuheenjohtajaksi valtuutettua.

Minun kummastukseni herätti valtuuston lopusssa kokoomuksen Ylisen tekemä “suullinen “ aloite, jossa hän esitti valtuuston työjärjestykseen lisättäväksi kolme kohtaa:

“Kiireelliset asiat”, “Ilmoitusasiat” ja “Muut asiat”.

Kuntalaki sanoo yksiselitteisesti, että asiat päätetään valmistelusta.

Tähän aloitteeseen on siksi pakko sanoa pelkäämättä ei.

Jos sallitaan kohta muut asiat, tarkoittaa se, että valtuustosta tehdään varsinaisten kokousten jälkeinen media- ja kinastelusirkus.

Valtuutetut saisivat puhua mistä asiasta mitä hyvänsä. Siitä tilanteesta olisi arvokkuus ja Lammin aloitteessaan toivoma ystävällisyys ja kohteliaisuus kaukana.

Kiireelliset asiat taas ovat kiireellisiä, jos sellaisia on. Nekin vaativat aina silti valmistelun.  

Ilmoitusasioiden rajaaminenkaan  ei ole ongelmatonta. Niitäkin on, jos esittelijä niin harkitsee.

Sanon siksi rohkeasti, että aloite oli erittäin harkitsematon.yhteiskoulu_113.jpg

Puheenjohtaja Heikkilä veti kokouksen juohevasti ja yhdeksään mennessä oli iso liuta valintoja tehty. Sihteerinä toiminut hallintojohtaja Hautala oli lujilla kynänsä kanssa, kun esityksiä tuli kuin tykin suusta. Kokooomuksen toisessa aloitteessa kannettin huolta kunnan talouden kehittymisestä ja toivottiin seurantaa ja valtuustolle tietoa. Hyvä esitys.


Kommentit

27.1.2009 0:06  roti

Kyllä Kahari varmaan kirjoittaa että " oli kauhia tappelu Kurikas ku jouruttihin panohon joitaki asioota poyrälle."Siinä oli kolmen kuukauden pikkupoikien( kokoomuksen) tappelu. Vähä oli villoja.

27.1.2009 0:10  Sivullinen

Yllättävän säyseä kokous. Asiat vaativat välillä keskustelua, joka normaalia, mutta muutoin mitään kukkotappelumentaliteettia ei ollut. Vähän näytti siltä, ettei asioita ollut saatu "rätinkiin" H-hetkeen mennessä ryhmien välillä, kun vara- ja puheenjohtajiakin oli välillä liikaa ja taisi olla esitettyjä nimiäkin. Kohtuullisen napakka homma suhteessa listan pituuteen.

27.1.2009 0:35  ?!?!?!????!!::::::ei kai taas

0:06 oliko tuos kaikki hauskuus mitä osaat vai vieläkö parempaan pystyt ? Esityksessäsi oli todella olemattomasti villoja!

27.1.2009 5:02  Kansalainen

Roti, jos nyt antaasit olla.
On turha aloittaa tämänkaltainen jauhaminen.
Eikö se keskustan aloite tullut selvästi kuulluksi tai ymmärretyksi.
Viisaammat aloittaa muutoksen parempaa heti.
Tyhmemmät myöhemmin.
Ääliöt eivät koskaan.
Katsotaan kuka mihinkin ryhmään ilmoittautuu kuuluvaksi.
Aika tuo vastauksen.

27.1.2009 6:14  ei jaksa enää

Käyttäydy nyt roti ku aikuinen.

27.1.2009 8:26  Asiaan

Kokoomushan voisi esitellä vähän paremmin sitä aloitettaan ? Jos hiukan avaisi ja antaisi konkreettisia ohjeita kaupungin virkamiesten toimia tämän blogin yhteydessä ?

27.1.2009 8:42  Kuulolla

HK:n kommentissa eilisestä valtuuston kokouksesta on itse HK sitä mieltä, että paikkoja ei oltaisi jaettu äänestystuloksen mukaan.Oliko näin vai kuinka se nyt olikaan?

27.1.2009 10:46  Tosi tämä

Vastakysymys tuohon on yleisellä tasolla. Kuka kykenee luvuin osoittamaan kuka on voittanut tai hävinnyt? Ja verrattuna mihin ? KD tuo paljon lisäarvoa samoinkuin PS ja nimenomaan kokoomuksen pottiin. Toisaalta ilman vaaliliittoja PS ei olisi saanut mitään paikkoja, yhtä vähän kuin KD. PS on kuulemma sanonut, että he liittoutuu kenen kanssa vain, kunhan saavat paikkoja ja msitä eniten. Niin että raadollista jakoa tuo tuntuu olevan. Kysymyshän on todellakin niinkuin joku sanoi, että kuka saa kenestäkin kaverin . Se taas on kiinni aatteista, periaatteista ja kemiasta. Liitoissa aina joku saa rukkaset. Mutta jälkipeliähän tämä on ja siksi turhaa. Kuntalaki kertoo vastaansanomattomasti miyen paikat jaetaan, ei HK.

27.1.2009 11:22  Kiitettävä aloite

HK :sta nyt vain se, että "se koira älähtää, johonka karikka kalahtaa"

Muut eivät ole ärsyyntyneet ainakaan julkisesti Maire Lammin tekemästä valtuustoaloiteesta. Se oli erinomaiseti Kurikkaan liittyvä rakentava aloite.
Kiitos sen tekijälle.
Vaikka millaisin tutkimuksin mitattaisiin, niin uskon, että ylivoimainen osa kurikkalaisia sitä kannattaisi.
H. K. jäisi kyllä aivan varmasti hyvin pieneen vähemmistöön!
Hän lienee niitä, jotka eivät ilmeisesti koskaan pysty muuttamaan käytöstään.
päätellen ajatuksitaan, joita blogissaan esittää.
Ehkä Lammin aloiteen tuleva käsittely hallituksessa ja valtuustossa parantaa hänenkin käsityksiään, mitä suuri kurikkalainen enemmistö edellyttää luottamushenkilöiden toiminnalta.

Se, miten H.K. arvostelee tätä aloitetta, niin en usko, että sellaiselle on laajaa kannatusta edes Kurikassa kokoomuksenkaan sisällä, eikä ainakaan valtakunnalliseti.

Kyllä hän edustaa näkemyksellään erittäin pientä kurikkalaista ryhmää.

Ei ne kurikkalaasetkaan nyt sentään aivan mitä tahansa satu olemaan.

27.1.2009 11:33  Asiaan

Lammin "aloitteesta" , mikähän toimielin sellaisen aloitteen valmistelee ja mikä on päätösesitys? Mielestäni tälläiset hyväntahdon julkilausumat eivät kuulu kunnallishallinnon valmisteltaviksi. Hyvä käytös ja ystävällisyys tulevat ihmisistä itsestään ei hallituksen tai valtuuston esityksestä.

27.1.2009 11:46  Realisti

Selvähän tuo on, ettei se ollut mikään aloite. Tarkoitus kuitenkin varmaan oli hyvä, ja vaikea on sinänsä olla allekirjoittamatta tuollaisia ajatuksia. Kuinka hyvin raadollinen ihminen voi ja kykeneekään siten arjen elämässä niitä noudattamaan, on toinen juttu. Minusta jokaisen pitäisi vastata ensiksi omista tekemisistään. Kun katselee Lammin menoa sekaamasa joka paikassa, ei voi välttyä ajatukselta, että rauhoittuisi jo oman terveytensä vuoksi. Nimi vain onm valittujen listoilla erittäin monessa paikassa. yhtälailla HK:n kannattaisi rauhoittua. Kun verenpaine nousee liikaa,on terveys puntarissa .

27.1.2009 12:12  !?!?!??

Näyttää kovasti siltä ettei Aatun tarjousta Rauhankyyhkystä otetta vastaan. Tuntuu jatkuvan kinastelu, voi olla että siitä jotkut ammentaavat "voimia" tai jotain, en tiedä. Mölyapina patsas vois olla poikaa Kurikan tapauksessa.

27.1.2009 12:32  Ensimmäinen kananottoni

Kyllähän Kurikassakin on olemassa tarve tuollaiselle aloitteelle.
Pitää muistuttaa esim. Juhanin esiintuoma lehtileike n. 30 v. takaa ja se viesti millaista silloin oli Kurikassa.
Toisaalta mitä on ollut nykyajassa ja tässä blogimailmassa.
Kyllä tämäkin aloite on johtosäännön kaltainen sisällöltään ja muodoltaan ainakin toimintatapaan liittyen.
Ajatus, ettei sitä voida käsitellä ja keskustella niinkuin esim. johtosäännöstöä, edustaa rajoittunutta käsitystä toiminnan sisäisäisestä ohjauksesta.
Kyllä me kansalaiset olemme valinneet
keskuudestamme "parhaimmat ja kykenevimmät" joukostamme päättämään yhteisistä asioistamme.
On oikein, että kykenevät myös itsesäätelyyn, kun siihen äänestäjien mielestä on tarvetta.
Elämme nykyaikaa, johon kuuluu tälläiset sivistyneet avaukset ja aloitteet, kun siihen esiintyy tarvetta.
Ja kyllä Kurikassakin siihen totisesti on tarvetta.
Ettei oltais niinkuin 30 v. sitten.
Äänestäjät tietävät, ettei melskaamalla ja rähinöimällä hoideta hyvin yhteisiä asioita.
Ja niinhän on, että asiat vain pitää hoitaa hyvin.
Nykyajan äänestäjät vaihtavat melskaajat pikinmiten uusiin, koska pitävät niitä tyhminä päättämään kotiseutunsa asioista.

27.1.2009 13:07  !?!?!??

Aloitteista jotka illalla tehtiin, kuntalaki on kuntalaki ja miksei voida hyviä ja mielenkiintoisia asiota käsitellä heittämättä heti romukoppaan. Miksi pitäis valtuuston kokous alkaa ja heti päättyä niinkuin edellisen valtuuston aikana,(muutama sana ja sitten nuija pamattaa ja päätös on valmis, näin jatkui muutaman minuutin ja nuija pamahtaa kokous on päättynyt, taas uusi ennätys). Valtuutetut voivat käsitellä tulevia ja Kurikan ajankohtaisia asioita yhdessä (ilman yleisöä esim). Jonkun asteinen kyselytunti, josta mahdollisesti vois laatia lehdistö tiedotteen tai ei. Eikös Me Kaikki olla Kurikkalaisia ja Kurikan asiat ovat tärkeitä kurikkalaisille, eikä kunnallislaille, Valtuusto voi tehdä päätöksen johon varmasti muissakin kunnissa olisi seuraajia. Ollila katse pois omasta navasta eteenpäin samoin kaikkimuut ja ruvetaan töihin Kurikan hyväksi, eikä yksinomaan kirjoitella suuria "kuinka asia makaa ja piirellä pirunkuvia taka- tai etuseinään", Matti on moneen kertaan toistanut itseään sanoin, tarttis tehrä jotain. Tottakai tähänkirjoitukseen tulee kiperiä sanoja, mutta TÄTÄ MIELTÄ MINÄ OLEN. Ja muuten olen sitä mieltä että Sahlbergin tai Puntusen rantaan vois tehdä keskustan ulkouimarannan taas ja "Laila" opettajaksi .

27.1.2009 14:26  tietämätön juomari

Ennen herastuomarin arvonimen antoi laamanni,nytkö valtuuston pj. Pekka Heikkilä?

27.1.2009 15:04  Selvin päin

Tietämätön juomari on nimensä veroinen kun ei tunne mikä on vallitseva käytäntö näissä asioissa.

27.1.2009 15:43  Yksi monista

Tuoko nyt on sitä hienoa käytöstä?Hyökkiä Heikkilää vastaan, joka esiintyi sovittelevasti valtuustossa? Juomari jatkakoon juomistaan kaikessa rauhassa. Valtuusto aikanaan päättää lautamiehistä.

27.1.2009 15:52  Tarvajärvi

13.07 Jatkaa ja edustaa sitä räyhälinjaa, millä asiat varmimmin saadaan sekaisin. Olisko hänen nyt paras rauhoittua ja käyttää välineenä sitä valtuutettua, jota on tullut äänestäneeksi. Asiat valtuustossa päätetään esittelystä. Valtuusto ei ole markkinatori. Sotilasarvo taikka äänen kovuus ei tuo valtuustossa lisää valtaa haltijalleen. Valtuusto ei liioin ole mikään kaarti, jossa huutoäänestyksellä johtajat vaihdetaan päivittäin. Työt tehdääm pääsääntöisesti virkamiesten toimesta, jotka ovat palkkatöissä. Valtuusto ohjaa tuota orkesteria kirjallisen päätöksin. Keskustelut ja mielipiteet vaikuttavat noiden päätösten sisältöön.

27.1.2009 16:27  Valtuusto keskustelevammaksi

Tätä keskustelua seuratessa tulee mieleen, että kovasti on hakusessa yhteisymmärrys ja jonkinlaisen yhteisen hyvän näkeminen. Voisi kysyä, mistä tämä sitten johtuu. Joku syy siihen täytyy olla. Mistä erimielisyys ja riitely on lähtenyt liikkeelle. Ei kai sitä voi kieltää, että jos luottamushenkilöpaikat on jaettu siten, että vaalien voittaja on jätetty sivuun, niin olisihan omituista, ellei se jälkiä jättäisi. Mielestäni syyksi ei yksin kelpaa se, että niiden kanssa ei voi neuvotella. Eiköhän todellinen syy ollut kuntaliitoksen vastustaminen, minkä takia neuvottelua ei haluttu.
Mielestäni huonoa politiikkaa, kun erilaiset näkemykset henkilöityvät. On turha väittää, että Kurikassa vallitsee nyt sopu ja rauha.
Muuten edellisellä valtuustokaudella puheenjohtaja iski nuijan heti pöytään ja sillä ikäänkuin briljeerattiin, jos valtuuston kokoukset saatiin mahdollisimman lyhyeksi. Erityisesti tällaisena aikana on toivottavaa keskusteleva valtuusto ja sellaiset säännöt, jotka mahdollistavat sen.

27.1.2009 18:01  Täällä taas

On syytä keskustella asioista, mutta valtuuston kokous ei ole keskustelufoorumi. Siihen on syynsä että valtuuston kokous nimenomaan päättää, ei enää kovasti keskustele.

Täytyy löytyä muita keskustelun foorumeja. Hallituksessa, lautakunnissa, ryhmien kokouksissa.

Valtuuston kokouksen muuttaminen keskustelukerhoksi ei edistä avointa päätöksenteko kulttuuria, vaan tekee kokouksista a.) pitkiä, b.) vaikeasti hahmoteltavia c.) populistien temmellyskentän.

Edellinen puheenjohtaja piti kokouksissa hyvän kurin, käsittely oli jouhevaa ja sopi valtuuston kokouksiin hyvin.

27.1.2009 18:06  Tyhymä

Kun valitaan henkilöitä tarkastuslautakuntaan ja esim. lautamiehiksi, sisältyykö nuhteettomuuteen ja puolueettomuuteen vaikkapa sellainen, että oma talous on kunnossa, ettei kukaan voi kiristää tai lahjoa. Vai onko tällaisia vaateita kumpaankaan ensinkään?

27.1.2009 18:07  sama

Tämän päivän kommenteista huomaa sen, että eri henkilöt pitävät riitelynä sellaista jota toiset pitävät mielipiteen vaihtona.

Ollaan eri mieltä, se kuuluu demokratiaan. Äänestäminen ei ole riitelyä, eikä toisen kommentista erimieltä oleminen täällä plokissa. Lopetetaan riitelystä puhuminen kun sitä ei kerran ole. Hedelmällistä keskustelua harvoin syntyy täysin samanmielisten kesken.

27.1.2009 18:39  Toinen kannanottoni

kommentti klo 16:27
Ei nimittelyt, herjan heitot, vertailut norsun v*****n , aivojen tai erilaisten sisälmysten ja oksennusten vertailu ihmiseen ole koskaan ollut normaalia keskustelua.
Ei edes huumoria.
Eikä tietääkseni ole minkään puollueen imagoa tai uskottavuutta neuvottelukuppanina lisännyt.

Aloitte on tarpeellinen tuollaisen siivoamiseen. Ja oikean sivistyksen oltaessa erimieltä.

27.1.2009 18:56  Kiitos

Sama ja toine k. ovat itseasissa samaa mieltä. Täältä löytyy kolmas joka on samoilla linjoilla, eli 1. Eri mieltä oeminen ei ole riitelyä. 2. Sopimattomien sanojen käyttö, kiroilu jne. Eivät edistä henkilökemiaa tai asian ymmärtämistä. 3. Valtuuston kokous on jäntevä päätöskokous, ei torikokous tai markkinat. 4. Henkilöön menevä arviointi ei ole asiakeskustelua.
Mukava on mukava ja ilkeä on ilkeä. Toisen mollaaminen on kopultakin vain omaa heikkoa itsetuntoa.

27.1.2009 19:38  Keskustelua valtuustossa tarvitaan

Näistä kielellisesti samanlaisiin kommentteihin haluaisin todeta, että en tarkoittanut ompeluseuraa, vaan sellaista valtuustoa, jossa asioista käydään keskustelua. Edelleen olisi paikallaan olla sellaisia säännöksiä, jotka mahdollistaisivat esim. kyselytunnin valtuuston kokouksen yhteydessä. Tätä käytäntöähän on useimmissa kunnissa. Nyt on käynyt niin, että tällä palstalla blogisti ensin toitottaa jatkuvasti, kun esim. budjettia avata ja sitten löytyy kuoroa, joka eri sanamuodoin yhtyy siihen. Mitä merkitystä sillä on itse asiaan.

27.1.2009 19:43  !?!?!??

Toivottavasti valtuustonkokoukset tulisivat edes loppuosaltaan torikokouksen vertaiseksi asiain pohdinnaksi yhteistyötä lisääväksi asiaksi. Ei kenenkään tarvitse haukkua toisia jos ei toisinkaan päin.

27.1.2009 20:17  Jukolan veljekset

Aloite ei estä missään minkäänlaista asiakeskustelua.
Aloite oli tarpeellinen. Se huomattu ja nytkin huomataan.
Vaikka tässä puollustan aloitteen tarpeellisuutta, en ole Matin tai muunkaan perässäkulkija.
Eikä minun kieliasuni tai mielipiteeni osoita toistoa tai kuulumista johonkin kuoroon.
Olen yksi kurikkalainen äänestäjä, joka jaan ajatukseni aiheesta kaikkien tuntemieni keskustelijoiden kanssa.
Sopii uskoa.
On kovapäistä porukkaa, niinkuin Jukolan veljekset, jos ei opita käytöstapoja.

27.1.2009 20:49  Kiitos

19:38 Aliarvioi ihmisiä sillä perusteella, että he ovat samaa mieltä blogistin tai jonkun muunkin kanssa. Se on juuri sitä kaikkea muuta kuin asiasta keskustelua. Kielen samaistumispuheet ym. höpinät yrittävät johtaa ajatuksia siihen suuntaan, että blogisti yksin tekisi omia mielipiteitään myötäileviä juttuja. Minä ainakin olen omaa mieltäni riippuatta mitä mieltä blogisti tai kukaan muukaan on. Minusta aito keskustelu analysoi asiaa, ei henkilöä jatkuvasti. Kuka edes muistaa enää alkuperäisen blogiaiheen aihetta?

27.1.2009 21:53  !?!?!??

Tarvajärvi voi olla vaikka täys Niilo, mutta älä vain lähde linjalle jolla kaikkea mitä muut kirjoittavat sanot vääräksi. Muutko ovat räyhääjiä ja väärintekijöitä. Kukaan ei ole vaihtamassa johtajia ja tekemässä vallankumousta. Keskustelut ja mielipiteet niitä on varmaankin valtuutetuilla on myös omallani ja on tarkka kaveri. Eli en ole kiinnostunut Sinun "mielipiteistä". Kaikilla on omat rakkaat mielipiteet, ehkä myös sinulla.. En haluaisi laittaa tätä tekstiä esille mutta omastani koirani puolesta kyllä.

27.1.2009 22:23  ?

Onko tuo edellinen Jalonen ?

27.1.2009 22:30  !?!?!??

Ei muuten ole. Karilla ei ole tietokonetta eikä kirjoittele täälä, lehdestä löytyy. Älähän vain kuvittele ettei muillakin ole koiria.

27.1.2009 23:54  Kauno Kyvykäs

Mihin tarvitaan demokratiaa, kun Vessa-Matti kaikkitietävyyden valo valaisee kohta koko pimeää Eurooppaa.
Pois epäilyt ja arvailut asioiden oikeellisuudesta, sillä Vessa-Matin älyn säihke kirkastaa synkimmätkin ongelmat.
Pois häipyy huolet, kurjuus, köyhyys, lama ja apatia.
Terve tuloa paratiisin ilot ja mittaamaton maallinen mammona. Kauan eläköön koko ihmiskunnan pelastaja, tiedon ja taidon suurmestari VESSA-MATTI.

28.1.2009 0:54  Mettäkyläänen

Voisko Matti auttaa uutta puheenjohtajaa. Oli kyllä erikoinen kokous, en metsästysseuran kokouksessa ole tavannut näin avutonta kokostekniikkaa. Oikein tosi! Vähällä oli etten huutanut Ollila kehään. Kokouksen päätöksenteko oli hyvin outoa. Hautala nupajutti mikrofonin takana eikä kukaan kuullu taakse. Kyllä kaikki kokousedustajilla on oikeus kuulla mitä puheenjohtaja sihteeri rupattelee. Olisiko hyvä siirtyä vanhaan käytäntöön, että puheenjohtaja lukee koko päätöksen mistä päätetään jne... Joku nuijan kopaus taittiin peua kun sitä joku oli vaatimas... olihan touhua Hyvä Ala-Mietaa.

28.1.2009 1:17  Kauno Kyvykäs

Aivan tavallinen Matti ei pysty puheenjohtajaa auttamaan. Pitää olla vähintään Vessa-Matti, jonka jykevä olemus saavuttaa tyhmyyteen verhotun oveluuden ja älyn. Tässä leikissä ei tavalliset kuolevaiset pärjää.

28.1.2009 8:01  Jupe

Pyydän, että nimittely lopetetaan.

29.1.2009 0:52  Kauno Kyvykäs

???????Nimittely?????


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini