Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Pienet yksityiskohdat ratkaisevat

Lauantai 27.12.2008 klo 0:03


Pienet asiat voivat ratkaista

On tärkeää kiinnittää huomiota pikkuseikkoihin. Niiden unohtaminen voi aiheuttaa paljon harmia.

Pienikin piikki voi pysäyttää matkamiehen askeleet.Vähäinen näkymätön virus voi tuhota terveen elimistön. Sekunnin sadaosan herpaantuminen voi pilata valppauden ja antaa tilaisuuden tuhoisille seurauksille.

On siis syytä pitää silmällä pieniä asioita.  On oltava ankara itselleen ja parasta on aina toimia niin.

Piru elää yksityiskohdissa ja rivien välissä, sanoo vanha sanonta.

Pienet asiat aiheuttivat paljon harmia myös kuntaliitoksessa

Koko liitosprosessi oli alkuvaiheessa suurta näytelmää. 

Asiasisällön pohdiskelu oli vähäistä. Nostettiin pöytään mukamas tärkeitä asiakysymyksiä.

Monet keskeiset päättäjät eivät kyenneet päättämään millä puolella he julkisesti olisivat -  liitoksen puolesta vai vastaan.  Kaikki järkisyyt puolsivat liitosta. Mutta tunnetila pani vastaan.

Kurikka-lehti ja Saarakkala meuhasivat kuin viimeistä päivää. Suuri osa kuntalaisista vastusti tunteella.

Päättäjiä pelotti tehdä mitään ratkaisuja. 

Muiden muassa kunnan nimiasiaa pahkuloitiin pitkään. Hallituksen puheenjohtaja ilmoitti lehtihaastattelussa taistelleensa nimeksi Kurikan.

Oli houkuttelevaa olla molempaa mieltä yhtä aikaa. Liittyminen vai fuusio? Siitä nousi elämää suurempi kysymys. Fuusion järkevyydestä viis. "Kun taloohin tullahan eletähän taloon eheroolla" -tunnetila hallitsi.

Ei siinä mitään. Oli aikalisän paikka. Jurva ryhtyi keskusteluihin Ilmajoen kanssa.  pc260171.jpg

Aika paljon vääntöä on suoritettu ennenkuin tästä talosta on saatu aika ison, 15.000 asukkaan kunnan kaupungintalo. Keskustelut on käyty. Nyt on muistelujen aika. Ei oteta sitä syyttelynä. Tässä on myös  mahdollisuus oikoa minun "vääriä" käsityksiäni antamalla palautetta. Prosessista on paljon opittavaa. Monta asiaa tekisin nyt toisin. Kertokaa te mitä olisi pitänyt tehdä toisin?


Kommentit

27.12.2008 4:20  Osallinen

Jurva-Kurikka liitosprosessia muistellessa on vaikea uskoa JIK alueen yhdistymiseen 4-8 vuoden aikajanalla. Liitosneuvottelut ja siihen liittyvät ajatukset ja muistot eivät ole kovinkaan mieltäylentäviä. Itse idea ja tavoite unohtui sisäiseen taistoon ja kilpalaulantaan. Ensimmäinen ja ainoa virheesi oli , luulisin sanoa liitosta missioksesi. Se piti estää ja kaikki keinot käyttöön. Muistelen itse sitä aikaa turhauttavimpana vaiheena kokemusmaailmassani. Asiat henkilöityi ja ise ydin unohtui. Sama jatkumo on ollut päällä siitä asti. Enkä usko että se muuttuu joku muu saa kaunan niskaansa , ken elää hän näkee

27.12.2008 8:47  Sivullinen

Muistelisin, etteikö se ollut Kurikka-lehden toimittajan aivan oma tulistuminen ja taustalla varmaan jotain muuta "inhimilllistä"? Toimitttaja oli kiihdyksissä muusta kuin tuosta sanasta ja käytti sinä verukkeena omian pahoinvoinnin ja haukkumisen syyksi? olenko väärässä+

27.12.2008 18:04  Tuumailija

Olen mahdollinen paluumuuttaja, kuten jossain aiemmin toin esiin.
Seurattuani kotiseutuni ilmapiirin kehitystä ja erityisesti liitosprosessin aikana. Olen joutunut kovasti miettimään sitä julkikuvissa mainostetun viihtyisyyden todellisuutta.
Kyllä monista lähteistä tulleiden tietojen
valossa on siitäkin tullut surullinen olo.
Mikä ihme siinä on, ettei nyt meinata osata käydä järkevää mielipiteenvaihtoa sivistyneesti.
Kyllä sitä koulutusta ja elämänkokemustakin pitäisi olla riittävästi jo sen saavuttamiseksi.
Välillä on tuntunut kyllä, että siitä on puutetta ja paikoin aivan erityisen paljon.
Olen arvostanut ja arvostan erityisen paljon tätä Matin blogia ja sen keskustelukulttuurin kehitystä ja vaikutusta em. aiheen lähihistoriaan.
Minua, ottaessani kantaa nähin Kurikan blogeihin jo eräässä ehdittiin epäillä Matiksi omaan blogiin kirjoittajaksi.
Pahasti erehtyi.

Matille sanoisin ymmärtämättä ja tietämättä läheskään kaikkea Kurikan asioista, myöskään liitosprosessista, että tämänpäiväisen blogiaiheen olisi voinut sivuuttaa.

Tärkeintä on suunnata kaikki energia tulevaisuuden kehittämiseen.
Kyllä kaikilla tekmisellä ja osaamisella on taipumus jäättää historianlehdille tekijänsä puumerkin, niin hyvässä kuin pahassa.
Esimerkkejä kyllä on tuollaisesta nähtävissä, vaikkapa näistä Kurikan blogeista.

Liitos on hyvä realisoitumassa oleva tosiasia Kurikan kehityksessä.

Mielestäni jokaisen Kurikkalaisen ja pian
kurikkalaisiksi liittyvän jurvalaisen on erittäin tärkeää tehdä työtä ystävälliseen suhtatumiseen liitosprosessia kohtaan, että mainostettu viihtyvyys on jokaisen päivän todellisuutta.

Kurikkalaisilla lapsilla ja nuorilla on oikeus edellyttää em. tasoista aikuisuutta
jokaiselta, joka jo ikänsä puolesta tulisi olla aikuinen.

27.12.2008 18:42  Tämän kerran..

Tämän aiheen olisi voinut jo jättää historiaan, mutta...

Kerrot, että kaikki järkisyyt puolsivat liitosta, lause on erimieltä olevien halveksimista. Kukaan, ei edes Matti, voi vielä tässä vaiheessa sanoa onko liitoksesta mitään hyötyä. Liitokseen on suunnattu paljon energiaa, se on kylvänyt riitaa ja vaatinut suuren määrän työtä, takaisinmaksun aika tulee joskus.. ehkä!

27.12.2008 19:43  Sivullinen

Tuollajärkisyilläon varmaan tarkoitetty monasti esiin tuotua väestökehitystä, väestön ikääntymistä ja palvelutuottajien määrän vähenemistä jne. Ammattitaitoisen työvoeman pulaa jne, Paras-lain lähtökohdat ainakin korostavat tuota puolta asiasta. Eikös se ollut Saarakkala, joka kohdisti omista poliittisista lähtökohdistaan tuollaisen ajatuksen oikein valituksissaan. Se mielestäni osoittaa vain heikkoa omaa itsetuntoa ja suuntaamista keskuistelun tunnetasolle.

27.12.2008 19:46  Ihmettelevä

Tosi on. Eiköhän eri mieltä olevien suuttumus lähde vain siitä, että kun ei pärjää asiaperusteilla, nostetaan esiin jotain epäolennaista. Niinkuin kuviteltu halveksunta. Eikö muuta enää löydy?

27.12.2008 19:48  Juu tämä PARAS ohittaa...

ja palatkaamme eilisen Blokkiin, jäi vähän mielenkiin toiseen "vaiheeseen",notta olikose koskenkorva edes mikään valtti nykypäivänä

27.12.2008 20:13  vai ?

Koskenkorva on aika p...stä eikä ole nykyaikainen brändi. Kurikka on paras nimi, ellei sitten oteta Ilmolaa?

27.12.2008 22:17  Vanhojen asioiden kaivelu ei hedelmällistä

Tuumailija puhuu kommentissaan asiaa siinä, kun hän toteaa, että Ollila olisi voinut sivuuttaa tämänpäiväisen blogin. Koen niin, että Ollilalle tämä prosessi, kun hän on sitä Kurikan puolelta johtanut, on tärkeä, minkä vuoksi hän haluaa palata siihen. Hänen blogistaan huokuu se tosiasia ja vanha sanonta: "Kukas sen kissanhännän nostaa, ellei kissa itse". Mielestäni tämän asian vatvominen johtaa vain siihen, että kaivellaan vanhoja asioita. Etsitään syntipukkeja ja sitten oikeita hyvin toimineita ihmisiä. Ollilan bogissa on jo tästä viitteitä. Minusta tähän blogiin kommentoijat antaisivat parhaan vastauksen, kun eivät tarttuisi hänen syöttiinsä. Mietinkin, ettei Kurikan kunnallishallinnon tuleva kehitys kovin ruusuiselta näytä, kun mukana on tämäntyyppistä vanhojen asioiden kaivelua, mitä Ollila tuottaa.

27.12.2008 22:20  Tämän kerran... ynnämuille

Miksi tämänpäiväisest aiheesta ei saisi käydä keskustelua? Miksi aihe pitäisi siivota maton alle? Painaa villaisella.

Vainko sen vuoksi, ettei kukaan pysähtyisi vahingossa muistelemaan, millaisia vasta-argumenttejä kuntaliitosta vastustavat osapuolet esittivät vaihtoehdoiksi Kurikan kehittymistä ja strategista kuntaliitosta puoltaville argumenteille?

Mitä esitettiinn Suupohjan ja Seinäjoen väliin kehittyvän entistä vahvemman Kurikan sijaan?

Ei Mitään. Liitosta vastustaneille riitti molempien liitoskuntien liitoshankkeen toteuttajien henkilöön käyvä solvaus ja haukkuminen.

Paikallinen lehdistö voisi nyt tehdä tutkivaa journalismia ja kertoa, millä tavoin vuoden takainen rienaus, johon itsekin innolla osalistuivat, näyttää näin jälkikäteen tarkasteltuna parantaneen seutukunnan eläjien hyvinvointia.

27.12.2008 22:56  Tuumailija

Kommentoijalle klo 22:20:
Kysymyksesi "Miksi......." oli ennakkoon arvattavissa oleva kysymys, ainakin allekirjoittajalle.
Hyvä kommentoija, kun en ollut aiheen ohittamisen kannalla, niin yritän perustella näkemystäni lisää.
Elämässä on näkemykseni mukaan, jos haluaa hyvän kehittyvän oivallettava millaiset puheet ja aiheet esilletuotuina vievät joko yksityistä tai yhteisöön liittyvää kehitystä parenpaan suuntaan.

Nyt on erimielisten viimeisimmästä ns. kuittauksesta (valtuuston kokous) kulunut
runsas 10 päivää ja toisaalta liitos ja siihen liittyvät juhlat - juhlaviikko aivan käsillä.

Noiden tapahtumien tulisi sellaisenaan jo osoittaa yhteisölle, että ilmapiiri on rauhoittunut, rauhoitettava. Ja nyt puhalletaan hihat käärittynä yhteiseen hiileen. Ja erimieltä oltaessa se vastaedes hoidetaan sivistyneemmällä toista loukkaamattomalla tavalla.

Tälläinen blogiaihe ei valitettavasti palvele em. tavoitetta.

Ogelmallisten historiallisten pulmien siivoaminen kuuluu toiseen ajankohtaan
Sen tulisi realisoitua vähitellen asiakohtaisesti ja suurenpaa hälyä nostamatta.

On myös annettava vastapuolelle kehittymisen ja kasvamisen mahdollisuus.
Siihen on tarjottava aikaa.

Ehkä nämä perustelut riittävät joksikin aikaa.

27.12.2008 23:00  Tuumailija

KORJAUS KIRJOITUSVIRHEESEEN:

EN OLLUT; OLE BLOGIAIHEEN ESILLETULON KANNALLA!

28.12.2008 0:49  Toivoa on

Mielestäni liitosasioiden kävien asioiden maton alle lakaisu ei onnistu ennenkuin siihen liittyvät asiat on puhuttu "puhki". Jokainen meistä on inhimillinen ihminen , myös me joita on sanalla ruoskittu kun ajoimme kuntaliitosta. Mehän olimme miltei pettureita jotka halusivat jakaa mahtavat osinko rahat velkaisten Jurvalaisten kesken. Oli jopa henkilöitä jotka etsivät keinoa säätiöittää osakepottia jottei siitä heruisi käyttövaraa " ulkopuolisille" eli Jurvalaisille. Nyt on aika yrittää suunnata voimavarat uuteen aikaan . Jos ns liitosmyönteisiltä vaditaan kykyä unohtaa menneet on oikeus ja kohtuu vaatia myös sitä vastustaneilta positiivista asennetta uuden kunnan kehittämisessä. Toivon että tämän ihmeen näkisin.

28.12.2008 1:06  Tuumailija

Kyllä, molemminpuolin, Vaikka se on vaikeaa. Sen ymmärrän inhimillisesti aivan oiken hyvin.
Mutta, kun eteenpäin hyvään on vain yksi keino.
Yhdessä viisaanpina aikusempina ja siitä lipsuvalle asiallinen huomautus!

Nyt taitaa tuumailijalta riittää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini