Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Levon hetki

Torstai 25.12.2008 klo 0:06


Pitää levätä

Välillä on pakko levätä.

Lepo on tarpeen, mutta vaistojen on syytä pysyä valppaana.

Ei pidä sortua laiskuuden kuolemansyntiin, sillä me tiedämme mihin se johtaa. Pyhäisten iltapäivien raukeuteen, jolloin vain aika kuluu – eikä muuta tapahdu.

Tuota tapaa elää voi kutsua melkein hautausmaan rauhaksi.

On siis syytä levätä , mutta olla valpas ja antaa ajatuksen vaeltaa.

Valppaana pitää olla kuntalaisenkin kuin vanhaa rakennuskantaa tuhotaan

Kurikassa on paljon arvokkaita rakennuksia ja miljöitä.

Arvostus niiden suhteen on kovin tunneperäistä ja ristiriitaistakin.

Jos joku haluaa hävittää vanhan rakennuksen , ovat vastakkaiset intohimot suuret, erityisesti ympäristälautakunnan käsittelyssä. Luottamusmiehistä löytyy hävittäjiä ja säilyttäjiä.

Muistanpa kun aikanaaan Kirkon kiviaitaa meinattiin siirtää Kirkkoahteen levennyksen vuoksi. Silloinen viereinen kiinteistö rakennettiin vanhan KOP:n talon tilaan.Sitä jo pidettiin virheenä. Tila tielle oli ahdas ja kiviaitaa oltiin jo viemässä. Toisin kävi.

Yleensä virkamiehet ja ympäristökeskus haluavat säilyttää. Usein asianosaiset ja luottamusmiehet hävittää.

Näitä isoja ratkaisuja tehdessä on varmaan hyvä asettaa oma horisontti hiukan pitempää historiaa vasten.  Vähän uudempikin rakennus on jonkin ajan kuluttua historiaa.

Syitä säilyttämiseen on monia, muitakin kuin ikä ja siksi arviot on syytä tehdä huolella.liisan_kuvat_105.jpg

Vanha Franssilan upea talo toimii musiikkiopiston tilana. vastaavia säilytettäviä ovat kaava-alueella Ruonamon talo, Kurikkalan toimitila, vanha kunnantalo, linja-autoasema, Wanha asema. niitä on vaikka kuinka paljon. Osa niistä ei ole vain historiaa vaan oman aikakautensa tuote. Perusteita säillyttämiselle on juuri tuo . "oman aikansa tuote", arkkitehtuurisesti omaleimainen, ikä, käyttöperinne jne. Ottakaa kantaa mitä pitää hävittää ja mitä säilyttää?kuva_2025.jpg

Kuka osaa sanoa, mikä tämän rakennuksen merkitys on Jurvan kirkon edessä. Todella hyvin hoidettu ja pidetty huolta. Vaivaisukosta kiinnostaisi myös kuulla ? Onko Jurvassa kartoitettu vanha rakennuskanta ja miten?

 

liisan_kuvat_104.jpg

Tässä se kysytty Myllyniemi on. Näkyvästä oven tilasta oli ennen sisääntulo tilaan, jossa pidettiin "kauppapuoria" Sieltä nykyiset  ja vanhat kurikankylääset ostivat arkiset tavaransa. Myllyniemen Alfred oli tiämmä isäntänä talossa. Olisi hyvä paikka lkaupungin kehittää, vaan onko jo laho huusholli. Jospa sen sais kaupunki ostaa? 


Kommentit

25.12.2008 1:27  Joulupukki

Ota lääkkeet ja mene nukkumaan

25.12.2008 9:39  muori

Jurvan kultturihistorialliset rakennukset ? Onkohan niitä ?

25.12.2008 10:10  Näitähän riittää

Kappalaispappilan miljöö, Oja-Kurikan talo, Isao-Ojan taloryhmä, Useat talot Koivistonkylän raitilla, eli kokonaisuus, Kiskolan talo, Seuratalot ympäri Kurikkaa (onneksi peruskorjattuja ja käytössä), eli Viitala, Luopa, Työväentalo, Pitkämön kylätalo, Kankaankylän raitti (kukahan raivaisi risukon jokinäkymän tieltä, jokin reipas järjestö), Paloasema ehdottomasti säilytettävä jo pinnat korjattava, Jyllinkosken silta entisöitävä, ym.ym.

25.12.2008 10:13  Kultturiteko Kurikalle aikanaan

Loistava kohde meijerin kunnostus aikanaan siitä pisteitä ja paljon Hellentaiseurakunnalle. Kiinteistöhän on kaunis postikortti vanhalla sisääntulotiellä, olisi varmaan kehujen paikka kunnhan blogisti ehtii ???????

25.12.2008 10:48  Juhani

Laitoin sivustolleni muutamia kuvia Kurikan keskustan julkisista rakennuksista jos niiden katselu kirvoittaisi vaikka mieliä ottamaan kantaa. Voitte itsekin lähettää kuvia tuonne omasta kylästänne, mutta keskustelu jatkukoon tässä.

Nimeäni klikkaamalla pääset selaamaan nuo kuvat.

25.12.2008 10:54  Juhani

Mieleen tuli myös tuo vanhoista kouluista tehty viedeokuvakollaasi. Kaikki Kurikan vanhat lopetetut koulut on esitelty kuvin videolla joka sekin löytyy nimilinkistäni.

Jos video ei avaudu nimilinkistä niin voit kokeilla avata sen suoraan www.kurikanseutu.fi -sivulta. Pitäisi kyllä ainakin explorerilla avautua myös tästä.

Kommentteja ja keskustelua rakennuskannasta jatketaan kuitenkin tässä, keskustelun alkuunpanijan blogissa.

25.12.2008 12:58  Funderaaja

Kuvaamasi kiinteistö on vanha viljamakasiini. Jokainen kait tietää, mikä sen käyttö on, eli kun tuli hallavuosi, niin siemenviljaa ja vastaavasti köyhille, jotta pysyivät leivässä soukimman ajan. Samasta syystä ns. vaivaispoika on siinä rinnuksilla, jotta rikkahampi voi pudottaa rovon sitä tarvitsevalle. Vanhanaikainen, mutta toimivaksi havaittu JIK.

25.12.2008 13:15  Perinteet kunniaan

Kurikan vanhan sisääntulotien kulmassa oleva, Louvon kiinteistöä vastapäätä, valkoinen iso maalaistalo. Olisiko Myllyniemen talo? Se olisi kuitenkin peruskorjattava, vaikkapa kunnan ja valtion toimesta. Siihen saisi hienot kaupungin näyttelytilat paraatipaikalle!

25.12.2008 15:52  kmp

Se on tosiaan vaivaspoika, ei ukko niinkuin monessa muussa pitäjässä. Sen on veistänyt Sakarin Kassu 18oo -luvun puolivälissä, sama mies on tehnyt kirkon saarnastuolin.

Poika on tämän tästä katkaissut kätensä, mutta aina se on korjattu, viimeksi poikaa on kunnostettu 1996.

'Autuas on joka köyhää holhoaa, häntä herra auttaa pahana päivänä.'

Saadut varat ohjataan diakonatyöhön.

25.12.2008 16:06  Hyvä!

Hyvä Matti! Myllyniemi kuvan kans!

Kuulemma aika huonossa kunnossa, mutta mm museovirato on kaupungin pyyäessä hyvä osoite! Kannattaisi edes tiedustella.. ostoa siis!

Siitähän voisi tehdä kurikan käyntikortin! Huoneisiin kurikkalaisten yrittäjien esittelyä, saliin taidetta ;)

25.12.2008 16:19  Perinteet kunniaan

Kurikan ulkopuolella asuvana tulin tuntemaan miellyttävän rouvan , joka toimi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana eli Anelma Laurilan. Muistakaa kysyä näissä asioissa hänen näkemystään vanhojen rakennusten ym säilyttämisasioissa, koska hän muistutti aina perinteen säilyttämisestä ja toimi aktiivisesti kotiseutuasioissa.

25.12.2008 19:47  Kädentaidon ihailija

Kurikassa on paljon yksityisessä omistuksessa olevia ja hyvin hoidettuja maalaistaloja ym. Mitä kannustimia tällaisen toiminnan ylläpitämiseksi VOITAISIIN HARKITA?

25.12.2008 20:38  Ohikulkija

Hyvää joulua "muorille".
Hän kyselee Jurvan tai epäilee onko Jurvassa kultuurihistoriallisia rakennuksia.
Allekirjoittanut Ohikulkija on ihaillut Jurvassa mm. samaa (kuin M. Ollila kts. kehupalstalla ) Peurantien varressa olevia hienojen vanhojen talojen kunnostettuja miljöötä.
Kuuleman mukaan ainakin kolmen eri talojen omistajat ovat saaneet Jurva-seuralta kunniakirjan vanhan rakennusperinnön vaalimisesta.
Todella ihailavan komeita taloja.

25.12.2008 22:01  joulupukkikin vielä asialle

Kertokaa hyvät ihmiset vielä etsiä ja kertoa kohteita. Jos saataisiin niitä vielä pelastettua? Sana kiettämään suusta suuhun ja täältä kommenttien kautta ?

25.12.2008 22:03  Matti Ollila

Hei

Löytyisikö vielä hyväkuntoinen hirsikehikko 150 -200 m2 . Kysyntää olisi. Jos löytyy ota yhteys 0400-367761
Kurikasta, Jurvasta mistä vain?

26.12.2008 11:15  Juhani

Tiedote:

Kuvia seurakunnan toimitilojen "arkkitehtuurista" löytyy seurakunnan sivuilta. Helpoiten sinne pääsee tästä nimilinkistäni.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini