Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Tavoite on aina lujassa

Perjantai 26.12.2008 klo 0:01


Tapaninpäivänä tavoitteista


Miten pääset tavoitteeseen? Kykenetkö tarjotun tehtävän suorittamiseen? Kaikissa toimissa sinun on tiedettävä mitä odotat lopputulokselta.

 “Joku keskittyy pelkästään taisteluun eikä piittaa tavoitteen lopputuloksesta”.

“Voiton hedelmistä voi joku luopua, mutta ei suhtautua välinpitämättömästi lopputulokseen”.

Näitä teorioita ja strategiota voi kunnioittavasti kuunnella. Niihin ei pidä kuitenkaan uskoa.

On syytä suhtautua pidättyvästi ihmisiin, jotka saarnaavat vain luopumisen puolesta. Eivätkä vakuuta nekään tahot, jotka eivät pääse mihinkään lopputulokseen.

Tavoitteiden pitää olla selkeitä ja niitä pitää olla.

 

Liitostavoitteessa päästiin tulokseen


Toukokuussa 2005 nelihenkinen seurue tapasi toisensa Kurikan kaupungintalon näyttelytiloissa.

Sieltä kuvataidekerhon maalausten ihailun jälkeen siirryttiin Pitkä-Jussiin lounaalle. Siinä miellyttävän ravintolan hyvän ruoan myötä synnytettiin haave Kurikan ja ympärillä olevien kuntien yhdistymisestä.

Jurva teki sittemmin selvitystyön suuntautumissuunnastaan. Siihen sai valtionapua.

Kurikkaa ei moinen selvittely kiinnostanut. PARAS-laki oli vasta syntymässä. Kutakuinkin kaikki kunnat vannoivat itsenäisyyden, ittellisyyden ja ikuisen oman säilymisen nimiin.

Tilastokeskuksen ennusteista, kaikista parametreistä ja tosiasioista oli jo silloin selvästi ja helposti luettavissa väestö- ja työvoimakehityksen suunta. Vuonna 2006 keväällä Jurvan nimitti tilapäisen kuntajohtajan. Hänen visionsa tulevaisuudesta oli tuo sama.

Erinäisten pikku vaiheiden jälkeen Kurikka ja Jurva ovat 01.01.2009 alkaen yhtä kuntaa.

Nytkö olisi taas syytä luoda katsaus tulevaan?

Millainen on alueemme JIK-alue neljän tai kahdeksan vuoden kuluttua? Montako kuntaa ja minkä nimisiä on silloin? 

Onko visioita? Löytyykö näkijöitä? Entä tekijöitä?liisan_kuvat_099.jpg

Näetko uuden auringon nousevan lakeudella. Kuka kykenee vilpittömään keskusteluun ja päätöksentekoon alueemme hallinnon kehittämisestä? Missä kulkee kuntarajat neljän tai kahdeksan vuoden päästä.? Kumpi on tärkeämpää, kuntalaisten ja veronmaksajien etu vai päättäjien halu säilyttää asemansa?


Kommentit

26.12.2008 8:09  Onko

Neljän vuoden päästä on hyväs lykys yksi kunta JIK.

26.12.2008 9:59  Tulevaisuuden kuntaliitoksista

Se on Ollilan tavoite, mutta siihen en usko.Ehkä sitä seuraavalla valtuustokaudella tämän alueen kuntaliitokset tulevat ajankohtaiseksi. Tällöin kuitenkin sekä Ilmajoki että Jalasjärvi, jotka nyt rajoittuvat laajenevaan ja kehittyvään Seinäjokeen tulevat keskustelemaan kuntaliitoksesta Seinäjoen kanssa. Täällä ei ole samanlaista ongelmaa kuin Vaasan seudulla, jossa kielikysymys yhdistää Mustasaarta ja muita ruotsinkielisiä kuntia. Tällaisessa tilanteessa Kurikalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin alkaa kiinnostua liitoksesta Seinäjoen kanssa, koska yksin ei ole hyvä olla.

26.12.2008 10:06  Onko kuntarajoilla merkitystä tulevaisuudessa vai onko intressit aivan muualla

Kunnat ovat jo nyt aika onttoja sisuksiltaan. Esim. Kurikka; JIK vei liikelaitokseen yli puolet, Kaukolämpö on yhtiöitetty alunalkaen,Kurikan Kehitys on yhtiöitetty, vesihuoltolaitos on yhtiöitetty, vanhushuolto on yksityistetty mitä JIKIstä on jäljellä, rakentaminen on urakoitsijoiden harteilla, jätehuolto on yhtiöitetty, jne.jne. Nyt pitäisi katsoa jo pikkuhiljaa, miten näistä saataisiin suurempia yksiköitä kuin vain yhden kunnan käsittäviä. Jaa unohtui; toinen aste lukiota lukuunottamatta on lähes maakunnallistettu. Eli ovatko nuo yhtiöt sittenkin liian pieniä, pitäisikö niitä kasvattaa nykyistä suuremmiksi yksiköiksi, onko syytä jäädä tuleen makaamaan ja tuudittautua siihen, ttä nyt ne on yhtiöitetty, niidenkin kohdalla katse tulevaisuuteen. Vielä voitaisiin yhtiöittää tekninen toimi, taloushallinto jne. Jäljelle jäisi esikuntaporras kuntiin, eli tosi vähän, lähinnä koordinoimaan sen siipien suojassa toimivia yhtiöitä. Näin kunnista olisi tullut lähinnä paperitiikereitä, loistava menneisyys, mutta ontot sisukset. Tarvitaanko silloin vielä kuntien liitoksia ja toisaalta olisiko se vain kosmetiikkaa, vailla sisältöä, olisiko kunnat nakerrettu hiljalleen olemattomiksi, jäljelle oli jäänyt vain maksajan rooli. Toisaalta yhtiöille pitäisi saada selkeä tulosvastuu, se taas johtaisi siihen, että pitäisi löytää maksutasausjärjestelmä, joka takaisi kaikille tuloluokasta riippumatta palvelujen ostokyvyn, muuten alhaisessa tuloluokassa olevat eivät kykenisi ostamaan palveluja itselleen. Tämähän on ollut koko ajan EU:n tavoite: Palvelut maksullisiksi ja jokainen ostaa niitä, mutta kykeneekö kaikki, eli romutetaanko Pohjoismainen hyvinvointivaltioiden toiminta. Tätä en ainakaan minä halua, mutta valppaana kuntapäättäjät ja voimakas konserniohjaus yhtiöitettyihin ja liikelaitostettuihin toimintoihin, siihen teillä on omistajina täydet mahdollisuudet. Näin kuntien toiminta muuttuu ja on jo muuttunut palvelujen tuottajasta, palvelujen tuottajien valvontaan ja ohjaukseen. Menestystä tuohon työhön , toivon minä.

26.12.2008 11:07  Tapanina

9:57 kiteytti aika hyvin ajatuksia. Jos emme kohtuullisessa aikataulussa saa nostettua tätä kissa pöydälle, käy todella niin että Ilmajoki ja Jalasjärvi liittyvät Seinäjokeen.

Suupohjan ja Seinäjoen väliin mahtuisi kuitenkin kunta jolla olisi vahvat menestymisen mahdollisuudet.

Onko niin että koska kurikkalaiset eivät missään tapauksessa halua liittyä Seinäjokeen, tulisi JIK -kuntaan suhtautua muunakin kuin 'Ollilan tavoitteena'.

26.12.2008 11:55  Rauhoittukaa

Suuret yksiköt ei välttämttä tuo säästöjä, varsinkaan julkisella sektorilla, päinvastoin tehokkuus huonenee entisestäänkin.
Ei pelkästään kuntia liittämällä saada aikaan suuria säästöjä, jos säästöjä halutaan, palveluja täytyy karsia.
Ei kai kukaan vakavissaan usko sitä, että liittymällä esim Seinäjokeen Kurikan palvelut paranevat.

26.12.2008 13:13  Tapanina

Kukaan ei varmaan vakavissaan usko palveluiden paranemiseen S:jokeen liittymällä.

Nyt on kuitenkin jo nähtävissä kehitystä, joka keskittää palvelut Seinäjoelle (ja Suupohjassa Kauhajoelle). Olisiko se maakuntamme etu, että tällä alueella on vain kaksi isompaa palvelukeskittymää?

Kylläkai meitä JIK kuntia vielä tarvitaan, yhdessä tai erikseen?

26.12.2008 17:17  Jupe

Tarvitaanko kuntia muuta kui järkevänkokoisina hallintoyksikkönä? Johtajaa leikkivien höppänöiden leikkikenttänä. Mitä itua on demokratiassa, jossa ainoa funktio on lisätienisti tai siltarumpupolitiikka tai joku aloite joka työntää tieltään jonkun toisen tekemän aloitteen. Kokonaisuuksien tajuaminen enimmäkseen puuttuu eikä suostuta ollenkaan käsittelemään esityksiä arvopohjalta. Tärkeily on isolla sijalla toiminnassa. Kun päästään pomottamaan loppuu helposti vähäinenkin itsekritiikki.

26.12.2008 18:38  tuura

JVI ei ikinä liityy mihinkään

26.12.2008 19:11  Puhumatta paras

Ensiksi valtuustot vähintään puolta pienemmilsi, mihinkä Kurikka tarvitsee 43 valtuutettua, eihän sitä määrää kukaan hallitse, tai sitten niin, että valtuusto kokoontuu vain pari kertaa vuodessa niinkuin yhtiöiden osakkeenomistajat, juovat kahvikuppinsa, syövät leipänsä ja lähtevät odottelemaan uutta kutsua. Tehokas pieni porukka hoitamaan vastuullisesti kuntayritystä ja sillä siisti.

26.12.2008 20:16  tuura

VÄÄRIN pitää ajatella.................. pidempään.

26.12.2008 20:21  Jive

Siellähän on tehokas 11-jäseninen hallitus työstämässä operatiivistä sarkaa. Kun edes se porukka saataisiin yksimielisenä puolustamaan Kurikan taloutta ja kurikkalaisia veronmaksajia. mutta kun sielläkin erileiriläiset kähmivät. Vai kähmivätkö? Kova koulutus päälle heti vuoden alusta ja ulkopuolista talousosaamista arvioimaan onko arviot täysin metsässä

26.12.2008 21:34  Suu säkkiä myöten

"Ulkopuolista talousosaamista" onhan siellä kokeneet virkamiehet tuomassa lisäarvoa parhaille luottamusmiehille, kyllä siitä hyvä tulee, ei siinä ulkopuolista selvännäkijää tarvita. Kaikki ovat laskutaitoisia niin olen ymmärtänyt, tukkimiehen kynä käteen, tuloista se menoarvio lähtee, jos opettaa saa.

26.12.2008 22:26  Atvailija

Miksi kunnat siirtävät strategisia palveluitaan kokemuksen mukaan vaikeasti ohjattaville, useampien kuntien muodostamille liikelaitoskuntayhtymille ja muille yhteenliittymille?

Näiden perustamiseen on vain yksi syy: Useat kunnat ovat väestöpohjaltaan liian heikkoja huolehtimaan lainsäätäjän niiden kontolle säätämistä velvoitteista.
Näin on Jalasjärvellä, Ilmajoella ja Kurikassa (JIK) samoin kuin Iso- ja Karijoella, Kauhajoella ja Teuvalla (Suupohja).
Miksi ei anneta yksinsinkertaisesti määräystä muodostataa kuntia, joiden väestöpohja on riittävä lakimääräisten palveluiden järjestämiseksi?
Politikoilla ei ole ollut yksinkertaisesti "munaa" hoitaa asiaa ainolla järkevällä tavalla.

Tämä ei saa estää maakunnissa viisaiden ratkaisujen tekoa. On kaukoviisata näyttää, että paikallisilta päättäjiltä löytyy "munaa".

Maakuntakeskus Seinäjoen länsipuolellakin on tilaa tällaisille peruspalveluistaan itsenäisesti huolehtiville kunnille.

Ruosinkieliset saavat hoidella keskenään omat juttunsa. Heidän kielikysymyksiinsä en lähde sekoilemaan.
Ruotsinkielisen rannikkoseudun ja Seinäjoen välimaastoon mahtuu kaksi sopivankokoista peruspalvelukuntaa Suupohja ja Kurikka. Uskalla nimetä JIK:n Kurikaksi, koska se kykeni strategisen Jurvaliitoksen myötä kasvamaan väestömäärältään johtavaksi ja osoitti muutoinkin kykynsä rakenneuudistuksen veturina.

Ei muuta kuin toimeksi uudenvuoden tinojen ja ilotulitusten jälkeen!

26.12.2008 22:56  Atvailija

Puhuu taas kerran, tavoilleen uskollisesti, erittäin fiksua asiaa 22.26, Raketit taivaalle ja hommiin.

26.12.2008 23:15  Mie vaan!

Atvailija ampukoon itsensä Uuden Vuoden Raketin myötä Jurvan taivaalle.
Perustetaan seuraavan 4. vuotis valtuustokauden aikana uusi Kurikka-Jurva-Jalasjärvi-Koskenkorva suurpitäjä ja nimettäköön syntyvän alueen nimeksi Koskenkorva. On meinaan brändi asiakin jo valmiiksi markkinoituna! Ei tarvitse enää rahaa tuhlata nimen tunnetuksi tekemiseen, valitaan samalla Mäen Jari Uuden Koskenkorvan pormestariksi.

26.12.2008 23:57  Sois nykypäivänä

Positiivinen brändi tuo koskenkorva...oliskohan syytä harkita,voi toisia kyllästyttää koko sana ja tuote , junttilako koko kunta

27.12.2008 0:42  Samaa sarjaa kuntanimeksi

Nortti -aski
höyrymakkara
hillopossu munkki
...mistäpäin Suomia Te ootta?

27.12.2008 10:55  TUURA

Joo hyvä hyvä mut mihin sahti mafia tai bramia mahtuu,olisiko KOSKENKORVAN-BRAMIA

27.12.2008 11:25  mettäläänen

Kukahan viitsisi hiukan avata tilastokeskuksen sivuja väestökehityksestä ja muusta?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini