Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Olen kärsimätön ihminen

Maanantai 12.1.2009 klo 0:02


 Älä ole kärsimätön

Joskus tuntuu siltä, että henki salpautuu, jos ei saa tehdyksi kaikkea heti.

Niin kauan kuin yrittää jouduttaa tarpeettomasti asioiden etenemistä, haaskaa aikaansa turhaan.

Toiminnan tarkkuutta ja määrätietoisuutta häiritsee ajoittain liika hanakkuus. Helposti ajattelee, että “mitä minä en tee, se jää tekemättä”.

Asia ei tietystikään ole aivan niin yksinkertainen. Täytyy toki toimia! Mutta täytyy myös antaa hitaamman maailman toimia ajallaan.

Miksi olen kärsimätön Kurikan Kehityksen kohdalla ?


Kunnallinen Kurikan Kehitys-liikelaitos perustettiin kaupungin kokonaiskehittämisen tarpeesta.

Nyt kun se vahvasti on alkanut elää omaa elämäänsä, suuremmin tiedottamatta toimistaan, on keskusteltava sen toimintatavoista ja tulevaisuudesta.

Kaupunginhallitus on luovuttanut ison osan tulevaisuuteen tähtäävästä toimintavallastaan koalitiolle, jossa virkamiesedustuksena johtokunnassa on kaksi päätösvaltaista henkilöä.

Johtokunta pyrkii toimimaan osakeyhtiön hallituksen tapaisesti. Erona on, että henkilökohtainen vastuunotto päätösten seuraamuksista puuttuu. Se taas mahdollistaa subventaatiopelin jatkumisen ja kannattamattomien tai mielettömien hankkeiden hyväksymisen.

Olisiko syytä nopeasti lähteä kehittämään liikelaitosta oikean osakeyhtiön suuntaan?

Nykyisellään johtokunnasta muodostuu helposti tässä muodossa maallikoiden palkinto- ja pelipaikka.

On hyvä, että jäsenistä suuri osa on ykkösketjusta hallituksesta. Mutta silti. 

Elinkeinoelämän ja yrittäjien tuomaa lisäarvoa kannattaa miettiä uuden johtokunnan jäseniä valitessa. Muistaa pitää, että esteellisyys on helposti yrittäjien ongelma tässä toiminnassa. kuva_2077.jpg

Johtokunnan jäsenien hekilökohtaisilla painotuksilla on iso merkitys Kurikan kehittämisessä. Painotetaanko metallia, puuta tai maataloutta vai tehdäänkö vain tosiasioihin ja taloudelliseen ajatteluun perustuvia ratkaisuja. Usein olisi hyvä päättäjän tietää mikä ero on taseella ja tuloslaskelmalla. Kassavirrasta ja vastuusta huolehtii toistaiseksi emo, eli kaupunki ja veronmaksajat.   Kuvassa vanhaa kurikkalaista kunnallisveron lähdettä.


Kommentit

12.1.2009 7:38  Aidosti ?

Onpa tärkeä aihe. Kurikan Kehitys. Kuka kertoisi, mitä tuo firma on tähän saakka saanut aikaan?

12.1.2009 8:21  Tietämätön

Ketähän sielä on päättämäs ?

12.1.2009 8:47  Yhteiset asiat veronmaksajana kiinnostaa

Mistä saisi tietoa? Netistäkö?
Esim. Mitkä asiat ovat tämän firman alaisia tehtäviä?
Kuka kertoisi tarkemmin?

12.1.2009 8:56  Kiinnostunut

http://www.kurikka.fi/files/Tiedostot/Kurikan%20Kehityksen%20johtosaanto.doc

Tää laitos se onkin Paljon-vartijana.

12.1.2009 9:44  Kuultuna

Kehityksen johtokunnassa on kaupungin ykkös virkamiehet , Kehittämispäällikkö, Kaupungin Tekninenjohtja, Kaupungin Johtaja sekä luottamusmies jäseniä.Sillä on suuri kiinteistömassa josta liikelaitos saa vuokratulot. Pitäisi pärjätä omillaan , mutta , mutta käy tasaisesti kaupungin kassalla . Osakeyhtiönä joutuisi toimimaan omillaan ja varmaan tarkemmin harkitsisi investointinsa ja kulunsa. Kehittämisiin

12.1.2009 10:46  Veli Heimo

Todellisella osakeyhtiöllä toimitusjohtaja
on myös konkreettisesti vastuussa.Vastuussa, jota eivät valtuustot ja hallinto-oikeudet heiluttele.Potkut tulevat jos ovat tullakseen ja ne antaa omistajatahoja edustava yhtiön hallitus.Kuten kävi HK;n Seikulle ja lukuisille muille kasööreille.
Yhtiö toimii omillaan tai käy omistajien kukkkarolla.Näin se vain on.

12.1.2009 12:12  Entinen Velsalaanen

Velsa on kurikan no,1 ja on sitä vieläkin sieltä on saanut leivän suurijoukko vuosikymmenet .Joka ei tunne historiaa ei ymmärrä tulevaisuuttakaan.

12.1.2009 12:50  Yllytäjä.

Entinen velsalaanen on pitkälti oikias. Pitääs vain kattoa nyt tulevaisuuteen. Mitä kehitetään ja miten.

12.1.2009 19:28  Pihalla kuin lumiukko

Minkähänlaisia tilinpäätöksiä Kurikan Kehitys on tehnyt, en ainakaan ole nähnyt julkisuudessa enkä oikeastaan mitään tuota yhtiötä koskevia asioita.

12.1.2009 20:48  Tietävä

Vuokratuotot sillä ainakin on yli miljoona euroa. Ainakin Velsan maalaamo on tehty sen lukuun. Samoinkuin Paöoasema on rakennettu sen lukuun ja vuokratuotot tuloutuu Kehitykselle. Mielestänä kehitys on ollut kovin vaitonainen toimintansa suhteen,

12.1.2009 20:49  Vaimitenseoli ?

Alunperin olisi pitänyt perustaa liikelaitoksen sijaan osakeyhtiö... Mitenkähän sitä silloin seliteltiin Kurikka-lehdessä... jotain että katsotaan nyt ensin liikelaitoksena, jotain ettei tule liian suurta muutosta hohhoijjaa..

12.1.2009 20:52  Vaimitenseoli ?

Niin että et Matti kärsimätön ole, se on vaan tämä muu maailma niin hidas liikkeissään.

12.1.2009 21:12  Kohta sulanut lumiukko

Kunnallinen liikelaitos, mikä se sellainen on, ei sillä taida mitään tulosvastuuta olla, onko se sitten leikkimistä liikelaitoksena kaupungin siipien suojassa ja veronmaksajien kantamalla riskillä, vai onko se niin, voisko joku selittää.

12.1.2009 21:23  Tietämätön

Kyllä on nyt pakko jatkokäsittelyn kannalta taas avata keskustelu liikelaitoksen ja osakeyhtiön eroista vastuiden ym. suhteen. Kyllä vastuuta pitää löytyä aina.
Jonkun pitää nyt kolumnoida tänne palstoille huomisin artikkeli tästä

12.1.2009 21:54  Kokonaan sulanut lumiukko

Olisko se niin, että kunnallisen liikelaitoksen vastuun kantaa valtuusto ja osakeyhtiön vastuun tietenkin osakeyhtiö itse. Vai oliko se näin. Eli jos nöin on niin leikkimistä liikelaitoksena se on tuo valtuuston vastuulla toimiminen.

12.1.2009 23:09  Itara

Kukaan ei kai ole vastuussa yhtään mistään. Voisiko kehittämispäällikkökin hiukan avata kolumnilla näitä asioita. Onko liikaa pyydetty?

12.1.2009 23:44  ei hajua

kuka se on?

13.1.2009 21:51  Hämmästyny

Onko tosiaanki niin ettei kaupunkilaasille anneta tiatua kuinka yhteestä omistusmassaa hoiretahan ?! Kommentteja kun lukoo ja ajatteloo että massa on viälä lisääntyny liitoksen myätä !! Eo voi ku toivua että porukat valittoo ajattelevia ja kaukonäköösiä valtuutettuja hoitamahan näinki merkittävää puulaakia .... sillähän vois kaupunki teherä tiliä osinkojen lailla !!!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini