Uusimmat kirjoitukset

Blogin arkisto

Seinäjoki säästää, Kurikka ei?

Keskiviikko 13.5.2015 klo 7:22

Kaikki on niin hyvin

Olemmeko muunnellun totuuden puhumisen mestareita?

”Kestokyvyn mitta on maltin määrä.” Siinäkin on puolet valehtelua.

Sama asia on sanottu kahdella tavalla.

Ikään kuin tulkinta, joka on ilmaistu kaksin eri tavoin, antaisi erilaisen lopputuleman.

Elämän suuri arvo on kaunis turhuus.

Mikä arvo se sellainen on? Sama se on kuin turha kauneus.

Vasta tekomme takaavat luotettavuuden, Vasta silloin on kaikki hyvin, kun kaikki oikeasti on hyvin.

 

Meillä raha palaa

 

Seinäjoki säästää ”kahdella tasolla”, uutisoi maakuntalehti. Kurikka polttaa rahaa joka tasolla, voitaisiin uutisoida meillä.

Kaupunginjohtajan johdolla Kurikassa on epäonnistuttu takavuosina ainakin viisi vuotta peräkkäin. Tänä vuonna ei varmaan epäonnistuta kun ei edes yritetä säästää.

Puhumattakaan, että keskusteltaisiin mistään rakennemuutoksien tarpeesta tai organisaation kehittämisestä.

Nytkö on paikanjaon ja saalistusten aika. Investoidaan kuin maailmanlopun edellä.

"Kyllähän ne maksut sieltä aikanaan lankeavat, mutta kun meillä on niitä osinkoja ja osakkeita."

Vakavasti puhuen, kuka edes tietää tällä hetkellä missä mennään?

Odotan erittäin suurella mielenkiinnolla talousjohtajan raporttia kestävyyslaskelmien suhteen.dscn0527.jpg

Olemmeko piileslelijöitä? Kyyristelemmekö vaikeuksien edessä? Saattaisi onnistua , jos suojaväri olisi vaihtunut, mutta kun ei ole. Olemme onnettomia pupujusseja, jotka tyydymme siihen, että ovela kettu meitä vie? Emme ole, uskon minä. Uskon todella, ettemme ole. Nyt on aika ryhdistäytyä ja ottaa ohjakset käsiin.

Onhan se masentavaa, että blogisti joutuu sivusta huutelemaan terveen talouden perään ja vastuulliset kyyristelevät tekemättä yhtään mitään. Vai onko jotain tehty? Valtuustoa on ainakin pidetty pimennossa, jos se joksikin teoksi lasketaaan.  meillä on talousosajia hallinnossa. Miksei heitä käytetä hyväksi? Kuka edes tietää mikä on tulevan Kurikan velkämäärä näiden isojen investointivirheiden jälkeen? Kannattaa ottaa selvää, mutta tilanne on surkeampi kuin luullaankaan. onhan meillä käytettävissä eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajakin. Odotan järkeviä avauksia hänen suunnastaan, ettemme joudu ulkopuoliseen ohjaukseen niinkuin valtiontalous. 

62 kommenttia .

Älä juokse pois

Torstai 30.4.2015 klo 12:12

Meille valo loistaa

 

Valoa ja varjoa, iloa ja surua, synkkyyttä ja sydämellisyyttä, kaikkea niitä meistä löytyy.

Jokainen leikkii asioiden ja arvojen vastakkaisuuksilla. Kielikuviin kohdistuu satiiria.

Entä itse elämän origo, missä se on?

Onko se riman ylityksessä vai riman alituksessa?

Korkeushypyn käsitteitä ne molemmat kaiketi ovat, ylitys ja pohjanoteeraus.

Kohtalo ja sallimus ovat samansuuntaisia käsitteitä, silti päinvastaisia. Siinä se vain on ero, että kohtalon kohtaa ja sallimuksen löytää.

Lopulta meille sallimus säteilee ja valo loistaa, kunhan vain tahdomme kovasti niin.

Nauruunpurskahteluja

 

Masentavaa tekstiä saa lukea päivittäin ”maakuntalehdestä”.

Jalasjärven Hirsimäki sarkastisoi Jalasjärven valtuustolle ivallisia naurunremahduksia Kurikan virkamiehistä, kolleegoistaan. Hyvä alku varmaan yhteistyölle virkamiesten välillä uudessa kunnassa.

Hirsimäen halu olla aina oikeassa, besserwisser,  johtaa ylilyönteihin. Asioiden valmisteluaineistoa vuotaa lehdistölle.

Yhdistymishallituksessa joudutaan punastelemaan, kun selviää, että Kurikan talousjohtaja on tyylikkäästi sittenkin oikealla asialla ollessaan huolestunut kestävyysvajeesta, veroprosentin noususta ja taloudellisesta selviämisestä.

Onnittelen Kurikan kaupunginhallitusta, joka pani vihdoin kaupunginjohtajan viran auki. Nykyinen johtaja ei valitettavasti nauti enää kenenkään luottamusta.

Hän on pettänyt ennen muuta alaisensa työntekijät.  Mutta myös koko uuden Kurikan tulevaisuus on uhan alla.

Pitäisikö Fortum-osakkeet sittenkin säätiöidä, kun järki on kadonnut talousasioissa?

- Minun mielestäni ei.

Luotan yhä jalasjärviseen maalaisjärkiseen ajatteluun. Se on nyt vain jäänyt narsistisen pikkupomomentaliteetin alle.

Ei naurata silti tämä tilanne ei.

Paikallinen kansanedustajammekaan ei piittaa osallistua näihin talkoisiin , vaan syyllistää ne, jotka ovat liitospäätöksen tehneet. Outoa, uudenlaista, perussuomalaistako demokratiaa?

Nyt on pikaisesti haettava uusi kaupunginjohtaja, jolla on kompetenssia ja alaistaitoja valtuuston ja hallituksen suuntaan.

Voipi olla, että silloin löytyy johtajankykyjäkin..

dscn0430.jpg 

Kahdenistuttava seurahuone, siinä se. Siellä ne parhaat ajatukset ja ideat varmaan syntyisivätkin, paripaskalla istuttaessa siellä. Lukija voi itse arvioida ja ehdottaakin, millaisia pareja istutettaisiin tuohon huoneeseen sopua rakentamaan aina vuorollaan ja vuorotellen.

Nyt on Jalasjärven johdolle tarjottu Useita vaihtoehtoja päästä sopuratkaisuun asioista. Mikään ei kuitenkaan tunnu kelpaavan. Uskon, että sellaisen kuvio kelpaisi monelle Kurikkassa, että päiväkodin rakentaminen siirretään ja Kurikan kaupunki takaa Iloniemen lainan. Naureskelu ei nyt auta. Pitää kyetä jonkun osoittaa rohkeaa johtajuutta. Olisiko Luukosta siihen?

80 kommenttia .

kevät tullee

Tiistai 14.4.2015 klo 16:36

Uuteen voiteluun

 

Valituissakin on valittuja.

On korkeampi luokka, koulutetumpi luokka ja on ylhäissyntyisempi yhteiskuntaluokka.

Ja sitten on ihan tavallisten pulliaisten pohjasakka.

Nuo ajatukset palvelevat eritasoisia tarpeita. Ne ovat itämättömiä siemeniä, kasvuun lähtemättömiä ja hedelmättömiä ajatuksia.

Ne ovat tyynen ja myrskyn synnyttäjiä, kaksiarvoisia linjauksia.

Tuulet ja myrskyt vievät kehityksen tielle.

Mutta vasta valo ruokkii uuteen nousuun.   

Ollaanko siis miedon tiellä?

Sovitteluyritys

 

Jalasjärven johto on nyt kyykyttänyt Kurikkaa ja samalla tulevaa omaa kotikuntaansa kunnolla. Se lienee nyt jo kaikille tunnustettu tosiasia.

Jokainen varmaan tajuaa, että yli 16 miljoonan investointien aloittaminen Jalasjärven kylässä yhtenä vuonna ei ole yhdistymissopimuksen eikä minkäänlaisen kohtuuden mukaista vaikka tulkinnan rajoja mitenkä venytettäisiin.

Tämä on tosiasia, jonka edessä olemme.

Vetoankin kaikkiin ykkösketjun päättäjiin, virka- ja luottamusmiehiin kokoontumaan yhteisen pöydän ääreen ja sopimaan päätösten asianmukaisesta käsittelystä molempien kuntien valtuustojen ja/tai yhdistymisvaltuuston päätettäväksi.

Olen varma, että esimerkiksi Iloniemen Hoitokoti läpäisee seulan. Samantien syntyy sopu yhteisen tulevaisuuden kehittämiseksi.

Vastaisen mutkattoman yhteistyön nimissä tämä avoimuus on ainoa mahdollinen tie.

Nyt vain esittelijät ja kuntien hallitukset yhdessä hieromaan sopupakettia.  

dscn03662.jpg

 Harmaa lautaseinä kuvastaa läpipääsemisen vaikeutta. Kysyä sopii, miksi kaikki yhdessä sopiminen Kurikan ja Jalasjärven välillä on niin vaikeaa? Vastuutaan vaikeasta tilanteesta eivät kuntahallitukset voi väistää. Paikkakuntiemme kansanedusjaehdokkailta odottaisi muutakin kuin "älvästelyä" siitä, että hoitakoot kun ovat aloittaneet. Suurin vastuu tilanteen eskaloitumisesta on tietenkin yhteisellä virkamies-valmistelijalla Kurikan kaupungin johtajalla Tyrväisellä. Tässä pyydänkin anteeksi kaikilta kuntalaisilta, että olin yhtenä pääpukarina antamassa hänelle jatkoaikaa Kurikan johdossa. Hän on valitettavasti pettänyt meidän kaikkien luottamuksen olemalla kaikkien muiden palveluksessa, kuin työnantajansa Kurikan kaupungin. Hän tulee ikävä kyllä  jäämään kuntamme historiaan taloutemme, osakkeittemme ja henkisen hyvinvointimme tuhoajana. Nyt olisi vielä hetken mahdollisuus muuttaa kurssia.

249 kommenttia .

Se oikea tie

Torstai 26.3.2015 klo 8:00

Lammikon rauha järkkyy

Mikä muu on viime aikoina aiheuttanut enemmän kitinää kuin voitelu?Mikä tekee nuoleskelijasta sylkijän?

No tietysti se on potku persuksiin.

Potku sellaisen persuksiin, joka on mukamas aloittanut isolla kirjaimella.

Yleensä se päättyy pisteeseen. Nyt on pantava piste, nuoleskelulle ja isoille kirjaimille.

Siemenet eivät ole itäneet, on kynnön aika, syväkynnön.

 

Kunta kriisissä vai kriisikunnassa?

 Kurikka on hallinnollisesti ajautunut kriisitilanteeseen.

Kaupunginjohtaja ei tee valmistelua valtuuston linjausten mukaisesti vaan täysin omapäisesti.

Kuntaliitosta käydään kyselemässä kuntaliitoksen poliittisen päätöksenteon linjauksista, vaikka on olemassa yhdistymissopimus ja valtuuston päätös muun muassa investoinneista.

Kurikan kaupunginvaltuusto on asetettu pellen asemaan, kun esittelijä ei tuo asioita laillisesti ja sovitusti valtuuston päätettäväksi.

Yhteenvetona voi todeta, että rauha olisi säilynyt ja Iloniemi olisi jo saanut hyväksynnän, mikäli esittelijä olisi saattanut rakennushankkeen Kurikankin kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Minä ainakin olisin esityksen hyväksynyt.

Nythän tilanne on todella hankala, kun Jalasjärvi yrittää aloittaa 15 miljoonan hankkeet jo tänä vuonna. 

Tuo kaikki summaa kumulatiivisesti 6 vuoden investoinnit Jalasjärven osalta. Jotain rajaa ja järkeä tässäkin pitää olla.. 

Syyttelemättä ketään, voi analysoida, että vastuu tästä sotkusta on kokonaan kaupunginjohtaja Tyrväisellä, valitettavasti.

Valtuutetuilla on oikeus ja velvollisuus kysyä ja kyseenalaistaa, vaikka jopa jotkut toimittajatkin yrittävät "tukkia meidän turpamme".

Minulle Tyrväinen vastasi asialliseen kysymykseeni Sellassa, lehtitiedonkin mukaan, että "tämä ei ole valtuuston kokous".

Onko kaupunginjohtaja siis töissä vastaamassa vain valtuuston kokouksissa?

Tie tästä eteenpäin on nyt vain neuvottelupöydän ääressä. Toivon siihen löytyvän tahtoa ja intoa. dscn0390.jpg

Tästä se kevät alkaa. Jäät sulavat sulavat rytinällä. Toivottavasti turhat jäät sulavat ihmistenkin välillä. Makukin öykkäröinnnistä on siirrettävä syrjemmälle ja asioista pitää päättää valtuustoissa eikä kabineteissa. Kokonaisvaltaisesti ja talous- asiantuntijoiden  avulla kuntalaisten hyvinvointi ja palvelut olkoot päätavoitteena. Tähän työhön tarvitaan koko valtuuston ja koko virkaväen voimat. Nyt on jokaisen nieltävä jotain. Pitää todellakin vain muistaa, että kaikkea ei saa heti.

Olen oheistanut mielipiteeni oheiseen valtuustoaloitteeseeni turhien spekulaatioden välttämiseksi. 

Valtuustoaloite

Teen ehdotuksen yhden miehen työryhmän (T Latikka) perustamiseksi Kurikan kaupungin (nykyisen ja tulevien suunnitelmavuosien) kestävyysvajeen kiireelliseksi selvittämiseksi vakavoituvan taloustilanteen ja ylisuurien investointipäätösten vuoksi.

 Kurikan kaupungin ja Jalasjärven yhteinen velka oli vuodenvaihteessa 31.12.2014 kaikkiaan 83.404.000 euroa. Pitkäaikaisia lainoja on talousarvioiden 2015 mukaan tarkoitus ottaa 8,9+6,0 M€ eli yhteensä 14.900.000 euroa. Kun Jalasjärvi vielä ottaa lyhytaikaista lainaa JAKK velan katteeksi 8.500.000 euroa on velkasaldo tänä vuonna kaikkiaan 106.804.000 euroa ennen mahdollisia lyhennyksiä.

 Kun Jalasjärvi on tilannut arviolta 10 miljoonan euron lisäinvestoinnit alkuvuodesta 2015, lisää tämä summa velkaa lukuun 116.804.000

 Pyydän myös selvittää kestääkö yhteisen Uuden tulevan kuntamme Kurikan kantokyky nopeasti lisääntyvän velkataakan ja mikä vaikutus sillä on mm. veroprosenttiin ja onko edessä väistämätön eli ensiksi Neste Oil-osakkeiden myynti?

 Pyydän talousjohtajaa tekemään yksinkertaisen ja luotettavan rahoituslaskelman siitä, miten velasta selvitään.

 Samalla pyydän selvittää, kuntarakennelain 9§ ja 31§ vedoten, ovatko yhdistyvän kunnan viranomaiset ylittäneet toimivaltansa jos tekevät tai aikovat tehdä uutta kuntaa sitovia sopimuksia vaikka asian kokonaisvaltainen käsittely on kesken. Samalla pyydän saattaa tämän aloitteen nopeasti osapuolien tiedoksi etteivät ne vahingossa tee enempiä laittomia päätöksiä.  Katson että velkakehityksen puuhamiehet eli valmistelijat ovat esteellisiä tämän asian valmistelussa. 

Kurikassa 23.03.2015 Matti Ollila

207 kommenttia .

Totuus

Torstai 12.3.2015 klo 12:30

Oletkohan vapaa, kuvittelet vain?

 

Kokonainen ja eheä, rehellinen, suoraselkäinen, pohojalaanen ja ”sitte sillä on korkea moraali”.

Sellainen se on kansanedustajaehdokas, ainakin kun se on pohojalaanen.

Oletko siis vapaa elämään oman tahtosi mukaisesti?

Totuus tekisi jokaisen vapaaksi.

Elämme luulossa, ettemme ole kenenkään vaikutettavia alaisia. Siitä luulosta on ainakin heti syytä päästä vapaaksi.

Olisiko syytä arvioida asioita uudestaan? Löytyisikö mistään integriteettiä?

Oikaisusotkusta

 

Kurikan ja Jalasjärven yhteiselle yhdistymishallitukselle on saatettu tiedoksi Jalasjärven kunnan talousarvion lisäksi vuodelle 2015 aloitettavaksi yhteensä noin kymmenen miljoonan euron hankkeet.

Kysyessäni kaupunginjohtaja Tyrväiseltä aikooko hän jatkossakin kuitata miljoonahankkeet pelkällä tiedoksi saattamisella eteenpäin vietäväksi, hän ei kommentoinut kaupunginvaltuutetulle mitenkään.

Tulkitsen siis hiljaisuuden myöntymisen merkiksi.

Jalasjärven Luukko taas kertoo lehdessä, että oikaisuvaatimus yli 10 miljoonan hankkeesta latistaa tunnelman?

Yhteen putkeen hän toteaa "yhteisen näkemyksen", että talous pitää olla vankka. Samaan hengenvetoon hän tulkitsee esitettyjen hankkeiden tarpeellisuuden eikä pidä niitä viimeisinä vedätyksinä.

Summattuna molemmat kuntajohtajat siis antavat ymmärtää, että ”asíoista on sovittu muualla”.

Kysymys kuuluukin: Missä on sovittu ja mistä?

Joka tapauksessa molempien kuntien valtuustojen hyväksymässä yhdistymissopimuksessa on sovittu, että taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti ja vastuullisesti.

Sen lisäksi on määritelty lähivuosien investointitasoksi Jalasjärvellä 2,5 Meuroa/vuosi.

Nyt on Jalasjärvellä kertaheitolla päätetty 6 vuoden investoinnit.

Oleellista tässä on, että yhdistymissopimuksen muutoksista voi päättää vain kuntien valtuustot, yhdessä ja erikseen.

Voi siksi perustellusti kysyä, onko valmistelukoneisto tekemässä virkavirheen kieltäytymällä jääräpäisesti käsittelemästä investointeja asianmukaisesti valmistellen valtuustojen päätettäväksi saattaen?

Olen varma, että Kurikassa suhtauduttaisiin myönteisesti kaikkiin hankkeisiin. Tulevan Kurikan kestävä taloudenhoito ei kuitenkaaan riitä kerralla kattamaan kaikkia tarpeita.  

Ei voi välttyä ajatukselta, että vain ja ainoastaan huono valmistelu on saanut aikaan tilanteen, että poikkeukselliseen oikasuvaatimusmenettelyyn on menty.

Elleivät virkamiehet ala elää reaalielämää, jossa valtuustotkin noteerataan, pelkään siinä käyvän kaikkien huonosti. Ennen muuta unohdetaan kuntalaiset ja veronmaksajat.

Elleivät asiat oikene, syksyllä myydään Neste Oilit.

Sote tuli sote menidscn0265.jpg

-       Ei siitä sitten enempää.

Sote menehtyi, säästöt jäivät puolitiehen. Keskiasteen koulutuksen kaatumisen myötä myös ne säästöt jäivät toteutumatta. Kuka näistä jaksaa enää riemuita yhteisestä vahingosta. Oppositio ilmeisesti voi. Asiat ovat kuitenkin edessä seuraavalla hallituskaudella ja sitten taas yritetään päättää ja saada tuloksia aikaan.  Tuleeko käymään niin, että kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan. Stubb oli kerrankin linjakas eduskunnan istunnossa eilen, kun puolusti hallituksen yksimielistä päätöstä. Paniikki valtioneuvostossa on todella kova ja lipsumisia ja välistävetoja tapahtuu toistuvasti. Tämä eduskuntakausi merkitsi kansalaisille32 mrd:n euron lisävelanottoa, maa on lamassa henkisesti ja taloudellisesti. Riemuun ei ole syytä, ei tasavallassa eikä kunnassamme. Voittajia tässä Pyrrhoksen sodassa ei ole.

169 kommenttia .

Neljäs valtakunta

Sunnuntai 1.3.2015 klo 13:13

Kaikki tietävät sen

 

Miksi valitat, kun muut nojautuvat sinuun?

Pääset siitä eroon, kun valitset, kenen tai keiden annat sen tehdä.

On vain valittava. Uskottava ääneen, jota kuuntelet, otettava se.

Äänien joukosta äänekkäin, rutinan joukosta narisevin, valituksista valittavin, se on sinun kohtalosi.

Niin se maailma sinua muokkaa ja takoo muotoonsa.

Ihmisparka, et voi sille mitään.

Taivas synkkenee yhä

Uusimman Sote-uudistusehdotuksen mukaan korottava vaikutus veroprosenttiin Kurikan osalta on 1,44 %-yksikköä.

Epäilen.  

Nykyisen Jalasjärven korotus olisi 0,15%-yksikköä. Luulen, että Kurikan kohdalla on laskettu virheellisesti.

Lapua, Ilmajoki ja Seinäjoki vietäneen jo tällä ratkaisulla konkurssin partaalle. 

 Koko rahoitusuudistuksen tavoite näyttäisikin olevan kuntien taloudellinen pakkoliitos sote-rahoitusmallin muutoksen avulla.

Kurikka taas joutuu tosiasiallisesti pian nostamaan veroprosenttinsa 25:een, kun kattamaton tappio ylisuurien investointien vuoksi realisoituu.

Kurikka on tällä hetkellä täydellisen osaamattomuuden tilassa, mitä tulevaisuuden visioon tulee.

Yhdistymissopimus onkin pelkkää paperia, eikä sitä tarvitse noudattaa, kun puheenjohtajisto on kuulemma toisin päättänyt. Pakostakin katseet kääntyvät valmistelun tasoon, korkeimpaan johtoon.

Olen erittäin huolestunut koko uuden Kurikan puolesta.

Pian kohisevat taas kosket. Kevät tulee ja sen tietä 0035.jpgrakennetaan uusi Kurikka, jos osataan ja kyetään. Viime aikoina on kuntataloudessa ja päätöksissä menty niin pahoin metsään, että Blogisti on ajatellut perustaa "viisaiden ryhmän", joka antaa lausuntoja siitä, miten tulisi tehdä, että hyvin olisi. Ryhmään kuuluu 3-5 perusviisasta ja kokouksiin voidaan kutsua vierailevia asiantuntijoita. Isoissa periaatteellisissa asioissa annetaan kirjallinen päätösesitys kuntapäättäjille. Ryhmän jäseneksi pyrkimiseen on vapaa haku ja itseoikeutettuna puheenjohtajana blogisti valitsee jäsenet sitoutumatta antamaan yleisiä tai perusteltuja syitä valintansa tueksi. Nyt on tosi kyseessä ja vain tositoimilla Kurikasta saadaan syntymään neljännen valtakunnan kaltainen hyvinvoiva kunta. Nykymenolla kohta on jäljellä vain harmaantuva väki.

68 kommenttia .

Tätä lama-arkea

Sunnuntai 22.2.2015 klo 20:22

Kaikki tietävät sen

 

Elämme valossa ja valon maailmassa.

Pimeyskään ei todellisesti ole muuta kuin valoa. Et ole vain vielä saanut silmiäsi kunnolla auki.

Joskus tuntuu siltä, että järjelle ja ajatukselle ei ole kuitenkaan suotu sijaa valossa ja auringossa. Niiden työkenttänä on pelkkä pimeys.

Kyllä pitää olla melkoinen optimistinen idealisti, joka uskoo valon aukeavan näille kaikille järjen valoa vaille jääneille.

Sama kuin uskoisi rehellisyydellä olevan jotain tekemistä menestymisen kanssa.

 

 

Pohjanoteeraus

 

Soteko sitten kompastui ”perustuslaillisiin” ongelmiin?

Käsittämätöntä, että kokonaisen vuoden ovat poliitikot muka tienneet ongelman ytimen, silti tekemättä yhtään mitään.

Nurkkaan jo häpeämään yli puoluerajojen.

Hallitus on vastuuton ja kykenemätön ja Stubb valitettavasti se suurin selfis-limbo.

Ei tämä nyt ainakaan äänestämään innosta.

No, kansa maksaa viulut.   

Maakunta lehdistön rooli

Ilkka hehkuttaa tänään taas Seinäjoen puolesta.

Se on hyvä paikallislehti se Ilkka, Seinäjoen paikallislehti.

Viisi edustajaa , toivon mukaan , menee Seinäjoelta läpi näissä eduskuntavaaleissa.

Maakunnallinen tasa-arvo ja tasapuolisuus lisääntyy "ihan" varmasti.

Mikähän pantaisiin nimeksi uudelle maakuntalehdelle?

Uusalkiolainen viesti, vai?

Vielä uuden Kurikan investoinneista

Mennaankö lain ulkopuolelle? 

kuva_937.jpg

Investointibuumi alkaa realisoitua Kurikassa. Miljoona-investointeja tuodaan vain "Tiedoksi" yhdistymis-hallitukselle. Konsernin yhtiöitä käytetään hyväksi ikäänkuin niiden investoinnit eivät kuuluisi yhdistymissopimuksen piiriin. Tiedoksi saattaminen tarkoittaa sitä, että asiaan voi vielä tarttua, keskeyttää prosessi ja käyttää yhdistymishallituksen otto-oikeutta sekä siirtää asia äsiteltäväksi uudestaan.  Näin ei ole nyt menetelty, vaikka valmistelussa on tapahtunut selkeä virhe. Kenen on vastuu, kun ei valtuuston hyväksymiä tarkan talouden hoidon periaatteita eikä yhdistymissopimusta noudateta? Vellovat ovat nyt vedet ja valmistelun pohja. Ketä on enää näkemässä jäiden lähdöt ja paisunnat. Tätä menoa Kurikan veroprosentti v. 2016 on 22%.

10 kommenttia .

Osaamista piisaa?

Lauantai 14.2.2015 klo 15:00

Onnelliset

  

Aika on käytettävä hyväksi, sillä paraskin päivä loppuu pian.

Saapuu ilta ja yön rauha.

Onnellisuus päättyy illan hämärään ja yön kylmään.

Aamu, päivä, ilta ja yö antavat uuden merkityksen koko elämän arvioinnille.

Millainen päivä, elämä onkin, hyvässä tai pahassa, se väistämättä kaatuu iltaan, vanhuuteen ja lopulta ikuiseen yöhön.

Jos olet kokenut vain hyvää, tämä on valitus ja virsi. Jos olet kokenut myös kärsimystä, on tämä lohdutuksen viesti.

Lohdutuksen saavat vain onnelliset.   

Investointien kautta kriisikunnaksi?

Kurikan ja Jalasjärven kesken on yhdistymissopimuksessa sovittu investoinneista siten, että vuositasolla vanha Kurikka investoi 3,5 M€ ja Jalasjärven kylä 2,5 M€.

Nyt kuitenkin muun muassa yhdistymishallituksen listalla on maanantaina Jalasjärven terveysaseman remontti, hinta todennäköisesti yli 5 M€, uuden päiväkodin rakentaminen keskustaan on tulossa, ehkä 4 M€ sekä vanhusten tehostetun hoidon yksikön rakentaminen 6 M€.

Uimahalli varmaan on pian listalla myös.

Yhteensä siis akuutti  rakentamistarve on vähintään 15 M€ vanhan Jalasjärven alueella välittömästi.

Kurikan esitykset eivät kalpene tästä.

Jurvan terveysasema 2 M€, kaasutuslaitos 1,5 M€, tehostetun hoidon yksikkö 44:lle vanhukselle,  6 M€ , Sedun hanke 10-15 M€, Kurikan magneetti 4 M€.

Yhteensä investoinnit siis reippaasti  parikymmentä miljoonaa parina lähivuotena.

Kysymys kuuluukin: Miksi kaikki ja heti? Kriisikunnan ovi on apposellaan, jos tämä tie valitaan. Investointien määrä ylittää kuusinkertaisesti sovitun ja suunnitellun.

Tätäkä on kunnallinen taloussuunnittelu? 

00113.jpgRakentaminen on tärkeää, se pitää pyörät liikkeellä. Velaksi rakentaminen tosin tarkoittaa sitä, että investointien pitää olla todella tuottavia.

Eihän siinä mitään , että investointeja tehdään. Miksi kuitenkaan huijata itseään suunnitelmilla, jotka eivät koskaan pidä paikkaansa. Onko älyllistä vai älytöntä epärehellisyyttä, etä puhutaan investoinneista, jotka ovat muka kokonaan kuntayhteisön ibvestointeja? Konserninyhtiöiden kautta toteutettuja investointeja ei lasketa eikä pidetäminään. Uuusiutuva lainsääcäntö kuitenkinlaskee konserninkin velat kunnalle, niinkuin ne sitä ovatkin. Kohta ollaan kriisikunta, ellei tosiasioita tunnnusteta. Blogisti on useaan otteesseen kysynyt konsernin investointien raamia. Sitä ei kuulemma ole tehty eikä tiedetä. Ajammeko siis pimeässsä ja valotta tuhatta ja sataa`?

23 kommenttia .

Ajan henkeä

Maanantai 9.2.2015 klo 6:24

Sydämet särkyvät

 

 Politiikka, mitä se on?

Onko se sisä- ja ulkoparlamentaarisen painostustoiminnan tapahtumapaikka, linnake ja saartorengas?

Vai onko se joukkokokousten ja mielenilmaisujen tapahtumapaikka?

Demokratia ja demagogia, ovatko ne toisensa poissulkevia vai yhtäläisyysmerkit omaavia ilmiöitä? Onko siis demokratia kansanvallan linnake, jonka demagogia on saartanut joka puolelta ja yleensä.

Sitä on syytä kysyä kaikilta populisteilta, jotka kuvittelevat pelkkien tunteiden, ennakkoluulojen, pelkojen, ja odotuksien johtavan tätä maailmaa.

Vai ovatko nämä villitsijät lopulta oikeassa?

Valistuneita arvauksia

 

Vaaleihin on matkaa noin seitsemänkymmentä päivää, kuume nousee.

On aika Keskustan vaaliveikkauksen Vaasan läänissä.

Keski-Pohjanmaa onnistuu taas kerran keskittämisessään ja Puumala ja Lintilä menevät heittämällä sisään.

Etelä-Pohjanmaan tilanne on mielenkiintoinen. Uskon, että kolme menee läpi, mutta keitä he ovat?

Hautala lienee varma, onko liian varma? Lehtimäki Teuvalta hengittää niskaan.

Onko jo aikakin?

Ähtärin mies ei mene enää läpi. Laulut eivät riitä teoiksi.

Alueen musta hevonen, Pirttikoski ottanee hänen paikkansa. Joka tapauksessa Pirtti pudottaa nyt ikuisen ponnistajan Sihdon, valitettavasti.

Naisilla on kuitenkin aina tilaus. Miten sujuvan kampanjan tämä Vimpelin yrittäjä saa aikaan, mahdollisuus on iso.

Miten käy meidän Mietaan? Mahdollisuus löytyy kampanjan sisältä.

Sanoman sisältöön pitää löytyä raikkautta ja uusia avauksia.

Tukijoita ja äänestäjiä ei kannata jälkikäteenkään syyttää.

Jotta vaaleista saataisiin kiinnostava tapahtuma, pitää hiukan provosoida itse kunkin.

Keskustan on vaalihuumassaan syytä hiukan laittaa jäitä hattuun, ettei käy kuin entisen vappupallon. Se kun tuli liian täyteen ja poksahti.

00211.jpgKampanjan avaimien pitäisi löytyä

Kampanjan sisällöllä on erittäin suuri merkitys vaalityössä. Ihan kaikkea ja kaikkia tahoja ei kannata syleillä. Oma osaaminen ja käsiteltävät aiheet tulee olla uskottavassa suhteessa. Esimerkiksi Pirttikosken teemat kuntarakenteesta ja sotesta istuvat hänen osaamisalueeseensa. Yrittämisen kaikki laittavat etusijalle, jotta Suomi pelastuisi. Harva ehdokas kuitenkaan osaa kertoa yhtäkään konkreettista keinoa, miten yrittämisen edellytyksiä käytännössa voitaisiin kohentaa. Lopputuloksen kannalta karismaattisella esiintymisellä on tietysti iso merkitys. Alueen ja seudun yhtenäinen tuki ohittaa usein henkilökohtaisten ominaisuuksien arvonkin. Joka tapauksessa vaalien suurimmat häviäjät ovat ne, jotka eivät äänestä. Käykäämme siis uurnilla, mieluummin vaalipäivänä. 

16 kommenttia .

Oikotie onneen

Lauantai 31.1.2015 klo 12:21

Ihmisparka

  

Maa saa periä kaikki hiljaiset ja autuaat.

Se on ulkokullaisen puhetta ja anatomiaa.

Ristiriitaistahan se on, niin kuin sosialismi, joka saa virtansa äärimmäisestä kapitalismista.

Niin kuin uskontoa harjoittaisi helvetissä.

Onkohan tuo kaikki tunteiden jännite-eron ansiota? Miten sitä voi hyödyntää teollisesti?

Mielipiteitä

"Ei olisi kaupunki tarjonnut kuohuvaa eikä kukkia, jos Suomen vahvin yritys olisi ollut joku muu yritys Kurikasta".

Mielipide se oli siinäkin.

Tällainen tunnetila ilmaistiin kuitenkin  "nimettömien ilkeilijöiden" Kurikka-lehden palstalla. Epäilen huipputoimittajaa.  

Suomen vahvin yritys valittiin Asiakastieto Oy:n toimesta, "kysymättä ja pyytämättä", niinkuin sanonta kuuluu, asiapapereiden perusteella.

Valinta tapahtui kahdeksannen kerran historiassa ja valinta kohdistui ensimmäisen kerran Vaasanläänin alueelle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Toista kertaa tuollaista valintaa tuskin tulee elämämme aikana. Jos tuleekin, lupaa blogisti järjestää kansanjuhlat koko Kurikalle.  Loton päävoittojakin tulee 30-40 vuodessa, näitä on vain yksi ainoa.

 Kaupungin kuohujuomasatsaus maksoi 87 euroa. Blogisti lupaa maksaa tuon summan Kurikka-lehden ilmoittaman henkilön tilille, niin hänkin pääsee osalliseksi huomionosoituksesta.

Blogisti arvostaa Kurikan kaupungin suhtautumista asiaan.

Kurikassa on Suomen vahvin yritys, miksei Kurikka voisi olla Suomen vahvin kunta?

Molemmat asiat mahtuvat saman otsikon alle, eli "Kurikassa onnistuu".

Blogisti on sitä mieltä, että onnistumisesta pitää onnnitella ja kannustaa.

Sekin on toki vain mielipide.

Messuilla oltiin

Vaikka KurikassaFinnkumun arvostus 104.jpg

on osin hukassa, ei se näkynyt Verkosto-messuilla, pääinvastoin. Kysyntä kohtasi tarjonnan ja lupaavalta näyttää. Kyllähän nämä asiat ryssimäänkun pystytään, ei muuta kuin kaikin keinoin kampeamaan kaverin yritykset. Se on sitä pohjalaista kannustavaa ja positiivista "kateutta", jolla saadaan oikeaa yrittäjähenkeä matkaan. Omaa itsetuntoa voi kohottaa arvostelemalla muita. Siinähän se on oikotie onneen. Finnkumu kuitenkin on oman onnensa seppä. Kiitos kannustuksesta.

Seminaarissa

0056.jpg

Monen kritiikki osuu kohdalleen, kun arvioi Kalajokea seminaarin pitopaikkana. Vaaralliseen matkantekoon talviliukkailla kului kohtuuttoman paljon aikaa. Ryyppäämiseenkin taisi kulua aikaa ja energiaa kohtuullisesti.

Kuvittelen, että toisiinsa tutustuminen ja yhteisen henkisen tilan kohottaminen tulevan suurkunnan päättäjien välillä onnistui erinomaisesti. Sisällöstä voisi kehittää toisenlaisiakin arvioita. Kipupisteet jäivät suurelta osin koskettelematta. Esimerkiksi investointiraamit konsernien osalta jäivät odottamaan laskelmia ja johtajuuden lopullista osoittamista. Jäntevä näky tukavaisuuteen on kuitenkin hukassa suurelta osin.

Tuiskut ja tuulet seuraavat toistaan. Näin se on aina ja nytkin. Jään odottelemaan sitä hetkeä, että ongelmista ja mahdollisuuksista aletaan keskustetella aikuisen oikeasti niiden oikeilla nimillä.

22 kommenttia .

Suoria sanoja

Lauantai 17.1.2015 klo 20:30

Näkökulmia ajassa

Persoonallisuudessakin sitä on voimaa.

Vaan neroudessa on häikäisevä mahti. Siksi vain kuollut nero on hyvä nero, sillä elävänä hän loukkaisi olemuksellaan aikalaistensa ihmisarvoa.

Sehän taas ei ole sallittua missään olosuhteissa.

Oikeassa elämässä keskinkertaisuudet haluavat aina näyttää mahtinsa olemalla parhaita, viisaimpia ja julkeimpia.

Mutta sehän on vain vanhan idealismin pöyhkeimmille kuuluva osa. Asia, jota tyhmempikin kuvittelee ymmärtävänsä.

Kytköksiä

Seinäjoen kaupungin tarkastuslautakunta kyseenalaistaa osakkuuden valtakunnallisesti toimivaan Lakea-rakennusyritykseen, mielestäni täysin aiheellisesti.

Kunnan perustoimialana ei ole ”pisnekseen” osallistuminen.

Enemmän kuin tarkoituksenmukaisuuden näkökulma asiassa on myös eettinen puoli. Aiheellista on kysyä, mikä agenda on siinä, että omistajakuntien kuntajohtajat vuorottelevat kyseisen yhtiön hallituksen jäseninä.

Erilaiset vuosittain toistuvat ”Berliinin matkat” lienevät ainakin tärkeällä sijalla toiminnassa.

Kysyä sopii ennen muuta sitä, miten erilaisissa projekteissa kunnissa esittelijänä toivat kuntajohtajat voivat samanaikaisesti toimia rakennusalalla kilpailevan yrityksen hallituksessa?

Lakealla on oma historiansa poliittisia Arava-rahoja jakaneena, kilpailunkäytäntöjen ulkopuolella oleva yhteisönä, nimeltä YH-rakennuttajna.

Toivottavasti vähitellen päästään niistä ajoista normaaliin länsimaiseen kilpailujärjestelmään  

Ja toivottavasti hyvä-veli järjestelmä ei enää toimi.

Näissä asioissa valitettavan usein asia kuitenkin on, siltä miltä se näyttää.   

Kurikassakin koplauksia?

Joskus joutuu kysymään sen historian perään, että miksi eri yrittäjien vuokrataso ja muu etuuskäytäntö on niin kovin kirjava.

Mitenkä niin sekaviin käytäntöihin on Kurikan yrityshistoriassa kaupungin ja yrittäjien välisissä sopimuksissa päädytty?

Johdonmukaisuudesta tai tasapuolisuudesta ei ole häivääkään jäljellä

02014.jpgElämässä usein karhu tulee vastaan jos lähtee sutta pakoon. Toivottavasti ei kunnan virkamiesten toimintaa ja päätökisä ohjaa "helpoimman ratkaisun tie". Jos iso ja vaikutatva yrittäjä pyytää jotain etuutta halvan vuokran tai minkä tahansa muun seikan merkeissä, samalla uhaten ehkä poismuutolla kunnansta, on virkamiehen asema vaikea. Siitä syystä pelisääntöjen rakentaminen suhteutumisessa yrityksiin ja yrittäjiin on äärimmäisen tärkeä asia. Pelisäännöt pitää olla tasapuoliset ja samat. Puhtaasti kaupallisia yrityksiä ei liene syytä tukea muuta kuin henkisesti, koska kuluttajien määrä ei tuella lisäänny.

21 kommenttia .

Suosi Suomea

Lauantai 10.1.2015 klo 14:14

Epäilyksettömyys

Se on kuolleen miehen uskon tunnusmerkki, kaiken menetyksen uhallakin toimiva asia.

Se on teesi, joka uhkaa maailmaa ja sen rauhaa.

Se on merkki vertauksesta, josta on kohta jäljellä vain vertaaja.

Se merkitsee uskovalle saman verran kuin tekohammas. Sitä ei särje vaikka miten kohdeltaisiin.

Ihminen ei kuitenkaan valitse itse itselleen seuraajia, uskon orjia eikä jäljittelijöitään.

Kysehän on vain epäilyn ja epäilyksettömyyden syvästä ristiriidasta.

Mikä maksaa ja mitä?

Monet kunnat ovat lähteneet viime metreillä kilpailuttamaan ja ulkoistamaan sote-palvelujaan.

Joslus tuntuu siltä, että olisiko Kurikankin pitänyt lähteä sille tielle?

Aina vain vaikuttaa siltä, että JIK:n johtokuntakin on paikka, minne jäsenet ovat lähteneet puolustamaan "omaa" kuntaansa ja valitettavasti lähes aina kokonaisuuden kustannuksella.

Niin kutsutun rakenteellisen uudistuksen tekeminen vaatisi ennakkoluulotonta otetta henkilöstöltä, mutta ennen kaikkea muuta se vaatii reipasta otetta JIK:n johtoryhmältä.

Johtokunnan tehtävä taas on tukea yhteisiä ja kokonaisuutta tukevia esityksiä.

Kaikkein surkeinta on se, että omistajakunnilla on varsin usein pyrkimys harjoittaa omistajaohjausta omien investointointibudjettien kautta.

Yhteinen tilaajalautakunta on se elin, jota kautta JIK:n operatiivista toimintaa ohjataan. Jos ei tätä filosofiaa haluta noudattaa, on turha odottaa JIK:ltä kustannuspaineita helpottavia toimia.

Kurjuuksien väliltä

Maakuntalehti ei vain jaksa lopettaa saman aiheen jauhamista.

Aviisissa kyseenalaistettiin taas kerran Jalasjärvi -Kurikka-liitos.

Epäilys esitettiin muodossa, tekikö Jalasjärvi oikein valiteassaan Kurikan kumppanikseen Seinäjoen sijaan.

Seinäjoen veroprosentti on 21 ja kaupunki on erottäin velkainen. Kurikan veroprosentti on 19 v. 2015 ja  Jalasjärven 22. Tulevan suurKurikan veroprosentti on 20 v. 2016.

Ei tarvitse olla neropatti tajutessaan, mikä Jalasjärvelle oli edullista.

Sen lisäksi uskallan kysyä, mitä Seinäjoki olisi investoimut Jalasjärven kylään liitostilanteessa? Ylistaro ja Pjoki vastaavat. ettei yhtään mitään.

Siitä taas olen varma, että tulevina vuosina Jalasjärvellekin investoidaan tarpeen mukaan.  Onhan se merkittävä osa Kurikkaa.Auringonnousun kunta on uusi Kurikka, jos yhdessä niin halutaan01912.jpg

Auringonnousun kunta on uusi Kurikka, jos niin halutaan.  Se edelyttää yhteistä tahtoa päättäjilltä. Se edellyttää kuitenkin aivan uutta otetta johtajuudelta, niinkuin M Parkkamäki Kurikka-lehdessä ansiokkaasti toi esiin. Se vaatii avoimuutta, uutta asenetta ja perusteellista asioiden valmistelua, ettei tarvitse joka toinen kerta muuttaa esitystä hallituksessa. Esimerkiksi koko konsernin osalta on laskettava, kuinka suuriin investointeihin on mahdollista lähteä mukaan. Ilman tietoa ja suunnitelmaa ei hyvä tule, puhumattakaan, että kamreerit osaisivat laskea rahantarpeen. Tulevina vuosina kriikuntakriteereissä on mukana myös koko konsernin velkakanta ratkaisemassa kunnan eloonjäämisen mahdollisuuksia. Siksi tarvitsemme siivet ja tarvitsemme tavoitteet.   

9 kommenttia .

Elämän oppi

Perjantai 2.1.2015 klo 21:15

Ihmisparka

 

 

Kaikki ovat aina väheksyneet sinua, vaikka meissä jokaisessa on eläimen kuva.

Ihmiset ihmisille petoina ja elämä on täynnä mieluisia yllätyksiä.

Yritäpä saada selville, minkä pedon kuva?

Härkä on kesytetyn ja alistetun voiman kuva. Onko se siis aviomiehen malli?

Made on nöyristelijä, vaikka se on tosiasiassa peto.

Nöyryys ja röyhkeys, voima ja alistuneisuus, siinä on monelle elämäntarinaa kylliksi.

Pienen ihmisen näkökulma puhuttaa aina.

Missä Kurikan tulevaisuus?

On puhuttu paljon vuoden 2015 investoinneista. Paljon on salattukin.

Useissa yhteyksissä olen kysynyt; Mikä on todellinen investiointien määrä, kun otetaan huomioon tytäryhtiöt ja koko konsernin rakenne.

Mitään vastauksia ei ole tullut. On vain todettu, että ei kukaan ole laskenut.

Mittavia investointeja on Kurikassa tehty Kärrykartanon kautta, Kurikan Kehityksen kautta Rejlersin tilat, Paloasema Toimitilojen kautta ja niin edelleen.

Seuraavana LMG-projekti  omana yhtiönään, Jalasjärvella Iloniemen tilat toteutunevat. 

Miksi salataan, miksei reilusti lasketa ja kerrotà tosiasioita? Ovatko kaikki investointi-kohteet toteutuneet kuntalain säädösten, kilpailuperiaatteiden ja laillisuuden mukaisina?

Olemmeko hallitussa vai hallitsemattomassa tilassa? Kuka tätä johtaa vai johtaako kukaan?

Onko johtajuutta ollenkaan olemassa Kurikassa tänä päivänä armon vuonna 2015?

Nöyrästi pyydän vastuksia ja ennen muuta linjauksia uuden suuren Kurikan yhteisen tulevaisuuden suhteen.

Toivotan meille kaikkea hyvää, mutta onko kunnallishallinnolle käymässä niinkuin valtionhallinnolle Stubbin johdolla.

Olemmeko eriytyneet arjen elämästä ja arkitodellisuudesta?

Siksi olen suuresti huolestunut.

Mistä siis säästetään?0776.jpg

 Kivinen tie vai kivien reunustama tie? Tasavallan presidentti esitti ansiokkaan kysymyksen: Mistä säästetään? Persut ja SDP ehättivät jo heti vastaamaan, mistä ei voi enää säästää.

Vastaus oli luonnollisesti väärä. Kysymyshän oli mistä säästetään?

Saman kysymyksen voisi esittää kuntasektorilla nykyisessä ja etenkin tulevassa Kurikassa.

Josko alettaisiin keskittyä lakimääräiseen palvelutuotantoon. Jätetään kaikenlaiset yritys- ja muut seikkailut vähemmälle. Keskitytään aidosti kuntien varsinaiseen toimialueeseen. Kehittämistoimi nollille ja jätetään pelkästään perinteinen yrtysasiamies remmiin. Siinä purtavaa aivan aluksi.  

15 kommenttia .

Moraali kaikki kaikessa

Torstai 25.12.2014

Pelottavaa

  

Sydämeltäsi joudut kysymään, huvittaisiko sitä vielä.

Sillä vain yhdessä on hyvä olla yksin.

Elämähän on tuskaa ja rakkautta, yhtä aikaa.

Et voi elää koskaan valheessa oman minäkuvasi kanssa. Sillä syrjäytyminen yltäkylläisyyden paljoudessa on suurempaa kuin näennäisen köyhyyden ja luulotellun niukkuuden keskellä.

Ole siksi luontaisesti se, millaiseksi olet tarkoitettu, eli nöyrä ja köyhä.

Elämääkin isommat valinnat

Sitoutumisen ja luottamuksen etiikassa järkevän sitoutumisen ja mielekkään yhteistyön  peruslähtökohta on, että kaikessa pidetään kiinni moraalisen luottamuksen säännöistä. 

Moraalinen luottamus on voimassa, jos keskenämme yleensä voimme luottaa siihen, että teemme oikein siksi, että se on oikein, eikä vain siksi, että se on meidän etumme ja menestyksemme elinehto.

Mikä sitten on julkista, mikä ei?

On olemassa julkisia salaisuuksia.

Ne ovat vääriä arvoja, sovittuja sääntöjä tai muita yleisiä hyväveli-käytäntöjä, joiden olemassaolon kaikki tietävät, mutta kukaan ei ole tietävinään.

Kukaan ei ainakaan lausu niitä ääneen.

Julkisille salaisuuksille on ominaista se, että ne voivat jatkaa elämäänsä, ellei joku lopulta lausu niitä julki.

Olen ajatellut, että moraalini ei enää kestä olla lausumatta niitä julki.

Olkoon siinä vuoden 2015 uudenvuodenlupaus.

 Moraalin konkretiaa

wp_20141220_10_40_50_pro.jpg

Kurikan ja Jalasjärven kesken tehtiin yhdistymis-sopimus, joka hyväksyttiin molempien valtuustojen toimesta. Kurikan valtuusto piti siitä kiinni loppuun asti, sopimuksen mukaan. Jalasjärven valtuuston toisenlaisen päätöksen taustalla oli esittelijän lipsuminen, ehkä virkavirhe ja ymmärrettävä päätös poliittisen itsemurhan merkeissä, kun "piti saada uusi terveyskeskus". Ymmärrän vaikean tilanteen ja suon jalasjärvisille tuon ja paljon enemmänkin.

Kuntaliiton johtavan lakimiehen lausunto on vastaansanomaton ja virhe on tapahtunut. Esittelijällä on virkavastuu päätöksistä, joihin hän ei ole ilmoittanut eriävä mielipidettä.  Ei siitä sen enempää. En halua enää syyytellä ketään. Olen varma siitä, että niin on hyvä kuin kävi. Teot kävelevät vastaan aikanaan. 

Nyt on huoli siitä, miten tästä mennään eteenpäin. On sovittava pelisäännöistä. Oliko yhdistymissopimus vain pyyhepaperi? Löytyykö vastuunottajia?

Kuvassa kolme äijää sopii keskenään asioista joulun jälkeen ja uuden vuoden alla.  Kuka heistä on mahtavin?

32 kommenttia .

Lisääntyykö tuska?

Torstai 18.12.2014 klo 8:04

Silti se on väärin

 

Kun aina on yksin, on niin kaukana itsestäänkin.

Silti sitä on kuitenkin mieluummin yksinään yksin kuin suuressa joukossa yksin. Ajatus on aina kanssani, yksinäiset ajatukset seurana.

Yksin voi päästä yhteyteen tavoitteiden ja haaveiden kanssa, oman ajattelun kautta.

Se on oikein ja silti niin väärin.

Kunpa vain selvittäisiin

 

Kurikan kaupunki ottaa lainaa 9,4 miljoonaa euroa vuonna 2015. Jalasjärvi ottaa lainaa 14,5 miljoonaa euroa.

Yhdessä yhteensä 24 miljoonaa eli yli tonnin asukasta kohti. Velkaennätyksiä rikotaan.

Kuntajohto ei ole tuota havaintoa näköjään vielä tehnyt, Kurikan talousjohtajaa lukuun ottamatta.

Meillä on jo nyt yhteinen, iso huoli taloudesta ja yhteiset huolet tulevaisuudesta, ainakin niin pitäisi olla. Se on fakta.

Historiaa: Kurikassa on huolehdittu Jurvan päästä, sinne on satsattu investointeja 15-20 miljoonaa 5 vuoden aikana.

Kun Jalasjärvellä tulee todellisia tarpeita sinne satsataan miljoonia. Siitä olen täysin varma.

Olen täydestä sydämestä sitä mieltä, että Jalasjärvi tarvitsee saneeratut terveydenhoidon tilat. Asiat pitää kuitenkin hoitaa suunnitellusti ja sopuisasti.

Yhdistymissopimus takaa kaiken, kunhan sopimuksia noudatetaan nyt ja jatkossakin.

On erittäin ikävää, jos sopimusrikkomuksella vaarannetaan tämän kehityksen yhteinen tahtotila.

 Olen ollut molempien kuntaliitosten lähes ”ykköstykki” ja osaltani tehnyt ”raakasti” töitä kuntien ja niiden hyvän tulevaisuuden eteen.

Siksi en hyväksy tehtyjen sopimusten rikkomista. Ne tuhoavat yhteishengen.

Pohjalaisen tulee pitää sanansa.

Katson, että ylivertaisen tärkeää olisi pitää kiinni sovitusta. Kuinka helppoa kuntajohdonkin olisi ollut viitata yhdistymissopimukseen.

Nyt on vaara, että molemmissa kunnissa piittaamattomuus taloudesta ja toinen toisistaan vielä lisääntyy.

Yhtenä kauhuskenaariona näen, että Kurikka valitsee itse uuden yhteisen kuntajohtajan jo vuonna 2015, Jalasjärven mielipiteestä piittaamatta. ”Onhan Kurikka vielä itsenäinen kunta, eikä yhdistymissopimuksessa ole tätä nimenomaan kielletty.”

Tehdäänkö niin kuin ”itse” halutaan, kun sille tielle on kerran lähdetty.

Mitä muuta seuraavaksi tehdään ihan itse?

On vaikea katsoa, että kinkkisen tilanteen olisi aiheuttanut mikään muu, kuin vain ja ainoastaan kuntien virkajohto, joka ei ole sisäistänyt poliittista ja aineellista johtajuuttaan. Pelisäännöistä ja etiikasta ei ole piitattu, osaamisesta puhumattakaan.

Sanat ovat ehkä kovia, mutta huoli ohittaa nyt tyylikkyyden.

Minulla ei ole paljoakaan sananvaltaa tässä prosessissa. Ykkösketjuilta odotan osaamista ja tahtotilaa ratkaista asiat kuntalaisen edun mukaisesti oma ”glamouri” vähemmälle jääden.

Odotan siis yritysmäistä otetta asioiden hallintaan.   

Kurikka ei halua näyttää kaapin paikkaa. Uskon, ettei kukaan muukaan niin halua tehdä.  

Valtuustot on saatava nyt yhteisen pöydän ääreen ja nopeasti. Tästä tilasta on vain yksi tie eli ylöspäin.

0553.jpgSuhteiden tila on nyt ehkä hyytävä, mutta jää saadaan sulamaan, kunhan löytyy sitä kuuluisaa yhteistä tahtoa. Nöyrtyminen on meille jokaiselle iso mahdollisuus joka ainoa päivä. Olisiko siitä ohjeeksi tähän tilanteeseen?

Luottoluokitus

 

Luottoluokitusta tarvitaan, kun maiden välistä 00111.jpg

taloudellista ja  tuotannollista kykyä arvioidaan. Samalla tavoin Suomessa valtakunnalliset luottoluokittajat arvioivat kotimaisia yrityksiä. Kriteereinä ovat rajat AAA-C, monta arviota mahtuu väliin.

AAA –luokkiin valikoiduista yrityksistä, joiden liikevaihto on 2-100 miljoonaa euroa valitaan  vuosittain parhaimmat. Valintaperusteina on yrityksen kasvu, kannattavuus ja vakavaraisuus usean peräkkäisen tilikauden aikana.  Näillä kriteereillä arvioiden Suomen vahvimmaksi yritykseksi on vuonna 2014 valittu Finnnkumu Oy Kurikasta. Valinnan on suorittanut erityinen valintakomitea. Asia on julkinen tänään torstaina 18.12.2014. kello 09.00 osoitteessa  http://www.mynewsdesk.com/fi/asiakastieto . Kuvassa teollista Kurikkaa. Sen ja isomman Kurikan vahvuus on tavoitteemme. Olisiko sopivaa alkaa kisata Suomen vahvimman kunnan tittelistä.

41 kommenttia .

Kiviä plakkaris

Perjantai 12.12.2014 klo 7:51

Se on särkynyt?

 

Kaksi on useampi kuin yksi. Se on mielikuva nyt, totinen.

Onko se kuvauksen nuoruus, joka on herätetty liian aikaisin vai onko se tehtävän vanhuus, joka kypsyy liian myöhään?

Särkynyt se kuitenkin on.

Oliko se sittenkin vain illuusio paremmasta? Onko mitään tehtävissä, vai annetaanko vain olla.

Ei! Särkynytkin voidaan eheyttää.

 

Tietoa ja ymmärrystä kysytään

 

On erittäin tärkeää pitää kiinni sovitusta.

Vaikka jokainen tajuaa sen, että Jurvan ja Jalasjärven terveysasemat ovat äärimmäisen tärkeitä saneerata lähipalveluiden ylläpidon takia, pitää myös ymmärtää se, että rahat eivät aina riitä kerralla kaikkeen.

Yhdistymissopimuksessa on ”terkkarien” kohtalo turvattu ja siitä Me pidämme kiinni, vaikka ei aina tyyliin ”heti ja kaikki.”

Lehtitiedon mukaan talousjohtaja Kurikassa oli tyytyväinen Kurikan ratkaisuun.

Valtuusto ymmärsi, että olemme ajautumassa kriisikunnaksi useilla kriteereillä, ellei suitsia kiristetä.

Kuntajohtaja ei ollut tyytyväinen, koska kuulemma ”muualla oli sovittu jotain erilaista”.

Valtuuston päätös menee aina yli kähmintäsopimusten, siis pulinat pois.

Sekin on surullista, että Ilkan toimittaja tuttuun tapaansa kylvää päättäjien välille eripuraa, omine loistavine mielipiteineen, vaikka kuntien välinen sopimus on täysin selvä.

Jos ei sovitusta pidetä kiinni pilkuntarkasti, niin mistä sitten pidetään kiinni?

Kannattaisiko kysyä sopimusjuristeilta? 

 

Olisiko pitänyt maistaa "hyvän ja pahan tiedon puusta"?0022.jpg

Tuo kysymys tulee väistämättä mieleen, kun Kurikan ja Jalasjärven kuntajohtajien toimintaa seuraa. Se on ollut täysin vastuutonta viime aikoina. Tyrväinen viittaa esittelyssään "puheen-johtajistojen tulkintaan" yhdistymis-sopimuksesta. Mikä asema tuollaisella elimellä on demokratiassa? Nyt kannattaisi lukea kuntalakia.

Luukko taas yrittää harjoittaa vilpillistä omistajaohjausta vastoin solmittuja yhteistoimintasopimuksia ja JIK:n asiantuntijoiden sekä tilaajalautakunnan mielipiteitä. Pitäisikö lukea uudestaan JIK:n perussopimus ja siihen liittyvä kuntien tuotannonohjaus, 5§.  

Korruptoitunut ja homehtunut ilmapiiri on valitettavasti kokonaan kuntajohtajien ansiota.  Heidän ammattitaitonsa ja virka-asemansa edellyttäisi ymmärrystä tulkita sopimuksia oikein. Jos ei itse osaa, pitää kysyä viisaammilta, esimerkiksi kuntaliitosta. Toiminnan johtotähtenä tulisi olla moraali, eettinen näkökulma ja virkavastuu. Nämä arvot näyttää haudatun vanhojen virkamiesten lähdön myötä. Luottamusmiehiä ei sovi syyttää näistä virheistä, kun terävin johto on täysin hakoteillä.

Valtuustot tekevät päätöksiä ja ne on hyväksyttävä. Laittomuuksia ja sopimusrikkomuksia ei kenenkään tarvitse hyväksyä, edes valtuuston päätöksissä.

86 kommenttia .

Itsenäisyys on kohtalo

Lauantai 6.12.2014 klo 8:38

Aina on aikaa

Koskeeko ajattelusi ajatuksen ilmaisuun sanoja vai monia maailmaa koskevia asioita, joissa kuvataan maailman luonnetta?

Onko se paradoksi syvän viisauden puutteesta, ammottavan aivottomuuden taivaalla?

Perinteeseen kuuluva ajatus on, että kun sinulla on jotain, jota et silti kaipaa, omistat sen.

Kai se johtuu siitä, että nykyihminen on niin tottunut valehtelemaan, että paras tapa petkuttaa toista ihmistä, on puhua totta.

Aina on aikaa pysähtyä sen totuuden kohdalla.

Ulkokullatun anatomia

"Työttömyys ei ole niin korkealla, kuin se voisi olla."

Näin lausuu, lehtitietojen mukaan,  hymyillen pääministerimme, jonka nimeä ei kannata enää sanoa ääneen.

Työttömien itsenäisyyspäivää hänelle.

   

Onko aikaa ajattelulle?

Viime päivinä on litteroitu sote-uudistuksen voittaja- ja häviäjäkuntia. Lapuan ja Seinäjoen näkökulma näyttää olevan, että tehokkuudesta rangaistaan, kun kunnan maksuosuus kasvaa. 

Mikä sitten on oikea tulkinta, siihen ei ole vaivauduttu syventymään. 

Voisin tulkita niinkin, että niin Kurikassa kuin Jalasjärvelläkin on asiat hoidettu lain vaatimalla tavalla, osin jopa ylipalvelun puolelle mennen.

Palvelut maksavat, mutta ovat myös laadukkaasti järjestetty.  Siksi ei meille lisää maksuosuuksia enää esitetä.

Tulevassa sote-ratkaisussa Seinäjoenkin sairaanhoidon jonoja purkautuu, mutta ei ilmaiseksi, eikä enää muun maakunnan kustannuksella.

JIK-alueella Ilmajoki on näiden laskelmien mukaan saanut ylihyvää palvelua alihintaan.

Liitosponnistelujen tuskaa

00320.jpg

Maanantai-iltana Sellassa Kurikan valtuusto ratkaisee pitkälle sen, noudatetaanko valuustojen jo hyväksymää yhdistymis-sopimusta investointien osalta vai ei. Voidaan joko ottaa tilanne haltuun ja tehdä kokonaisvaltainen ratkaisu talousjohtajan esityksen mukaan. Toinen vaihtoehto on Kurikan taloudellinen riippumattomuuden vaarantuminen, hallitsemattomasti. Yli-investointien kautta velkaantuminen johtaisi useiden kriisikunta-kriteerien laukeamiseen. Nyt ei tarvitsisi kuin noudattaa jo tehtyä sopimusta. Syksyisin sävelin: Hyvää itsenäisyyspäivää, tasapuolisesti.

 

26 kommenttia .

Taivahan vallat

Perjantai 28.11.2014 klo 19:00

Erehtymätön ihminen

 

On monia asioita, joissa vähän on vähemmän kuin ei yhtään mitään.

Sekään ei tarkoita muuta kuin henkisen tason arvioimista. Henkinen edistys vaan ei ota edistyäkseen, pikemmin taantuakseen.

Kuntasektorilla se tarkoittaa yleensä takaperoista edistystä.

Kehitys on todellakin ollut nopeaa.

On kestänyt vain viitisen vuotta päästä viisikymmentä vuotta taaksepäin.

Tuo jakso kytkee yhteen ajallisen seuraamuksen ja laadun heikkenemisen.

Olemme kaiketi siitäkin jo onnellisia, erehtymättömiä

Kunnat vai sote?

 

Uutta ”kansanterveyslakia” ollaan sitten luomassa.

Tästähän sote-uudistuksessa oikeasti on kysymys.

Tavoitteena on painottaa enemmän perusterveydenhoidon merkitystä ja sitä kautta ennalta ehkäisyä sekä terveyden edistämistä ja myös ajoissa puuttua kansansairauksiemme, mm. diabeteksen syntymisen ehkäisyyn.

Isoin jäljelle jäävä ongelma onkin nyt perustuslain ja sote-uudistuksen ristiriita.

Nyt nähdään, kumpi on poliitikoille tärkeämpää, kuntalaisen hyvä vai kunnallisen päätöksenteon valtapyrky.

Tässä asiassa muun muassa kansanedustajamme Saarakkala on aikaisemmin selkeästi liputtanut kunnallisen päätöksenteon puolesta ”demokratian nimissä”.

Olisi mukava kuulla, mistä tuuli tällä hetkellä puhaltaa?

0074.jpg

Paradokseja

Uuden Kurikan taloutta kehitetään pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Näin keroo yhdistymissopimus. Miten sitten on mahdollista, että jonkun puheenjohtajiston "tulkinnan" perusteella kävellään valtuustojen hyväksymien periaatteiden yli. Muunmuassa investointien kohdalla ollaan esittämässä ylityksiä, jotka vievät perikatoon heti kättelyssä. Niinpä oli jo tuoreen talousarvioesityksen ensi painoksessa esitetty arvoparereista luopumista. Kuljemmeko tuhon tietä?

Jalasjärvi sai harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta lähes millin. Hieno juttu. Pitää kuitenkin muistaa, että valtioneuvosto saattaa periä rahat takaisin, jos ei yhdistymissuunnitelman mukaista linjausta talouden tasapainottamiseksi toteuteta raamien mukaisena. Yhdistyssopimus on meidän raamattumme. On ihme, jos valtuustot alistuvat jyrättäväksi. Kohta on puntareiden aika, puukkojen lisäksi.

25 kommenttia .

Voi kaiken valtias, jospa oppisit ajattelemaan

Perjantai 21.11.2014 klo 18:25

Kurimuksessa

 

Aloittaessaan diktaattori on oikealla asialla, sillä hän tuhoaa edelliset valtaa pitävät.

Niinpä hän herättää toivon. Samalla kun hän tyrkyttää omaa pahaansa, tuhoaa hän vanhaa pahaa.

Pahan piiloviesti on hyvä asia ja hyvän piiloviesti on paha asia. Siinäpä sitä on ironiaa kylliksensä.

Onnettomia me ihmiset silti olemme.

Siispä vähän enemmän onnea tai onnettomuutta tähän kurimukseen ei muuta mitään. Korkeintaan voi näyttävämmin harjoittaa ”pyyteetöntä hyveellisyyttä.

Monimutkaista on kuntapolitiikka

  

Lukiokiista, lausunto, luottamusmiesten valmisteluun osallistuminen, loukkaantuminen kysymättä jättämisestä, virkamiehen moraali vai sen puute, syntilistan pituus, täydellinen piittaamattomuus yhdistymissopimuksesta, etiikan puute, puheenjohtajien linjaukset.

Tuota kaikkea kohellusta viileästi kummastelen.

Luottamusta on aina vaikea palauttaa.

Olisiko nyt syytä lähteä aivan alusta? Niin, ja noudattaa tehtyjä 0712.jpg linjauksia ja sopimuksia.

Katse Korkealle ja tulevaisuuteen. Jos niin emme tee, taannnumme, Vaihtoehdot ovat vain voitto ja tappio.

Kurikan ja Jalasjärven yhteinen tuelvaisuus on siitä kiinni, kyetäänkö yhdessä tekemään se, mitä on sovittu. Esimerkiksi siitä on pidettävä kiinni, että ensi vuoden investoinnit ovat 2,5/3,5 miljoonaa euroa. Jos ei sovitusta ja valtuustojen hyväksymästä yhdistymissopimuksesta pidetä kiinni, niin ei sitten mistään. Tärkeintä on luottamus, jota nyt on aivan riittävästi horjutettu. Mitkään puheenjohtajistot tai muut keksityt toimielimet eivät voi valtuustojen linjauksia ohittaa.  Kumpikin kunta voi harjoittaa omaa priorisointiaan, mutta raamit pitää pysyä. Talousjohtaja Latikka on ansiokkaasti laskenut, että jos näillä luvuilla mennään, niin selviämme lainataakasta. Pitää muistaa, että kriisikunnan 2 rajaa on vain  miljoonan euron lainanoton päässä. Ellei tähän päästä, toimivat luottamusmiehet täysin vastuuttomasti

31 kommenttia .

Lähde kumpuaa vai ei?

Lauantai 15.11.2014 klo 14:04

 

Terävä teksti on tehokas hammastikku

Olkoon myrsky ensiksi, sitten vasta tyyni sää.

Myrskyssä mennään iloisesti, tyynessä joutuu soutamaan. Se kannattaa muistaa, kun muutosta valittaa.

Sillä muutoksen valo meitä ruokkii, ei suinkaan pimeys.

Missä taas on ihmismielen valo, kun se vaatii kuolemantuomioita?

Siis onko valo sitä matalampi, mitä pitemmät varjot ovat?

Korreloiko henkinen taso ontuvan ihmisen vaikeuksia? Vai onko se vain käänteinen mittari?

Kuntayhtymät tavoitteeksi vai?

Hallinnollinen sote-ratkaisu näyttää nyt tehdyn.

Valtioneuvosto kuvittelee, että ongelmat on ratkaistu, kun tuotantovastuu saatiin ratkaistuksi kuntayhtymien kautta.

Uskallan kuitenkin väittää, että asia ei ole alkuunkaan loppuun käsitelty.

Maantiede maakunnissa toimii kehä kolmosen sisällä tehtyä ratkaisua vastaan.  

Uskon vahvasti, että JIK:n kaltaistet liikelaitoskuntayhtymät jatkavat tulevaisuudessakin.

Alueet suurenevat jonkin verran, esimerkiksi niin, että Suupohjan LKY liitetään JIK:iin.

Erityisenä ehtona uskottavan toiminnan jatkumiselle kuitenkin on, että tehokkuutta kyetään kehittämään rakenteellisten muutosten kautta.

Se edellyttää kuitenkin ammatillisesti ajattelemaan kykeneviä johtokuntia mutta erityisesti omistajakuntien tukea. Tähän asti omistajakunnat ovat toimineet lähinnä opponenttina ja asaillisten ehdotusten torppaajina.

Tähän on tultava muutos nopeasti.  

Kauhavan tauti

Kauhavan nykyinen kaupunginjohtaja tilitti tuntojaan Ilkassa tänään.

Hänen testamenttinsa sisältyi kahteen ajatukseen: " Näyttämöltä poistuu uuden kaupungin rakentaja., joka suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti tulevaisuuteen". "Jos pelimiehet ja puoluepukarit ottavat paalupikan, ei se lupaa hyvää."

Noihin ajatuksiin sisältyi epäsuora moite etiikasta jtai pikemmin sen puutteesta. Siitä kannattaa ottaa opiksi.

Vanhojen rakenteiden arvo ja tehdyn työn kunnioitus jää helposti taka-alalle ja arvostus unohtuu. Uudelta pomolta odotetaan paljon ja suvaitaan paljon enemmän kuin vanholita ja "turvallisilta". Luulenpa, että kauhavalaisten odotukset ovat ennenaikaiset ja turhan jkorkealla.

He eivät vielä varmastikaan tiedä kaikkea. Toivoa sopii parasta ja pelätä aina pahinta. 

133.jpg

Moraali ja etiikka

Meidän kurikkalaisten ja jalasjärvisten on syytä nyt ottaa etiikan ja moraalin arvot johtotähdeksemme, kun uutta kuntaa raken-namne. Vanhaa ei voi muuttaa ellei perusta, perustus ole kunnossa. Uutta ei voi rakentaa vanhan päälle. Mutta vanhaakin voi rakentaa kunnos perustuksen päälle. (Vrt. kuva). Tiedän, että pelimiehiä ja puoluepukareita löytyy niin luottamus- kuin virkamiehistäkin. Totuus on kuitenkin kaivettava aina esiin ja toimia voi kestävästi tehdä vain kuntalaisten parhaaksi.  Yksityisellä sektorilla toiminta-ajatus on automaattisesti kirkkaana mielessä. Julkinen sektori on kaukana jäljessä, se kun saa touhuta toisten varoilla. Tähän on tultava muutos, ennenkuin tilanne muuttuu kestämättömäksi.

33 kommenttia .

Vanhemmat kirjoitukset »