Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

On pidettävä mitä lupaa

Torstai 15.1.2009 klo 0:03


Lupaus tulee pitää

Kun sitoutuu tekemäään jotain, asia on hoidettava , sana on pidettävä.

Ne jotka lupaavat ja sitten rikkovat lupauksensa, menettävät itsekunnioituksensa ja joutuvat häpeämään tekojaan. Heidän elämästään tulee pelkkää pakoilua.

He tuhlaavat huomattavan määrän voimavarojaan selitellessään tekemisiään ja tekemättä jättämisiään.

Sanansa syömisen selittäminen on työläämpää kuin sanansa pitäminen.

Jokainen tekee joskus jotain typerää, josta seuraa pelkkää harmia. Mutta samaa virhettä ei pidä tehdä toistuvasti. On vain pidettävä mitä on luvannut.

Jos joutuu maksamaan kovan hinnan hetken mielijohteesta, sekin on vain tehtävä.

 

Lupaan, etä linja pitää

 

Käsittämätöntä kaunaisuuutta edustaa toimittaja Rinta-Nikkola eilsessä Kurikka-lehdessä kuulustellessaan vs. kaupunginjohtaja Korhosta talousasioista.

Arvosteltu talousarviota on, minun toimesta ja muidenkin, rajustikin ja aiheesta.

Ei liene kenellekään uusi tieto , että budjetin perusteet ovat vuoden mittaaan radikaalisti muuttuneet ja siksi muutos on tarpeen.

Menemällä peräti kaksi kertaa eri asiayhteydessä nimeltä mainiten henkilööni, juuri toimittaja syyllistyy julkiseen haukkumiseen.

Lapsellista touhua.

Taas kerran viestintuoja ammutaan ja varsinainen asia peittyy juupastelun alle. Olen arvostellut talousarviota, en henkilöitä.

Väitteet, että kustannukset nousevat liitoksen takia, ovat pelkkiä arvioita, jotka on tehty talousarviota laadittaessa.

Elämme tammikuun 15. päivää. 2009. Menot määräytyvät tulevien tekemisiemme kautta. Kyllähän kaikki rahat menemään saadaan.

JIK:stä sen verran, että sinne saadaan menemään juuri niin paljon rahaa kuin tilaajalautakunta sitä käyttää ja kaupunki haluaa.

Ei JIK sinällään aiheuta lisäkustannnuksia vaan lisääntynyt palvelujen tarve ja osto. On ihmeellistä, että JIK:iä syytetään lehtijutussa jo nyt, vaikka toiminta on tuskin aloitettu?

Turha on väitellä yksityiskohdista. Budjetti on kestämätön niinkuin monissa muissa kunnissa. Naapurikunnassa Kauhajoella budjetin kehyksiä aiotaan tarkistaa muutaman kuukauden välein. Siellä ymmärretään kuinka se tehdään.

Meillä kerrotaan, ettei keisarilla ole vaatteita.

Kriittiset arviot ovat tarpeen , kun siihen on aihetta. Useimmat talousasiantuntijat ovat kanssani samaa mieltä ja se linja pitää. yhteiskoulu_080.jpg

Kurikankin talouden tuloperusteet ovat murenemassa. Rakentaminen ja verotulot ovat isossa roolissa. Tarvitaan vakavaa keskustelua ja joustavia liikkeitä kaupungilta niin budjetin kuin elinkeinotoimen suhteen. Paikallislehden toimittaja  syyttää viestintuojaa talouslamasta. Kyllä on talouskeskustelulle tilausta ja aihetta. (Kuvassa Kurikan keskeinen verotulojen lähde ja veronmaksaja eli Parman elementtitehdas)


Kommentit

15.1.2009 7:15  Tosi on

Virkamiehet ja toimittajat ovat samanlaisia. Jos niiden tekemisiä tai sanomisia arvioi se on kiusaamista ja arvijoija on joko tyhmä tai ilkeä.
Talouden faktat , tulot ja menot on talousjohtajan ja kaupungin johtajan raamitettava realistisiksi. Ei luottamusmiehillä enää heidän esitystensä jälkeen ole kanttia alkaa leikkaamaan miljoonia asiantuntijoiksi palkattujen henkilöiden raameja karsimaan. On taas vaan käytetty mukavan miehen metodia , jokaiselle sitä mitä pyytää ymmärtää. Tälläisellä hussoo touhulla ei selvitä taantuman yli. Ellei asiaan puututa on veroprosenttia korotettava rajusti , sillä tuloveroprosentin lasku valtakunnallisesti vaikuttaa kuntien verokertymää alentavasti. Miten käy silloin peruspalvelutuotannon? Heikoimmasssa asemassa olevat kärsivät tästä eniten. Vastuullisuutta virkamiehiltä!

15.1.2009 9:43  Kurikka-lehden todennäköisesti entinen lukija

Voi, voi tuota Kurikka-lehden "poliittista" linjaa.
Kertoo olevansa puollueeton, mutta, mutta sisältö ei sitä kertakaikkiaan osoita.
Sen huomaa siitä mitä ja miten se kertoo.
Ja mitä jättää kertomatta.
Mitä kommentteja tunkee erilaisiin juttuihin tai jättää mainitsematta.
Lehden toimituslinjaa ei voi arvostaa mitenkään asiallisena Kurikan kaupungin
tiedonvälittäjänä. Se on surullisena tosiasiana kertakaikkiaan todettava.
Ehkäpä on siirryttävä arvostettavimpiin julkaisuhin.
Oikeutetusti olisi syytä odottaa Kurikka-lehdeltä asiallista puollueetonta tiedotuslinjaa, jos niinkuin väittää edistävänsä Kurikan kehittymistä esim. Kurikan väestön lisääntymiseen.
Kuinka näin tunkkainen linja sitä edistää?
Voi voi ja voi!
Enemmänkin olisi perustellusti kerrottavaa ja esimerkein ko. linjasta.

15.1.2009 14:04  Sivullinen

On merkillistä,miten paljon arilaisia käsityksiä mahtuu maailmaan. Useat asiantuntevasti puhuvat henkilöt ovat tämänkin blogisarjan kommenteissa puhuneet talouden keskeisistä periaatteista kutakuinkin täysin päinvastoin, mitä esim Vs. kaupununginjohtaja Korhonen kertoo. Korhonen syyttää milloin mitäkin tahoa nousupaineista. Yhdelläkään teolla ei kuitenkaan ole edes yritetty hillitä menojen kasvua. Hän myöntää, että vanhat arviot on vain laskettu yhteen ja päälle lisätty se noin 6 %:n kasvu. Simsalapim , se on siinä eikä mitään voi. Ja niiden syy on kaikki, jotka rahaa pyytävät. Kyllä on hienoa taloussuunnittelua.

15.1.2009 14:39  Onko turhaa

Kautta aikojen on puhuttu kunnallistalouden rajallisuudesta, tiukkuudesta, jaksottamisesta, tulophjasta, veloista, vastuusta ja yhteensovittamisesta. Onko nämä ja monet muutkin periaatteet vielä voimassa, vai onko alistuttu "virran vietäväksi". Vaikea uskoa. Luulen, että pian kuulemme sopeúttamistoimista, talouden realiteeteista, tulojen riittämättömyydestä. Vaikea on uskoa, että "lihavat osinkovuodet" ovat siirtäneet syrjään hyvät taloudenhoidon periaatteet. Ollaan kärsivällisiä, ja odotetaan uusia avauksia uudelta hallitukselta. Ei kannata jähmettyä yhteen asianajajaan, eteenpäin vain uljaasti ja tosiaasiat tunnustaen, notkeutta pitää olla, jääräpäisyys ja pysyttäytyminen kerran päätetyissä asioissa johtaa harhaan. Luotetaan hallitukseen.

15.1.2009 14:58  Vanha työmies

Olipa todella asiatonta ja kohtuutonta Korhoselta lähteä sanomaan surkean budjetin laatimsen syypääksi JIK-liikelaitosta, joka ei ole ehtinyt vielä kunnolla aloittaa. Ilman muuta seuraavaksi syytetään niitä, jotka ovat "kyhänneet kasaan" kuntaliitoksen. Voi kauhiaa tuollaista syyttelyä. Mitäpähän seuraavaksi saadaan kuulla. Viattomat virkamiehet tutisevat kun heitä kiusataan. Vaaditaan oikein tekemään töitä palkkansa eteen. Vanha työmies nimittää tuollaista touhua saamattomuudeksi.

15.1.2009 17:32  Vielä on pieni toivo, toivottavasti

Hallitus päätöksinen ja toimineen on enää ainoa toivomme. Toivottavasti uusi kaupunginjohtaja aikanaan lisää tuota ohutta toivoa.

15.1.2009 19:21  On löydetty ainakin yksi säästökohde

Kurikka voi säästää ainakin talousjohtajan kuluissa. Talousjohtaja Korhonen toteaa toiminta- ja taloussuunnittelun edenneen kunnassa siten, että kuluneen vuoden luvut on kerrottu 1.06:lla. Tällaisen suunnittelun voi ohjelmoida vaikka kymmeneksi vuodeksi tietokoneelle, joka tulostaa aina vuoden suunnitelman tiettynä ennalta määrättynä päivänä. Ei tarvita virkamiehiä hänksläämään selviä asioita.
Todella viisaasti aateltu!

15.1.2009 19:25  Pitää olla positiivinen mieli

Minusta tällä palstalla on aika mollivoittoinen sävy. Aina löytyy joku asia, mikä on rempallaan, tai sitten joku on loukannut niinkuin nyt paikallislehden toimittaja. Voisiko vaihtaa sävyä esim. niin, että on hieno asia, että olemme saaneet uuden kokeneen kaupunginjohtajan, mikä on hyvä asia näin taantuman iskiessä päälle. Edelleen voisimme todeta, että tämä on hyvä blogi, kun se on saanut paikallislehden toimittajan kiinnostumaan tästä, mikä lisää blogin sekä lukijoiden että kommentoijien määrää.

15.1.2009 21:13  Hallinnon tukija

Mitä tässä nyt sitten uskotaan, tätä blogiako vai Kurikka-lehden juttua, kovin ristiriitaisia tietoja tulee monesta tuutista. Syyllisiäkin etsitään. Yksinkertainen totuus taitaa olla se, että talouarvio on selvästi ylimitoitettu ja nyt pitäisi päättää mitä sille tehdään vai tehdäänkö mitään. Tulkaa nyt hyvät päättäjät jollakin foorumilla esille ja kertokaa kantanne. Tehkää vaikka oma tiedotteenne kaupungin kotisivuille, muuten näyttää ja tuntuu siltä, että meitä halveksitaan. Jos olette sitä mieltä, että asia on ok. niin kertokaa se sitten, onhan teillä kanavia. teidät on pantu paalupaikoille ja ensisijassa hallitukselta odotetaan tiedonantoa.

15.1.2009 21:28  Kanlaiskyselijä

Tehdään lyhyt otanta: Mitä mieltä olette kommentoijat, olisiko hallituksella tiedottamisen paikka tämän vuoden talouarviosta ? Pankaa lyhyet vastaukset, kyllä hallituksen jäsenet tätä blogia lukevat.
Vastaukset kyllä tai ei ja perustellakin saa.

15.1.2009 22:20  Vastaaja, ensimmäinenkö

Kyllä: Ehdottomasti tiedotus.

15.1.2009 22:32  Vielä pieni toivo, toivottavasti

Ehdottomasti kyllä!

16.1.2009 9:08  Lukija

Enemmän tietoa ja tiedottamista.
Ei nyt edes kaupungin nettisivuilla avaudu viimeisimmän KH:n pöytäkirjat.
Eipä Kurikka-lehtikään juuri mitään kertonut ko. kokouksesta toisin kuin Jurvan Sanomat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini